Procurorii DNA cer magistratilor Inaltei Curti redeschiderea unei parti din ancheta Tel Drum, care-l vizeaza pe fostul lider PSD, Liviu Dragnea. Este vorba de o parte din ancheta, in cazul careia Tribunalul Teleorman a respins solicitarea.
Liviu Dragnea este inchis in penitenciarul Rahova unde executa o sentinta de 3 ani si 6 luni pentru instigare la abuz in serviciu, primita in dosarul Anagajarilor fictive la Directia Copilului Teleorman.
In procesul de la Inalta Curte, DNA cere redeschiderea anchetei in cazul societatii Modul Proiect SA, al asociatiei Tel Drum-Euroconstruct Trading '98 si al inginerului proiectant Doru Catalin Gudei. Procesul care are ca obiect "confimare redeschidere urmarire penala" fost inregistrat la Inalta Curte pe 27 mai, iar primul termen de judecata a fost stabilit pe 6 iunie.
O cerere similara avand aceleasi parti a fost respinsa, la finalul anului trecut, de Tribunalul Teleoman.
Detalii aici - Veste buna pentru Dragnea de la Tribunalul Teleorman: Nu vrea sa redeschida o parte din ancheta in mega-dosarul Tel Drum
In acest caz ar fi vorba de acordarea preferentiala de contracte publice de catre Consiliul Judetean Teleorman, condus atunci de Liviu Dragnea. "Nu au rezultat indicii temeinice care sa confirme savarsirea unei fapte de natura penala", a fost concluzia procurorului din 14 octombrie 2013.
Totusi, in noiembrie 2017, procurorii DNA care-l investigau pe Liviu Dragnea in dosarul Tel Drum au descoperit noi indicii si au... mai mult
Miercuri, 29 Mai 2019, ora 15:31
Inalta Curte a admis, luni, cererea DNA de redeschidere a urmaririi penale intr-un dosar care il vizeaza pe presedintele PSD, Liviu Dragnea. In acelasi timp, Tribunalul Teleorman urmeaza sa ia in discutie marti o cerere similara care priveste firma Tel Drum.
DNA a depus cererea pe data de 3 iulie si are ca obiect "confirmare redeschidere urmarire penala (art. 335 alin. 4 NCPP) ".
ICCJ a confirmat redeschiderea urmaririi penale, in rem (asupra faptei - n.red.), cu privire la infractiunea de abuz in serviciu contra intereselor publice.
Decizia instantei este definitiva.
Ancheta in acest dosar a fost initial inchisa in 2013, insa procurorii DNA au cerut redeschiderea urmaririi penale, motivand ca, la momentul anchetei, probele nu au fost administrate in mod corespunzator si acum detin probe noi.
Aceasta cauza vizeaza privatizarea Tel Drum, precum si reabilitarea unor drumuri judetene.
Dosarul il vizeaza pe Liviu Dragnea, dar si alte persoane: Mugur Bataus, Victor Piperea, Gheorghe Giui, Ion Mirancea, Victorita Pascutu si Marian Fiscuci.
Iata detalii despre dosar de pe site-ul Inaltei Curti.
O cerere similara urmeaza sa fie luata in discutie maine la Tribunalul Teleorman. DNA cere redeschiderea anchetei in cazul societatii Modul Proiect SA, al asociatiei Tel Drum-Euroconstruct Trading '98 si al inginerului proiectant Doru Catalin Gudei.
Citeste mai multe pe site-ul Tribunalului Teleorman.
Anchetele in cazul celor doua dosare au fost inchise de... mai mult
Luni, 01 Octombrie 2018, ora 16:33
Bloomberg scrie despre scrisoarea trimisa de Rudolph Giuliani presedintelui Romaniei Klaus Iohannis, in care avocatul american vorbeste de presupuse abuzuri ale justitiei din tara noastra si propune ca solutii o amnistie si o ancheta facuta la nivel guvernamental cu ajutorul unor "experti internationali". Jurnalistii americani subliniaza ca aceste recomandari din scrisoarea lui Giuliani "l-ar avantaja in mod direct" pe cel despre care spun ca este "liderul de facto al Romaniei", Liviu Dragnea.
Bloomberg precizeaza si ca Dragnea are doua condamnari penale, dar si ca Ambasada SUA in Romania a spus public ca se delimiteaza de scrisoare, care reprezinta strict opinia lui Giuliani, si nu punctul de vedere oficial al Guvernului american.
"Unele dintre politicile subliniate de Giuliani il avantajeaza in mod direct de liderul de facto al Romaniei, seful partidului de guvernamant, Liviu Dragnea, care are doua condamnari penale ce il impiedica sa preia functia de prim-ministru. Dragnea a sprijinit remarcile lui Giuliani, luni, pe Facebook, reluand, de asemenea, atacurile regulate asupra lui Iohannis", noteaza sursa citata.
Acuzatii grave fara acoperire in scrisoarea lui Giuliani
Agentia de presa Mediafax a publicat luni o scrisoare pe care Rudy Giuliani i-a trimis-o presedintelui Klaus Iohannis, precum si premierului Viorica Dancila si presedintilor celor doua camere ale Parlamentului, Liviu Dragnea si Calin Popescu Tariceanu. Documentul a fost prezentat ca fiind de la... mai mult
Miercuri, 29 August 2018, ora 11:28
Comitetul Executiv National al PSD se va reuni, vineri dupa-amiaza, urmare a sentintei de condamnare a liderului partidului, Liviu Dragnea, in dosarul privind angajarile fictive de la Protectia Copilului Teleorman.
Joi seara, liderii organizatiilor judetene ale partidului au primit mesaj de convocare la reuniunea CExN.
Comitetul Executiv al PSD ar urma sa se reuneasca dupa-amiaza, de la ora 16.00.
Numarul doi ca functie in partid este Viorica Dancila, presedintele executiv al PSD.
Pana la aceasta ora, Liviu Dragnea nu a avut nicio reactie dupa anuntarea sentintei si nu se stie daca are vreo intentie de a se retrage din fruntea partidului sau daca doreste ca CExN sa reconfirme sprijinul fata de el.
Liderul PSD, Liviu Dragnea, a fost condamnat joi la trei ani si sase luni de inchisoare cu executare in dosarul angajarilor fictive de la Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului (DGASPC) Teleorman, pentru instigare la abuz in serviciu. El a fost achitat pentru infractiunea de fals intelectual.
Decizia instantei supreme nu este definitiva.
Iata cum a reactionat PSD dupa condamnarea lui Dragnea
Vezi si reactiile Opozitiei dupa ce Dragnea a fost condamnat la inchisoare cu executare
Citeste si:
USR cere demisia lui Liviu Dragnea. Justitia a ramas independenta in ciuda presiunilor teribile exercitate de liderul PSDTariceanu ia act de condamnarea lui Dragnea, dar nu se grabeste sa acuze vreo nedreptatePrimar PSD: Solicit public demisia... mai mult
Vineri, 22 Iunie 2018, ora 09:09
Politico.eu sustine ca Liviu Dragnea, desi nu este prim-ministru, este liderul de facto al Romaniei, la fel ca Jaroslaw Kaczynski in Polonia si ca exista temeri la Bruxelles ca presedintele PSD duce Romania in aceeasi directie "iliberala" a Poloniei si Ungariei.
Editia de Europa a Politico a publicat o analiza in care sustine ca ingrijorarea de la Bruxelles in ceea ce-l priveste pe liderul PSD ar putea creste in functie de ce se intampla in urmatoarele saptamani, notand ca, de cand PSD a castigat alegerile parlamentare in 2016, Dragnea a fortat demisia a doi prim-ministri, a coordonat o reforma controversata a sistemului judiciar si a provocat furia altor politicieni romani sugerand mutarea ambasadei Romaniei la Ierusalim.
Dragnea a intensificat presiunile asupra Justitiei, conform Politico, pe masura ce se apropie data sentintei sale intr-un nou dosar de coruptie, publicatia notand ca Guvernul PSD incearca sa o inlature pe Laura Codruta Kovesi de la conducerea DNA si ca Dragnea a amenintat chiar cu suspendarea presedintelui, daca Iohannis nu va merge mai departe cu demiterea lui Kovesi.
Daca Iohannis nu respecta decizia CCR, un lider PSD ii spune clar ca suspendarea e singura cale. Altul se ofera sa stranga semnaturileIohannis spune ca mai citeste si saptamana asta motivarea CCR in cazul Kovesi. Si la DIICOT se mai gandesteDaca nu o revoca pe Kovesi, PSD i-ar putea face plangere penala lui IohannisIohannis comenteaza motivarea CCR: Nu aplic mecanic. PSD incearca... mai mult
Miercuri, 20 Iunie 2018, ora 11:49
Consiliul Judetean Teleorman a decis in sedinta din 15 februarie sa nu se constituie parte civila la DNA in dosarul Tel Drum - Liviu Dragnea, deoarece nu ar exista niciun prejudiciu. Consilierii au mai votat o alta decizie, potrivit careia, daca instantele vor da o sentinta de condamanare, CJ sa deschida un proces in civil pentru recuperarea prejudiciului.
Consilierii judeteni din Teleorman au discutat subiectul pe 15 februarie 2018. Este vorba de dosarul in care liderul PSD e acuzat de constituirea unui grup infractional organizat, de fraude europene si abuz in serviciu, fapte care ar fi fost comise in perioada in care era presedintele Consiliului Judetean Teleorman (2000-2012).
Potrivit DNA, dosarul s-a constituit pe baza unei sesizari a Oficiului European Antifrauda (OLAF) transmisa la data de 30 septembrie 2016, privind suspiciunea savarsirii mai multor infractiuni, intre care obtinerea nelegala, pe baza de documente false, a unor finantari din fonduri europene, pentru lucrari de reabilitare de drumuri judetene, beneficiar fiind CJ Teleorman.
Era vorba de doua contracte castigate de Tel Drum, in perioada 2008-2009, care ar fi fost incredintate ilegal: DJ 701 si DJ 506.
Ministerul s-a constituit parte civila
Dupa inceperea anchetei, in noiembrie 2017, DNA a transmis catre Ministerul Dezvoltarii si CJ Teleorman ca potrivit datelor din ancheta, au fost prejudiciate cu 30 de milioane de euro, respectiv 21 de milioane de lei in acest caz.
La sfarsitul... mai mult
Joi, 01 Martie 2018, ora 12:41
Liviu Dragnea ar trebui sa isi dea demisia, de vreme ce este acuzat de coruptie, spune europarlamentarul Ana Gomes. Aceasta este si mai transanta si adauga ca nu isi va acoperi colegii corupti, doar pentru ca sunt socialisti.
"Este uimitor cum domnul Dragnea ramane o persoana importanta in structurile de putere din Romania, in conditiile in care este acuzat ca a folosit in mod incorect fonduri europene si ca a pus pe picioare o banda de infractori care a efectuat acele activitati ilegale. (...) Eu nu acopar colegi care sunt corupti, doar pentru ca sunt socialisti", este concluzia ferma a europarlamentarului portughez, intr-un interviu acordat Europei Libere.
Gomes nu se arata deloc ingaduitoare si afirma cat se poate de raspicat ca atat Dragnea, cat si ceilalti politicieni romani acuzati de coruptie trebuie sa plece din functiile publice pe care le au.
"Si cand este vorba de coruptie nu poate fi vorba de solidaritate politica. Cei care sunt acuzati in mod eronat de coruptie, acestia ar trebui sa fie primii care sa spuna: Verificati-ma! In plus, ar trebui sa se retraga daca sunt intr-o pozitie care compromite partidul si guvernul", explica aceasta.
Europarlamentarul socialist a confirmat ca Parlamentul European ar putea trimite o misiune in Romania, pentru a evalua situatia schimbarilor din sistemul judiciar, urmare a dezbaterii "Amenintari la adresa statului de drept prin reforma sistemului judiciar din Romania", care a avut loc saptamana trecuta, la... mai mult
Miercuri, 14 Februarie 2018, ora 09:49
Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ) a respins vineri solicitarea avocatilor vicepremierului Liviu Dragnea, de a retrimite la DNA, dosarul "Referendumul", in care este acuzat.
"Instanata a hotarat ca nu. Probabil ca argumentele noastre nu au fost suficient de convingatoare", a confirmat insusi vicepremierul Liviu Dragnea.
In plus, doi dintre inculpatii in dosar, Predut Marian si Predut Cristina, si-au recunoscut vinovatia, pentru a beneficia de pedeapsa redusa. In cazul lor, instanta va emite o sentinta intr-un timp foarte scurt.
O decizie de restituire a dosarului la DNA ar fi reprezentat o gura de oxigen pentru vicepremier, deoarece nu ar mai fi fost probabila o condamnare in acest an.
Avocatul lui Dragnea a invocat ca n-a avut timp sa studieze dosarul
In decembrie 2013, avocatul lui Liviu Dragnea, Marian Nazat, a cerut instantei restituirea dosarului la Directia Nationala Anticoruptie, pentru refacerea urmaririi penale, pe motiv ca anchetatorii nu i-au permis sa studieze tot materialul de urmarire penala si pentru ca din dosar nu ar rezulta clar faptele pentru care este judecat.
Liviu Dragnea, secretar general al PSD la data faptelor, in prezent deputat si vicepremier, este judecat, alaturi de alte persoane, pentru folosirea influentei sau autoritatii de catre o persoana care detine o functie de conducere intr-un partid, in scopul obtinerii pentru sine sau pentru altul de foloase necuvenite.
Potrivit DNA, in calitate de secretar general al... mai mult
Vineri, 10 Ianuarie 2014, ora 11:02
Vicepremierul Liviu Dragnea a cerut vineri judecatorilor de la Inalta Curte de Casatie si Justitie ca dosarul sau sa fie restituit la Directia Nationala Anticoruptie, pentru refacerea urmaririi penale.
Printre motivele invocate de avocatul sau, Marian Nazat, a fost si acela ca procurorii i-au incalcat lui Liviu Dragnea dreptul la aparare deoarece nu i-au prezentat intreg materialul de urmarire penala.
De asemenea, avocatul s-a plans ca Lucian Papici, procurorul de la DNA care a finalizat dosarul Referendumul, a fost lipsit de impartialitate prin afirmatiile pe care le-a facut in cadrul unui interviu, ceea ce arata ca procurorul a dorit cu orice pret sa-l trimita pe Liviu Dragnea in judecata.
Avocatul Marian Nazat a mai reclamat faptul ca procurorii DNA au refuzat sa-l audieze pe premierul Victor Ponta in acest dosar in calitate de martor. In plus, el a aratat ca in dosar sunt preluate afirmatii ale presedintelui Traian Basescu, fapt ce atesta din nou lipsa de impartialitate a procurorilor.
Pe de alta parte, avocatii celorlalti 74 de inculpati au cerut ca dosarul lor sa fie disjuns de cel al vicepremierului, deoarece in opinia lor faptele acestor inculpati nu au legatura cu acuzatiile care i se aduc lui Liviu Dragnea. Astfel ca considera ca ar trebui sa fie judecati separat de Liviu Dragnea.
Completul de trei judecatori, format din Lavinia Lefterache, Corina Jijiie si Lucia Rog, a anuntat ca se va pronunta pe 10 ianuarie 2014, atat pe cererea de disjungere,... mai mult
Vineri, 06 Decembrie 2013, ora 16:20