Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie a dispus neinceperea urmaririi penale in cazul lui Liviu Pop, fost ministru interimar al Educatiei si actual senator, in dosarul in care ANI l-a reclamat ca ar fi avantajat patrimoniul FSLI, au declarat surse judiciare pentru Mediafax.
Procurorii au apreciat ca in aceasta cauza nu se poate retine savarsirea infractiunii de conflict de interese, intrucat nu sunt intrunite elementele constitutive ale infractiunii.
Nici Liviu Pop si nici reprezentantii casei de avocatura care l-a reprezentat pe acesta nu au dorit sa comenteze informatia. Fostul ministru a fost reprezentat juridic de catre casa de avocatura "Bostina si Asociatii".
In noiembrie 2012, Agentia Nationala de Integritate (ANI) l-a reclamat la Parchetul instantei supreme pe Liviu Pop, intrucat, in calitate de ministru interimar al Educatiei, ar fi avantajat patrimonial Federatia Sindicatelor Libere din Invatamant, unde a fost secretar general anterior preluarii portofoliului ministerial.
ANI preciza ca a constatat incalcarea regimului juridic privind conflictul de interese in materie penala si indicii de comitere a infractiunii de abuz in serviciu contra intereselor publice in cazul lui Liviu Pop, care atunci era ministru delegat pentru Dialog Social in cadrul Ministerului Muncii.
In 15 mai 2012, Liviu Pop a fost desemnat in functia de ministru interimar al Educatiei, iar in perioada 1 decembrie 2007-17 mai 2012, Pop a fost secretar general al... mai mult
Miercuri, 10 Iulie 2013, ora 11:56
Trei ministri din actualul guvern au intrat in vizorul Agentiei Nationale de Integritate (ANI).
Ministrul Transporturilor nu isi poate justifica o avere de 45.955 de euro. Ministrul Turismului administreaza o firma, iar ministrul delegat pentru Dialog Social este acuzat de conflict de interese.
Inspectorii de integritate din cadrul ANI au sesizat Comisia de Cercetare a Averilor din cadrul Curtii de Apel Oradea pe motiv ca ministrul Transporturilor Ovidiu Silaghi nu ar putea justifica o avere de 45.955 de euro, potrivit Digi24.
ANI: Ministrul Transporturilor a cheltuit cu mult peste venituri
Ministrul Dezvoltarii Regionale si Turismului, Eduard Hellvig, ar fi derulat tranzactii suspecte. In plus, pe langa functia de ministru, este si director in cadrul unei firme, ceea ce inseamna incompatibilitate cu functia pe care o ocupa in cadrul Guvernului.
ANI constata incompatibilitatea Ministrului Dezvoltarii Regionale si Turismului
Hellvig sustine ca acuzatiile facute de ANI la adresa lui sunt nejustificate. El a precizat ca veniturile mentionate de ANI nu ii apartin, ci ale sotiei lui, director medical in cadrul unei companii.
Eduard Hellvig da explicatii: Nu este venitul meu, este al sotiei
Un alt ministru in vizorul ANI este Liviu Pop, ministrul delegat pentru Dialog Social. El este acuzat de conflict de interese si de abuz in serviciu.
De ce ANI a constatat ca ministrul Liviu Pop este incompatibil
Liviu Pop a criticat sesizarea la Parchet a... mai mult
Vineri, 09 Noiembrie 2012, ora 12:06
Agentia Nationala de Integritate (ANI) a constatat ca Liviu Pop, ministrul delegat pentru Dialog Social, se afla in conflict de interese si a comis infractiunea de abuz in serviciu contra intereselor publice.
Potrivit ANI, Liviu Pop s-a prezentat la sediul institutiei, unde a fost informat despre dosarul de evaluare.
Ce a constatat ANI
ANI a ajuns la concluzia ca Liviu Pop s-a aflat in conflict de interese pe cand era ministru al Educatiei, pentru ca ar fi emis un ordin potrivit caruia statul retinea o cotizatie sindicala pe care o vira sindicatelor din invatamant. Potrivit ANI, Liviu Pop "a asigurat un folos patrimonial fostului angajator, respectiv Federatia Sindicatelor Libere din Invatamant".
Ulterior numirii in functia de ministru al Educatiei, Liviu Pop a emis un ordin prin care nu se mai permitea retinerea cotizatiei sindicale. Federatiile sindicale din invatamant au contestat acest ordin, iar instantele de judecata s-au pronuntat pentur mentinerea ordinului comun, ca fiind temeinic si legal.
Liviu Pop "a avantajat patrimonial Federatia Sindicatelor Libere din Invatamant, organizatie cu care s-a aflat in raporturi de munca in ultimii cinci ani, incalcand astfel dispozitiile in vigoare referitoare la conflict de interese si abuz in serviciu contra intereselor publice, in materia legislatiei penale", a spus oficialii ANI.
Agentia a sesizat Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie cu privire la posibilele infractiuni ale lui Liviu... mai mult
Vineri, 09 Noiembrie 2012, ora 11:57
Fostul ministru interimar al Educatiei, Liviu Pop, a criticat sesizarea la Parchet a Agentiei Nationale de Integritate, apreciind-o drept "o chestiune strict politica", pentru ca se suprapune cu prima zi de campanie electorala pentru alegerile parlamentare din 9 decembrie.
"E o chestiune, din punctul meu de vedere, strict politica, decizia aparand exact in prima zi de campanie electorala, in conditiile in care eu sunt candidat la Senat in Maramures din partea USL", a afirmat ministrul delegat pentru Dialog Social, Liviu Pop la RFI.
Ministrul a spus ca a avut o singura discutie cu inspectorii ANI, in iunie si a adaugat ca si-a inaintat in scris punctul de vedere, iar de atunci nu mai stie absolut nimic, "nici cum arata decizia, nici ce prevede aceasta decizie".
"Astept decizia, in 15 zile, la instanta si instanta o sa decida acest lucru. Mi se pare cat se poate de normal, nu vreau sa comentez decizia ANI, decat o pura coincidenta, ca este in prima zi de campanie electorala", precizeaza Liviu Pop.
Ministrul Pop a afirmat ca in momentul in care va primi decizia si va vedea continutul acesteia, va avea o discutie cu premierul, iar in functie de aceasta discutie, va comunica public punctul sau de vedere.
Agentia Nationala de Integritate (ANI) l-a reclamat la Parchetul instantei supreme pe Liviu Pop, intrucat in calitate de ministru interimar al Educatiei, ar fi avantajat patrimonial Federatia Sindicatelor Libere din Invatamant, unde a fost secretar general... mai mult
Vineri, 09 Noiembrie 2012, ora 11:28
Prim-ministrul Victor Ponta a cerut ministrilor anchetati de catre Agentia Nationala de Integritate (ANI) si sa isi exprime punctul de vedere si a precizat, ca, daca ANI are dreptate, ministrii vor fi exlusi din echipa guvernamentala.
"Din primele date, am constatat ca sesizarile nu se refera la probleme de incompatibilitate legate de activitatea lor in cadrul echipei guvernamentale, ci la elemente din trecut", a spus Victor Ponta, potrivit unui comunicat transmis vineri de catre Guvernul Romaniei.
Premierul a cerut celor patru demnitari sa demareze toate procedurile legale permise pentru a-si prezenta punctul de vedere in fata institutiei si, daca este cazul, pentru a contesta acuzatiile care li se aduc.
Ministrii Ovidiu Silaghi, Liviu Pop si Eduard Hellvig, in vizorul Agentiei de Integritate
Trei ministri din actualul guvern au intrat in vizorul ANI: Eduard Hellvig, ministrul Dezvoltarii Regionale si Turismului, Liviu Pop, ministrul delegat pentru Dialog Social si Ovidiu Silaghi, ministrul Transporturilor.
Eduard Hellvig ar fi derulat tranzactii suspecte. In plus, pe langa functia de ministru, este si director in cadrul unei firme, ceea ce inseamna incompatibilitate cu functia pe care o ocupa in cadrul Guvernului.
Inspectorii de integritate din cadrul ANI au sesizat Comisia de Cercetare a Averilor din cadrul Curtii de Apel Oradea pe motiv ca Ovidiu Silaghi nu ar putea justifica o avere de 45.955 de euro.
Liviu Pop este acuzat de conflict de... mai mult
Vineri, 09 Noiembrie 2012, ora 10:56