Actionarii OMV Petrom (SNP) au aprobat, marti, listarea secundara a companiei pe bursa de la Londra, la propunerea Fondului Proprietatea (FP), mandatul acordat in acest sens conducerii companiei de petrol si gaze urmand sa fie valabil pana la sfarsitul anului urmator.
In favoarea propunerii de listare la Londra au votat actionarul majoritar al companiei, grupul austriac OMV, si Fondul Proprietatea.
Statul roman, care controleaza prin intermediul Ministerului Energiei un pachet de peste 20% din titlurile OMV Petrom, nu a sustinut listarea pe piata britanica, reiese dintr-un raport transmis de OMV Petrom Bursei de Valori Bucuresti (BVB).
Anterior anuntului OMV Petrom, informatia ca actionarii au aprobat listarea secundara a companiei a aparut pe surse.
La adunare au fost prezenti actionari reprezentand 93,34% din capitalul social, iar listarea secundara a fost aprobata cu actiuni reprezentand 72,7% din capitalul social, putin peste pachetele insumate controlate de OMV si ...citeste mai departe despre "OMV Petrom a luat o decizie impotriva vointei statului roman" pe Ziare.com mai mult
Marti, 22 Septembrie 2015, ora 20:55
OMV Petrom a inregistrat un profit trimestrial record (ianuarie-martie), de 1,38 miliarde de lei (381 milioane de euro), in crestere cu 65% fata de perioada similara a anului precedent.
Brokerii chestionati de Business24 spun ca statul ar trebui sa reincerce vanzarea unui pachet de actiuni pe Bursa.
Anul trecut, Romania n-a reusit sa vanda pe Bursa 10% din actiunile celei mai mari companii de pe piata locala, OMV Petrom. Presa intenationala a scris atunci ca nereusita este o lovitura la adresa finantelor tarii si a pietelor locale de capital subdezvoltat.
Statul roman are nevoie mai mult decat oricand de bani, iar o parte ar putea veni din listarea marilor companii de stat, asa cum a fost cazul Transelectrica, unde Romania a obtinut 37 de milioane de euro.
Ce sanse are statul, daca vrea sa vanda din nou pe Bursa 10% din actiunile pe care le detine la cea mai profitabila comapanie din Romania?
"Rezultatele (n.r. rezultatele financiare ale Petrom) sunt peste asteptarile investitorilor, dar conditiile de piata la nivel intenational nu sunt extraordinare", a declarat pentru Business24 presedintele Asociatiei Investitorilor pe Piata de Capital, Dumitru Beze.
"Pregatirea (n.r. de vanzare a actiunilor pe Bursa) dureaza cateva luni si nu poate fi estimat cum vor fi bursele dupa acest interval", spune Beze.
Oficialul spune ca statul ar avea succes sa vanda o parte din actiunile Petrom la Bursa daca va reusi sa atraga niste consultanti precum Goldman Sachs... mai mult
Miercuri, 09 Mai 2012, ora 12:59
Actiunile OMV Petrom au depasit pretul de 0,37 de lei, care reprezinta pragul minim cerut de stat in oferta de vanzare a 9,84% din actiunile companiei, din vara anului 2011.
In opinia analistilor contactati de Business24, aceasta perioada ar putea fi un moment bun pentru reluarea ofertei Petrom cu toate ca exista o anumita volatilitate a pretului.
"Nici un investitor nu stie sa vanda pe maxim si sa cumpere pe minus pentru ca lucrurile acestea nu pot fi anticipate. Statul trebuie sa inteleaga ca ar fi mult mai avantajos sa existe un program de privatizare prin bursa, astfel incat ar prinde atat momentele de varf cat si momentele mai putin bune, iar media ar iesi buna pentru toate tranzactiile pe care le face", a declarat presedintele CertInvest, Eugen Voicu, pentru Business24.
In cazul in care statul s-ar gandi sa listeze pachetul de 9,84% din actiunile Petrom in cea de-a doua jumatate a anului, pretul nu va mai fi la aceeasi valoare pentru ca intre timp Petrom va plati dividende generoase actionarilor, dupa parerea lui Eugen Voicu.
Potrivit acestuia, actualul pret al actiunilor Petrom are incorporate aceste dividende pe care in cea de-a doua jumatate a anului nu le va mai avea, de aceea pretul actiunilor va fi din nou la un nivel jos.
In opinia lui Florin Dolea, statul nu vrea neaparat acest pret, insa procedura de vanzare e suficient de complexa pentru a nu permite listarea foarte repede.
"E nevoie de o perioada mai lunga de consolidare a pretului in... mai mult
Joi, 16 Februarie 2012, ora 13:55
Statul roman va scoate inca o data la vanzare, la inceputul anului viitor, pachetul de actiuni detinute la Petrom.
Va incerca sa vanda 15% din Transelectrica si va lista la Bursa de Valori Bucuresti 15% din Transgaz si respectiv Romgaz, a declarat ministrul economiei, Ion Ariton.
Nu se poate vorbi de "esec" in cazul incercarii nereusite a statului de a vinde, in iulie 2011, un pachet din actiunile Petrom, a declarat, intr-un interviu acordat presei austriece, Ion Ariton, ministrul Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri.
"Pur si simplu am refuzat sa vindem sub un anume pret. Asta se poate intampla la orice vanzare de acest tip si este un proces cat se poate de normal. Vom scoate pachetul la vanzare inca o data, anul viitor", a declarat Ion Ariton intr-un interviu acordat publicatiei austriece Wirtschaftsblatt.
In baza programului de privatizare asumat si convenit cu Fondul Monetar International, Banca Mondiala si Uniunea Europeana, guvernul a scos la vanzare, in iulie 2011, un pachet de 9,84% din actiunile detinute inca la OMV Petrom. La licitatie au participat sase consortii conduse de Goldman Sachs, Nomura, JP Morgan, Morgan Stanley, UBS si Renaissance Capital, o banca ruseasca de investitii controlata de miliardarul Mihail Prohorov. Pretul anuntat la inceput a fost de 0,46 lei/titlu. Cu cateva zile inainte de sfarsitul ofertei, pretul a fost micsorat: 0,3708 lei/titlu. Intermediarii ofertei au propus un pret minim de 0,33 lei/actiune, insa guvernul a... mai mult
Luni, 28 Noiembrie 2011, ora 14:51
Statul nu ar trebui sa repete experienta listarii temporare a pachetului de 9,84% din actiunile Petrom, pe Bursa de la Bucuresti. Omul de afaceri Silviu Prigoana spune ca marile fonduri de investitii sunt cu ochii pe marile burse internationale, din New York, Londra sau China. "Sa nu aveti impresia ca Soros a dat marea lovitura jucand la 'Bursa de la Caracal'" a declarat Prigoana, intr-un interviu pentru Bloombiz.ro.Vanzarea actiunilor detinute de stat la Petrom a esuat...
A fost o greseala. Banuiesc ca guvernantii au fost prost consiliati, in mod intentionat.
Pe Bursa, nu se poate vinde ceva limitat. Este prima oara cand am auzit de vanzarea pe Bursa, pe termen limitat.
Actiunile raman la tranzactionare definitiv. Ati vazut la Google sau Apple ca-si retrag actiunile dupa doua saptamani?!
Schimbarea proprietarului la bursa nu se face in timp limitat, ci dupa necesitatile pietei.
A fost si lipsa de interes din partea investitorilor?
Investitorul nu poate sa riste sa cumpere ceva pe termen limitat. Investitorii tranzactioneaza actiuni pe Bursa, vazand istoricul.
Chiar daca nu suntem bagati in burse pana in gat, ne-am mai uitat si noi la filme, am invatat ceva de la Michael Douglas.
Ati vazut in "Wall Street" sa-si retraga cineva actiunile? Actiunile se inchideau de la tranzactionare cand piata cadea cu 5%.
Nu a fost un esec, ci doar o proasta consiliere. Nu asa se face.
Premierul a declarat ca pachetul va fi listat a doua oara, pentru ca nu statul nu este supus... mai mult
Marti, 26 Iulie 2011, ora 00:30
Nereusita listarii Petrom este dovada lipsei de credibilitate a Executivului si perceptia negativa asupra economiei, crede PNL, cerand Guvernului sa-si asume responsabilitatea pentru esecul vanzarii pachetului de 9,84% din companie, conform NewsIn."Apreciem ca Guvernul s-a hazardat lansand aceasta oferta intr-o perioada in care volumul tranzactiilor pe bursa era extrem de scazut.
Insuccesul a fost, de altfel, anticipat de un declin dramatic al investitiilor straine in Romania, care se afla la cel mai scazut nivel din ultimul deceniu", precizeaza liberalii.
PNL considera ca modul in care a fost gandita oferta de vanzare si momentul care a fost ales "au compromis o actiune importanta, aceea de a da consistenta pietei de capital prin listarea companiilor de stat".
"In urma acestei nereusite, listarea unor pachete de actiuni la Nuclearelectrica si Hidroelectrica devine iluzorie pe termen scurt, iar cea a pachetului Petrom nu se va putea relua decat peste cel putin un an", se mai arata in comunicat.
Potrivit liberalilor, explicatia pentru esec oferita de ministrul Economiei, Ion Ariton - anume ca Guvernul "a tinut la pret" - ar fi "o simpla formula demagogica, in spatele careia se incearca ascunderea unui esec rasunator".
"La acesta a contribuit decisiv climatul economic caracterizat de incertitudine si impredictibilitate, in vreme ce lipsa evidenta de viziune a guvernului si legislatia, care descurajeaza mediul de afaceri, au generat scepticismul investitorilor", conchid... mai mult
Luni, 25 Iulie 2011, ora 16:38
Oferta publica secundara de vanzare a 9,84% din actiunile Petrom, efectuata de Ministerul Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri, prin OPSPI, a esuat, intrucat subscriptiile inregistrate au fost sub nivelul de 80%, necesar pentru a inchide oferta, potrivit Newsin."Oferta publica secundara de vanzare a 9,84% din actiunile SC OMV Petrom SA, efectuata de Ministerul Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri (MECMA), prin Oficiul Participatiilor Statului si Privatizarii in Industrie s-a incheiat, vineri, la ora 12.00.
Subscriptiile inregistrate au fost sub nivelul de 80%, necesar pentru a inchide oferta", se arata intr-un comunicat emis vineri de MECMA.
Ministerul Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri anunta totodata ca va continua programul de privatizare a companiilor aflate in subordinea sa prin metode transparente, incurajand cresterea vizibilitatii pietei bursiere din Romania.
"Actualul Guvern s-a angajat intr-un program ambitios de privatizare prin intermediul Bursei de Valori Bucuresti, prin metode transparente. Programul isi propune efectuarea de privatizari la preturi corecte si reale si cresterea vizibilitatii pietei bursiere din Bucuresti.
Faptul ca gradul de subscriere la pachetul de actiuni OMV Petrom SA nu a ajuns la nivelul dorit nu inseamna ca anumite tinte nu au fost atinse", se mai arata in comunicat.
Oficialii ministerului mai spun ca semnalul dat investitorilor, acela ca Guvernul Romaniei isi respecta programul si privatizeaza transparent... mai mult
Vineri, 22 Iulie 2011, ora 16:14
In cazul in care statul nu va reusi sa vanda minimum 80% din titlurile ofertate, procesul de listare la bursa a 9,84% din capitalul Petrom va fi reluat in 2012, a declarat agentiei Mediafax Dan Lazar, secretar de stat in Ministerul Finantelor, citat de Mediafax.Daca nu va fi vandut cel putin 80% din actiuni, iar pretul nu il depaseste pe cel minim, tranzactia nu va mai avea loc, ci va fi reluata anul viitor", a declarat secretarul de stat.
Conform anuntului de vanzare, oferta va fi considerata finalizata cu succes in cazul in care, la data inchiderii sale, au fost subscrise in mod valabil minimum 80% din actiunile oferite, la un pret de oferta determinat conform prospectului.
Guvernul a stabilit un pret minim de vanzare a pachetului de 9,84% din actiunile OMV Petrom (SNP) de 0,3708 lei/titlu, cu 2,6% sub ultima cotatie de la bursa de luni, a declarat agentiei MEDIAFAX ministrul Economiei, Ion Ariton.
Actiunile OMV Petrom au incheiat sedinta bursiera de luni la pretul de 0,381 lei/titlu.
Stabilirea unui pret minim sub cotatia de la BVB sugereaza ca gradul de subscriere nu este foarte mare.
Pretul minim de subscriere a fost stabilit ca media cotatiilor de la BVB din ultimele 52 de saptamani, potrivit unor surse guvernamentale.
Operatiunea prin care statul vrea sa vanda 9,84% din actiunile OMV Petrom are un pret maxim de 0,46 lei/titlu. Astfel, pretul minim stabilit este cu peste 19% mai mic fata cel maxim. mai mult
Marti, 19 Iulie 2011, ora 10:58
Guvernul va vinde pe bursa actiuni la companii listate, precum Petrom si Transelectrica, sau care vor fi listate, printre care Romgaz, subsidiare ale Enel si E.ON, si va exercita optiunea de vanzare a titlurilor detinute la companii energetice privatizate, estimand incasari de peste un miliard euro, precizeaza Mediafax. Pe prima pozitie a listei companiilor tranzactionate in prezent la Bursa de Valori Bucuresti si unde statul va plasa pe piata de capital o parte din actiunile minoritare figureaza Petrom (SNP), iar intentia Guvernului este de a vinde un pachet de 12,64% (din cota totala de 20,64% detinuta de Ministerul Economiei), cu o valoare estimata la 2,43 miliarde lei, se arata intr-un document oficial obtinut de MEDIAFAX.
Documentul indica totodata ca in subordinea Ministerului Economiei va fi constituita, ca sursa alternativa sau complementara celor bugetare, o structura tip fond de investitii, care va administra activele statului in industrie si energie, va participa la finantarea proiectelor de investitii si va valorifica actiunile detinute la companiile din portofoliul statului.In prezent, la BVB sunt listate 8,24% din actiunile OMV Petrom, valoarea de piata a companiei fiind de 19,995 miliarde lei la pretul de pe bursa la finalul zilei de joi, 15 aprilie, de 0,353 lei/actiune.
Pe lista au mai fost incluse Conpet (unde Ministerul Economiei detine 58,72% din actiuni si vrea sa vanda pe bursa 7,72% din titluri, pentru 21,3 milioane lei), Transelectrica (intentie de... mai mult
Joi, 15 Aprilie 2010, ora 17:38