Suprafata plajelor de pe Litoralul romanesc se va extinde pana in anul 2015 cu 33,3 hectare, in urma implementarii unui proiect in valoare de 170,45 milioane euro, ce are ca scop protectia si reabilitarea partii sudice a litoralului romanesc al Marii Negre, in apropierea Municipiului Constanta si a statiunii Eforie Nord, conform datelor Ministerului Mediului si Schimbarilor Climatice (MMSC).
Din fisa de monitorizare a proiectului, al carui beneficiar este Administratia Nationala "Apele Romane" (ANAR), prin Administratia Bazinala de Apa Dobrogea Litoral, reiese faptul ca scopul implementarii este reprezentat de reducerea eroziunii costiere in zonele cele mai expuse la risc ale coastei Marii Negre, prin implementarea masurilor de prevenire adecvate structurale si nestructurale pentru protectia a 7,3 km de plaja si extinderea suprafetei plajelor cu 33,3 hectare, pana in anul 2015.
Astfel, in vederea protectiei si reabilitarii partii sudice a Litoralului romanesc al Marii Negre, in zona Municipiului Constanta si a statiunii Eforie Nord, se vor cheltui 170.450.084 euro (745.071.407 lei, inclusiv TVA eligibila) din care 170.406.668 euro (744.881.627 Lei) reprezinta valoarea eligibila, conform Programul Operational Sectorial (POS).
Totodata, din cuantumul eligibil, 85,49% sunt Fonduri de Coeziune (FC), respectiv 145.680.660 euro (636.799.301 lei), iar 14,51% provin din bugetul de stat (24.726.008 euro/108.082.326 lei).
Finalizarea proiectului respectiv are ca... mai mult
Marti, 13 August 2013, ora 11:24
Desi pe litoralul romanesc exista aproximativ 250 de hoteluri, cu aproximativ 120.000 de locuri, investitorii locali au inteles ca "alianta" celor 10 hoteluri cu servicii all inclusive nu este o arma suficienta in lupta cu vecinii bulgari, care au mai mult de 350.000 de unitati de cazare si hoteluri incluse in lanturi internationale.
Litoralul romanesc are nevoie in continuare de investitii masive si de hoteluri care sa ofere servicii de calitate, dar putin investitori mai au curajul sa se incumete si sa deschida noi unitati pe piata autohtona, nemultumiti de legislatia deficitara si de absenta stabilitatii.
"In Romania nu avem, inca, o Lege a turismului. Nu avem promovare, la acest capitol, fiind, conform aceluiasi clasament, pe locul 123 din 140 de tari. Nu avem statistici coerente. Nu avem un management al destinatiilor turistice. Nu avem un centru de conferinte conform normelor internationale", a precizat Calin Ile, general manager al hotelului Ibis Gara de Nord.
Printre curajosii care mai cred in potentialul litoralului romanesc se numara oameni de afaceri atat din tara, cat si straini, implicati si in alte businessuri pe piata autohtona, care s-au implicat si au inaugurat anul acesta hoteluri de top, in urma unor investitii de milioane de euro.
Pentru acestia, veniturile incasate in perioada sezonului de noile unitati hoteliere pot fi o gura de aer, menita sa echilibreze bilantul contabil si sa redreseze cifrele de afaceri "fracturate" in celelalte... mai mult
Marti, 23 Iulie 2013, ora 07:45
Strategiile de business adoptate de vecinii bulgari si sansele de revenire ale litoralului romanesc printr-o promovare eficienta combinata cu investitii substantiale, sunt evaluate in fiecare an, odata cu actualizarea comparatiei dintre litoralul bulgaresc si cel romanesc.
Daca pana la Revolutie putem spune ca turismul romanesc era in competitie stransa cu cel bulgaresc, situatia s-a schimbat radical in ultima perioada, iar avansul luat de bulgari pare greu de recuperat.
Litoralul bulgaresc este vizitat in fiecare an de aproximativ doua milioane de turisti, dintre care o proportie covarsitoare, respectiv 70%, sunt straini. In comparatie, pe litoralul din Romania vin mai putin de 1,2 milioane de turisti, dintre care strainii reprezinta circa 30.000.
Acestia se pot relaxa in cele aproximativ 250 de hoteluri deschise pe litoralul romanesc, care totalizeaza aproximativ 120.000 de locuri de cazare. La bulgari insa exista aproximativ 350.000 de locuri de cazare, cele mai multe fiind in hoteluri de patru si cinci stele, unele dintre ele fiind incluse in lanturi internationale precum Iberostar, Sol Melia sau Golden Tulip.
Hotel Iberstoar, din statiunea bulgareasca Sunny Beach
Bulgarii pluseaza la capitolul servicii si "au fost ajutati" si de aspectele naturale (clima mai blanda sau relief mai spectaculos), dar au stiut si cum sa investeasca masiv in infrastructura si cum sa atraga de partea lor investitori internationali de calibru precum TUI sau Neckerman -... mai mult
Marti, 16 Iulie 2013, ora 08:15
Sezonul viitor turistii ar putea sa beneficieze de preturi mai mici in sudul litoralului, a anuntat Federatia Patronatelor din Turism si Servicii (FPTS), impreuna cu Asociatia Investitorilor in Statiunea Turistica Venus.
Astfel, pentru capetele de sezon, turistii vor plati 47 de euro pentru sase nopti de cazare, iar pentru varful de sezon, 81 de euro pentru sase nopti de cazare. Optional, turistii vor putea alege sa primeasca si trei mese pe zi timp de sase zile la pretul total de 54 de euro.
"Este important ca preturile pe litoral sa fie atractive si competitive cu ofertele din strainatate, daca dorim sa mentinem litoralul ocupat suta la suta, ca si in acest an", se arata intr-un comunicat de presa semnat de Dan Matei Agathon, presedintele Federatiei Patronatelor din Turism si Servicii (FPTS) si de secretarul general al federatiei, Clement Sava.
In 6 septembrie, Federatia Patronatelor din Turismul Romanesc a anuntat ca tarifele la cazare pe litoral vor creste anul viitor in medie cu 7%, dupa trei ani de stagnare si un sezon foarte bun in acest an, hotelierii invocand scumpirea utilitatilor si a combustibilului in 2012 si 2013.
Patronatele cer Guvernului sa reduca TVA la 9%
FPTR solicita Guvernului sa reduca TVA de la 24% la 9% si la serviciile de masa vandute la pachet cu cazarea, asa cum se practica in toate tarile europene. "Aceasta masura va duce la cresterea vanzarilor de pachete de servicii, extindere duratei sejurului, dezvoltarea sistemului... mai mult
Sambata, 08 Septembrie 2012, ora 17:50
Litoralul a fost si in 2011 cea mai ceruta destinatie a turistilor romani, insa perioada sejurului s-a scurtat pe fondul austeritatii impuse de situatia economica a Romaniei, potrivit unei retrospective a Asociatiei Nationale a Agentiilor de Turism din Romania (ANAT).
"Weekend-urile din varf de sezon (20 iulie - 20 august) au beneficiat de grad de ocupare de 100%, dar in timpul saptamanii statiunile au fost pline numai in proportie de mai putin de 50%. Pe intregul sezon, ca medie, hotelurile de la Marea Neagra au fost ocupate in proportie de aproximativ 50%-60%, incasarile rezultate fiind insuficiente pentru ca hotelierii sa imbunatateasca infrastructura hoteliera si sa reziste si in perioadele de extra-sezon", se precizeaza in comunicatul ANAT.
Potrivit sursei citate, peste 60% din turistii care au ales destinatii romanesti au cumparat ofertele speciale precum cele din campania "Vacanta in tara mea" sau din programele "Inscrieri timpurii" sau "Zile gratuite de vacanta".
De asemenea, au existat destinatii interne care au avut o crestere importanta, precum Delta Dunarii iar turismul de incoming (sosirile de turisti straini), desi inca aflat la valori mici, a avut cresteri sensibile. Pe de alta parte, vacantele de tip sejur pe Litoral au scazut in medie cu 15-20%, in timp ce achizitionarea pachetelor balneare s-a bucurat de o usoara crestere.
Piata de corporate travel a inregistrat o crestere, pe fondul unui management financiar al marilor corporatii, care... mai mult
Joi, 22 Decembrie 2011, ora 21:25
Nu doar romanii prefera sa-si faca vacantele pe litoralul bulgaresc, ci si vecinii nostri au inclus Romania in topul destinatiilor preferate, dupa cum arata datele Institutului National de Statistica de la Sofia, relateaza NewsIn.
Un total de 378.000 de bulgari au calatorit in strainatate in iulie 2011, ceea ce reprezinta o crestere cu 6,3 procente fata de aceeasi perioada din 2010. Dintre acestia, 101.082 au plecat in strainatate pentru a-si petrece vacanta.
Destinatiile preferate pentru concediu au fost Grecia, Turcia, Serbia si Romania, arata statisticile bulgare.
In Romania, in iulie 2011 au venit in vizita 23.864 de bulgari, dintre care 9.630 au venit pentru a-si petrece vacanta si a e recrea, potrivit datelor Institutului National bulgar.
In Grecia, 24.596 de bulgari au preferat sa-si petreaca vacanta, in Turcia au fost 21.872 de turisti bulgari, iar in Serbia s-au dus sa se recreeze 18.177 de bulgari.
In schimb, aproape 1,61 de milioane de straini au vizitat Bulgaria in iulie 2011, o crestere cu 2,6% comparativ cu iulie 2010. Dintre acestia, 979.850 au venit in scop turistic. Cei mai multi, au fost germani - 165.701. Urmeaza rusii (98.693) si romanii (84.840).
mai mult
Duminica, 28 August 2011, ora 10:07
Federatia Patronatelor din Turismul Romanesc (FPTR), Asociatia Litoral - Delta Dunarii si Patronatul ANAT au semnat un protocol de colaborare pentru unificarea programelor sociale "O saptamana la mare" si "Litoralul pentru toti", pentru utilizarea acelorasi tarife si comisioane."In acest sens, in urma unor consultari preliminare cu membrii de pe litoral ai FPTR, detinatori de structuri hoteliere, tinand cont de evolutia tarifelor si a puterii de cumparare a turistilor, cele trei asociatii au lansat impreuna, pe 18 august, programul "Litoralul pentru toti", cu urmatoarele tarife: hotel de 5 stele cu mic dejun - 549 lei, hotel de 4 stele cu mic dejun - 439 lei, hotel 3 stele cu mic dejun - 379 lei, hotel 3 stele fara mic dejun - 249 lei, hotel 2 stele cu mic dejun - 279 lei, hotel 2 stele fara mic dejun - 209 lei, hotel o stea fara mic dejun - 179 lei", se arata intr-un comunicat al FPTR.Programul va incepe la 1 septembrie 2011 si are ca data finala estimata 15 octombrie 2011. Biletele au fost puse in vanzare in agentiile de turism incepand din 19 august.
Pana in prezent s-au inscris in program 40 de hoteluri din toate statiunile de pe litoral care pun la dispozitie un numar de aproximativ 6.500 de locuri pe serie, insemnand ca aproape 40.000 de turisti vor putea beneficia de locuri pe litoral la tarife reduse in cele sase serii ale programului."In conditiile in care romanii sunt afectati si anul acesta de criza economica, Federatia Patronatelor din Turismul Romanesc... mai mult
Luni, 22 August 2011, ora 11:47
Sapte companii private care deruleaza activitati de manipulare marfuri in port, comert de piese pentru autovehicule, publicitate sau editare ziare, si inca trei companii care au hotelurile ca principal obiect de activitate administreaza aproape jumate din plaja litoralului romanesc, pe o suprafata de 570.000 de metri patrati, potrivit datelor de la Ministerul de Finante. Administrarea plajelor de la Marea Neagra se face de catre unele companii pe zece ani, dar si pe 25 de ani, pentru cele care au contracte de concesiune, informeaza ZF.
"Am participat la licitatie in aprilie 2011 pentru administrarea plajei din fata hotelului Europa din Eforie Nord si din cauza ca la licitatie am fost in competetie cu importatori de fier si cu companii care nu au nicio legatura cu industria hoteliera a trebuit sa dau un pret foarte mare pentru castigarea licitatiei, ceea ce nu este normal", a declarat omul de afaceri George Copos, pentru Ziarul Financiar.
Potrivit omului de afaceri, participarea la licitatia publica a fost obligatorie, pentru ca agentiile de turism din strainatate cu care incheiase contracte pentru Eforie Nord cereau ca hotelul sa ofere plaja.
80% din suprafata plajelor turistice din Romania a fost inchiriata operatorilor privati, cel mai mare dintre ei fiind Romned Port Operator SA, companie care se ocupa de manipularea marfurilor in port.
Desi pentru a administra o plaja trebuie sa ai un hotel sau activitate in turism, nici firma care... mai mult
Miercuri, 29 Iunie 2011, ora 10:36
Proprietarul agentiei de turism Paralela 45, Alin Burcea, sustine ca in Romania ar trebui introdus un program "Prima Piscina", in contexul in care hotelurile de pe litoralul romanesc au foarte putine piscine, spre deosebire de unitatile de cazare din Bulgaria. Intr-un interviu acordat Bloombiz, Alin Burcea enumera principalele diferente dintre cele doua litorale si subliniaza problemele cu care se confrunta turismul romanesc. Potrivit datelor Institutului National de Statistica, in anul 2010, numarul turistilor care s-au cazat in Romania a scazut cu 7%. De ce?
Pentru ca Romania nu are brand.
Desi doamna Udrea insista foarte tare pe brand...
Insista, numai ca in mintea unei persoane care nu se pricepe daca lansezi in martie brandul, te umpli de turisti in septembrie.
Ca sa se poata implementa colectiv, un brand are nevoie de cel putin trei ani ca sa fie cunoscut.
Cum a fost anul 2010 per ansamblu, pentru turismul romanesc? S-au facut multe programe de promovare, cat succes au avut acestea?
Noi am avut in 2010 incasari putin mai mari ca in 2009, dar in general agentiile de turism cu care am vorbit au vandut mai mult. Cei care sunt seriosi si isi vand de treaba.
Ceilalti, mai putin. Cam toata lumea a avut un trend de crestere in 2010 fata de 2009. Poate la mine a fost mai mult.
Au fost alocati bani pentru dezvoltarea infrastructurii turistice. Care sunt obiectivele de investitii publice esentiale pentru turismul romanesc in prima faza, tinand cont de bugetele... mai mult
Miercuri, 09 Februarie 2011, ora 18:28