Fondul Proprietatea din Romania are ca obiectiv o listare secundara la bursa din Londra in decembrie si spera sa obtina aprobarea actionarilor pentru o alta rascumparare de actiuni, a afirmat, vineri, Greg Konieczny, vicepresedinte executiv al Templeton Emerging Markets Group si manager al Fondului Proprietatea, intr-un interviu acordat Reuters.
Pregatirile pentru listare sunt in desfasurare de ceva timp si in aprilie Konieczny a anuntat ca spera la o listare in septembrie sau octombrie. Totusi, inca nu s-a primit aprobarea autoritatilor de reglementare financiara de la Bucuresti (Autoritatea de Supraveghere Financiara - ASF).
Vineri, Fondul Proprietatea avea o capitalizare bursiera de 11,6 miliarde de lei (3,29 miliarde de dolari) la bursa de la Bucuresti.
'Totul depinde de data la care va aproba ASF aceasta listare. Sper ca vor reusi sa o faca pana la mijlocul lui noiembrie. Credem ca cel mai probabil moment pentru listare va fi la inceputul lui decembrie', a afirmat Greg Konieczny, adaugand ca Fondul Proprietatea va avea nevoie din nou de aprobarea actionarilor daca lansarea va fi intarziata in 2015.
Templeton a solicitat guvernelor de la Bucuresti sa reformeze companiile de stat, ineficiente si invechite. Konieczny si-a exprimat optimismul ca firma de stat Hidroelectrica, la care Fondul Proprietatea detine o participatie de 20%, va iesi din insolventa in 2015 si va veni pe piata.
'Exista sanse bune ca pana la sfarsitul anului sa avem o oferta publica... mai mult
Sambata, 01 Noiembrie 2014, ora 13:30
Managerul de fond al Fondului Proprietatea (FP), Greg Konieczny, a declarat miercuri ca listarea secundara a Fondului Proprietatea ar trebui sa se produca pana la finalul acestui an, iar planul de actiune in cazul listarii ar trebui sa fie gata in mai si aprobat pana la sfarsitul lunii iunie.
"Avem un numar de intruniri si de discutii cu banci de investitii, cu autoritatile locale si cu cele din Polonia, deci avem o buna intelegere a ceea ce se poate si a ceea ce nu se poate. Mai exista niste probleme nerezolvate. Trebuie sa finalizam procesul de selectie a bancilor de investitii si speram sa rezolvam acest lucru foarte curand.
Apoi, cu aceste banci de investitii speram sa venim cu un plan final privind modul in care vom proceda pana la sarsitul lunii mai, deci intr-o perioada foarte scurta de timp. Speram sa avem sansa ca planul sa fie aprobat pana la finalul lunii iunie. Acesta este termenul final trasat de actionari. Listarea secundara ar trebui sa se produca la sfarsitul anului 2012", a declarat Greg Konieczny.
El a explicat ca a primit o cerere din partea unor actionari care reprezentau peste 5% din capitalul social al Fondului si ca acestia au cerut sa introduca pe ordinea de zi listarea.
De asemenea, el a declarat ca propunerile au fost aprobate cu sustinere substantiala din partea actionarilor. Astfel, circa 80% dintre actionarii prezenti au fost in favoarea acestor decizii.
"Principalul motiv pentru care vrem sa listam Fondul la Bursa de la... mai mult
Miercuri, 04 Aprilie 2012, ora 21:12
Senatul a respins, miercuri, o cerere de reexaminare a presedintelui Traian Basescu, care se referea la urgentarea procedurilor de listare pe Bursa de Valori Bucuresti a companiilor din portofoliul "Fondul Proprietatea" in care statul roman este actionar majoritar, informeaza NewsIn.In cererea de reexaminare a sefului statului se arata ca, prin alineatul (1) al art. 11 din Legea nr. 247/2005 s-a instituit obligatia pentru ministerele si autoritatile publice prevazute de lege sa initieze procedurile necesare pentru derularea de oferte publice initiale sau secundare de vanzare pentru pachete de actiuni de minimum 5% emise de societatile comerciale, societatile nationale si companiile nationale prevazute in anexa la lege, in vederea admiterii actiunilor acestora la tranzactionare in sisteme de tranzactionare administrate de S.C. Bursa de Valori Bucuresti - S.A.
Aceasta procedura de admitere la tranzactionare trebuia sa se finalizeze cel tarziu la 31 decembrie 2008.
"Actul normativ trimis spre promulgare modifica aceasta data astfel incat finalizarea procedurilor de admitere la tranzactionare se va realiza cel tarziu la 31 decembrie 2014.
Consideram ca este oportun finalizarea in cel mai scurt timp a procedurilor pentru admiterea la tranzactionare la Bursa de Valori Bucuresti a companiilor din portofoliul «Fondul Proprietatea» in care statul roman este actionar majoritar intrucat acest lucru va contribui in mod semnificativ la cresterea pretului actiunilor... mai mult
Miercuri, 07 Septembrie 2011, ora 13:32
Recomandarea catre actionari cu privire la cea de-a doua listare a Fondului Proprietatea va fi facuta publica saptamana viitoare, potrivit Franklin Templeton Investment, informeaza NewsIn."Luand in considerare numeroasele discutii cu bancile de investitii, precum si reactiile primite recent din partea investitorilor institutionali in cele trei saptamani de road show international, Managerul de Fond are nevoie de mai mult timp pentru a incorpora aceste noi informatii in recomandarea pentru actionari si, de asemenea, pentru a se consulta cu Comitetul Reprezentantilor cu privire la acest subiect", se arata in comunicatul Franklin Templeton Investment Management Limited, manager de investitii si unic administrator al Fondului Proprietatea.
Franklin Templeton a preluat oficial rolul de manager de investitii si administrator unic al Fondului pe 29 septembrie 2010. mai mult
Joi, 30 Iunie 2011, ora 17:40
Directorul general al Bursei de Valori (BVB), Valentin Ionescu, a declarat sambata ca nu doreste listarea Fondului Proprietatea (FP) si pe alta bursa, externa, intrucat acest emitent poate contribui la consolidarea pietei de capital locale, relateaza Mediafax."Din punctul meu de vedere, nu vreau sa se intample o alta listare a Fondului Proprietatea, iar pentru asta am insistat sa se introduca mecanismele internationale", a declarat Ionescu, prezent la un seminar organizat de firma de brokeraj Intercapital Invest in colaborare cu Franklin Templeton Investment despre listarea FP la BVB.
El a adaugat ca o eventuala dubla listare nu va afecta insa actionarii , intrucat in cazuri similare cele mai multe tranzactii au continuat sa fie realizate pe bursa principala.
"Dorim sa consolidam piata de la Bucuresti prin cresterea lichiditatii si diversificarea produselor.
Trebuie sa ne consolidam, astfel incat sa nu migreze companiile locale pe alte piete si, in doi - trei ani, sa ne situam intre Praga si Varsovia, cu rulaje de 60 - 70 milioane de euro pe zi", a adaugat Valentin Ionescu.
Presedintele executiv al Franklin Templeton Emerging Markets, Mark Mobius, declara pe 25 ianuarie, prima zi de tranzactionare a titlurilor FP la BVB, ca a doua listare a Fondului va fi la Londra, Viena sau Hong Kong, aratand ca investitorii pe pietele din Asia dispun de fonduri mari.
CNVM a avizat, la inceputul lunii ianuarie, utilizarea conturilor globale si a imprumutului de actiuni pentru vanzarile... mai mult
Sambata, 05 Februarie 2011, ora 16:16
Calin Popescu Tariceanu, Verestoy Attila si Ionut Popescu sunt cativa din politicienii carora listarea Fondului Proprietatea a reusit sa le aduca milioane de euro, in numai o zi.Senatorul UDMR Verestoy Attila detine 41,2 milioane de actiuni la Fondul Proprietatea, potrivit propriei declaratii de avere, publicata in noiembrie 2010, potrivit Gandul.
Si Ionut Popescu, fost ministru de Finante si fost director general al FP pana la preluarea administrarii fondului de catre Templeton, detinea, potrivit ultimelor informatii obtinute de Ziarul Financiar, circa 16 milioane de actiuni, in valoare de circa 2,5 milioane euro.
Alt politician care este actionar la Fondul Proprietatea este fostul premier Calin Popescu Tariceanu, acesta fiind prezent, in primul rand, la Bursa de Valori Bucuresti pe 25 ianuarie la festivitatea ocazionata de inceperea tranzactionarii la bursa a actiunilor FP.
Calin Popescu Tariceanu a marturisit pentru Gandul ca este investitor la Bursa de 15 ani, anul trecut cumparand actiuni la FP de la un intermediar.
Tariceanu nu doreste sa vanda actiunile FP pe care le are, achizitia lor fiind de fapt o forma prin care doreste sa dea un semnal pentru increderea pe care o are in fondul creat de guvernul pe care l-a condus pentru despagubirea celor cu averi confiscate inainte de 1989.
"Daca as fi avut un comportament speculator, imi marcam cum se spune profitul, pac-pac. Vreau sa dau un semnal pentru investitia pe bursa.
Trebuie sa se inteleaga ca economia se poate... mai mult
Vineri, 28 Ianuarie 2011, ora 10:28
Apropierea scadentei de plata la imprumuturile angajate in ultimii ani va obliga statul sa treaca la vanzarea unei parti importante din actiunile ce le mai poseda. In functie de modul in care va decide aceasta vanzare vom putea sti daca am invatat ceva din istoria privatizarilor ultimilor 20 de ani. Fara nici un dubiu, evenimentul economic al acestei saptamani este listarea Fondului Proprietatea la Bursa de Valori Bucuresti.
Dupa cinci ani de la lansare, actionarii pentru care a fost constituit initial Fondul Proprietatea isi vor putea incasa o parte din contravaloarea bunurilor ce le-au fost confiscate in vremea regimului comunist, chiar daca intr-o prima faza nu este recomandata vanzarea actiunilor.
Desi aceasta ultima etapa "reparatorie" din procesul de restituire a proprietatilor ne situeaza, probabil, pe ultimul loc in randul fostelor tari comuniste, important este ca semnalul transmis pietelor este unul pozitiv, iar lichiditatea Bursei va cunoaste o revigorare consistenta prin listarea celui mai mare Fond de investitii din Romania.
Tranzactionarea la BVB a titlurilor Fondului Proprietatea coincide, intamplator sau nu, cu venirea in Romania a unei noi delegatii a Fondului Monetar International, care analizeaza nu numai acordarea ultimei transe din imprumut, ci si semnarea unui nou acord si implicit stabilirea conditiilor pentru un alt imprumt necesar tarii noastre.
Cu alte cuvinte, morisca indatorarii merge inainte, caci Romania este departe inca de a-si asigura... mai mult
Miercuri, 26 Ianuarie 2011, ora 00:06
Lansarea actiunilor Fondului Proprietatea la Bursa a reinviat sperantele jucatorilor, care au vazut in sfarsit "o sedinta bursiera adevarata" in ultimii trei ani, la finalul careia brokerii vorbesc cu bucurie despre o zi in care n-au avut timp sa respire, pentru ca telefoanele sunau incontinuu, potrivit Mediafax."Nu prea am avut timp nici sa respir. Putem spune ca a fost o zi de tranzactionare «adevarata», cel putin in prima ei parte. Atmosfera de azi mi-a adus aminte de vremurile bune din 2007, dar si de operatiuni speciale precum oferta de vanzare de la Transgaz, in care am fost si noi distribuitori.
Au fost multe telefoane, multe tranzactii si multa agitatie, asa cum este si normal pe o piata de capital dinamica", spune directorul general al Intercapital Invest, Razvan Pasol.
Seful Intercapital recunoaste ca evolutia actiunilor FP i-a depasit asteptarile, atat in ceea ce priveste numarul de tranzactii, al volumelor de titluri transferate, cat si al numarului de clienti, care au tranzactionat prin firma de borkeraj pe care o conduce.
Revitalizanta atat pentru intermediari, cat si pentru investitori, asa vede prima sedinta cu actiunile FP Liviu Avram, seful departamentului de vanzari la firmei de brokeraj NBG Securities Romania.
"Nu am avut timp deloc deoarece sunau telefoanele, primeam mail-uri, practic toate mijloacele de comunicatii erau folosite la maxim. Sedinta asta este pentru trezirea tuturor din amorteala muribunda care a caracterizat piata de... mai mult
Marti, 25 Ianuarie 2011, ora 23:25
Cele trei consortii si o firma de brokeraj care participa la licitatia pentru numirea intermediarului FP au depus oferte financiare cuprinse intre 1.852 euro si 7.000 de euro, au declarat pentru MEDIAFAX surse participante la selectie.BT Securities a fost prima companie care a depus oferta si a cerut, de altfel, si cel mai mic pret, echivalentul a numai 1.852 euro, fiind singurul concurent care nu face parte dintr-un consortiu.
Oferta plasata pe pozitia a doua ca pret este din partea BRD-ING-Raiffeisen Capital&Investment, care solicita 9.900 de lei (2.300 de euro), urmata de oferta KBC Securities - UniCredit CA-IB - 13.000 de lei (3.000 de euro).
Consortiul BCR-Wood&Company Financial Services-Intercapital Invest a avut cea mai scumpa oferta, respectiv echivalentul a 7.000 de euro.
Comisia de selectie a intermediarilor pentru listarea Fondului Proprietatea a acordat companiilor de brokeraj participante la licitatie un termen de 72 de ore pentru a aduce documente suplimentare la ofertele depuse.
"Brokerii au primit un termen suplimentar de 72 de ore in care sa se aduca completari solicitate de Comisie. Ofertele au fost deschise in prezenta tuturor participantilor, iar o decizie va fi adoptata dupa completarea documentatiei", a spus Popescu.
Companiile de brokeraj Unicredit CA-IB si KBC Securities au contestat oferta inaintata de Raiffeisen Capital&Investment, BRD si ING Bank, sustinand ca a fost depusa cu 6 minute peste termenul limita. Termenul final de... mai mult
Joi, 19 August 2010, ora 09:06