Ministrul delegat pentru Buget, Liviu Voinea, a anuntat, joi ca a propus sindicatelor din sanatate o bugetare pe baza de performanta, astfel incat cresterile viitoare ale bugetului Ministerului Sanatatii sa fie conditionate de atingerea unor indicatori.
"Am si propus sindicatelor din domeniu sa avem o bugetare pe baza de performanta, iar cresterile viitoare ale bugetului MS sa fie raportate si conditionate de nivelul de atingere al unor indicatori de performanta in sistem cuantificabil, in timp real, pentru a putea vedea ca aceasta crestere a finantarii care a avut deja loc in ultimii ani si continua sa aiba loc produce si rezultatele asteptate in sensul imbunatatirii calitatii serviciilor", a explicat, joi, Voinea.
Ministrul a mai spus ca ritmul de crestere al cheltuielilor bugetare in sanatate este de 11,5 la suta, acestea reprezentand 9,6 la suta din totalul cheltuielilor bugetare in 2010, 10,7 la suta in 2012, urmand ca anul viitor sa ajunga la 12,2 la suta anul viitor.
"O tema la ordinea zilei este procentul din PIB pentru sanatate - 4,3 la suta este propunerea noastra pentru anul 2014, comparativ cu 4 la suta pentru 2013. Daca luam in calcul arieratele avem 4,2 la suta pe 2013. Raportat la 6 la suta din PIB este putin, raportat la media europeana care este tot in jur de 6 la suta este iarasi putin", a mai spus Voinea.
Totusi, potrivit ministrului, sanatatea este al doilea sector ca pondere totala a cheltuielilor bugetare, primul fiind asistenta sociala... mai mult
Joi, 21 Noiembrie 2013, ora 19:35
Sanatatea este al doilea sector ca pondere a cheltuielilor bugetare, primul fiind asistenta sociala, care include pensiile, a declarat joi la Parlament ministrul pentru Buget, Liviu Voinea.
"(La Sanatate - n.r.) 4,3% este propunerea noastra pentru anul 2014 comparativ cu 4% pentru 2013. Daca luam in calcul arieratele 4,2% pe 2013. Raportat la 6% din PIB, este putin raportat la media europeana care este tot in jur de 6%, este iarasi putin. Trebuie sa ne uitam la prinderea cheltuielilor bugetare pentru Sanatate din totalul cheltuielilor bugetare si aceasta a crescut constant. Daca in 2010 era 9,6%, in 2012 era 10,7%, urmand ca anul viitor sa reprezinte 12,2%.
Sanatatea este al doilea sector ca pondere totala a cheltuielilor bugetare, primul este asistenta sociala care include in primul rand pensii. Sanatatea este o prioritate si acest lucru se vede in alocarea bugetara pentru acest sector. 12,2% din bugetul Romaniei pentru Sanatate, 12,2% media europeana a cheltuielilor pentru Sanatate. Raportat la media europeana, suntem exact acolo ca procent din cheltuielile totale ale bugetului", a explicat ministrul, intr-o dezbatere.
Potrivit acestuia, cheltuielile in Sanatate pe post finantat au crescut de la 95.000 lei in 2009 la 160.000 lei in 2014.
Demnitarul a sustinut ca a propus sindicatelor din domeniul sanitar sa existe o bugetare pe baza de performanta, iar cresterile viitoare ale bugetului Ministerului Sanatatii sa fie raportate si conditionate de nivelul de... mai mult
Joi, 21 Noiembrie 2013, ora 16:05
Ministerul Finantelor Publice (MFP), prin ministrul delegat pentru buget, Liviu Voinea, a anuntat joi lansarea site-ului www.mbuget.gov.ro (www.mbuget.ro), care isi propune sa ofere informatii in timp real si sa creasca nivelul de transparenta cu privire la politica bugetara si managementul datoriei publice.
Datele sunt prezentate in format accesibil, facilitand accesul publicului la informatii, si sunt grupate in patru domenii tematice - buget, trezorerie si datorie publica, rapoarte analiza si comunicate de presa, precizeaza un comunicat al MFP.
Sectiunea buget cuprinde bugetul de stat, influentele rectificarilor bugetare asupra bugetului, evolutia deficitului bugetar, executia bugetara lunara, evolutia numarului salariatilor bugetari in perioada 2008 - 2013, situatia la zi a arieratelor bugetului general consolidat si a arieratelor unitatilor administrativ - teritoriale, evolutia principalilor indicatori economico - financiari realizati de operatorii economici la care statul sau unitatile administrativ - teritoriale sunt actionari unici sau majoritari, precum si clasificatiile bugetare.
Executia principalelor bugete care compun bugetul general consolidat (bugetul de stat, bugetele locale, bugetul asigurarilor sociale de stat, bugetul fondului national unic de asigurari sociale de sanatate si bugetului asigurarilor pentru somaj) va fi prezentata o data la zece zile (decadal).
Sectiunea trezorerie si datorie publica prezinta evolutia si structura datoriei... mai mult
Joi, 31 Octombrie 2013, ora 15:53
Regimul fiscal din Romania nu se modifica, iar taxele si impozitele nu cresc in urma semnarii acordului cu FMI, a declarat, vineri, la Romania TV, ministrul delegat pentru buget, Liviu Voinea.
"Noul acord cu FMI nu prevede majorarea sau aparitia de noi taxe sau impozite. Am senzatia ca s-a intrat intr-o campanie in care se incearca sa se acrediteze ideea ca in Romania se schimba regimul fiscal si cresc taxele si impozitele. Nici vorba. Se modifica si se introduc cateva accize pentru alcool si pentru produsele de lux", a spus Voinea.
Acesta a precizat ca informatiile vehiculate in ultima perioada in spatiul mediatic cu privire la presupusul continut al Scrisorii de intentie catre FMI nu provin din surse oficiale.
"Informatiile vehiculate in ultima perioada in spatiul mediatic cu privire la presupusul continut al scrisorii de intentie catre FMI nu provin din surse oficiale siastfel ele nu pot fi confirmate. Pana in acest moment, proiectul scrisorii de intentie, respectiv cel al memorandumului cu FMI, nu sunt inca documente publice. Regulile partenerilor nostri internationali asa spun: pana nu se duc in boardul Fondului nu pot fi facute publice", a explicat Liviu Voinea.
Acordul cu FMI nu implica modificarea regimului fiscal
Ministerul Finantelor Publice a precizat intr-un comunicat de presa ca scopul incheierii unui nou acord nu este legat de introducerea unor noi taxe si impozite.
"Continutul noii scrisori de intentie cu FMI prevede o intreaga serie de... mai mult
Sambata, 10 August 2013, ora 11:49
Cresterea economica de 1,6% estimata pentru 2013 este una conservatoare, iar sursele acesteia vor fi consumul, imbunatatirea absorbtiei fondurilor europene si realizarea reformelor structurale, a declarat, sambata, la Antena 3, ministrul delegat pentru buget, Liviu Voinea.
"Prognoza de crestere pentru anul acesta este de 1,6% si este una conservatoare, dupa opinia noastra. Ne asteptam la o crestere economica mai mare de 1,6%. Si Comisia Europeana, in prognoza de iarna publicata in urma cu trei saptamani, tot 1,6% spune, deci ne confirma prognoza noastra pe care este construit bugetul.
Care sunt sursele acestei cresteri de 1,6%? In primul rand este vorba despre cererea interna, despre consum. As putea spune ca nu este cea mai sanatoasa dintre sursele de crestere, dar, dupa un an de crestere de numai 0,3%, practic a stimula consumul este o masura contraciclica si am stimulat consumul prin masurile adoptate, inclusiv prin majorarea salariului minim.
Incepand cu semestrul al doilea al acestui an si cu anii urmatori, ar trebui sa isi faca simtit efectul asupra cresterii economice alte doua masuri foarte importante pe care Guvernul le ia. Este vorba de un proces si nu de o zi anume in care ia aceste masuri, si anume imbunatatirea absorbtiei fondurilor europene si realizarea reformelor structurale. Acestea doua sunt de fapt sursele sustenabile ale cresterii economice pana in 2016", a explicat Voinea.
Acesta a precizat ca tot deficitul bugetului general consolidat... mai mult
Duminica, 10 Martie 2013, ora 15:20
Premierul Victor Ponta a anuntat lista masurilor pe care guvernul le va propune Fondului Monetar International, in cadrul celei de-a sasea misiuni in Romania, amanata pentru inceputul lui august, din cauza referendumului.
Astfel, principalele masuri pentru stimulare economica sunt plata TVA la incasare, cresterea deductibilitatii pentru investitii in cercetare, scutiri de la plata CAS pentru somerii de pana la 25 de ani si de peste 55.
Masurile au fost prezentate la Palatul Victoria, intr-o conferinta de presa impreuna cu ministrul Finantelor Publice Florin Georgescu si secretarul de Stat Liviu Voinea.
Business24 va ofera cele mai importante declaratii ale oficialilor:
- Vom expune ce masuri a luat guvernul in cele 60 de zile. Din pacate, sloganul "Sa traiti bine" nu a fost aplicat deloc in Romania.
- Din pacate, in ultimii ani, au trait bine doar oamenii din jurul lui Traian Basescu.
- Guvernul USL a preluat conducerea pe un sentiment popular si ne dorim sa cream noi locuri de munca si sa ducem la o economie stabila.
- Cele mai importante masuri au fost luate prin asumarea guvernului, atunci cand au fost operate mariri de TVA sau reduceri salariale, de somaj sau a indemnizatiei pentru copii.
- In ultimele 60 de zile, am incercat sa asiguram si sa implementam toate obligatiile Romaniei fata de organismele financiare internationale. De asemenea, am incercat sa reparam greselile guvernelor PDL si incercam sa asiguram noi locuri de munca si masuri... mai mult
Luni, 16 Iulie 2012, ora 09:58
In timp ce unii privesc cu optimism spre noul an, care ar putea aduce prosperitate, altii pariaza pe o stagnare economica, daca nu chiar pe reintoacerea in recesiune.
La inceput de an, analistii si politicienii s-au intrecut in a face predictii cu privire la evolutia economica. Anul 2012 ramane insa un "pariu" economic deschis.
Analistul economic, Liviu Voinea, este de parere ca in 2012 economia Romaniei va stagna, o eventuala crestere fiind asteptata doar pe baza unor stimulente electorale.
"Economia va stagna in 2012. Asta inseamna orice intre - 1% si + 1%. Nu vad care ar putea fi motoarele cresterii in 2012 tinand cont ca exporturile au crescut cu 55% intre 2009 si 2011, deci nu mai pot mentine acelasi ritm in lipsa unor schimbari tehnologice fundamentale si cu un curs de schimb stabil, iar agricultura a crescut la randul sau puternic in 2011. Cu toate acestea, cresterea economica a fost modesta in 2011", a declarat directorul executiv al GEA.
In opinia acestuia, economia Romaniei, ramane dominata de consum, care insa nu va creste semnificativ in 2012.
"Consumul gospodariilor nu poate creste pentru ca nu cresc veniturile populatiei, si nici creditarea nu se va relua, iar consumul administratiei centrale si locale va scadea, cel putin pe hartie."
"Practic, putem astepta o crestere in 2012 doar bazata pe stimulente electorale, iar aceasta, daca s-ar produce, nu ar fi una sanatoasa.
Privind la situatia din zona euro, analistul spune ca o eventuala... mai mult
Vineri, 06 Ianuarie 2012, ora 11:45
Economia Romaniei va stagna in 2012, o eventuala crestere fiind asteptata doar pe baza unor stimulente electorale, desi aceasta nu ar nu ar fi una sanatoasa, considera directorul executiv al Grupului de Economie Aplicata (GEA), Liviu Voinea.
"Economia va stagna in 2012. Asta inseamna orice intre minus 1% si plus 1%. Nu vad care ar putea fi motoarele cresterii in 2012 tinand cont ca exporturile au crescut cu 55% intre 2009 si 2011, deci nu mai pot mentine acelasi ritm in lipsa unor schimbari tehnologice fundamentale si cu un curs de schimb stabil, iar agricultura a crescut la randul sau puternic in 2011. Cu toate acestea, cresterea economica a fost modesta in 2011", a declarat, miercuri, directorul executiv al GEA.
Acesta a precizat ca economia Romaniei ramane dominata de consum, iar acesta nu este prevazut sa creasca semnificativ in 2012.
"Consumul gospodariilor nu poate creste pentru ca nu cresc veniturile populatiei, si nici creditarea nu se va relua, iar consumul administratiei centrale si locale va scadea, cel putin pe hartie."
"Practic, putem astepta o crestere in 2012 doar bazata pe stimulente electorale, iar aceasta, daca s-ar produce, nu ar fi una sanatoasa. Mai mult, aceasta evaluare de ansamblu ia in considerare un scenariu neutru pe plan european. Daca insa recesiunea va fi de durata in zona euro, atunci si Romania va reintra in recesiune. Deci scenariul optimist este stagnare, iar cel pesimist recesiune", a adaugat Voinea.
In ceea ce priveste... mai mult
Miercuri, 04 Ianuarie 2012, ora 17:11
Lupta cu munca la negru, al carei stindard il poarta Emil Boc in ultimul timp, a suferit o grea lovitura de imagine odata cu publicarea studiului "Economia informala si impactul ei asupra pietei muncii". Nu mai putin de 3,4 milioane de persoane sunt angrenate in sectorul informal al economiei, fie ca lucreaza partial la negru sau in totalitate, potrivit studiului publicat de Blocul National Sindical, sub coordonarea prof.univ.dr. Lucian Albu si a expertului Liviu Voinea.Este aceasta cifra una ingrijoratare? Cel putin, avand in vedere ca in economia formala activeaza 4,1 milioane de romani, este de parere Liviu Voinea. "Sunt foarte multi. Majoritatea lucreaza de nevoie in acest sector al economiei. Sunt totusi si unii care lucreaza de voie, pentru ca legislatia este permisiva sau nu este implementata", a declarat Voinea.Cum arata angajatul economiei informale Cei mai multi sunt tineri intre 15 si 24 de ani, potrivit datelor din studiul Blocului National Sindical. Dar si cei peste 55 de ani sunt atrasi inspre partea "neagra" a economiei. In ambele cazuri, nivelul de educatie este scazut. Liviu Voinea, coordonatorul proiectului, spune ca persoanele cu nivel scazut de educatie prezinta un risc de 12 ori mai mare de a lucra in economia informala decat persoanele cu educatie medie sau inalta.7 miliarde de euro in plus la bugetul de stat Potrivit datelor publicate de BNS, daca toti angajatii din economia informala ar trece in economia formala, rata ocuparii ar creste cu 45%. In... mai mult
Vineri, 08 Iulie 2011, ora 17:44