Ministrul delegat pentru Buget, Liviu Voinea a explicat, intr-un interviu acordat Business24, care este "traseul" pe care trebuie sa il urmeze proiectul bugetului de stat dupa ce va fi redactat. Este nevoie ca si Comisia Europeana sa isi dea acordul pe bugetul de stat national.
In plus, ministrul a explicat si algoritmul de calcul al bugetului de stat si marja pe care Guvernul o are la dispozitie pentru a adopta masuri fiscale, cum ar fi reducerea CAS cu trei puncte procentuale, o masura sustinuta de PNL.
Ati vorbit despre impactul pe care l-ar putea avea reducerea CAS cu trei puncte procentuale. S-a facut o analiza pentru includerea unei astfel de masuri in bugetul pentru anul 2014?
S-au facut analize pentru foarte multe masuri. Cum se face bugetul, anvelopa bugetara: de la veniturile facute in 2013 pe noua luni, pentru ca in octombrie o sa fie noua luni, cu o estimare conservatoare pentru finalul anului. Adaugi cresterea economica nominala, adica cresterea PIB-ului si inflatia, deci majorezi veniturile din 2013 cu procentul cresterii nominale care este undeva in jur de 5-6% si obtii o suma totala a veniturilor. Stii cat este deficitul in care trebuie sa te incadrezi, care este 2% din PIB, si inseamna ca poti sa ai cheltuieli cu 2% mai mari decat suma asta.
In acea bucata de bani, vezi ce masuri poti sa iei. Decizia politica se va lua cu toate cifrele pe masa, reducerea CAS-ului cu 3 procente are 2,5 miliarde de lei impact, TVA la alte produse are un... mai mult
Vineri, 13 Septembrie 2013, ora 13:47
In timp ce unii privesc cu optimism spre noul an, care ar putea aduce prosperitate, altii pariaza pe o stagnare economica, daca nu chiar pe reintoacerea in recesiune.
La inceput de an, analistii si politicienii s-au intrecut in a face predictii cu privire la evolutia economica. Anul 2012 ramane insa un "pariu" economic deschis.
Analistul economic, Liviu Voinea, este de parere ca in 2012 economia Romaniei va stagna, o eventuala crestere fiind asteptata doar pe baza unor stimulente electorale.
"Economia va stagna in 2012. Asta inseamna orice intre - 1% si + 1%. Nu vad care ar putea fi motoarele cresterii in 2012 tinand cont ca exporturile au crescut cu 55% intre 2009 si 2011, deci nu mai pot mentine acelasi ritm in lipsa unor schimbari tehnologice fundamentale si cu un curs de schimb stabil, iar agricultura a crescut la randul sau puternic in 2011. Cu toate acestea, cresterea economica a fost modesta in 2011", a declarat directorul executiv al GEA.
In opinia acestuia, economia Romaniei, ramane dominata de consum, care insa nu va creste semnificativ in 2012.
"Consumul gospodariilor nu poate creste pentru ca nu cresc veniturile populatiei, si nici creditarea nu se va relua, iar consumul administratiei centrale si locale va scadea, cel putin pe hartie."
"Practic, putem astepta o crestere in 2012 doar bazata pe stimulente electorale, iar aceasta, daca s-ar produce, nu ar fi una sanatoasa.
Privind la situatia din zona euro, analistul spune ca o eventuala... mai mult
Vineri, 06 Ianuarie 2012, ora 11:45
"Administratorii nu colecteaza banii, pentru ca ii colecteaza statul, nu ii depoziteaza, pentru ca de asta se ocupa niste banci, nu-i garanteaza, pentru ca nu se garanteaza decat valoarea nominala, care este irelevanta, si nu platesc. De platit pensiile, le vor plati niste fonduri de plata care nu au fost inca infiintate. Este o afacere sigura si foarte mare, servita pe tava, care va depasi 1 miliard de euro pe an in 2013 si care practic nu are riscuri pentru cei care fac afacerea. Toate riscurile sunt transferate de la administrator la contribuabil", a declarat Liviu Voinea, Director Executiv GEA, intr-un interviu acordat Bloombiz.ro, despre sistemul pensiilor private obligatorii. Va ajunge Romania in aceeasi situatie ca Ungaria, unde activele fondurilor de pensii private au ajuns inapoi la buget pentru a reduce deficitul?
Ar fi de dorit, dar nu cred ca vom ajunge prea curand, pentru ca lobby-ul fondurilor de pensii este foarte puternic in Romania.
Este o decizie politica si nu cred ca ar fi gresita. Ungaria nu este singura tara care a facut asta. Si Slovacia a facut-o.
Cand Romania a introdus Pilonul II, ne-am raportat la experienta altor tari est-europene, pentru ca in Vest nu are nicio tara pilonul II, si am zis "ia uite cum au facut Slovacia, Ungaria, tarile baltice".
Atunci au fost bune, acum cand au desfiintat Pilonul II nu mai sunt atat de bune ca exemplu.
De ce a ales Ungaria o masura atat de dura?
Este normal. Fondurile de pensii reprezinta o gaura la... mai mult
Miercuri, 09 Martie 2011, ora 23:31
"Daca reforma fiscal-bugetara se va dovedi insuficienta, alta varianta in 2011 decat deprecierea nu exista. Iar daca ea se va dovedi suficienta, oricum se vor tipari bani pentru a se satisface necesitati electorale. Dupa parerea mea, directia fireasca este de depreciere, dar una controlata si mai pregnanta in a doua jumatate a anului 2011. Pentru sfarsitul lui 2010, cursul este aici, nu se intampla nimic spectaculos. Este oricat vrea Banca Nationala", a declarat Liviu Voinea, director executiv al Grupului de Economie Aplicata, intr-un interviu acordat Bloombiz.ro.Unde estimati ca va incheia cursul valutar 2010?
Unde vrea Banca Nationala. Avem un curs administrat de BNR. El nu reflecta realitatea economica, decat in masura in care ne raportam la faptul ca bancile centrale pentru euro si dolar fac emisiune de moneda si atunci leul, prin comparatie, stagneaza.
Prin comparatie cu euro, leul stagneaza de un an si jumatate, in conditiile in care economia a scazut cu 10%, in acest interval.
Exista o motivatie logica, cea data de faptul ca in zona euro se tiparesc bani.
Pe de alta parte, dupa parerea mea, nu se justifica aceasta stabilitate a cursului de schimb si atunci este vorba de fapt despre interventia Bancii Centrale.
Acolo unde dezechilibrele erau evidente, puteam anticipa.
Spre exemplu, atunci cand cursul se apreciase pana la 3,1 lei/euro era evident ca trebuie sa urmeze o depreciere semnificativa, pentru ca dezechilibrul era major.
Acum este un razboi al... mai mult
Joi, 16 Decembrie 2010, ora 23:26
"N-ar fi o drama daca am avea nevoie doar un imprumut care sa permita plata acestui imprumut sau o amanare a platii, diverse artificii care sa se refere la o modalitate de amanare a platii pentru actualul imprumut. Din pacate noi avem nevoie de un imprumut pentru a-l plati pe actualul si de alt imprumut pentru a acoperi restul deficitului din economie" a declarat Liviu Voinea, Director Executiv GEA, intr-un interviu Bloombiz.ro.Daca se umbla la taierea sumelor consumate de aparatul bugetar se rezolva problemele economiei?Nu, pentru ca in primul rand aceasta criza nu este determinata de sectorul public. In mod fundamental noi am plecat de la o criza a deficitului de cont curent determinata de consumul excesiv al sectorului privat.Sectorul privat are 70% din economie. Reducand deficitele din sectorul public se obtine o capacitate de a face fata pe termen scurt acoperirii unor chetuieli, insa nu se realizeaza masuri proactive care sa stimuleze reluarea cresterii economice in sectorul privat.De altfel, are loc efectul contrar. Reducerile de personal, de salarii, de pensii, de cheltuieli din sectorul public au pe termen scurt efectul de adancire a recesiunii fiindca scad si veniturile la buget, scade si consumul celor care incaseaza mai putini bani. Sunt genul de masuri monetariste care te ajuta sa treci de la o luna la alta cu cheltuielile bugetare dar nu te ajuta sa iesi din criza.Nici una din tarile care au primit ajutor de la FMI, nu a iesit inca din criza.Tarile care au... mai mult
Luni, 12 Aprilie 2010, ora 23:04
1