Liderul PSD, Liviu Dragnea, condamnat definitiv la 3 ani si 6 luni de inchisoare, poate fi eliberat conditionat dupa ce a executat 2/3 din pedeapsa, potrivit prevederilor Codului Penal.
Liberarea conditionata se poate acordat daca "cel condamnat a executat cel putin doua treimi din durata pedepsei, in cazul inchisorii care nu depaseste 10 ani, sau cel putin trei patrimi din durata pedepsei, dar nu mai mult de 20 de ani, in cazul inchisorii mai mari de 10 ani", este prevederea din Codul Penal.
In cazul lui Dragnea, solicitarea ar putea fi facuta dupa 2 ani si 4 luni.
Citeste si: Dragnea a fost condamnat definitiv la 3 ani si 6 luni cu executare. Chiar azi va ajunge la puscarie
Munca in penitenciar, participarea la programe si activitati educationale, dar si conditiile precare de detentie i-ar putea aduce zile de castig, care ar reduce acest termen. Este vorba de cursuri de calificare, activitati sportive ori dezbateri sau recenzii de carte.
De asemenea, el poate beneficia de 20 de zile castigate daca scrie o carte.
Potrivit deciziei in cazul politicianului, Dragnea are mai multe interdictii impuse de instanta pe o periaoda de 3 ani.
Dreptul de a alege si de a fi ales in organele puterii de stat si in functii elective de stat sau obstesti;Dreptul de a ocupa o functie implicind exercitiul autoritatii de stat;Dreptul de a ocupa o functie sau de a exercita o profesie de natura aceleia de care s-a folosit condamnatul pentru savirsirea infractiunii; ...citeste... mai mult
Luni, 27 Mai 2019, ora 15:34
Liderul PSD, Liviu Dragnea (57 de ani), urmeaza sa afle peste cateva ore decizia definitiva intr-unul dintre cele mai mediatizate procese din ultimii ani, cazul angajarilor fictive la Directia Copilului Teleorman. Politicianul contesta o condamnare la 3 ani si 6 luni de inchisoare pentru instigare la abuz in serviciu.
Decizia din acest caz urmeaza sa fie data de un complet format din 5 judecatori: Rodica Aida Popa, fost vicepresedinte al Inaltei Curti, Lucia Tatiana Rog, Alexandra Iuliana Rus, Luciana Mera si Simona Encean. Luciana Mera se pensioneaza incepand cu 1 iunie, asa ca o posibila amanare a sentintei ar putea fi anuntata doar pana la aceasta data.
Sentinta in faza de fond a procesului a fost data in majoritate, doi magistrati au fost pentru condamnare, Constantin Epure si Geanina Arghir, iar unul pentru achitare, Stefan Pistol.
Citeste detalii din motivarea Inaltei Curti: Dragnea a adoptat o conduita nelegala, antisociala si imorala, in dezacord cu rangul demnitatii publice detinute
Sfarsit de cariera?
O condamnare in acest dosar inseamna sfarsitul carierei politice pentru seful Camerei Deputatilor si al celui mare partid politic din Romania. In cazul in care Liviu Dragnea este gasit vinovat, cel mai probabil ar fi condamnat la o pedeapsa cu executare in penitenciar, in contextul in care el mai are o sentinta definitiva de 2 ani cu suspendare primita in Dosarul Referendumul.
Liviu Dragnea si-a pierdut controlul cand a fost intrebat daca are... mai mult
Luni, 27 Mai 2019, ora 00:56
Inalta Curte a admis, luni, cererea DNA de redeschidere a urmaririi penale intr-un dosar care il vizeaza pe presedintele PSD, Liviu Dragnea. In acelasi timp, Tribunalul Teleorman urmeaza sa ia in discutie marti o cerere similara care priveste firma Tel Drum.
DNA a depus cererea pe data de 3 iulie si are ca obiect "confirmare redeschidere urmarire penala (art. 335 alin. 4 NCPP) ".
ICCJ a confirmat redeschiderea urmaririi penale, in rem (asupra faptei - n.red.), cu privire la infractiunea de abuz in serviciu contra intereselor publice.
Decizia instantei este definitiva.
Ancheta in acest dosar a fost initial inchisa in 2013, insa procurorii DNA au cerut redeschiderea urmaririi penale, motivand ca, la momentul anchetei, probele nu au fost administrate in mod corespunzator si acum detin probe noi.
Aceasta cauza vizeaza privatizarea Tel Drum, precum si reabilitarea unor drumuri judetene.
Dosarul il vizeaza pe Liviu Dragnea, dar si alte persoane: Mugur Bataus, Victor Piperea, Gheorghe Giui, Ion Mirancea, Victorita Pascutu si Marian Fiscuci.
Iata detalii despre dosar de pe site-ul Inaltei Curti.
O cerere similara urmeaza sa fie luata in discutie maine la Tribunalul Teleorman. DNA cere redeschiderea anchetei in cazul societatii Modul Proiect SA, al asociatiei Tel Drum-Euroconstruct Trading '98 si al inginerului proiectant Doru Catalin Gudei.
Citeste mai multe pe site-ul Tribunalului Teleorman.
Anchetele in cazul celor doua dosare au fost inchise de... mai mult
Luni, 01 Octombrie 2018, ora 16:33
Comitetul Executiv National al PSD se va reuni, vineri dupa-amiaza, urmare a sentintei de condamnare a liderului partidului, Liviu Dragnea, in dosarul privind angajarile fictive de la Protectia Copilului Teleorman.
Joi seara, liderii organizatiilor judetene ale partidului au primit mesaj de convocare la reuniunea CExN.
Comitetul Executiv al PSD ar urma sa se reuneasca dupa-amiaza, de la ora 16.00.
Numarul doi ca functie in partid este Viorica Dancila, presedintele executiv al PSD.
Pana la aceasta ora, Liviu Dragnea nu a avut nicio reactie dupa anuntarea sentintei si nu se stie daca are vreo intentie de a se retrage din fruntea partidului sau daca doreste ca CExN sa reconfirme sprijinul fata de el.
Liderul PSD, Liviu Dragnea, a fost condamnat joi la trei ani si sase luni de inchisoare cu executare in dosarul angajarilor fictive de la Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului (DGASPC) Teleorman, pentru instigare la abuz in serviciu. El a fost achitat pentru infractiunea de fals intelectual.
Decizia instantei supreme nu este definitiva.
Iata cum a reactionat PSD dupa condamnarea lui Dragnea
Vezi si reactiile Opozitiei dupa ce Dragnea a fost condamnat la inchisoare cu executare
Citeste si:
USR cere demisia lui Liviu Dragnea. Justitia a ramas independenta in ciuda presiunilor teribile exercitate de liderul PSDTariceanu ia act de condamnarea lui Dragnea, dar nu se grabeste sa acuze vreo nedreptatePrimar PSD: Solicit public demisia... mai mult
Vineri, 22 Iunie 2018, ora 09:09
Liviu Dragnea a fost condamnat la 3 ani si 6 luni de inchisoare pentru instigare la abuz in serviciu, privind angajarea fictiva a doua secretare din PSD la Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului (DGASPC) Teleorman.
Pentru fals intelectual Dragnea a fost achitat, in unanimitate. Insa instanta a decis sa contopeasca sentinta de acum cu cea de 2 ani din Dosarul Referendumului, urmand ca Dragnea sa execute 3 ani si 6 luni de inchisoare. Decizia nu a fost luata in unanimitate. Exista o opinie separata de achitare pentru instigare la abuz in serviciu.
Instanta a decis ca Dragnea si alti inculpati sa plateasca prejudiciul din acest dosar.
Sentintele date astazi nu sunt definitive si pot fi atacate cu recurs. mai mult
Joi, 21 Iunie 2018, ora 06:48
Consiliul Judetean Teleorman a decis in sedinta din 15 februarie sa nu se constituie parte civila la DNA in dosarul Tel Drum - Liviu Dragnea, deoarece nu ar exista niciun prejudiciu. Consilierii au mai votat o alta decizie, potrivit careia, daca instantele vor da o sentinta de condamanare, CJ sa deschida un proces in civil pentru recuperarea prejudiciului.
Consilierii judeteni din Teleorman au discutat subiectul pe 15 februarie 2018. Este vorba de dosarul in care liderul PSD e acuzat de constituirea unui grup infractional organizat, de fraude europene si abuz in serviciu, fapte care ar fi fost comise in perioada in care era presedintele Consiliului Judetean Teleorman (2000-2012).
Potrivit DNA, dosarul s-a constituit pe baza unei sesizari a Oficiului European Antifrauda (OLAF) transmisa la data de 30 septembrie 2016, privind suspiciunea savarsirii mai multor infractiuni, intre care obtinerea nelegala, pe baza de documente false, a unor finantari din fonduri europene, pentru lucrari de reabilitare de drumuri judetene, beneficiar fiind CJ Teleorman.
Era vorba de doua contracte castigate de Tel Drum, in perioada 2008-2009, care ar fi fost incredintate ilegal: DJ 701 si DJ 506.
Ministerul s-a constituit parte civila
Dupa inceperea anchetei, in noiembrie 2017, DNA a transmis catre Ministerul Dezvoltarii si CJ Teleorman ca potrivit datelor din ancheta, au fost prejudiciate cu 30 de milioane de euro, respectiv 21 de milioane de lei in acest caz.
La sfarsitul... mai mult
Joi, 01 Martie 2018, ora 12:41
Liviu Dragnea, presedintele PSD, a declarat, duminica seara, ca se va adresa CEDO in dosarul Referendumului, unde instanta a dat decizie definitiva de inchisoare cu suspendare. Presedintele PSD spune ca este tinta si ca un lucru similar i se poate intampla si fiului sau.
Liderul PSD, Liviu Dragnea, a declarat, la Antena 3, ca in dosarul Referendumului a inceput procedurile pentru a se adresa CEDO, dupa ce instanta suprema l-a condamnat definitiv la doi ani de inchisoare cu suspendare.
"Merg la CEDO (n.r.: Dosarul refrendumului). Cel de sus hotaraste, dar daca te simti total nevinovat, nu ai cum sa nu speri ca cineva pana la urma va sparge gheata" a declarat presedintele PSD.
Dragnea a facut referire si la familia sa: "Pe fosta sotie o taraste in proces, fiul meu, am inteles ca si pe el vor sa il ia tinta"..
Liviu Dragnea a comentat si dosarul Tel Dum, sustinand ca din 2004 unii cauta o legatura a sa cu aceasta firma, in timp ce alte indicii sunt cautate la persoane pe care nu le cunoaste.
"Din primavara lui 2016, cand oameni din diverse locuri din tara transmiteau unor cunostinte comune ca au fost chemati sa spuna daca ma cunosc. Eu nu am rezerva ca sunt tinta. Poate nu vom mai avea asemenea atitudini, sper cat mai curand. Vorbeam cum e abordata relatia de control a firmelor romanesti.
Merg peste ei, perchezitii, dosare, se dau informatiile in presa si sunt multe exemple. Bancile isi retrag creditele, firma se apropie de insolventa, firma care producea... mai mult
Duminica, 27 August 2017, ora 20:40
Instanta suprema este asteptata, luni, sa decida daca admite contestatia la executare a presedintelui PSD, Liviu Dragnea, in dosarul "Referendumul", pe motiv ca hotararea nu a fost redactata in 30 de zile de la pronuntare, iar, la data motivarii, presedintele completului care a solutionat cauza nu mai era judecator, pentru ca se pensionase.
Sedinta Completului de cinci judecatori al Inaltei Curti de Casatie si Justitie, care va decide daca va fi admisa contestatia lui Liviu Dragnea, este programata sa inceapa luni, la ora 9.00.
Avocatii lui Liviu Dragnea au cerut, in 10 aprilie, aceluiasi complet, sa admita contestatia la executare a presedintelui PSD, in timp ce procurorul DNA a cerut respingerea cauzei pentru ca nu sunt indeplinite conditiile legale.
Instanta a respins unele solicitari ale avocatilor lui Dragnea si a stabilit data pronuntarii solutiei pentru 24 aprilie.
Contestatia la executare a presedintelui PSD, Liviu Dragnea, in dosarul "Referendumul", in care a fost condamnat definitiv, in aprilie 2016, la doi ani de inchisoare cu suspendare a fost judecata de Completul de cinci judecatori in urma unei decizii din 7 martie a Inaltei Curti de Casatie si Justitie.
Initial, dosarul a fost inregistrat la Tribunalul Bucuresti, care a decis, in 15 februarie, trimiterea cauzei la instanta suprema.
Presedintele PSD, Liviu Dragnea, declara, la termenul din martie, ca el si avocatii sai cred ca nu s-au respectat procedurile legale la redactarea motivarii... mai mult
Luni, 24 Aprilie 2017, ora 07:02
Regionalizarea nu va fi facuta pe criterii etnice, ci pe criterii de dezvoltare, economice, obiectivul principal al organizarii administrative, respectiv a infiintarii regiunilor administrative, fiind micsorarea decalajelor de dezvoltare, a declarat joi vicepremierul Liviu Dragnea, ministrul Dezvoltarii.
"Nu se desfiinteaza judetele, nu se mareste numarul de personal, nu se maresc cheltuielile publice", a precizat Dragnea la Antena 3.
El a anuntat ca va avea discutii cu toate partidele politice pe aceasta tema, inclusiv cu UDMR, cu reprezentanti ai societatii civile si cu specialisti, pentru ca acest proiect, care are ca termen sfarsitul anului 2013, este poate cel mai important proiect pentru Romania de la Revolutia din decembrie 1989.
"Vor fi discutii foarte largi. Intentionez sa-mi creez la nivelul ministerului un fel de consiliu consultativ. Poate ca este cel mai important proiect dupa Revolutie. Vor fi discutii cu toate partidele politice, inclusiv cu cei din UDMR, cu societatea civila, cu oameni care au expertiza in domeniu si vor fi acceptate absolut toate propunerile care sunt bune", a spus Dragnea.
Vicepremierul a aratat ca odata cu alegerile locale viitoare va fi stabilita modalitatea in care va fi ales presedintele regiunii - direct, indirect.
In opinia acestuia, regionalizarea este necesara in primul rand pentru ca tara noastra poate pierde foarte multi bani, dar si modelul de dezvoltare strategica care se intampla in majoritatea tarilor... mai mult
Vineri, 18 Ianuarie 2013, ora 09:40