Una dintre modificarile propuse de Comisia speciala parlamentara pentru legislatia in domeniul Justitiei condusa de Florin Iordache ar putea duce la rejudecarea Dosarului Referendumului in care liderul PSD, Liviu Dragnea, a fost condamnat definitiv la doi ani de inchisoare cu suspendare.
Potrivit modificarilor la Codul de Procedura Penala, se introduce obligatia - care pana acum nu exista - ca o hotarare definitiva (de condamnare sau de achitare) sa fie motivata in cel mult 30 de zile sau in cazuri exceptionale in 60 de zile (daca judecatorii isi motiveaza imposibilitatea de a o face in 30 de zile).
In plus, potrivit propunerii venite dinspre Comisia condusa de Florin Iordache, motivarea trebuie semnata de toti judecatorii care au participat la ultimul termen de judecata la dezbateri, deliberari, pronuntarea sentintei.
In cazul in care acest lucru nu este posibil, indiferent de motiv, atunci cauza se repune pe rol, deci practic se reia judecata ultimului termen intr-o noua componenta a completului de judecata.
In acest context, se introduce un nou motiv de revizuire, ceea ce inseamna o cale extraordinara de atac - nemotivarea sau nesemnarea motivarii de catre toti judecatorii care au participat la luarea unei decizii.
Chichitele ridicate de Dragnea
Liviu Dragnea a contestat in 2017 sentinta definitiva din Dosarul Referendumul la Inalta Curte, pe acest motiv, dar cererea i-a fost respinsa.
Concret, el era nemultumit ca doi dintre magistratii care au... mai mult
Miercuri, 18 Aprilie 2018, ora 16:56
Procurorul general al Romaniei a facut, miercuri, trimitere la un act istoric, denumit Constitutia de la Troesmis, considerat unul din fundamentele Constitutiei actuale. Augustin Lazar a citat din acest act, partea in care se arata ca persoanele care au fraudat voturile nu pot ocupa functii publice si ce inseamna cuvantul "demnitate" pentru cei care ocupa functii in stat.
Afirmatiiile acestuia sunt facute in contextul in care in spatiul public s-au facut mai multe declaratii privind situatia liderului PSD, Liviu Dragnea, condamnat definitiv pentru fraudarea referendumului din 2012. Liviu Dragnea ocupa in prezent demnitatea de presedinte al Camerei Deputatilor.
Procurorul general Augustin Lazar a declarat miercuri, la sedinta de bilant privind activitatea DNA, ca votul multiplu era pedepsit inca din anul 170 d.Hr., asa cum arata Constitutia de la Troesmis' interpretata de experti ca fiind fundamentul ordinii de drept si al Constitutiei de azi a Romaniei.
Procurorul general a aratat ca, in 2017, a fost solutionat un dosar in care a fost recuperata pentru patrimoniul cultural national ceea ce se numeste Constitutia de la Troesmis sau Lex Municipii Troesmensium. Aceasta este interpretata de experti ca reprezentand fundamentul ordinii de drept si al actualei Constitutii a Romaniei.
Este vorba de doua monumente epigrafice, reprezentand tabulae din bronz ce contin legile municipiului Troesmis (judetul Tulcea), in prezent localitatea Iglita, emise in timpul imparatului... mai mult
Miercuri, 28 Februarie 2018, ora 14:21
Vestea ca procurorii anti-coruptie au pus sechestru pe averea presedintelui PSD, Liviu Dragnea, a depasit granitele tarii. Agentia Reuters scrie marti despre acest lucru, subiectul fiind preluat de mai multe publicatii americane, printre care New York Times.
Liderul PSD, Liviu Dragnea, care este si presedintele Camerei Deputatilor, a fost pus sub urmarire penala in 13 noiembrie, printre altele si pentru acuzatia de constituire a unui grup infractional organizat, cu scopul de a folosi bani destinati unor proiecte de stat, unii dintre ei din fonduri europene, arata agentia de presa mentionata.
Dragnea neaga acuzatiile, mai arata Reuters, care scrie si ca s-a pus sechestru pe toata averea sa, pentru a recupera prejudiciul de peste 127,5 de milioane de lei.
E oficial: DNA a pus sechestru pe toata averea lui Dragnea, pentru a recupera 127 milioane de lei
Opozitia a cerut deja demisia lui Dragnea din fruntea Camerei Deputatilor, pe durata investigatiei.
Procurorii, mai arata Reuters, il suspecteaza pe Dragnea ca a format, in 2001, un grup infractional organizat, care includea functionari ai institutiilor din administratia publica si oameni de afaceri. Potrivit acestora, grupul ar fi inca activ, mai scrie agentia de presa straia.
Investigatia are in centru Tel Drum SA, controlata in trecut de Consiliul Judetean Teleorman, pe care Dragnea l-a condus pana in 2012. Dragnea si alte opt persoane ar fi pus la cale privatizarera companiei prin intermediari, aceasta... mai mult
Miercuri, 22 Noiembrie 2017, ora 15:47
Liviu Dragnea, presedintele PSD, a declarat, duminica seara, ca se va adresa CEDO in dosarul Referendumului, unde instanta a dat decizie definitiva de inchisoare cu suspendare. Presedintele PSD spune ca este tinta si ca un lucru similar i se poate intampla si fiului sau.
Liderul PSD, Liviu Dragnea, a declarat, la Antena 3, ca in dosarul Referendumului a inceput procedurile pentru a se adresa CEDO, dupa ce instanta suprema l-a condamnat definitiv la doi ani de inchisoare cu suspendare.
"Merg la CEDO (n.r.: Dosarul refrendumului). Cel de sus hotaraste, dar daca te simti total nevinovat, nu ai cum sa nu speri ca cineva pana la urma va sparge gheata" a declarat presedintele PSD.
Dragnea a facut referire si la familia sa: "Pe fosta sotie o taraste in proces, fiul meu, am inteles ca si pe el vor sa il ia tinta"..
Liviu Dragnea a comentat si dosarul Tel Dum, sustinand ca din 2004 unii cauta o legatura a sa cu aceasta firma, in timp ce alte indicii sunt cautate la persoane pe care nu le cunoaste.
"Din primavara lui 2016, cand oameni din diverse locuri din tara transmiteau unor cunostinte comune ca au fost chemati sa spuna daca ma cunosc. Eu nu am rezerva ca sunt tinta. Poate nu vom mai avea asemenea atitudini, sper cat mai curand. Vorbeam cum e abordata relatia de control a firmelor romanesti.
Merg peste ei, perchezitii, dosare, se dau informatiile in presa si sunt multe exemple. Bancile isi retrag creditele, firma se apropie de insolventa, firma care producea... mai mult
Duminica, 27 August 2017, ora 20:40
Instanta suprema este asteptata, luni, sa decida daca admite contestatia la executare a presedintelui PSD, Liviu Dragnea, in dosarul "Referendumul", pe motiv ca hotararea nu a fost redactata in 30 de zile de la pronuntare, iar, la data motivarii, presedintele completului care a solutionat cauza nu mai era judecator, pentru ca se pensionase.
Sedinta Completului de cinci judecatori al Inaltei Curti de Casatie si Justitie, care va decide daca va fi admisa contestatia lui Liviu Dragnea, este programata sa inceapa luni, la ora 9.00.
Avocatii lui Liviu Dragnea au cerut, in 10 aprilie, aceluiasi complet, sa admita contestatia la executare a presedintelui PSD, in timp ce procurorul DNA a cerut respingerea cauzei pentru ca nu sunt indeplinite conditiile legale.
Instanta a respins unele solicitari ale avocatilor lui Dragnea si a stabilit data pronuntarii solutiei pentru 24 aprilie.
Contestatia la executare a presedintelui PSD, Liviu Dragnea, in dosarul "Referendumul", in care a fost condamnat definitiv, in aprilie 2016, la doi ani de inchisoare cu suspendare a fost judecata de Completul de cinci judecatori in urma unei decizii din 7 martie a Inaltei Curti de Casatie si Justitie.
Initial, dosarul a fost inregistrat la Tribunalul Bucuresti, care a decis, in 15 februarie, trimiterea cauzei la instanta suprema.
Presedintele PSD, Liviu Dragnea, declara, la termenul din martie, ca el si avocatii sai cred ca nu s-au respectat procedurile legale la redactarea motivarii... mai mult
Luni, 24 Aprilie 2017, ora 07:02
Instanta suprema incepe marti judecarea dosarului de abuz in serviciu in care sunt acuzati presedintele PSD, Liviu Dragnea, fosta lui sotie, Bombonica Prodana, si angajati ai Directiei Generale de Asistenta Sociala si Protectia Copilului (DGASPC) Teleorman.
Dosarul a iesit din procedura de camera preliminara dupa ce Inalta Curte de Casatie si Justitie a decis, definitiv, in 8 decembrie 2016, ca poate incepe judecarea pe fond a cauzei.
Instanta a respins atunci toate contestatiile formulate de inculpati, dupa ce judecatorul de camera preliminara a stabilit legalitatea administrarii probelor si a efectuarii actelor de urmarire penala in cauza.
Presedintele PSD, Liviu Dragnea, a fost trimis in judecata de procurorii Directiei Nationale Anticoruptie in 15 iulie 2016, pentru instigare la abuz in serviciu si instigare la fals intelectual, pentru fapte comise pe vremea cand era presedinte al Consiliului Judetean Teleorman.
Potrivit procurorilor, in perioada iulie 2006 - decembrie 2012, Liviu Dragnea, in calitate de presedinte al Consiliului Judetean Teleorman, respectiv de presedinte al PSD Teleorman, a determinat-o pe Floarea Alesu, la acea vreme director executiv al Directiei Generale de Asistenta Sociala si Protectia Copilului Teleorman, sa isi incalce atributiile de serviciu prin mentinerea in functie si implicit plata drepturilor salariale pentru doua angajate ale aceleiasi institutii.
"In realitate, cele doua persoane si-au desfasurat activitatea la sediul... mai mult
Marti, 31 Ianuarie 2017, ora 07:40
Judecatorii de la Inalta Curte de Casatie si Justitie au amanat saptamana trecuta luarea unei decizii in cazul lui Liviu Dragnea, acesta fiind acuzat de fraudarea referendumului din iulie 2012, privind demiterea presedintelui Traian Basescu.
O decizie in acest sens este asteptata pentru ziua de vineri, insa oricare ar fi aceasta, ea nu va fi definitiva, putand fi atacata cu recurs.
Sentinta in dosarul "Referendumul", amanata: Cand afla Dragnea daca face inchisoare (Video)
Dragnea se pregateste de sentinta in dosarul Referendumului: Ce va face daca va fi condamnat
Dragnea, ironic inaintea deciziei Inaltei Curti: Sunt absolut sigur ca n-o sa fiu condamnat la moarte
Dragnea este acuzat de DNA ca, in calitate de secretar general al PSD, cu ocazia organizarii si desfasurarii referendumului din 29 iulie 2012 pentru demiterea presedintelui Traian Basescu, a uzat de influenta si autoritatea sa in partid in scopul obtinerii unor foloase nepatrimoniale de natura electorala ...citeste mai departe despre "A sosit ziua sentintei pentru Liviu Dragnea: Va merge la inchisoare?" pe Ziare.com mai mult
Vineri, 15 Mai 2015, ora 06:35
Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ) a respins vineri solicitarea avocatilor vicepremierului Liviu Dragnea, de a retrimite la DNA, dosarul "Referendumul", in care este acuzat.
"Instanata a hotarat ca nu. Probabil ca argumentele noastre nu au fost suficient de convingatoare", a confirmat insusi vicepremierul Liviu Dragnea.
In plus, doi dintre inculpatii in dosar, Predut Marian si Predut Cristina, si-au recunoscut vinovatia, pentru a beneficia de pedeapsa redusa. In cazul lor, instanta va emite o sentinta intr-un timp foarte scurt.
O decizie de restituire a dosarului la DNA ar fi reprezentat o gura de oxigen pentru vicepremier, deoarece nu ar mai fi fost probabila o condamnare in acest an.
Avocatul lui Dragnea a invocat ca n-a avut timp sa studieze dosarul
In decembrie 2013, avocatul lui Liviu Dragnea, Marian Nazat, a cerut instantei restituirea dosarului la Directia Nationala Anticoruptie, pentru refacerea urmaririi penale, pe motiv ca anchetatorii nu i-au permis sa studieze tot materialul de urmarire penala si pentru ca din dosar nu ar rezulta clar faptele pentru care este judecat.
Liviu Dragnea, secretar general al PSD la data faptelor, in prezent deputat si vicepremier, este judecat, alaturi de alte persoane, pentru folosirea influentei sau autoritatii de catre o persoana care detine o functie de conducere intr-un partid, in scopul obtinerii pentru sine sau pentru altul de foloase necuvenite.
Potrivit DNA, in calitate de secretar general al... mai mult
Vineri, 10 Ianuarie 2014, ora 11:02
Vicepremierul Liviu Dragnea a cerut vineri judecatorilor de la Inalta Curte de Casatie si Justitie ca dosarul sau sa fie restituit la Directia Nationala Anticoruptie, pentru refacerea urmaririi penale.
Printre motivele invocate de avocatul sau, Marian Nazat, a fost si acela ca procurorii i-au incalcat lui Liviu Dragnea dreptul la aparare deoarece nu i-au prezentat intreg materialul de urmarire penala.
De asemenea, avocatul s-a plans ca Lucian Papici, procurorul de la DNA care a finalizat dosarul Referendumul, a fost lipsit de impartialitate prin afirmatiile pe care le-a facut in cadrul unui interviu, ceea ce arata ca procurorul a dorit cu orice pret sa-l trimita pe Liviu Dragnea in judecata.
Avocatul Marian Nazat a mai reclamat faptul ca procurorii DNA au refuzat sa-l audieze pe premierul Victor Ponta in acest dosar in calitate de martor. In plus, el a aratat ca in dosar sunt preluate afirmatii ale presedintelui Traian Basescu, fapt ce atesta din nou lipsa de impartialitate a procurorilor.
Pe de alta parte, avocatii celorlalti 74 de inculpati au cerut ca dosarul lor sa fie disjuns de cel al vicepremierului, deoarece in opinia lor faptele acestor inculpati nu au legatura cu acuzatiile care i se aduc lui Liviu Dragnea. Astfel ca considera ca ar trebui sa fie judecati separat de Liviu Dragnea.
Completul de trei judecatori, format din Lavinia Lefterache, Corina Jijiie si Lucia Rog, a anuntat ca se va pronunta pe 10 ianuarie 2014, atat pe cererea de disjungere,... mai mult
Vineri, 06 Decembrie 2013, ora 16:20