Viceguvernatorul Bancii Nationale a Romaniei Liviu Voinea va parasi functia pe care o ocupa din 2014.
Acesta a fost numit reprezentantul Romaniei la Fondul Monetar International si va prelua functia de senior advisor al directorului executiv al FMI incepand cu 26 august, anunta Banca Nationala a Romaniei.
Liviu Voinea ii va lua locul la FMI lui Mugur Tolici, care si-a dat demisia. Tolici a fost numit in actuala functie in august 2018, iar mandatul sau era de doi ani.
Liviu Voinea a ocupat functia de viceguvernator al Bancii Nationale a Romaniei din 2014. El este si profesor universitar doctor in cadrul Academiei de Studii Economice, Facultatea de Relatii Internationale.
Voinea a ocupat si functia de ministru delegat pentru Buget in guvernele Ponta 2 si Ponta 3, fiind numit din partea PSD. De asemenea, in perioada 16 mai 2012 - 21 decembrie 2012, acesta a fost secretar de stat in cadrul Ministerului Finantelor Publice.
Inlocuitorul lui Voinea la BNR va fi numit de Parlament.
A.G. ...citeste mai departe despre "Liviu Voinea pleaca de la BNR" pe Ziare.com mai mult
Joi, 02 Mai 2019, ora 16:44
Rectificarea bugetara va fi discutata cu reprezentantii Fondului Monetar International in luna iulie si atunci investitiile care au cheltuit banii vor primi mai multi, iar cele care nu i-au cheltuit nu vor primi alocari, a declarat miercuri ministrul delegat pentru Buget, Liviu Voinea.
"Nu am taiat niciun ban de la investitii. Am inceput deja un program de vizite in tara, neanuntate, ca sa vad cu ochii mei de ce anumite investitii merg bine, unele chiar peste plan, iar altele nu merg la fel de bine, deci nu se cheltuie banii alocati. Rezultatele acestor constatari se vor vedea la rectificarea bugetara, unde investitiile in care se cheltuie banii vor primi si mai multi, iar investitiile unde nu se cheltuie, nu vor primi alocari. Nu verific desfasurarea lucrarilor tehnice, treaba mea este sa vad cum se cheltuie banii publici", a spus Voinea.
In ceea ce priveste scaderea cheltuielilor de investitii in primul trimestru din acest an, ministrul Voinea a spus ca la inceputul acestui an nu au mai fost efectuate plati aferente anului trecut, cum se intampla in alti ani. "La inceputul anului 2013 am platit arierate aferente anului 2012. De obicei, ani de-a randul, s-au amanat plati pe final de an ca sa se faca la inceputul anului viitor, pentru a se incadra in tintele bugetare aferente acelor ani.
Acum noi ne comparam cu un an 2013 in care in primele luni am facut plati pentru 2012, 2011. In 2014 nu mai este nevoie sa facem plati pentru 2013, pentru ca nu mai avem datorii... mai mult
Miercuri, 28 Mai 2014, ora 14:15
Solutia exacta pentru compensarea pierderii la buget din amanarea accizei pe carburant nu este in acest moment agreata, dar va face parte din urmatoarea scrisoare de intentie cu Fondul Monetar International (FMI) si Comisia Europeana (CE), a declarat, duminica, ministrul delegat pentru Buget, Liviu Voinea, la Romania TV.
"Avem un buget agreat cu FMI si Comisia Europeana. Este un buget in vigoare si mai poate fi modificat prin doua rectificari, cel mai devreme in luna iulie, pana atunci pot fi facute ajustari din impartirea banilor pe trimestre, astfel incat sa se retina anumite sume in primele doua trimestre, dar solutia exacta pentru cei 600 de milioane lei, care reprezinta pierderea la buget din amanarea accizei, nu poate fi decat acea care va face parte din urmatoarea scrisoare de intentie cu FMI si CE. Chiar daca vom agrea o varianta de compensare in luna ianuarie, la vizita partenerilor nostri de la Comisie si de la FMI, aceasta varianta nu va fi pusa in practica decat incepand cu momentul primei rectificari. Solutia exacta de compensare nu este in acest moment agreata, ea va face obiectul negocierilor, insa bugetul anului 2014 ramane pe un deficit de 2,2%", a spus Voinea.
Ministerul Finantelor Publice (MFP) a anuntat in data de 24 decembrie ca nu are in vedere sub nicio forma introducerea de noi taxe si impozite sau majorarea celor existente, cu privire la variantele vehiculate in mass-media, potrivit carora veniturile neincasate rezultate in urma amanarii... mai mult
Luni, 30 Decembrie 2013, ora 09:00
Romania este singura tara din Uniunea Europeana care a primit, in 2014, clauza de investitii, pentru cresterea cofinantarii de fonduri europene, a declarat Liviu Voinea, ministrul delegat pentru Buget, in cadrul emisiunii "Dupa 20 de ani" difuzata de ProTV.
"Romania este singura tara din Uniunea Europeana care a primit in 2014 clauza de investitii, si anume o crestere a nivelului deficitului cu 0,2%, exclusiv pentru investitii, respectiv pentru cresterea cofinantarii de fonduri europene. Sunt patru tari care au cerut: Italia, Slovacia, Bulgaria si Romania, iar Romania este singura care a primit. (...) Noi am facut bugetul impreuna cu reprezentantii FMI si cei ai Comisiei Europene, in luna octombrie, cu ceea ce aveam la dispozitie si anume incasarile la noua luni. S-a construit o estimare de inflatie si de crestere economica, iar veniturile au fost marite cu aceste doua elemente. Am ajuns la o suma totala a veniturilor si am negociat nivelul deficitului (...)", a spus Liviu Voinea, intr-un context in care a explicat modul in care a fost construit bugetul pe anul 2014.
Acesta a explicat ca unele masuri, precum cresterea accizei la carburanti cu 7 eurocenti pe litru, au fost negociate cu reprezentantii Fondului Monetar International si cu cei ai Comisiei Europene.
Intrebat daca Romania se putea incadra in deficitul bugetar si in parametri bugetari fara introducerea acestei taxe pe accize, Voinea a precizat
ca au fost multe masuri puse pe masa negocierilor, printre... mai mult
Duminica, 08 Decembrie 2013, ora 15:36
Ministrul delegat pentru Buget, Liviu Voinea a explicat, intr-un interviu acordat Business24, care este "traseul" pe care trebuie sa il urmeze proiectul bugetului de stat dupa ce va fi redactat. Este nevoie ca si Comisia Europeana sa isi dea acordul pe bugetul de stat national.
In plus, ministrul a explicat si algoritmul de calcul al bugetului de stat si marja pe care Guvernul o are la dispozitie pentru a adopta masuri fiscale, cum ar fi reducerea CAS cu trei puncte procentuale, o masura sustinuta de PNL.
Ati vorbit despre impactul pe care l-ar putea avea reducerea CAS cu trei puncte procentuale. S-a facut o analiza pentru includerea unei astfel de masuri in bugetul pentru anul 2014?
S-au facut analize pentru foarte multe masuri. Cum se face bugetul, anvelopa bugetara: de la veniturile facute in 2013 pe noua luni, pentru ca in octombrie o sa fie noua luni, cu o estimare conservatoare pentru finalul anului. Adaugi cresterea economica nominala, adica cresterea PIB-ului si inflatia, deci majorezi veniturile din 2013 cu procentul cresterii nominale care este undeva in jur de 5-6% si obtii o suma totala a veniturilor. Stii cat este deficitul in care trebuie sa te incadrezi, care este 2% din PIB, si inseamna ca poti sa ai cheltuieli cu 2% mai mari decat suma asta.
In acea bucata de bani, vezi ce masuri poti sa iei. Decizia politica se va lua cu toate cifrele pe masa, reducerea CAS-ului cu 3 procente are 2,5 miliarde de lei impact, TVA la alte produse are un... mai mult
Vineri, 13 Septembrie 2013, ora 13:47
Regimul fiscal din Romania nu se modifica, iar taxele si impozitele nu cresc in urma semnarii acordului cu FMI, a declarat, vineri, la Romania TV, ministrul delegat pentru buget, Liviu Voinea.
"Noul acord cu FMI nu prevede majorarea sau aparitia de noi taxe sau impozite. Am senzatia ca s-a intrat intr-o campanie in care se incearca sa se acrediteze ideea ca in Romania se schimba regimul fiscal si cresc taxele si impozitele. Nici vorba. Se modifica si se introduc cateva accize pentru alcool si pentru produsele de lux", a spus Voinea.
Acesta a precizat ca informatiile vehiculate in ultima perioada in spatiul mediatic cu privire la presupusul continut al Scrisorii de intentie catre FMI nu provin din surse oficiale.
"Informatiile vehiculate in ultima perioada in spatiul mediatic cu privire la presupusul continut al scrisorii de intentie catre FMI nu provin din surse oficiale siastfel ele nu pot fi confirmate. Pana in acest moment, proiectul scrisorii de intentie, respectiv cel al memorandumului cu FMI, nu sunt inca documente publice. Regulile partenerilor nostri internationali asa spun: pana nu se duc in boardul Fondului nu pot fi facute publice", a explicat Liviu Voinea.
Acordul cu FMI nu implica modificarea regimului fiscal
Ministerul Finantelor Publice a precizat intr-un comunicat de presa ca scopul incheierii unui nou acord nu este legat de introducerea unor noi taxe si impozite.
"Continutul noii scrisori de intentie cu FMI prevede o intreaga serie de... mai mult
Sambata, 10 August 2013, ora 11:49
Ministrul delegat pentru Buget, Liviu Voinea, a anuntat, vineri seara, ca CFR Marfa trebuie privatizat pana la sedinta din luna iunie a board-ului FMI.
"Am devenit mult mai favorabili privatizarilor. Datoriile sunt foarte mari. Cifra exacta depaseste un miliard de lei. Regulamentul nu permite sa scapi de acele datorii", a motivat Liviu Voinea, intr-o interventie la Realitatea TV.
"Privatizam CFR pentru a o face sa functioneze nu pentru a o inchide. Este important sa scapam de o companie care produce pierderi si sa rentabilizam indirect CFR Infrastructura", a mai precizat Ministrul delegat pentru Buget, adaugand ca in cursul lunii iunie contractul de privatizare trebuie semnat.
Citeste mai multe despre Liviu Voinea: Vindem CFR Marfa pana in luna iunie pe Ziare.com. mai mult
Sambata, 16 Martie 2013, ora 10:33
Plata arieratelor la nivelul autoritatilor locale, cu o valoare de 1,18 miliarde lei, este o conditie pentru ca Romania sa intre in board-ul FMI in luna iunie, cand ar trebui facuta evaluarea acordului stand-by de tip preventiv, a declarat sambata la Antena 3, ministrul delegat pentru buget, Liviu Voinea.
"Arieratele sunt de 1,18 miliarde si la nivelul autoritatilor locale, fata de 840 milioane la sfarsitul lunii decembrie. Mai sunt si alte plati restante care se apropie de termenul de 90 de zile si care vor deveni arierate si vor trebui platite. Noi avem o prevedere foarte clara in acordul cu FMI, nu intram in bordul Fondului Monetar International in iunie daca nu indeplinim aceasta conditie", a spus Liviu Voinea.
Ministrul a precizat ca intelegerea cu Fondul este de interes national, dar ca este si interesul statului sa plateasca datoriile astfel incat economia sa functioneze.
Premierul Victor Ponta a declarat joi ca ministrul delegat pentru Buget, Liviu Voinea, are tot sprijinul sau, in ciuda criticilor presedintelui Consiliului Judetean Constanta, Nicusor Constantinescu, subliniind ca are toata increderea in autoritatile locale, doar ca "nu fac ei Guvernul". mai mult
Sambata, 09 Martie 2013, ora 15:23
Economia Romaniei va stagna in 2012, o eventuala crestere fiind asteptata doar pe baza unor stimulente electorale, desi aceasta nu ar nu ar fi una sanatoasa, considera directorul executiv al Grupului de Economie Aplicata (GEA), Liviu Voinea.
"Economia va stagna in 2012. Asta inseamna orice intre minus 1% si plus 1%. Nu vad care ar putea fi motoarele cresterii in 2012 tinand cont ca exporturile au crescut cu 55% intre 2009 si 2011, deci nu mai pot mentine acelasi ritm in lipsa unor schimbari tehnologice fundamentale si cu un curs de schimb stabil, iar agricultura a crescut la randul sau puternic in 2011. Cu toate acestea, cresterea economica a fost modesta in 2011", a declarat, miercuri, directorul executiv al GEA.
Acesta a precizat ca economia Romaniei ramane dominata de consum, iar acesta nu este prevazut sa creasca semnificativ in 2012.
"Consumul gospodariilor nu poate creste pentru ca nu cresc veniturile populatiei, si nici creditarea nu se va relua, iar consumul administratiei centrale si locale va scadea, cel putin pe hartie."
"Practic, putem astepta o crestere in 2012 doar bazata pe stimulente electorale, iar aceasta, daca s-ar produce, nu ar fi una sanatoasa. Mai mult, aceasta evaluare de ansamblu ia in considerare un scenariu neutru pe plan european. Daca insa recesiunea va fi de durata in zona euro, atunci si Romania va reintra in recesiune. Deci scenariul optimist este stagnare, iar cel pesimist recesiune", a adaugat Voinea.
In ceea ce priveste... mai mult
Miercuri, 04 Ianuarie 2012, ora 17:11