"Literatura este una dintre cele mai interesante si semnificative expresii ale umanitatii", spunea omul de afaceri american Phineas Taylor Barnum. Este o idee impartasita si de multi lideri din prezent, printre care cofondatorul Microsoft, Bill Gates, care considera ca lectura este cel mai bun mod de a invata lucruri noi si de a-si testa capacitatea de intelegere. Listele sale de lectura sunt apreciate de cititori din lumea intreaga.
Astazi, multi dintre noi cred ca literatura este desueta ori nu este suficient de importanta pentru a ne asigura succesul. Insa, multe dintre abilitatile necesare pentru a fi buni lideri, pentru a intelege oamenii alaturi de care lucram ori pentru a intui proiectele de succes le putem dobandi din cartile de literatura.
Joseph L. Badaracco, autorul volumului "Questions of Character: Illuminating the Heart of Leadership Through Literature", considera ca deciziile in afaceri si leadershipul inseamna mai mult decat a fi capabil sa analizezi o oferta, sa pui in balanta riscurile si castigurile si sa comunici eficient cu partenerii. Potrivit acestuia, in afaceri este important sa ne intelegem pe noi insine si sa fim deschisi sa ascultam si sa analizam punctele de vedere ale celorlalti.
Literatura poate fi vazuta ca o poarta catre intelegerea trecutului si extinderea cunostintelor despre lume. Iata cateva motive pentru care trebuie sa acordam o sansa literaturii.
Extinderea orizontului
In primul rand, literatura ne deschide ochii si ne... mai mult
Miercuri, 23 Septembrie 2020, ora 12:05
Laureata premiului Nobel pentru literatura din acest an, belarusa Svetlana Alexievitch, a avertizat sambata, la Berlin, impotriva unei apropieri de presedintele belarus, Aleksandr Lukasenko, aflat in fruntea unei "dictaturi soft", in conditiile in care Uniunea Europeana se pregateste sa ridice sanctiunile impotriva acestuia.
"La fiecare patru ani, noi lideri europeni vin la putere si cred ca pot rezolva problema Lukasenko, fara sa stie ca el este un om nedemn de incredere", a declarat scriitoarea belarusa intr-o conferinta de presa la Berlin, in ajunul alegerilor prezidentiale de duminica din tara sa care, in opinia ei, sunt decise dinainte.
"Este un 'om sovietic' si nu se va schimba", a spus ea, referindu-se la conceptul "homo sovieticus" intalnit in opera sa cu privire la dificultatea tarilor din fostul bloc sovietic de a se elibera de o conceptie autoritara a politicii si societatii.
Uniunea Europeana se pregateste sa suspende sanctiunile impotriva presedintelui din ...citeste mai departe despre "Laureata premiului Nobel pentru Literatura avertizeaza UE: Homo sovieticus nu se va schimba!" pe Ziare.com mai mult
Sambata, 10 Octombrie 2015, ora 22:13
Cea de-a patra editie a Noptii Literaturii Europene va avea loc vineri, intre orele 19:00 si 24:00, la Institutul Astronomic al Academiei Romane si la Muzeul National Tehnic "Prof. ing. Dimitrie Leonida" din Bucuresti.
La eveniment vor participa 14 institutii culturale din Capitala: Fundatia Culturala Greaca, Institutul Italian de Cultura, Institutul Francez, Institutul Goethe, Delegatia Valonia-Bruxelles, Institutul Polonez din Bucuresti si Centrul Ceh - la Institutul Astronomic, iar Institutul Cultural Roman, Institutul Balassi - Institutul Maghiar din Bucuresti, Forumul Cultural Austriac, British Council, Instituto Cervantes, Ambasada Portugaliei la Bucuresti/Institutul Camoes si Centrul Cultural Turc "Yunus Emre" - la Muzeul National Tehnic "Prof. ing. Dimitrie Leonida".
Vizitatorii vor avea ocazia sa asculte fragmente de literatura contemporana de fictiune, teatru, cronica, in lectura ...citeste mai departe despre "Nu ai program vineri seara? Mergi la Noaptea Literaturii Europene" pe Ziare.com mai mult
Vineri, 09 Octombrie 2015, ora 09:43
Comitetul Nobel de la Stockholm a anuntat, joi, castigatorul premiului pentru Literatura, fiind vorba despre scriitoarea Svetlana Alexievici, din Belarus.
Asa dupa cum se arata pe site-ul evenimentului, premiul a fost acordat scriitoarei "pentru opera sa polifonica, un memorial al suferintei si curajului din ziua de azi".
Comitetul Nobel primise 200 de propuneri din care se aleaga castigatorul de anul acesta. Doar cinci dintre acestea au intrat in finala. Scriitoarea care a castigat era si cel mai bine cotata la casele de pariuri din Marea Britanie.
Favoriti la casele de pariuri erau si scriitorul japonez Haruki Murakami si scriitorul kenyan Ngugi wa Thiong'o, cu o cota de 6 la 1, iar pozitia a treia era ocupata de norvegianul Jon Fosse si americanii Joyce Carol Oates si Philip Roth, cu o cota de 10 la 1.
Mircea Cartarescu, propus pentru Nobel ...citeste mai departe despre "S-a decernat Premiul Nobel pentru Literatura" pe Ziare.com mai mult
Joi, 08 Octombrie 2015, ora 14:22
Premiul Nobel pentru literatura pe anul 2014 i-a fost acordat scriitorului Patrick Modiano, a anuntat, joi, Comitetul Nobel din cadrul Academiei regale de stiinte din Suedia.
Premiul Nobel pentru literatura pe anul 2014 a fost acordat scriitorului francez Patrick Modiano, "pentru arta memoriilor, prin care a evocat cele mai greu de inteles destine umane si a dezvaluit universul tarilor aflate sub ocupatie", a precizat Comitetul Nobel, citat de Mediafax.
In 2013, premiul Nobel pentru literatura a fost atribuit scriitoarei Alice Munro (Canada), considerata un maestru al prozei scurte contemporane.
Ce premii Nobel au fost acordate pana acum
Sezonul Nobel din 2014 a debutat luni, cand cercetatorii John O'Keefe, May-Britt Moser si Edvard I. Moser au fost recompensati cu premiul pentru medicina, pentru descoperirea celulelor care alcatuiesc sistemul de pozitionare din creier, supranumit "GPS-ul intern".
Marti, cercetatorii japonezi Isamu Akasaki si Hiroshi Amano si american de origine japoneza Shuji Nakamura au castigat premiul Nobel pentru fizica, pentru inventarea diodelor electroluminiscente (LED) cu lumina albastra.
Miercuri, premiul Nobel pentru chimie a fost decernat cercetatorilor americani Eric Betzig si William E. Moerner si cercetatorului german de origine romana Stefan W. Hell, pentru dezvoltarea microscopiei cu fluorescenta de super-rezolutie.
Castigatorul premiului Nobel pentru pace - singurul atribuit de Norvegia, conform dorintei exprimate de... mai mult
Joi, 09 Octombrie 2014, ora 16:50
"Masterpiece", o emisiune-concurs dedicata talentelor literare, difuzata de postul de televiziune italian RAI3, este primul reality show din lume dedicat literaturii, castigatorul fiind premiat la final cu publicarea romanului in 100.000 de exemplare, informeaza lexpress.fr.
In primul episod al concursului, difuzat duminica seara, publicul a facut cunostinta cu primii 12 candidati selectati in prima etapa.
Aproximativ 5.000 de manuscrise au fost trimise in decurs de o luna postului de televiziune, care a retinut dintre acestea doar 70, scrise de autori cu profiluri extrem de diferite, cum ar fi un adolescent, un chelner, o persoana cu handicap, un pensionar, iar la final au ramas doar 12 candidati.
Fiecare scriitor aspirant va trebui la inceput sa prezinte proiectul romanului in fata membrilor juriului, format din scriitorul Giancarlo De Cataldo, autorul cartii "Romanzo criminale" - ecranizat de Michele Placido ("O poveste cu criminali", 2006) -, precum si din scriitorii Andrea de Carlo si Taiye Selasi.
Textele, scrise in direct, vor putea fi vazute de telespectatori pe masura ce sunt redactate.
Reality show-ul va avea doua etape diferite: cea a selectiei propriu-zise si cea a alegerii castigatorului, care va fi transmisa in februarie, potrivit tvblog.it.
Organizatorii emisiunii "Masterpiece", compania Fremantle, spera ca programul sa "promoveze meseria putin cunoscuta de scriitor" si sa stimuleze lectura, intr-o tara unde doar 46% dintre locuitori... mai mult
Luni, 18 Noiembrie 2013, ora 20:22
Scriitoarea canadiana Alice Munro este laureata premiului Nobel pentru literatura pe 2013, a anuntat, joi, Comitetul Nobel din cadrul Academiei regale de stiinta din Suedia, potrivit site-ului oficial al acestor distinctii.
Aceasta a fost rasplatita cu aceasta distinctie intrucat este "un maestru al prozei scurte contemporane", potrivit Comitetului Nobel.
In 2012, premiul Nobel pentru literatura a fost atribuit scriitorului chinez Mo Yan, pentru modul sau "de un realism halucinatoriu in care imbina povestile populare cu istoria si contemporanul", potrivit Comitetului Nobel.
Sezonul Nobel pe 2013 a debutat luni, cand cercetatorii James E. Rothman, Randy W. Schekman si Thomas C. Sudhof au fost recompensati cu premiul pentru medicina, pentru descoperirea sistemului care regleaza traficul intracelular, un sistem major de transport din interiorul celulelor vii.
Marti, cercetatorul belgian François Englert si cercetatorul britanic Peter W. Higgs au fost recompensati cu premiul Nobel pentru fizica pe 2013, pentru descoperirea teoretica a mecanismului care contribuie la o mai buna intelegere a originii masei particulelor subatomice, care a fost confirmata recent prin descoperirea acestei particule fundamentale prezise, realizata de experimentele ATLAS si CMS cu ajutorul acceleratorului de particule (Large Hadron Collider) de la CERN.
Miercuri au fost anuntate numele castigatorilor premiului Nobel pentru chimie - cercetatorii Martin Karplus, Michael Levitt si Arieh... mai mult
Joi, 10 Octombrie 2013, ora 14:49
Consiliul Uniunii Scriitorilor din Republica Moldova a decis sa-l propuna pe scriitorul basarabean Paul Goma la Premiul Nobel pentru Literatura 2013.
Pana la 31 ianuarie, dosarul scriitorului va fi expediat Academiei Suedeze.
Este pentru prima data cand un scriitor basarabean este propus pentru acest premiu.
Paul Goma a declarat pentru Publika TV ca nu stie nimic despre decizia Uniunii Scriitorilor din Moldova.
Scriitorul s-a nascut la 2 octombrie 1935, in satul Mana, judetul Orhei.
In 1939, dupa semnarea Pactului Molotov-Ribbentrop, de catre Germania nazista si URSS, familia lui s-a refugiat in Romania.
Citeste mai multe despre Paul Goma va fi propus la Premiul Nobel pentru Literatura pe Ziare.com mai mult
Luni, 28 Ianuarie 2013, ora 15:59
Alegerea acordarii Premiului Nobel pentru Literatura in acest an chinezului Mo Yan este o "catastrofa", intrucat acest scriitor chinez "celebreaza cenzura", a declarat scriitoarea germana de origine romana Herta Muller, laureata a Premiului Nobel pentru Literatura in 2009, intr-un interviu pentru publicatia suedeza Dagens Nyheter.
"'Chinezii insisi au spus ca Mo Yan este un responsabil al unui esalon similar unui minister'", a spus Muller (59 de ani), referitor la faptul ca Mo Yan este vicepresedinte al Asociatiei scriitorilor din China, structura sustinuta de guvernul de la Beijing.
In opinia sa, alegerea lui Mo Yan ca laureat al Premiului Nobel pentru Literatura in acest an, in timp ce laureatul Nobelului pentru Pace Liu Xiaobo se afla in inchisoare in China, este "o palma pe obrazul celor care lupta pentru democratie si drepturile omului".
Herta Muller a fost persecutata de fostul regim comunist din Romania dinainte de 1989 pentru ca a refuzat sa devina informatoare a fostei Securitati. Scrierile sale au fost cenzurate in Romania in acea vreme; in 1987, Herta Muller s-a autoexilat in Germania. mai mult
Duminica, 25 Noiembrie 2012, ora 15:30