Presedintele comisiei pentru afaceri europene din Bundestag, Gunther Krichbaum, a declarat ca derapajele recente ale lui Darius Valcov si Liviu Pop afecteaza relatiile germane-romane, iar faptul ca guvernul nu s-a delimitat de ele arata ca le accepta.
"Presedintia Consiliului UE pe care o va detine Romania anul viitor pare ca a esuat inainte de a incepe", a afirmat acesta intr-un interviu acordat HotNews.
Oficialul german a mai precizat ca, luand in considerare ultimele evenimente din tara noastra, este "clar" ca Mecanismul de Cooperare si Verificare nu poate fi ridicat.
"Recentele derapaje reprezinta apogeul trist al unei dispute care a si-a pierdut simtul masurii. Aceste persoane (Valcov si Pop - n.red.) au devenit intolerabile in functiile pe care le ocupa. Se poate observa ca intensitatea atacurilor continua sa creasca.
Totodata, au fost depasite niste linii rosii de mai multe ori, inclusiv prin a critica Forumul German, care a fost prezentat ca fiind continuatorul Socialismului Nationalist. Trebuie notat faptul ca folosirea svasticilor si altor simboluri anti-constitutionale in Germania reprezinta infractiuni.
In acelasi timp, un astfel de comportament arata o ignoranta socanta privind istoria. Din moment ce Guvernul Romaniei nu s-a distantat in mod clar de toate acestea, pare rezonabil sa presupunem ca accepta in mod deliberat, daca nu le si controleaza" a spus Kirchbaum, potrivit sursei citate.
Acesta a facut referire la postarea consilierului de... mai mult
Marti, 04 Septembrie 2018, ora 23:57
Nu pot spune ca exista vreun ministru al acestui Guvern pe care sa-l socotesc un real castig pentru domeniul respectiv. Dar consider ca, de departe, cel mai toxic este Liviu Pop, o nenorocire care a lovit Educatia ca un uragan si ameninta sa lase urme la fel de adanci si la fel de greu de reparat ca un autentic cataclism.
In primul rand, dl Pop, un semiagramat, avand in vedere repetatele greseli gramaticale si de ortografie pe care le comite, mi se pare o rusine pentru Educatia din Romania. O rusine pentru profesorul lui de limba romana care pare sa nu-l fi invatat ca ultimul "i" din "copiii" se numeste articol hotarat, care nu l-a invatat ca locul de la mijlocul piciorului se numeste genunchi, nu "genunche", care nu l-a invatat cum sa faca acordurile.
Ce exemplu este pentru copii prezenta in fruntea Ministerului Educatiei a unui om care stie mai putina gramatica decat un elev mediu de clasa a VII-a?
Imi amintesc ca in primul mandat s-a poticnit si la o problema simpla de matematica. Ce autoritate reala, nu obtinuta prin amenintari si represalii, poate avea un asemenea ministru asupra corpului profesorilor din Romania? Cat de teribil este mesajul de incurajare a mediocritatii pe care il transmite?
Ca Liviu Pop nu are niciun fel de ierarhie valorica o demonstreaza si intentia de a remunera mai bine profesorii colegiilor cu vechime peste 150 de ani doar pe acest criteriu al apartenentei.
Vechimea scolii nu are cum sa fie unitate de masura a performantei... mai mult
Duminica, 17 Septembrie 2017, ora 07:08
Ministrul Educatiei, Liviu Pop, a transmis, joi, un apel catre edituri, cerandu-le sa fie parteneri corecti ai sistemului educational si sa depuna manualele auxiliare pentru autorizare incepand de luni. Acesta a dat asigurari ca nu se pune problema ca auxiliarele sa fie eliminate.
"Incepand de luni pot fi depuse auxiliarele pentru autorizare. Nu se pune problema sa scoatem auxiliarele", a transmis Liviu Pop joi, dupa ce ministerul pe care il conduce a elaborat cele doua proiecte privind metodologia in acest domeniu.
"Astazi (joi - n.red.) am elaborat cele doua proiecte pentru aprobarea auxiliarelor, care sunt pe site-ul Ministerului Educatiei Nationale, urmand ca saptamana viitoare, dupa aprobarea in Guvern, care prevede reorganizarea Consiliului National de Evaluare si Examinare, cel care va evalua toate auxiliarele din sistemul de invatamant, sa semnez aceste ordine. (...)
De saptamana viitoare, cei care au aceste auxiliare le pot depune pentru a fi validate sau aprobate", a transmis, printr-un mesaj video postat pe pagina de Facebook, ministrul Educatiei.
"Nu facem altceva decat sa punem in concordanta Legea Educatiei Nationale cu tot ceea ce inseamna auxiliare si mijloace de invatamant care vor fi folosite in sistemul de invatamant preuniversitar", a mai spus Liviu Pop.
"Am inteles semnalul pe care unele edituri, actori educationali, fosti ministru au incercat sa le (sic!) emita in spatiul public pe diverse canale. Nu vreau sa intru in aceasta polemica,... mai mult
Joi, 14 Septembrie 2017, ora 15:28
Incep scolile. Ca in fiecare an din ultimele aproape trei decenii, scolile ridica o multime de probleme, mereu aceleasi: nu sunt manuale, nu sunt terminate reparatiile, unitatile scolare stau neautorizate, uneori lipseste apa curenta, toaletele sunt in curte, iar ministrul de resort ne asigura ca asa e normal si ca totul e OK.
Insusi premierul este de parere ca asta cu autorizatiile "este o falsa problema. Este o supra-reglementare". Cum asa? Premierul ne indeamna la nerespectarea reglementarilor pentru ca nu sunt bune? A avut toata vara la dispozitie sa le modifice cum vrea, dar nu le-a modificat, iar acum ne indeamna la incalcarea legii. Cine ne indeamna? Primul ministru al tarii? Halal stat de drept!
Mi-e teama ca si cei de la #Colectiv credeau ca sunt supra-reglementari, atunci cand tratau peretii cu vopsea ignifuga, fara sa fi citit instructiunile scrise bulgareste, si stiti ce a iesit. Doamne fereste!
Dar nu autorizatiile au declansat in anul acesta scandalul cel mai mare, ci manualele. Mai exact, lipsa de manuale. Noroc ca ministrul Educatiei, dl Liviu Pop, are o solutie: si manualele sunt o supra-reglementare, cel putin pentru clasa a V-a. Nu e nevoie de ele.
In locul lor, a si dat dispozitie sa se redacteze un fel de digest. Acolo se gasesc pe scurt toate materiile de-a valma: istorie, georgrafie, matematica, limba materna, religie, engleza, franceza, biologie, educatie plastica si muzicala, tehnologie, limba romana.
Daca am inteles bine, acest... mai mult
Duminica, 10 Septembrie 2017, ora 18:32
Ministrul Educatiei, Liviu Pop, a postat, vineri seara, pe contul sau de Facebook, "pentru informarea celor care inca nu au aflat", lista programelor scolare pentru invatamantul gimnazial la care trebuie sa existe manuale scolare, dupa ce a fost criticat pentru introducerea unui manual de sport pentru clasa a V-a.
In insiruirea de 118 de titluri si materii, pe langa controversatul manual de Educatiei Fizica, regasim insa alte 40 cu titulatura "Pregatire sportiva practica" la diverse sporturi, de la atletism, badminton, dans sportiv, baseball, gimnastica artistica, judo si pana la lupte greco-romane, hochei pe gheata, hochei pe iarba, softball si yachting.
Oficiali din Ministerul Educatiei au precizat pentru News.ro, referindu-se la numeroasele manuale destinate disciplinelor sportive, ca acestea nu au existat pana in acest an, insa se ia in calcul introducerea lor pentru elevii din scolile cu profil sportiv.
Vineri, dupa ce anuntul sau privind manualul de Educatie Fizica pentru gimnaziu a provocat reactii critice atat din partea asociatiilor de parinti, cat si pe retelele de socializare, ministrul a sustinut si necesitatea manualului de "Consiliere si orientare", un substitut al orei de dirigentie, iar la sfarsitul zilei a postat intreaga lista a materiilor despre care sustine ca ar necesita si manuale.
"Pentru informarea celor care inca nu au aflat. LISTA programelor scolare pentru invatamant gimnazial la care trebuie sa existe manuale scolare", este... mai mult
Sambata, 29 Iulie 2017, ora 09:02
Noii ministri din Guvernul Ponta 4 au depus juramantul, miercuri, la Palatul Cotroceni. In deschiderea ceremoniei, presedintele Traian Basescu a explicat ca a fost obligat de o decizie CCR sa accepte toate numirile, altfel i-ar fi refuzat pe Liviu Pop si Sorin Cimpeanu.
Presedintele a facut referire la decizia CCR nr. 98 din 7 februarie 2008, "pentru a elimina orice dubiu", si a citat urmatorul fragment: "Din textul Constitutiei rezulta ca, in cazurile prevazute la alin. (1) si (3) ale art.85, numirea de catre Presedintele Romaniei a ministrilor este un act de executare a hotararii Parlamentului si de investire, pe aceasta baza, a ministrilor, de catre seful statului. Hotararea organului reprezentativ suprem al poporului roman [art.61 alin. (1) din Constitutia Romaniei] este un act obligatoriu, pe care Presedintele nu l-ar putea refuza decat prin savarsirea unor fapte grave de incalcare a Constitutiei".
"Acesta este si motivul pentru care voi primi juramantul ministrului pentru ...citeste mai departe despre "Guvernul Ponta 4 a depus juramantul: Ce ministri ar fi vrut Basescu sa refuze" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 17 Decembrie 2014, ora 09:14
Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie a dispus neinceperea urmaririi penale in cazul lui Liviu Pop, fost ministru interimar al Educatiei si actual senator, in dosarul in care ANI l-a reclamat ca ar fi avantajat patrimoniul FSLI, au declarat surse judiciare pentru Mediafax.
Procurorii au apreciat ca in aceasta cauza nu se poate retine savarsirea infractiunii de conflict de interese, intrucat nu sunt intrunite elementele constitutive ale infractiunii.
Nici Liviu Pop si nici reprezentantii casei de avocatura care l-a reprezentat pe acesta nu au dorit sa comenteze informatia. Fostul ministru a fost reprezentat juridic de catre casa de avocatura "Bostina si Asociatii".
In noiembrie 2012, Agentia Nationala de Integritate (ANI) l-a reclamat la Parchetul instantei supreme pe Liviu Pop, intrucat, in calitate de ministru interimar al Educatiei, ar fi avantajat patrimonial Federatia Sindicatelor Libere din Invatamant, unde a fost secretar general anterior preluarii portofoliului ministerial.
ANI preciza ca a constatat incalcarea regimului juridic privind conflictul de interese in materie penala si indicii de comitere a infractiunii de abuz in serviciu contra intereselor publice in cazul lui Liviu Pop, care atunci era ministru delegat pentru Dialog Social in cadrul Ministerului Muncii.
In 15 mai 2012, Liviu Pop a fost desemnat in functia de ministru interimar al Educatiei, iar in perioada 1 decembrie 2007-17 mai 2012, Pop a fost secretar general al... mai mult
Miercuri, 10 Iulie 2013, ora 11:56
Ministrul pentru Dialog Social, Liviu Pop, s-a prezentat, luni dimineata, la Parchetul General, pentru a vedea daca Agentia Nationala de Integritate (ANI) a depus o sesizare impotriva sa.
Liviu Pop este acuzat de ANI de conflict de interese si abuz in serviciu contra intereselor publice, din cauza unui ordin de ministru pe care l-a semnat pe cand detinea functia de ministru interimar al Educatiei referitor la oprirea cotizatiilor sindicale, el fiind si reprezentant al FSLI.
"Nu este nimic inregistrat la Parchet. In acest caz exista doar comunicatul sec al ANI, care nu este inregistrat", a afirmat Liviu Pop la iesirea din sediul Parchetului Inaltei Curti de Casatie si Justitie (ICCJ).
El a spus ca este vorba despre un atac nepermis din partea unei institutii a statului si despre o "manipulare" in plina campanie electorala, apreciind ca oamenii nu ar fi trebuit sa afle de la televizor eventuale acuzatii, ci din documente.
Ministrul a precizat ca in aceste conditii isi va cauta un avocat si vor decide impreuna cum sa atace sesizarea ANI si sa solicite daune morale.
"Trebuie sa incepem sa luam atitudine, nu putem sta cu mainile in san", a mai spus Pop, reiterand ca in acest caz este vorba despre o manipulare politica in campania electotrala.
Acuzatiile ANI: Pop a avantajat Federatia Sindicatelor Libere din Invatamant
Agentia Nationala de Integritate (ANI) l-a reclamat la Parchetul instantei supreme pe Liviu Pop, intrucat in calitate de ministru interimar... mai mult
Luni, 12 Noiembrie 2012, ora 10:28
Agentia Nationala de Integritate (ANI) a constatat ca Liviu Pop, ministrul delegat pentru Dialog Social, se afla in conflict de interese si a comis infractiunea de abuz in serviciu contra intereselor publice.
Potrivit ANI, Liviu Pop s-a prezentat la sediul institutiei, unde a fost informat despre dosarul de evaluare.
Ce a constatat ANI
ANI a ajuns la concluzia ca Liviu Pop s-a aflat in conflict de interese pe cand era ministru al Educatiei, pentru ca ar fi emis un ordin potrivit caruia statul retinea o cotizatie sindicala pe care o vira sindicatelor din invatamant. Potrivit ANI, Liviu Pop "a asigurat un folos patrimonial fostului angajator, respectiv Federatia Sindicatelor Libere din Invatamant".
Ulterior numirii in functia de ministru al Educatiei, Liviu Pop a emis un ordin prin care nu se mai permitea retinerea cotizatiei sindicale. Federatiile sindicale din invatamant au contestat acest ordin, iar instantele de judecata s-au pronuntat pentur mentinerea ordinului comun, ca fiind temeinic si legal.
Liviu Pop "a avantajat patrimonial Federatia Sindicatelor Libere din Invatamant, organizatie cu care s-a aflat in raporturi de munca in ultimii cinci ani, incalcand astfel dispozitiile in vigoare referitoare la conflict de interese si abuz in serviciu contra intereselor publice, in materia legislatiei penale", a spus oficialii ANI.
Agentia a sesizat Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie cu privire la posibilele infractiuni ale lui Liviu... mai mult
Vineri, 09 Noiembrie 2012, ora 11:57