Ministrul Energiei, Virgil Popescu, afirma ca in cursul acestui an va incepe exploatarea gazului din Marea Neagra, el sustinand ca "prima molecula de gaz romanesc din Marea Neagra" va fi scoasa din perimetrul Aurora, de catre compania Black Sea Oil & Gas.
"Eu cred ca vom scoate din Marea Neagra mai mult decat putem consuma noi. Dar avem ragaz, pana in 2025 probabil, cand ar putea sa iasa prima molecula din Neptun Deep... si aici as face o paranteza: primul gaz romanesc, prima molecula de gaz romanesc din Marea Neagra va fi anul acesta. Va fi scoasa de catre compania Black Sea Oil&Gas din alt perimetru, Aurora, in zona de nord a litoralului, si vom scoate primul gaz romanesc. Este un perimetru mai mic decat Neptun Deep, dar va iesi primul gaz romanesc din Marea Neaga, deci vom avea anul acesta primul gaz scos din Marea Neagra", a declarat ministrul Energiei in cursul zilei de luni, 22 februarie, intr-o emisiune la B1 Tv.
Virgil Popescu a subliniat ca sustine preluarea de catre Romgaz a drepturilor pe care le are ExxonMobil in proiectul Neptun Deep, in situatia in care compania americana va iesi din proiect, asa cum si-a exprimat optiunea.
"Se discuta intre companii, se va ajunge la o oferta, se va ajunge la o negociere si eu sunt convins ca in cel mai scurt timp vom avea Romgaz ca si actionar sau sa detina o parte de 50% din zacamantul Neptun Deep impreuna cu compania (...) OMV-Petrom", a adaugat ministrul.
El a aratat ca anul acesta va fi rediscutata legea care... mai mult
Luni, 22 Februarie 2021, ora 22:52
Un oficial european este de parere ca Rusia ar putea ataca Odesa si ar putea ocupa litoralul Marii Negre si regiunea Deltei Dunarii.
Presedintele Comisiei de afaceri externe din cadrul Parlamentului European, Elmar Brok, a spus, intr-un interviu acordat Evropeiska Pravda, ca este probabil ca trupele rusesti sa continue agresiunea impotriva Ucrainei si sa atace Odesa, scrie Charter 97.
"Se pare ca Rusia va continua agresiunea, care va include un atac asupra Odesei si capturara litoralului Marii Negre si a regiunii Deltei Dunarii", spune europarlamentarul german.
Potrivit acestuia, "trebuie depuse toate eforturile posbile pentru a-i explica lui Putin ca asemenea actiuni il vor costa mult".
"Insa ne intrebam daca ii pasa de acest pret", incheie Brok.
Ponta: Brok e demagog, iresponsabil. Ca si Macovei, are o gandire nazista, ...citeste mai departe despre "Oficial european: Rusia ar putea ocupa litoralul Marii Negre si Delta Dunarii" pe Ziare.com mai mult
Duminica, 21 Septembrie 2014, ora 16:16
Compania de infrastructura feroviara din Bulgaria lucreaza la un proiect pentru o linie de cale ferata de mare viteza intre orasele Varna, pe litoralul Marii Negre, si Bucuresti, costul pentru Varna-Ruse fiind estimat la 898 milioane leva (459 milioane euro), scrie presa locala, citata de Novinite.
Compania va lansa in a doua jumatate a anului licitatia pentru modernizarea caii ferate Ruse-Varna, scrie cotidianul Trud.
Planul pentru calea ferata Varna-Ruse face parte dintr-o idee mai ampla pentru o cale ferata Bucuresti-Giurgiu-Ruse-Varna. Pe aceasta ruta Varna-Ruse circula in medie in prezent doar 780 de calatori pe zi, iar modernizarea liniei pentru o viteza de pana la 160 de kilometri pe ora nu ar fi rentabila in aceste conditii.
In acelasi timp, podul dintre Giurgiu si Ruse este traversat zilnic de circa 3.000 de masini, 2.000 de camioane si 100 de autobuze. Planul autoritatilor prevede ca cel putin o parte a traficului in directia Varna sa fie atras de o cale ferata cu viteza mare.
Daca proiectul trenului de mare viteza este implementat ar permite efectuarea unei calatorii intre Varna si Bucuresti in 3 ore. Varna este port la Marea Neagra, iar in apropierea orasului se afla mai multe statiuni turistice importante, printre care Nisipurile de Aur si Albena.
Peste un milion de romani isi petrec vacantele anual in Bulgaria, Romania fiind principala sursa de turisti pentru tara vecina. Pe ruta Bucuresti - Constanta, durata unei calatorii cu trenul este de 2... mai mult
Luni, 16 Iunie 2014, ora 15:00
Cunosc bine litoralul romanesc si este una dintre destinatiile mele favorite, din Romania si de oriunde. In ultimii ani s-au produs schimbari in bine pe riviera noastra, iar o parte dintre ele au inceput sa fie percepute de catre publicul autohton. Din pacate, din cauza primilor 15 ani de dupa Revolutie, in care litoralul nostru a mers de-a dreptul haotic, din cauza paguboasei locatii de gestiune si a altor factori, exista inca idei preconcepute si prejudecati privind una dintre principalele zone turistice ale Romaniei.
Pe care incerc sa le demontez:
1.Litoralul romanesc este scump
Dimpotriva, litoralul romanesc este cel mai accesibil litoral pentru turistii romani, atat ca pret, cat si ca distanta. Este drept, exista o mare variatie de preturi: sunt hoteluri de 5 stele premium, in special in Mamaia, unde o familie poate plati 1800 de euro per sejur in plin sezon, dar si hoteluri de 2 stele cu mic dejun, in sudul litoralului, unde o familie poate sta, tot o saptamana, cu mai putin de 200 de euro. Iar conditiile sunt de-a dreptul decente.
Mai nicaieri altundeva nu poti petrece un sejur in conditii acceptabile cu 200 de euro, nici macar la bulgari. Pe litoralul vecin, un sejur decent, cu all inclusive, costa minim 400 de euro in sezon si poate ajunge si la peste 1000 de euro, la 5 stele. Este drept, am avut nevoie de criza si de inasprirea competitiei pentru a ajunge in aceasta situatie, insa acum, exista hoteluri, in sudul litoralului, care ofera camere si la... mai mult
Duminica, 21 Iulie 2013, ora 10:30
Strainii recunosc imediat Transilvania, tara lui Dracula, in schimb putini turisti stiu ca Romania exista si este stat unitar.
Pentru cei care cuvantul concediu nu este sinonim cu litoralul Marii Negre ori Valea Prahovei, nord-vestul Romaniei, in special Transilvania, chiar reprezinta o alternativa demna de luat in seama. Corina Martin, presedintele Asociatiei Nationale a Agentiilor de Turism (ANAT), sustine ca pe zona de turisti straini, Transilvania are o notorietate mult mai mare decat litoralul sau Valea Prahovei.
Transilvania-tara lui Dracula
"In toate calatoriile mele prin lume mi s-a intamplat sa spun ca sunt din Romania, tara lui Dracula, iar americanii imi raspundeau ca Transilvania este tara lui Dracula. Deci, asta spune foarte multe despre notorietatea acestei zone, in comparatie cu Marea Neagra sau Valea Prahovei", spune Martin.
Corina Martin sustine ca in cele sase produse turistice prioritar promovate in urmatorii cinci ani, in cadrul strategiei de brand turistic a Romaniei, Transilvania va fi o zona intens promovata, in timp ce litoralul nu.
Sefa ANAT incurajeaza investitiile in turism, in zona Transilvaniei, pentru ca aceasta are deja o notorietate mai mare decat restul zonelor Romaniei, fapt care se traduce printr-o destinatie care aduce profit mult mai repede.
Corina Martin sustine ca pe anumite piete externe trebuie promovat si turismul de pe litoralul Marii Negre, in special in tari precum Germania. De ce? Pentru ca nemtii vor... mai mult
Joi, 07 Iunie 2012, ora 18:32
CNADNR informeaza ca, de vineri, este deschis traficul pe Autostrada Bucuresti-Constanta, tronson 7, Medgidia-Constanta, Sectiunea Murfatlar (DN 3) - nod rutier Varianta Ocolitoare Constanta, precum si pe portiunea dintre Nod rutier Varianta Ocolitoare Constanta - Nod rutier DN 3 (ambele cai), anunta NewsIn.
Ministrul Transporturilor si Infrastructurii, Anca Boagiu, a declarat recent ca in iunie 2012 va fi finalizat si tronsonul Medgidia-Constanta din A2, iar intre Cernavoda si Medgidia se va putea circula pe un fir. Potrivit ministrului, pana la sfarsitul anului viitor, Autostrada Soarelui va fi finalizata in totalitate.
"Anul viitor vom putea circula pe autostrada catre mare, chiar daca inceputul a fost dificil. Parea o misiune de neindeplinit", a adaugat ministrul Transporturilor si Infrastructurii.
mai mult
Vineri, 30 Septembrie 2011, ora 17:17
Traficul rutier se desfasoara cu dificultate, sambata dimineata, la iesirea de pe Autostrada Soarelui si intrarea pe DN 22C, in judetul Constanta, in dreptul orasului Cernavoda, cozile de masini intinzandu-se pe cinci - sase kilometri.Potrivit reprezentantilor Serviciului Politiei Rutiere (SPR) Constanta, pe DN 22C si la iesirea de pe Autostrada Soarelui s-au format ambuteiaje pe cativa kilometri din cauza numarului mare de autovehicule.
"Ne asteptam ca un numar de cel putin 40.000 de autoturisme sa intre in cursul zilei de astazi (sambata - n.r.) in judetul Constanta, dinspre Bucuresti", au spus sursele citate.
Intrucat, la aceasta ora, se circula in coloana la intrarea in municipiul Cernavoda dinspre Bucuresti, soferilor li se recomanda ca rute ocolitoare Harsova - DN 2A sau prin Ostrov - DN 3, unde se traverseaza Dunarea cu bacul.
De altfel, circulatia este intrerupta pe DN 22C, in zona Cernavoda, din cauza lucrarilor la podul peste Canalul Dunare - Marea Neagra, traficul usor fiind deviat prin municipiul Cernavoda, pe DJ 223C Cernavoda - Stefan cel Mare, de unde se intra in DN 22C, iar cel greu pe DN 2A, prin Harsova.
De asemenea, coloane de masini, ce se intind pe kilometri intregi, s-au format pe DN 22C, intre Medgidia si Murfatlar.
"Deocamdata, circulatia se desfasoara in conditii normale pe DN 39 Constanta - Mangalia, dar si aici ne asteptam la o crestere a valorilor de trafic spre orele pranzului", au mai spus reprezentantii SPR Constanta.
In hotelurile de pe... mai mult
Sambata, 06 August 2011, ora 13:37
Diferenta intre asteptarile privind numarul de turisti pe litoralul Marii Negre ale Ministerului Turismului si cele ale Asociatiei de Promovare Litoral-Delta Dunarii este foarte mare. Ministerul Turismului prevede un flux de 31.300 de turisti, pe cand patronatele se asteapta la un numar cu 26.000 mai putini vizitatori.O diferenta exista si la aprecierile numarului real din anii anteriori, cand MDRT sustinea ca numarul de turisti straini in 2010 era de 31.000, in timp ce Asociatia vorbea de o cifra in jur de 5.000 de turisti.
Ministerul are asteptari de stagnare din rapoartele Institutiului National de Statistica, iar patronatele de crestere cu 10%, in 2011, potrivit Financiarul.Corina Martin, presedintele Asociatiei Litoral-Delta Dunarii si al ANAT sustine insa ca cifrele INS pe care se bazeaza MDRT nu sunt relevante, pentru ca agentiile care aduc turisti straini nu furnizeaza de ani intregi raportari catre INS. mai mult
Joi, 07 Iulie 2011, ora 11:00
Sapte companii private care deruleaza activitati de manipulare marfuri in port, comert de piese pentru autovehicule, publicitate sau editare ziare, si inca trei companii care au hotelurile ca principal obiect de activitate administreaza aproape jumate din plaja litoralului romanesc, pe o suprafata de 570.000 de metri patrati, potrivit datelor de la Ministerul de Finante. Administrarea plajelor de la Marea Neagra se face de catre unele companii pe zece ani, dar si pe 25 de ani, pentru cele care au contracte de concesiune, informeaza ZF.
"Am participat la licitatie in aprilie 2011 pentru administrarea plajei din fata hotelului Europa din Eforie Nord si din cauza ca la licitatie am fost in competetie cu importatori de fier si cu companii care nu au nicio legatura cu industria hoteliera a trebuit sa dau un pret foarte mare pentru castigarea licitatiei, ceea ce nu este normal", a declarat omul de afaceri George Copos, pentru Ziarul Financiar.
Potrivit omului de afaceri, participarea la licitatia publica a fost obligatorie, pentru ca agentiile de turism din strainatate cu care incheiase contracte pentru Eforie Nord cereau ca hotelul sa ofere plaja.
80% din suprafata plajelor turistice din Romania a fost inchiriata operatorilor privati, cel mai mare dintre ei fiind Romned Port Operator SA, companie care se ocupa de manipularea marfurilor in port.
Desi pentru a administra o plaja trebuie sa ai un hotel sau activitate in turism, nici firma care... mai mult
Miercuri, 29 Iunie 2011, ora 10:36