Dupa negocieri indelungate, Rusia, Ucraina si UE au convenit joi noaptea, "in principiu", asupra unui nou acord privind livrarea de gaze naturale incepand cu data de 1 ianuarie 2020, a declarat vicepresedintele Comisiei Europene, Maros Sefcovic, transmite Reuters.
Ucraina este o tara cruciala pentru tranzitul gazelor naturale rusesti spre Europa. Actualul acord prin care Rusia livreaza gaze Ucrainei si altor tari din Europa expira dupa 31 decembrie 2019.
"Dupa negocieri intensive sunt bucuros sa spun ca am ajuns la un acord de principiu asupra tuturor elementelor cheie, ceea ce cred ca este o veste foarte buna pentru Europa, Rusia si Ucraina", a declarat Sefcovic.
Vicepresedintele Comisiei Europene, ministrul Energiei din Ucraina, Oleksiy Orzhel, si omologul sau rus, Alexander Novak, s-au intalnit joi la Berlin pentru discutii dar nu au oferit alte detalii.
Separat, grupul rus Gazprom a informat ca oficialii de la Moscova si Kiev se vor intalni vineri la Minsk pentru a continua discutiile.
La randul sau, Oleksiy Orzhel si-a exprimat speranta ca in scurt timp se va ajunge "la un rezultat pozitiv pentru toate partile" iar ministrul rus al Energiei, Alexander Novak, a laudat eforturile Germaniei de a intermedia un acord intre Ucraina si Rusia.
In prezent, Rusia construieste doua noi gazoducte, Nord Stream2 si TurkStream, acesta din urma fiind destinat sa ocoleasca Ucraina. Cu toate acestea, joi la conferinta sa anuala de presa, presedintele Rusiei, Vladimir... mai mult
Vineri, 20 Decembrie 2019, ora 10:27
Dupa mai mult de zece ani de negocieri, Rusia si China au ajuns la un acord privind furnizarea de gaze naturale in urmatorii 30 de ani, printr-o noua conducta intre cele doua tari, o tranzactie in valoare de sute de miliarde de dolari, transmit Bloomberg si Reuters.
Tranzactia va ajuta Gazprom sa-si reduca dependenta de exporturile spre Europa, care obtine aproximativ o treime din necesarul sau de gaze naturale din Rusia prin conductele care tranziteaza Ucraina.
Gazprom va livra Chinei 38 miliarde metri cubi pe an, dar compania rusa va trebui sa construiasca un nou gazoduct, ale carui costuri sunt estimate la peste 400 miliarde de dolari.
In contextul crizei din Ucraina, Gazprom cauta sa-si reduca dependenta de Europa intrand pe noi piete. Datorita acordului semnat cu China, Gazprom va reusi sa dezvolte zacamantul gigantic din estul Siberiei, aflat prea departe de actuale piete din Europa.
Contractul a fost semnat miercuri, la Shanghai, de directorul general al Gazprom, Alexey Miller, si de oficialii chinezi, la o zi dupa vizita presedintelui Vladimir Putin in China.
Anul trecut, exporturile de gaze naturale rusesti spre Europa au atins nivelul record de 162,7 miliarde metri cubi, ceea ce inseamna ca Gazprom a acoperit anul trecut 30% din necesarul de gaze naturale al Europei si Turciei, comparativ cu 26% in 2012.
Gazprom, companie controlata de statul rus, se bazeaza pe piata UE pentru 80% din exporturile sale. mai mult
Miercuri, 21 Mai 2014, ora 14:26
Europa nu va putea in viitorul apropiat sa cumpere gaze lichefiate din SUA, a declarat Rainer Seele, presedintele Consiliului de administratie al companiei germane Wintershall, intr-un interviu aparut luni in publicatia economica Vedomosti, informeaza agentia de presa RIA Novosti.
Potrivit lui Seele, discutiile despre inlocuirea gazelor naturale ruse cu livrari de gaze lichefiate din SUA seamana mai mult cu niste declaratii populiste decat cu previziuni realiste si intemeiate economic.
"Livrarile in masa de gaze din SUA reprezinta, cu siguranta, o perspectiva indepartata si nu o prognoza pentru viitorul apropiat. Nu este clar despre ce volume libere de gaze americane este vorba si care va fi pretul final al acestor gaze in terminalele europene", a afirmat Rainer Seele, care conduce si Camera de comert ruso-germana.
Potrivit acestuia, este dificil de evaluat in ce masura infrastructura actuala este pregatita pentru eventualele livrari din America si daca exista un numar suficient de petroliere pentru transportarea lor.
Ministrul rus al energiei, Aleksandr Novak, declarase anterior ca pretul gazelor in Europa va creste cu 50% in cazul in care autoritatile europene vor decide sa renunte la gazele din Rusia.
Necesitatea construirii unor terminale de regazeificare si a altei infrastructuri va conduce la faptul ca gazele in Uniunea Europeana vor costa cel putin 550 dolari pe mia de metri cubi in loc de 380 de dolari, cat este in prezent, a indicat ministrul rus.... mai mult
Luni, 07 Aprilie 2014, ora 11:45
Ministerul rus de Externe a criticat intr-un comunicat acordul dintre Ucraina si UE privind gazul si a avertizat ca aceasta ar putea duce la o crestere a pretului gazului, inclusiv pentru europeni, relateaza AFP."O serie de dispozitii din aceasta declaratie comuna (...) sunt in contradictie cu acordurile pe termen lung (ruso-ucrainene - n.red.) si pot antrena o scumpire a gazului pentru consumatorii ucraineni si pentru cei europeni", a subliniat diplomatia rusa.
"Orice actiune fara acordul partii ruse privind modernizarea (sistemului ucrainean de gazoducte - n.red.) va antrena riscuri tehnologice si posibile probleme in ceea ce priveste livrarea de gaz natural catre Ucraina si Europa", potrivit comunicatului.
La randul sau, premierul rus Vladimir Putin a amenintat ca Moscova isi va revizui relatiile cu UE, daca interesele sale in domeniul energetic nu sunt luate in calcul. In plus, el a calificat drept absurde concluziile unei reuniuni UE-Ucraina privind gazul fara acordul Moscovei.
"Daca interesele Rusiei sunt ignorate, atunci vom fi fortati sa incepem sa revedem principiile relatiilor noastre" cu UE, a declarat el, dupa semnarea unei declaratii comune intre UE si Ucraina referitoare la gaz."Ucraina, Comisia Europeana si trei banci internationale au semnat o declaratie de cooperare, destinata sa incurajeze investitiile si sa previna repetarea unei crize a gazului precum cea de iarna aceasta, provocata de un diferend comercial dintre Kiev si Moscova. Declaratia comuna... mai mult
Marti, 24 Martie 2009, ora 09:06