Romania a inregistrat o incetinire a ritmului de crestere economica, dar este in grafic pentru un avans al economiei de 2,8% in 2014, tinta pe care este fundamentat bugetul de stat, a declarat joi, pentru Agerpres, ministrul delegat pentru buget, Liviu Voinea.
'Tinta pentru tot anul este o crestere economica de 2,8%. Noi avem o crestere de 2,4% pe brut si de 2,6% ajustat, la primul semestru, chiar usor mai mare decat cea de anul trecut, pe primul semestru, iar anul trecut s-a incheiat cu o crestere economica de 3,5%. Suntem in grafic pentru o crestere de 2,8% in 2014, pe care este construit bugetul', a afirmat Liviu Voinea, citat de Agerpres.
Ministrul delegat pentru buget a mentionat ca structura cresterii economice s-a modificat, pentru ca agricultura are acum o contributie negativa, in timp ce anul trecut a avut o contributie pozitiva la cresterea PIB.
'In schimb, consumul are acum o contributie pozitiva, dupa ce anul trecut a fost stagnant. De asemenea, productia industriala si exporturile au contributii pozitive. Importanta nu este atat evolutia de la un trimestru la altul, pentru ca aceasta este influentata de factori sezonieri, conjuncturali, cat cifra anualizata de crestere economica. Avem 2,4% crestere economica, o cifra foarte buna si peste media zonei euro, peste media Uniunii Europene. Avem o incetinire a ritmului de crestere economica fata de, sa spunem, trimestrul I, dar nu o scadere, o incetinire a ritmului de crestere', a spus Liviu Voinea.... mai mult
Joi, 14 August 2014, ora 16:41
Ministerul Finantelor Publice (MFP), prin ministrul delegat pentru buget, Liviu Voinea, a anuntat joi lansarea site-ului www.mbuget.gov.ro (www.mbuget.ro), care isi propune sa ofere informatii in timp real si sa creasca nivelul de transparenta cu privire la politica bugetara si managementul datoriei publice.
Datele sunt prezentate in format accesibil, facilitand accesul publicului la informatii, si sunt grupate in patru domenii tematice - buget, trezorerie si datorie publica, rapoarte analiza si comunicate de presa, precizeaza un comunicat al MFP.
Sectiunea buget cuprinde bugetul de stat, influentele rectificarilor bugetare asupra bugetului, evolutia deficitului bugetar, executia bugetara lunara, evolutia numarului salariatilor bugetari in perioada 2008 - 2013, situatia la zi a arieratelor bugetului general consolidat si a arieratelor unitatilor administrativ - teritoriale, evolutia principalilor indicatori economico - financiari realizati de operatorii economici la care statul sau unitatile administrativ - teritoriale sunt actionari unici sau majoritari, precum si clasificatiile bugetare.
Executia principalelor bugete care compun bugetul general consolidat (bugetul de stat, bugetele locale, bugetul asigurarilor sociale de stat, bugetul fondului national unic de asigurari sociale de sanatate si bugetului asigurarilor pentru somaj) va fi prezentata o data la zece zile (decadal).
Sectiunea trezorerie si datorie publica prezinta evolutia si structura datoriei... mai mult
Joi, 31 Octombrie 2013, ora 15:53
Ministrul delegat pentru Buget, Liviu Voinea a explicat, intr-un interviu acordat Business24, care este "traseul" pe care trebuie sa il urmeze proiectul bugetului de stat dupa ce va fi redactat. Este nevoie ca si Comisia Europeana sa isi dea acordul pe bugetul de stat national.
In plus, ministrul a explicat si algoritmul de calcul al bugetului de stat si marja pe care Guvernul o are la dispozitie pentru a adopta masuri fiscale, cum ar fi reducerea CAS cu trei puncte procentuale, o masura sustinuta de PNL.
Ati vorbit despre impactul pe care l-ar putea avea reducerea CAS cu trei puncte procentuale. S-a facut o analiza pentru includerea unei astfel de masuri in bugetul pentru anul 2014?
S-au facut analize pentru foarte multe masuri. Cum se face bugetul, anvelopa bugetara: de la veniturile facute in 2013 pe noua luni, pentru ca in octombrie o sa fie noua luni, cu o estimare conservatoare pentru finalul anului. Adaugi cresterea economica nominala, adica cresterea PIB-ului si inflatia, deci majorezi veniturile din 2013 cu procentul cresterii nominale care este undeva in jur de 5-6% si obtii o suma totala a veniturilor. Stii cat este deficitul in care trebuie sa te incadrezi, care este 2% din PIB, si inseamna ca poti sa ai cheltuieli cu 2% mai mari decat suma asta.
In acea bucata de bani, vezi ce masuri poti sa iei. Decizia politica se va lua cu toate cifrele pe masa, reducerea CAS-ului cu 3 procente are 2,5 miliarde de lei impact, TVA la alte produse are un... mai mult
Vineri, 13 Septembrie 2013, ora 13:47
Ministrul delegat pentru buget, Liviu Voinea, a anuntat luni, la Parlament, ca un draft al bugetului de stat pentru anul 2014 va fi gata pana la mijlocul lunii octombrie.
Voinea a spus ca sunt multe propuneri de luat in discutie in ceea ce priveste diminuarea poverilor fiscale si ca procesul de elaborare a bugetului va fi diferit decat in alti ani, pentru ca trebuie sa treaca si pe la Uniunea Europeana.
"Procesul privind elaborarea bugetului va fi diferit decat in anii trecuti, pentru ca trebuie sa treaca si pe la Uniunea Europeana. Nu doar pentru Romania, pentru toate tarile europene. Incepand cu acest an s-a intrat in asa-numitul semestru european, deci inclusiv Germania trebuie sa ceara la Bruxelles aprobarea pentru buget, ceea ce vom face si noi.
Va exista, deci, un draft al bugetului pana la mijlocul lunii octombrie. Pana atunci vom clarifica care este baza de pornire, deci care sunt veniturile pe care ne putem baza in mod prudent anul viitor, deficitul se cunoaste - 2 la suta din PIB -, pe care il putem avea anul viitor si, in interiorul acestei anvelope, unde se pot duce banii. Sigur ca nu se pot duce in toate partile, fie poate sa scada CAS, poata sa scada TVA, pot sa creasca investitiile. Trebuie si o prioritizare si intre obiectivele bugetare pentru anul viitor", a explicat ministrul.
Liviu Voinea s-a referit si la arieratele primariilor, precizand ca legea prevede doua situatii pentru autoritatile locale care au probleme cu bani. Una dintre ele,... mai mult
Luni, 09 Septembrie 2013, ora 15:55
Deficitul bugetar la jumatatea anului 2013 este in parametri si se situeaza la 1,1% din Produsul Intern Brut (PIB), a declarat marti, la Banca Nationala a Romaniei, ministrul delegat pentru buget, Liviu Voinea.
Ultimele date publicate de Ministerul Finantelor Publice (MFP) pe 25 iunie aratau ca deficitul bugetului general consolidat la sfarsitul lunii mai 2013 a fost de 1,05% din PIB, conform datelor operative, cu 0,15 puncte procentuale mai mic decat in luna precedenta si cu 0,18 puncte procentuale mai mic fata de aceeasi perioada a anului trecut.
Deficitul se incadreaza in limitele agreate cu organismele financiare internationale,
fiind in linie cu deficitul prognozat pentru sfarsitul anului 2013.
Pentru 2013, autoritatile au prevazut un deficit bugetar de circa 3 miliarde euro, respectiv 2,1% din PIB, inclusiv cheltuielile suplimentare (0,3% din PIB) pentru plata facturilor la medicamente in maximum 60 de zile, o cerinta expresa a Comisiei Europene si a Fondului Monetar International, ale carei efecte nu vor fi luate in calcul insa la tinta de deficit asumata de 1,8% din PIB. mai mult
Marti, 16 Iulie 2013, ora 16:43
Cresterea economica de 1,6% estimata pentru 2013 este una conservatoare, iar sursele acesteia vor fi consumul, imbunatatirea absorbtiei fondurilor europene si realizarea reformelor structurale, a declarat, sambata, la Antena 3, ministrul delegat pentru buget, Liviu Voinea.
"Prognoza de crestere pentru anul acesta este de 1,6% si este una conservatoare, dupa opinia noastra. Ne asteptam la o crestere economica mai mare de 1,6%. Si Comisia Europeana, in prognoza de iarna publicata in urma cu trei saptamani, tot 1,6% spune, deci ne confirma prognoza noastra pe care este construit bugetul.
Care sunt sursele acestei cresteri de 1,6%? In primul rand este vorba despre cererea interna, despre consum. As putea spune ca nu este cea mai sanatoasa dintre sursele de crestere, dar, dupa un an de crestere de numai 0,3%, practic a stimula consumul este o masura contraciclica si am stimulat consumul prin masurile adoptate, inclusiv prin majorarea salariului minim.
Incepand cu semestrul al doilea al acestui an si cu anii urmatori, ar trebui sa isi faca simtit efectul asupra cresterii economice alte doua masuri foarte importante pe care Guvernul le ia. Este vorba de un proces si nu de o zi anume in care ia aceste masuri, si anume imbunatatirea absorbtiei fondurilor europene si realizarea reformelor structurale. Acestea doua sunt de fapt sursele sustenabile ale cresterii economice pana in 2016", a explicat Voinea.
Acesta a precizat ca tot deficitul bugetului general consolidat... mai mult
Duminica, 10 Martie 2013, ora 15:20
Guvernul si-a fixat pentru acest an o tinta prudenta de crestere economica de 1,8% din PIB, dar spera intr-o varianta optimista sa atinga un avans economic de 2% din PIB, a anuntat ministrul delegat pentru Buget, Liviu Voinea.
El a precizat ca, pentru anul trecut, baza de crestere economica este anticipata la 0,7%.
"Pentru 2013, desi ramanem increzatori intr-o crestere economica de 2%, am plecat in constructia bugetului pe o abordare mai prudenta, de 1,8%, ca urmare nivelul PIB pentru 2013 este 629 miliarde lei. Acestea sunt datele cu care plecam la drum in modelul de baza", a spus Voinea, amintind ca Guvernul urmeaza sa discute pe aceasta tema cu Fondul Monetar International si Comisia Europeana.
In cazul deficitului bugetar, ministrul a aratat ca nivelul asumat este de 1,8% din PIB, conform strategiei fiscal-bugetare, dar ca in acest moment este calculat un deficit de 2,1% incluzand si suma care trebuie pusa de-o parte pentru a respecta normele europene privind plata in maximum 60 zile a facturilor din sistemul medical pentru medicamente.
Proiectul de buget pentru anul viitor a fost construit pe un PIB calculat la aproape 140 miliarde euro si un curs valutar de 4,5 lei/euro, veniturile bugetului consolidat fiind estimate la 46 miliarde euro, iar cheltuielile totale la 49 miliarde euro.
Deficitul bugetar va fi finantat in proportie egala, cu cate 1,5 miliarde euro, din surse interne si externe.
Din datele prezentate, joi, de Guvern rezulta pentru acest... mai mult
Vineri, 11 Ianuarie 2013, ora 08:37
Singura solutie care poate functiona acum in economie cu influenta pozitiva asupra bugetului este reducerea CAS, in paralel cu cresterea salariului minim pe economie, a declarat, duminica, analistul Liviu Voinea, la Antena 3.
Acesta a subliniat ca nu CAS este cauza deficitului la fondul de pensii, ci pensiile private obligatorii, care "mananca" jumatate de miliard de euro pe an.
"Daca vreti sa scapati de deficitul acela, renuntati la pensiile private obligatorii", a spus Liviu Voinea, ca reactie la afirmatiile presedintelui Traian Basescu facute duminica, la Pro TV, potrivit carora reducerea CAS inseamna marirea deficitului fondului de pensii.
Voinea:Inegalitatea de salarizare in sectorul bugetar este foarte mare
In ceea ce priveste revenirea salariilor bugetarilor la nivelul din 2010, Liviu Voinea a reiterat ca taierea uniforma a acestora cu 25% a fost o greseala. Potrivit acestuia, salariile mari trebuiau taiate, iar cele mici trebuiau mentinute sau poate chiar crescute.
"Inegalitatea de salarizare in sectorul bugetar este foarte mare. Cresterea uniforma sau taierea uniforma nu poate decat sa accentueze aceasta inegalitate. Deci, in acelasi sens, o crestere a salariilor mici este necesara in paralel cu o scadere sau o inghetare a salariilor mari", a subliniat el.
De asemenea, Voinea a atras atentia ca, exceptand inflatia, pentru ca salariile din sectorul bugetar sa revina la nivelul dinaintea taierilor, cu incadrarea in aceeasi anvelopa financiara... mai mult
Duminica, 11 Martie 2012, ora 18:15
"Administratorii nu colecteaza banii, pentru ca ii colecteaza statul, nu ii depoziteaza, pentru ca de asta se ocupa niste banci, nu-i garanteaza, pentru ca nu se garanteaza decat valoarea nominala, care este irelevanta, si nu platesc. De platit pensiile, le vor plati niste fonduri de plata care nu au fost inca infiintate. Este o afacere sigura si foarte mare, servita pe tava, care va depasi 1 miliard de euro pe an in 2013 si care practic nu are riscuri pentru cei care fac afacerea. Toate riscurile sunt transferate de la administrator la contribuabil", a declarat Liviu Voinea, Director Executiv GEA, intr-un interviu acordat Bloombiz.ro, despre sistemul pensiilor private obligatorii. Va ajunge Romania in aceeasi situatie ca Ungaria, unde activele fondurilor de pensii private au ajuns inapoi la buget pentru a reduce deficitul?
Ar fi de dorit, dar nu cred ca vom ajunge prea curand, pentru ca lobby-ul fondurilor de pensii este foarte puternic in Romania.
Este o decizie politica si nu cred ca ar fi gresita. Ungaria nu este singura tara care a facut asta. Si Slovacia a facut-o.
Cand Romania a introdus Pilonul II, ne-am raportat la experienta altor tari est-europene, pentru ca in Vest nu are nicio tara pilonul II, si am zis "ia uite cum au facut Slovacia, Ungaria, tarile baltice".
Atunci au fost bune, acum cand au desfiintat Pilonul II nu mai sunt atat de bune ca exemplu.
De ce a ales Ungaria o masura atat de dura?
Este normal. Fondurile de pensii reprezinta o gaura la... mai mult
Miercuri, 09 Martie 2011, ora 23:31