ROBOR-ul se afla, la ora actuala, acolo unde ar trebui sa fie, avand o evolutie normala, dar ne preocupa impactul pe care l-ar putea avea asupra capacitatii de onorare a datoriilor pentru companii si populatie, a declarat, joi, intr-o conferinta de specialitate, Liviu Voinea, viceguvernatorul Bancii Nationale a Romaniei (BNR).
"Creditul nu face parte directa din PIB, ci este o sursa de finantare a unor componente din PIB. Poate sa aiba o influenta indirecta. Din punct de vedere practic, ce s-a intamplat in ultimul an? A crescut creditul, chiar si cu aceasta crestere a ROBOR-ului, care este o evolutie, pana la un punct, normala, in sensul ca a fost o perioada in care acesta a fost decuplat de la rata dobanzii de politica monetara in jos.
A fost un exces de lichiditate pe piata, iar acum acest exces de lichiditate s-a reglat si ROBOR-ul este unde teoretic ar trebui sa fie, adica mai sus de dobanda de politica monetara si mai jos de rata dobanzii Lombard, adica de rata dobanzii la care Banca Centrala imprumuta, daca este nevoie, bancile comerciale.
In aceasta marja, ROBOR-ul poate varia. Poate au fost si asteptari ca noi vom creste rata dobanzii si poate au fost niste cresteri temporare in anticiparea deciziei noastre, poate a fost perioada de constituire a rezervei minime obligatorii... Insa este o evolutie normala intre aceste doua limite, dar asta nu inseamna ca nu ne ingrijoreaza impactul pe care il poate avea in economie, mai ales asupra capacitatii de onorare a... mai mult
Joi, 05 Iulie 2018, ora 11:44
Romania a inregistrat o incetinire a ritmului de crestere economica, dar este in grafic pentru un avans al economiei de 2,8% in 2014, tinta pe care este fundamentat bugetul de stat, a declarat joi, pentru Agerpres, ministrul delegat pentru buget, Liviu Voinea.
'Tinta pentru tot anul este o crestere economica de 2,8%. Noi avem o crestere de 2,4% pe brut si de 2,6% ajustat, la primul semestru, chiar usor mai mare decat cea de anul trecut, pe primul semestru, iar anul trecut s-a incheiat cu o crestere economica de 3,5%. Suntem in grafic pentru o crestere de 2,8% in 2014, pe care este construit bugetul', a afirmat Liviu Voinea, citat de Agerpres.
Ministrul delegat pentru buget a mentionat ca structura cresterii economice s-a modificat, pentru ca agricultura are acum o contributie negativa, in timp ce anul trecut a avut o contributie pozitiva la cresterea PIB.
'In schimb, consumul are acum o contributie pozitiva, dupa ce anul trecut a fost stagnant. De asemenea, productia industriala si exporturile au contributii pozitive. Importanta nu este atat evolutia de la un trimestru la altul, pentru ca aceasta este influentata de factori sezonieri, conjuncturali, cat cifra anualizata de crestere economica. Avem 2,4% crestere economica, o cifra foarte buna si peste media zonei euro, peste media Uniunii Europene. Avem o incetinire a ritmului de crestere economica fata de, sa spunem, trimestrul I, dar nu o scadere, o incetinire a ritmului de crestere', a spus Liviu Voinea.... mai mult
Joi, 14 August 2014, ora 16:41
Preturile nu vor creste odata cu trecerea Romaniei la moneda unica europeana, in schimb avantajul este ca va fi eliminat riscul valutar, a declarat, luni, ministrul delegat pentru Buget, Liviu Voinea, in cadrul unei conferinte pe tema contributiei IMM-urilor la cresterea economica.
"Am anuntat Comisia Europeana ca, la 1 ianuarie 2019, vom adopta moneda euro. Acest lucru presupune anumiti pasi anteriori. Pentru sectorul IMM-urilor, este important ca va disparea riscul valutar si va scadea constant costul creditarii. Nu vor creste preturile, iar acest lucru s-a demonstrat in tarile care au aderat recent la aceasta moneda. Nu inseamna egalizarea costurilor", a sustinut Voinea.
Potrivit acestuia, adoptarea monedei europene este un semnal de stabilitate pentru economia romaneasca.
"Este mesajul de stabilitate de care mediul de afaceri are nevoie. Vom continua politica de stabilitate bugetara. Romania nu va mai face excese bugetare, iar mediul de afaceri va ramane stabil. Este un semnal ca, pe termen lung, se pot face afaceri in Romania in moneda principalilor nostri parteneri de investitii si de afaceri", a adaugat ministrul delegat pentru Buget.
Pe 6 mai, Ministerul Finantelor Publice a anuntat ca Guvernul a stabilit data de 1 ianuarie 2019 ca data-tinta pentru aderarea Romaniei la zona euro. Anuntul a fost facut de ministrul delegat pentru Buget, Liviu Voinea, la reuniunea Consiliului ECOFIN si la Consiliul Guvernatorilor Bancii Europene de Investitii, evenimente... mai mult
Luni, 12 Mai 2014, ora 12:29
Consumul intern nu a crescut in acest an intrucat suplimentul de venituri rezultat din reintregirea salariilor bugetarilor si majorarea pensiilor s-a dus catre plata ratelor la banci, iar sistemul bancar nu a intors acesti bani in economie, afirma ministrul delegat pentru Buget, Liviu Voinea.
"Este adevarat ca au crescut veniturile si nu a crescut consumul, dar... In opinia noastra banii suplimentari s-au dus catre sistemul bancar, la plata ratelor la banci, si nu s-au mai intors, creditarea nu a functionat", a explicat Voinea la emisiunea "Dupa 20 de ani" difuzata duminica de ProTV.
Ministrul delegat pentru Buget nu crede insa in previziunile sefului Directiei Supraveghere din BNR, Nicolae Cinteza, si mizeaza pe o reluarea a creditarii de al inceputul anului viitor.
"Am incredere ca de la inceputul lui 2014, prin noul mecanism pe care Guvernul l-a adpotat si anume garantii pentru IMM de 2 miliarde lei, o suma mare, deci jumatate de miliard de euro. Mai pun si bancile 2 miliarde, in total 4 miliarde de lei, sunt imprumuturi pe care IMM le pot lua pentru capital de lucru", a aratat Voinea.
Directorul directiei supraveghere din BNR, Nicolae Cinteza, a declarat recent ca creditarea nu va fi revigorata pana in toamna anului viitor, intrucat bancile nu sunt dispuse sa-si asume riscuri noi in conditiile in care va fi efectuata in 2014 o analiza a calitatii activelor in sistem, urmata de un test de stres.
"Pana nu stim ce va aduce evaluarea calitatii activelor si... mai mult
Duminica, 08 Decembrie 2013, ora 14:36
Introducerea accizei suplimentare la carburanti de 7 eurocenti pe litru de la 1 ianuarie a fost o masura luata pentru a evita deflatia, care ar fi dus la cresterea somajului si la recesiune, a declarat marti Liviu Voinea, ministrul delegat pentru Buget.
Intr-o pauza a lucrarilor Forumului Economic si Comercial China-Europa Centrala si de Est, el a fost intrebat cu cat va creste pretul final al carburantilor dupa noile accize de la 1 ianuarie.
"Este complicat de spus, pentru ca nu se stie care va fi pretul petrolului", a precizat Voinea, adaugand ca se asteapta la o scadere a pretului petrolului dupa acordul la care au ajuns Iranul si statele occidentale zilele trecute privind programul nuclear.
De asemenea, intrebat daca se putea evita majorarea accizei, Voinea a raspuns: "Nu sunt eu responsabil pentru politica fiscala. Banii respectivi trebuiau sa vina de undeva. Am avut mai multe variante in calcul". El a refuzat sa spuna insa care erau acestea.
"Aceasta masura are rolul de a evita deflatia, care este mult mai periculoasa decat inflatia. Toata Europa are problema asta, pana si Germania se confrunta cu deflatia. Japoniei i-au luat 20 de ani sa iasa din deflatie. Inflatia duce la crestere economica, deflatia la somaj si recesiune, nu am auzit de deflatie care sa fi dus la crestere economica. Luptam si pe frontul celalalt - reducerea CAS", a adaugat Voinea.
Ministrul delegat a fost intrebat si daca exista acel buffer de care a vorbit presedintele Traian... mai mult
Marti, 26 Noiembrie 2013, ora 13:40
Sanatatea este al doilea sector ca pondere a cheltuielilor bugetare, primul fiind asistenta sociala, care include pensiile, a declarat joi la Parlament ministrul pentru Buget, Liviu Voinea.
"(La Sanatate - n.r.) 4,3% este propunerea noastra pentru anul 2014 comparativ cu 4% pentru 2013. Daca luam in calcul arieratele 4,2% pe 2013. Raportat la 6% din PIB, este putin raportat la media europeana care este tot in jur de 6%, este iarasi putin. Trebuie sa ne uitam la prinderea cheltuielilor bugetare pentru Sanatate din totalul cheltuielilor bugetare si aceasta a crescut constant. Daca in 2010 era 9,6%, in 2012 era 10,7%, urmand ca anul viitor sa reprezinte 12,2%.
Sanatatea este al doilea sector ca pondere totala a cheltuielilor bugetare, primul este asistenta sociala care include in primul rand pensii. Sanatatea este o prioritate si acest lucru se vede in alocarea bugetara pentru acest sector. 12,2% din bugetul Romaniei pentru Sanatate, 12,2% media europeana a cheltuielilor pentru Sanatate. Raportat la media europeana, suntem exact acolo ca procent din cheltuielile totale ale bugetului", a explicat ministrul, intr-o dezbatere.
Potrivit acestuia, cheltuielile in Sanatate pe post finantat au crescut de la 95.000 lei in 2009 la 160.000 lei in 2014.
Demnitarul a sustinut ca a propus sindicatelor din domeniul sanitar sa existe o bugetare pe baza de performanta, iar cresterile viitoare ale bugetului Ministerului Sanatatii sa fie raportate si conditionate de nivelul de... mai mult
Joi, 21 Noiembrie 2013, ora 16:05
Regimul fiscal din Romania nu se modifica, iar taxele si impozitele nu cresc in urma semnarii acordului cu FMI, a declarat, vineri, la Romania TV, ministrul delegat pentru buget, Liviu Voinea.
"Noul acord cu FMI nu prevede majorarea sau aparitia de noi taxe sau impozite. Am senzatia ca s-a intrat intr-o campanie in care se incearca sa se acrediteze ideea ca in Romania se schimba regimul fiscal si cresc taxele si impozitele. Nici vorba. Se modifica si se introduc cateva accize pentru alcool si pentru produsele de lux", a spus Voinea.
Acesta a precizat ca informatiile vehiculate in ultima perioada in spatiul mediatic cu privire la presupusul continut al Scrisorii de intentie catre FMI nu provin din surse oficiale.
"Informatiile vehiculate in ultima perioada in spatiul mediatic cu privire la presupusul continut al scrisorii de intentie catre FMI nu provin din surse oficiale siastfel ele nu pot fi confirmate. Pana in acest moment, proiectul scrisorii de intentie, respectiv cel al memorandumului cu FMI, nu sunt inca documente publice. Regulile partenerilor nostri internationali asa spun: pana nu se duc in boardul Fondului nu pot fi facute publice", a explicat Liviu Voinea.
Acordul cu FMI nu implica modificarea regimului fiscal
Ministerul Finantelor Publice a precizat intr-un comunicat de presa ca scopul incheierii unui nou acord nu este legat de introducerea unor noi taxe si impozite.
"Continutul noii scrisori de intentie cu FMI prevede o intreaga serie de... mai mult
Sambata, 10 August 2013, ora 11:49
Singura solutie care poate functiona acum in economie cu influenta pozitiva asupra bugetului este reducerea CAS, in paralel cu cresterea salariului minim pe economie, a declarat, duminica, analistul Liviu Voinea, la Antena 3.
Acesta a subliniat ca nu CAS este cauza deficitului la fondul de pensii, ci pensiile private obligatorii, care "mananca" jumatate de miliard de euro pe an.
"Daca vreti sa scapati de deficitul acela, renuntati la pensiile private obligatorii", a spus Liviu Voinea, ca reactie la afirmatiile presedintelui Traian Basescu facute duminica, la Pro TV, potrivit carora reducerea CAS inseamna marirea deficitului fondului de pensii.
Voinea:Inegalitatea de salarizare in sectorul bugetar este foarte mare
In ceea ce priveste revenirea salariilor bugetarilor la nivelul din 2010, Liviu Voinea a reiterat ca taierea uniforma a acestora cu 25% a fost o greseala. Potrivit acestuia, salariile mari trebuiau taiate, iar cele mici trebuiau mentinute sau poate chiar crescute.
"Inegalitatea de salarizare in sectorul bugetar este foarte mare. Cresterea uniforma sau taierea uniforma nu poate decat sa accentueze aceasta inegalitate. Deci, in acelasi sens, o crestere a salariilor mici este necesara in paralel cu o scadere sau o inghetare a salariilor mari", a subliniat el.
De asemenea, Voinea a atras atentia ca, exceptand inflatia, pentru ca salariile din sectorul bugetar sa revina la nivelul dinaintea taierilor, cu incadrarea in aceeasi anvelopa financiara... mai mult
Duminica, 11 Martie 2012, ora 18:15
Economia Romaniei va stagna in 2012, o eventuala crestere fiind asteptata doar pe baza unor stimulente electorale, desi aceasta nu ar nu ar fi una sanatoasa, considera directorul executiv al Grupului de Economie Aplicata (GEA), Liviu Voinea.
"Economia va stagna in 2012. Asta inseamna orice intre minus 1% si plus 1%. Nu vad care ar putea fi motoarele cresterii in 2012 tinand cont ca exporturile au crescut cu 55% intre 2009 si 2011, deci nu mai pot mentine acelasi ritm in lipsa unor schimbari tehnologice fundamentale si cu un curs de schimb stabil, iar agricultura a crescut la randul sau puternic in 2011. Cu toate acestea, cresterea economica a fost modesta in 2011", a declarat, miercuri, directorul executiv al GEA.
Acesta a precizat ca economia Romaniei ramane dominata de consum, iar acesta nu este prevazut sa creasca semnificativ in 2012.
"Consumul gospodariilor nu poate creste pentru ca nu cresc veniturile populatiei, si nici creditarea nu se va relua, iar consumul administratiei centrale si locale va scadea, cel putin pe hartie."
"Practic, putem astepta o crestere in 2012 doar bazata pe stimulente electorale, iar aceasta, daca s-ar produce, nu ar fi una sanatoasa. Mai mult, aceasta evaluare de ansamblu ia in considerare un scenariu neutru pe plan european. Daca insa recesiunea va fi de durata in zona euro, atunci si Romania va reintra in recesiune. Deci scenariul optimist este stagnare, iar cel pesimist recesiune", a adaugat Voinea.
In ceea ce priveste... mai mult
Miercuri, 04 Ianuarie 2012, ora 17:11