Procurorii DNA cer magistratilor Inaltei Curti redeschiderea unei parti din ancheta Tel Drum, care-l vizeaza pe fostul lider PSD, Liviu Dragnea. Este vorba de o parte din ancheta, in cazul careia Tribunalul Teleorman a respins solicitarea.
Liviu Dragnea este inchis in penitenciarul Rahova unde executa o sentinta de 3 ani si 6 luni pentru instigare la abuz in serviciu, primita in dosarul Anagajarilor fictive la Directia Copilului Teleorman.
In procesul de la Inalta Curte, DNA cere redeschiderea anchetei in cazul societatii Modul Proiect SA, al asociatiei Tel Drum-Euroconstruct Trading '98 si al inginerului proiectant Doru Catalin Gudei. Procesul care are ca obiect "confimare redeschidere urmarire penala" fost inregistrat la Inalta Curte pe 27 mai, iar primul termen de judecata a fost stabilit pe 6 iunie.
O cerere similara avand aceleasi parti a fost respinsa, la finalul anului trecut, de Tribunalul Teleoman.
Detalii aici - Veste buna pentru Dragnea de la Tribunalul Teleorman: Nu vrea sa redeschida o parte din ancheta in mega-dosarul Tel Drum
In acest caz ar fi vorba de acordarea preferentiala de contracte publice de catre Consiliul Judetean Teleorman, condus atunci de Liviu Dragnea. "Nu au rezultat indicii temeinice care sa confirme savarsirea unei fapte de natura penala", a fost concluzia procurorului din 14 octombrie 2013.
Totusi, in noiembrie 2017, procurorii DNA care-l investigau pe Liviu Dragnea in dosarul Tel Drum au descoperit noi indicii si au... mai mult
Miercuri, 29 Mai 2019, ora 15:31
Liderul PSD, Liviu Dragnea, cere completului de 5 judecatori de la Inalta Curte sa desfiinteze sentinta de condamnare la 3 ani si 6 luni pentru instigare la abuz in serviciu, deoarece ar fi fost condamnat de un complet de 3 judecatori obisnuit, si nu de un complet specializat in fapte de coruptie.
Cererea lui Dragnea: Este un caz de nulitate absoluta, deoarece este vorba de o compunere nelegala a completului care a dat decizia in faza de fond, cerem desfiintarea sentintei si trimiterea cazului la rejudecare. Aceasta exceptie nu a fost ridicata in faza de fond a dosarului!
Solicitarea a fost facuta, luni dupa-masa, la finalul audierilor din dosarul Angajarilor fictive la Directia Copilului Teleorman, de catre cei doi avocati ai lui Liviu Dragnea, Marian Nazat si Flavia Teodosiu. Asta in timp ce liderul PSD era internat in spital, dupa ce a acuzat probleme medicale.
Aceeasi solicitare a facut-o si avocatul Toni Neacsu, pentru un alt inculpat din dosar, Olguta Sefu. Toni Neacsu a aparat-o in faza de fond pe Bombonica Prodana, fosta sotie a lui Liviu Dragnea.
Exceptia ridicata de avocatii lui Dragnea a fost depusa la Inalta Curte ca motiv de apel si urmeaza sa se ia in discutie la urmatorul termen, cel din 15 aprilie.
Citeste si: Dragnea va fi audiat peste o luna. Martor in dosarul Angajarilor fictive: El stia de situatie, ceilalti nu comentau de frica
"Cum ajungem la CCR?"
Pe modelul completurilor de 5 judecatori, s-ar putea forta sesizarea Curtii... mai mult
Marti, 19 Martie 2019, ora 18:30
Liderul PSD, Liviu Dragnea, si doua dintre directoarele de la Directia de Protectia Copilului din Teleorman, Florea Alesu si Olguta Sefu, ar trebui sa fie audiati astazi de completul de 5 judecatori de la Inalta Curte. Sunt putine sanse ca politicianul sa vina in instanta, din motive medicale.
Completul de 5 judecatori de la Inalta Curte a decis ca, luni, sa se administreze toate probele din faza de apel: reaudierea a 3 inculpati si a 5 martori. Practic, dosarul in care Liviu Dragnea contesta condamnarea la 3 ani si 6 luni de inchisoare ar putea dura doar cateva termene.
Ziare.com va transmite in format LIVETEXT cele mai importante informatii despre audierile din acest proces.
08:49 - In acelasi timp, astazi, in fata ICCJ, va avea loc un protest "de sustinere a Laurei Codruta Kovesi si a Justitiei Independente".
Manifestatia, intitulata "In Democratie, hotii merg la puscarie", este notificata legal Jandarmeriei, potrivit paginii de Facebook a evenimentului. Pana acum, aproape 200 de persoane si-au anuntat intentia de a participa la protest.
Dragnea, la spital
Liviu Dragnea este internat in spital si cel mai probabil nu vine astazi la Inalta Curte. Secretarul general al PSD, Codrin Stefanescu, a declarat ca medicii urmeaza sa decida, luni, daca il vor opera pe liderul PSD.
"El ar dori sa nu se ajunga la operatie. Este o dubla hernie si are si o problema la gat. E o chestiune cervicala. Urmeaza ca maine sa primim un raspuns exact. In orice caz, va trebui... mai mult
Luni, 18 Martie 2019, ora 08:49
Completul de 5 judecatori de la Inalta Curte a decis ca liderul PSD, Liviu Dragnea, si doua dintre directoarele de la DGASPC Teleorman, Florea Alesu si Olguta Sefu, sa fie audiati ca inculpati in dosarul Angajarilor fictive pe 18 martie.
Apelul in acest caz ar putea dura foarte putin. Practic, in aceasta faza a procesului, completul de 5 judecatori de la Inalta Curte a decis sa se administreze ca probe doar reaudierea a 3 inculpati si a 5 martori. Liviu Dragnea, Floarea Alesu si Olguta Sefu sunt citati pentru urmatorul termen.
Pe de alta parte, judecatorii au respins mai multe probe solicitate de Liviu Dragnea.
Inalta Curte a admis si una dintre probele solicitate de DNA, audierea fostei sefe a Resurselor Umane in cadrul DGASPC Teleorman, Jenica Dumitru. Femeia a dat si in faza de fond una dintre declaratiile cheie, care au cantarit in condamnarea liderului PSD.
Jenica Dumitru a explicat si ca s-a plans de situatia celor doua sceretare PSD sefei sale, Floarea Alesu.
"Mi-a spus ca sa-mi vad de treaba mea si ca domnul presedinte al CJ Teleorman, Liviu Dragnea, stie de acest lucru. Situatia celor doua o mai discutam in fiecare an, cand faceam organigrama, iar Florea Alesu imi spunea aceleasi lucru, ca nu este treaba mea!", a rememorat Jenica.
Citeste si: Legea tacerii in Teleormanul lui Dragnea: "Stati in banca voastra!"; "Sa nu spuneti nimic!"
Minuta Inaltei Curti
Decizia vine dupa ce, la termenul de ieri, inculpatii din acest dosar si procurorul DNA... mai mult
Marti, 19 Februarie 2019, ora 08:21
Ministrul Justitiei, Tudorel Toader, are deja pregatita ordonanta de urgenta prin care sa se extinda termenul contestatiei in anulare la toate cazurile de condamnari de la ICCJ din ultimii 4 ani.
Daca prin OUG se va extinde termenul actual de 30 de zile, ar aparea baza legala pentru invalidarea tuturor sentintelor definitive date de completurile de 5 judecatori de la Inalta Curte de Casatie si Justitie incepand cu anul 2014. Vorbim inclusiv de condamnarea lui Liviu Dragnea in Dosarul Referendumul.
"Am pregatit un proiect de ordonanta de urgenta pentru repunerea in termen a tuturor celor care au fost condamnati de catre complete nelegal constituite. Si vor putea face contestatie in anulare, repusi fiind in termen prin ordonanta, iar instanta, in complet legal constituit, ii va judeca si daca vor fi vinovati vor plati, daca nu vor fi vinovati, sigur nu exista temei sa plateasca. Aceasta este o prima si imediata masura", a spus Toader, duminica seara, intr-o interventie telefonica la Romania TV.
"Ordonanta de urgenta este pregatita. Nu decid eu momentul. Eu propun solutia. Eu am facut draftul de ordonanta, doamna prim-ministru va decide. Dar ce cred eu, in cel mai scurt timp posibil", a subliniat ministrul.
Nu este prima oara cand Tudorel Toader spune ca are de gand sa le albeasca astfel cazierul condamnatilor din ultimii ani de la ICCJ, insa acum reluand ideea a anuntat si ca are ordonanta pregatita.
Citeste si Masuri compensatorii pentru VIP-urile condamnate:... mai mult
Duminica, 20 Ianuarie 2019, ora 19:34
Probele administrate in dosarul Angajarilor la Directia Copilului Teleorman, confirmate de Inalta Curte, releva un grad sporit de pericol social si o exercitare discretionara a atributiilor de serviciu de catre inculpati, cu consecinta afectarii deosebit de grave a valorilor sociale ocrotite de legea penala.
Afirmatiile apartin unui procuror anticoruptie si sunt din motivarea apelului depus la Inalta Curte in acest caz. Practic, DNA cere majorarea pedepsei de 3 ani si 6 luni de inchisoare pentru instigare la abuz in serviciu, pronuntata in prima instanta in cazul lui Liviu Dragnea.
In plus, potrivit motivelor consultate de Ziare.com, procurorul mai solicita condamnarea acestuia si pentru infractiunea de instigare la fals intelectual, in cazul careia Inalta Curte a decis achitarea in faza de fond a procesului.
DNA mai cere pedepse sporite in cazul Olgutei Sefu si a Rodicai Milos, foste directoare executive adjuncte in cadrul DGASPC Teleorman, care au fost condamnate in faza de fond la cate 3 ani de inchisoare cu suspendare.
La termenul de astazi, completul de 5 judecatori a amanat acest proces pentru data de 5 noiembrie, la solicitarea mai multor inculpati, printre care si Liviu Dragnea, pentru a-si angaja avocati.
Citeste detalii aici: Apelul lui Dragnea impotriva condamnarii la inchisoare a inceput cu o amanare. N-ar fi apucat sa isi ia avocat
Motivarea DNA
Procurorii DNA explica in motivele de apel ca Sefu, Milos si Dragnea si-au incalcat obligatiile... mai mult
Marti, 09 Octombrie 2018, ora 00:00
Completul de 5 judecatori de la Inalta Curte incepe sa judece luni apelul declarat de Liviu Dragnea impotriva sentintei de condamnare la 3 ani si 6 luni de inchisoare in Dosarul angajarilor fictive de la Directia Copilului Teleorman. In acest caz, si procurorii DNA au facut apel si cer o pedeapsa mai mare.
Potrivit portalului Inaltei Curti, doua persoane din dosar nu au mai declarat apel. Este vorba despre una dintre secretarele PSD, angajate fictiv la DGASPC Teleorman, Anisa Niculina Stoica, care a fost condamnata la 1 an de inchisoare cu suspendare, si de Bombonica Prodana, fosta sotie a lui Dragnea, care a fost amendata cu 1.000 de lei.
Intr-un interviu de saptamana trecuta, Liviu Dragnea a explicat ca s-ar putea sa-si angajeze un nou avocat. El a dat astfel de inteles ca procesul s-ar putea amana in vederea pregatirii apararii: "Pe 8, nu stiu ce se va intampla, trebuie sa ma hotarasc cu ce avocat sa merg".
Se contesta completele
Fostul avocat al Bombonicai Prodana in acest dosar, Adrian Toni Neacsu, a depus, in urma cu doua saptamani, o plangere la ICCJ, impotriva hotararilor care au stabilit componenta completelor de 5 judecatori in materie penala in anul 2018.
Neacsu apara in prezent una dintre inculpatele din dosar, Olguta Sefu, fosta sefa in cadrul DGASPC Teleorman.
In document a fost invocata nelegalitatea hotararilor privind desemnarea in complet a unor judecatori care nu au fost trasi la sorti, potrivit legii in vigoare in anul 2017, cand s-a... mai mult
Luni, 08 Octombrie 2018, ora 00:00
Judecarea apelurilor in dosare in care sunt implicate nume de top din politica este intarziata, deoarece nu sunt motivate deciziile din faza de fond a proceselor. Cele mai cunoscute nume sunt: Dragnea, Tariceanu, Ponta, Ghita sau Valcov.
"A venit sezonul la revocari si la Inalta Curte pentru ca politicienii pot sa o faca mai greu in ceea ce priveste un judecator, s-a pus in miscare pur si simplu marea masina a manipularii", a declarat marti sefa Inaltei Curti, Cristina Tarcea. Reactia magistratului a venit dupa ce in urma unui interviu a fost atacata de ministrul Justitiei, Tudorel Toader, si de liderul PSD, Liviu Dragnea.
In esenta, judecatorul le-a cerut tuturor magistratilor din Inalta Curte ca, pana la 1 septembrie, sa motiveze toate sentintele judecatoresti, iar daca nu se va intampla acest lucru va sesiza Inspectia Judiciara. Judecarea proceselor in apel nu se poate face pana cand deciziile date in faza de fond nu sunt motivate.
CSM si IJ, sesizate
CSM si Inspectia Judiciara au fost sesizate cu referire la declaratiile facute de Tarcea de site-ul "Lumea Justitiei", apropiat postului TV Antena 3. In acest context, sefa Inaltei Curti a dat de inteles ca prin intermediul Inspectiei Judiciare se pune la cale indepartarea ei din functie.
Tarcea s-a aparat marti si a aratat ca inclusiv Inspectia Judicara a cerut tuturor instantelor din tara, chiar si Inaltei Curti, sa prezinte situatia hotararilor restante.
"Sa inteleg de aici ca Inspectia Judiciara a... mai mult
Joi, 26 Iulie 2018, ora 00:00
Liviu Dragnea se afla, marti, la Inalta Curte unde are loc ultimul termen in procesul in care este judecat pentru instigare la abuz in serviciu in legatura cu angajarea a doua membre de partid la Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului (DGASPC) Teleorman.
Magistratii au declarat inchisa cercetarea judecatoreasca si procurorul DNA a sustinut o lunga pledoarie finala in care a aratat ca atat probele, cat si declaratiile martorilor si ale altor inculpati demonstreaza ca faptele au fost comise. Daca la inceputul pledoariei Liviu Dragnea a ascultat cu atentie ce avea de spus procurorul, nu a trecut mult pana si-a pierdut interesul si a inceput sa caute pe Internet oferte de undite si momeli pe site-uri cu profil pescaresc. In final, procuorul DNA a cerut pedepse cu executare.
Sala este arhiplina, inculpati, avocati, gura-casca. O parte dintre jurnalisti stau in boxa arestatilor, pentru ca nu au mai avut loc. Aerul conditionat nu face fata, insa nici geamurile nu pot fi deschise pentru ca de afara razbat scandarile protestatarilor stransi in fata sediului Inaltei Curti: "O sa platiti penal!"
Sentintele nu vor fi pronuntate astazi, ci va fi stabilit un termen ulterior.
Ziare.com va transmite, in format LIVE TEXT, desfasurarea termenului de marti de la Inalta Curte. Ramaneti alaturi de noi sa aflati ce va spune Dragnea in fata magistratilor:
12:22 - Dupa ce a terminat procurorul DNA, Dragnea a iesit sa fumeze. Unii dintre oamenii stransi in... mai mult
Marti, 15 Mai 2018, ora 12:22