Facebook vrea sa renunte la jumatate din fondurile pe care le are la dispozitie printr-o linie de credit de 3 miliarde de dolari, deoarece scaderea puternica a actiunilor i-a redus obligatiile fiscale, a declarat o sursa apropiata situatiei.
Cea mai mare retea de socializare, care a anuntat recent ca a ajuns la 1 miliard de utilizatori activi, vrea sa extinda totodata linia de credit de la un an la 3 ani, anunta Bloomberg, citat de Mediafax.
Compania a anuntat in luna martie ca a obtinut o finantare-punte de 3 miliarde de dolari, pe un an, pentru a acoperi taxele aferente tranzactiilor efectuate de angajati cu actiunile pe care le detin.
La scurt timp inainte de listarea Facebook la bursa, in luna mai, compania a contractat o alta linie de credit, de 5 miliarde de dolari.
Obligatiile fiscale ale retelei de socializare au scazut insa sub estimarile initiale ale companiei, deoarece actiunile au acazut pe bursa cu 45% fata de pretul de la listare.
Printre bancile care participa la finantarea companiei se numara JPMorgan Chase, Morgan Stanley si Goldman Sachs.
Contactati de Bloomberg, reprezentantii Facebook si ai bancilor implicate au refuzat sa comenteze informatiile.
Mark Zuckerberg, fondator si director general al Facebook, a anuntat joi ca reteaua de socializare a atins oficial pragul de 1 miliard de utilizatori activi lunar.
Facebook a facut publice si alte date impreuna cu numarul de utilizatori. Printre acestea, 1.130 de miliarde de like-uri de... mai mult
Duminica, 07 Octombrie 2012, ora 15:45
Multi dintre investitori inca spera in revenirea actiunilor Facebook. In timpul ultimelor doua saptamani actiunile retelei sociale si-au revenit de la un minim de 17,55 de dolari, pana la 22,86 de dolari.
Totusi, chiar si asa, actiunile Facebook sunt mai jos cu 40% fata de momentul initial al lansarii la bursa, cand au fost evaluate la 38 de dolari. Reteaua sociala a fost prima companie americana care a debutat pe bursa cu o valoare mai mare de 100 de miliarde de dolari.
Ar putea actiunile Facebook sa creasca, in sfarsit, dupa patru luni de la listarea esuata? Barrons a publicat un articol in care sustine ca actiunile Facebook valoreaza 15 dolari si, in consecinta, vor incepe sa scada din nou.
In primul rand, Barrons subliniaza faptul ca raportul pret/profit al actiunilor Facebook (P/E ratio) este de 48, relativ mare si mult mai mare decat rata unor companii mult mai bine cotate, precum Apple sau Google.
Companiile au o rata mare a raportului pret/profit al actiunilor atunci cand investitorii cred ca actiunile vor creste rapid.
Problema companiei Facebook este insa faptul ca, potrivit castigurilor inregistrate de actiuni, cresterea nu prea exista. Problemele pe care le inregistreaza publicitatea in mediul telefoniei mobile nu vor disparea prea curand, scrie Venture Beat, chiar daca firma a inregistrat o crestere puternica in ceea ce priveste numarul de utilizatori activi prin intermediul telefonului mobil, inregistrand in trimestrul doi al acestui an o... mai mult
Luni, 24 Septembrie 2012, ora 13:26
Esecul listarii Facebook are un vinovat principal, iar numele lui este David Ebersman, scrie New York Times, numindu-l pe directorul financiar al companiei, in varsta de 42 de ani.
Nu este la fel de cunoscut precum Mark Zuckerberg, fondatorul si CEO-ul Facebook, sau precum Sheryl Sandberg, directorul operational.
Insa el este de vina, scrie New York Times, pentru esecul listarii Facebook la bursa. Actiunile Facebook au atins un minim de 18,06 dolari, la inchiderea de vineri.
Acum, la trei luni de la listare, compania a pierdut peste 50 de miliarde de dolari in ceea ce priveste valoarea de piata.
Cu toate acestea, numele lui Ebersman este rar mentionat in presa de specialitate. El a aprobat cresterea continua a pretului actiunilor Facebook, care au ajuns la 38 de dolari, dupa ce compania estimase un interval initial intre 28 si 35 de dolari.
Ebersman a inundat piata, scrie New York Times, cu 25% mai multe actiuni decat era planificat initial.
Mark Zuckerberg: Nu mai vand nicio actiune timp de un an
Facebook a anuntat ca directorul general Mark Zuckerberg nu va vinde nicio actiune timp de un an, iar doi dintre executivii de varf nu intentioneaza sa instraineze titluri dincolo de tranzactiile necesare pentru a-si plati taxele, potrivit WSJ.com, citat de catre Mediafax.
Anuntul a fost facut in contextul in care actionarii si investitorii sunt ingrijorati de perspectivele de crestere ale companiei.
Compania a prezentat un plan prin care va rascumpara... mai mult
Miercuri, 05 Septembrie 2012, ora 09:44
Declinul cotatiei Facebook cu 45% fata de pretul din oferta publica initiala a generat randamente de peste 500% pentru investitorii din Europa care au cumparat produse financiare ce mizau pe scaderea actiunilor companiei.
Un investitor trebuia sa plateasca 0,06 euro in saptamana de dupa listarea Facebook pentru a cumpara un instrument financiar (put warrant) care estima ca pretul unei actiuni, de 38 de dolari la intrarea pe bursa in mai, va ajunge la 22 de dolari pana in martie 2013.
In prezent, cu actiunile Facebook la 21,87 dolari in prima ora de tranzactionare a sedintei de luni pe Wall Street, instrumentele financiare respective au o valoare de 0,36 euro, potrivit calculelor Bloomberg.
Put warrant ofera detinatorului dreptul de a vinde companiei emitente un anumit volum de actiuni la un pret prestabilit, vanzarea avand loc la o anumita data sau intr-o anumita perioada.
Facebook, care a atras 16 miliarde de dolari prin cea mai mare oferta publica initiala din sectorul IT, nu a inchis nicio sedinta bursiera peste pretul de listare si a pierdut 21% de la raportarea de rezultate financiare la 26 iulie.
Listarea Facebook: Premisele unui esec
"Daca ai cumparat un put warrant pentru nivelul de 22 de dolari cand Facebook se tranzactiona la 38 de dolari, atunci ai facut o gramada de bani", a declarat seful distributiei pentru Germania si Austria la Vontobel Holding, companie care a emis warrant-urile de 22 de dolari.
Valoarea acestor instrumente financiare... mai mult
Marti, 07 August 2012, ora 10:13
Nasdaq OMX Group Inc. (NDAQ), a doua bursa ca marime din Statele Unite ale Americii, si-a reorganizat propunerea privind compensatiile brokerilor care au pierdut bani odata cu lansarea Ofertei Publice Initiale (IPO) a retelei sociale Facebook, crescand valoarea acestora la 62 milioane de dolari cash.
Amendamentul, determinat de criticile de pe piata Wall Street, a crescut valoarea compensatiilor financiare de la 40 de milioane de dolari si desfiinteaza o propunere de a imprumuta majoritatea banilor prin costuri mai reduse la tranzactionare, potrivit unei decizii a Comisiei pentru Bursa si Titluri de Valoare. Brokerii care au ajutat clientii vor fi platiti primii, potrivit Bloomberg.
"Este o tentativa a Nasdaq de a arata ca isi da seama de problemele care ii fac nefericiti pe clientii sai", a spus Larry Harris, profesor de finante si economie la University of Southern California din Los Angeles. "In mod sigur, prezentarea acestei oferte in varianta cash este mult mai placuta pentru autoritatile de reglementare si pentru competitori".
Problemele aparute pe Nasdaq la listarea Facebook
Intarzierile si defectiunile inregistrate pe piata Nasdaq au fost primele semne ale problemele aparute pe 18 mai, la lansarea Ofertei Publice Initiale a companiei Facebook.
Tranzactionarea a fost intarziata cu jumatate de ora, iar problemele au continuat cand pachetele de actiuni rezervate au incetinit intreg procesul si a lasat investitorii nesiguri de statusul actiunilor lor.... mai mult
Sambata, 21 Iulie 2012, ora 13:02
Esecul listarii Facebook si criza datoriilor din Europa au facut ca ofertele publice initiale (IPO) sa aiba in luna mai cea mai slaba evolutie de la prabusirea Lehman Brothers, la nivel mondial, transmite Bloomberg.
Indicele ofertelor publice initiale calculat de Bloomberg, care masoara evolutia actiunilor americane in primul an de la listare, a scazut cu 15% in luna mai, iar titlurile Facebook au inregistrat cea mai proasta performanta in randul celor mai mari 30 de operatiuni de acest tip de pe piata SUA, din 2011.
Declinul indicelui este similar cu cel consemnat in octombrie 2008, cand falimentul Lehman Brothers a declansat cea mai grava criza financiara dupa Marea Depresiune.
Kayak Software si VKontakte, operatorul unei retele de socializare din Rusia, si-au retras ofertele initiale in aceasta saptamana, in timp ce Graff Diamonds a amanat listarea la Hong Kong, iar organizatorul de curse automobilistice Formula 1 a anuntat ca listarea sa la bursa din Singapore ar putea avea loc abia mai tarziu in acest an si nu in trimestrul al doilea, cum era planificat.
Facebook a speriat investitorii
Prabusirea cu 22% a actiunilor Facebook a speriat investitorii, afectati deja de evolutia negativa a pietelor de capital si recesiunea din Europa, a declarat Jeffrey Sica, analist la Sica Wealth Management.
"Am ajuns intr-un moment in care neincrederea si atentia sunt atat de mari incat companiile nu vor sa se listeze, iar investitorii nu sunt pregatiti sa le dea... mai mult
Vineri, 01 Iunie 2012, ora 18:53
Cotatia Facebook a coborat luni, in perioada de tranzactionare care precede deschiderea bursei din SUA, sub pretul de 38 de dolari la care au fost listate vineri titlurile companiei pe piata americana Nasdaq, potrivit cotidianului Wall Street Journal.
In pofida entuziasmului care a inconjurat procesul de listare a celei mai mari retele de socializare din lume, actiunile Facebook au avut probleme in a se mentine peste pragul de 38 de dolari pe parcursul sedintei de vineri.
Scaderea sub pretul de listare atat de repede este considerata jenanta pentru Facebook, dupa ce compania a atras vineri 16 miliarde de dolari prin oferta publica initiala, cu o capitalizare a companiei la debut de 104 miliarde dolari.
Evolutia Facebook pe Nasdaq in prima zi de tranzactionare
Actiunile Facebook se tranzactionau luni, inainte de deschiderea bursei, la 36,76 dolari, in scadere cu 3,8% fata de inchiderea de vineri - 38,23 dolari.
Actiunile cotate pe bursa din Statele Unite pot fi tranzactionate si in afara programului obisnuit al bursei, cu o ora si jumatate inainte de deschidere, dar si dupa inchiderea sedintei.
Titurile Facebook au intrat vineri dimineata la tranzactionare cu intarziere si au deschis cu 11% peste pretul de 38 de dolari la care s-a derulat oferta publica initiala. Dupa ce au atins un maxim de 45 de dolari, titlurile tranzactionart sub simbolul FB au scazut rapid pana la finalul sedintei si au inchis la 38,23 dolari.
Analistii anticipau ca actiunile... mai mult
Luni, 21 Mai 2012, ora 22:00
Scaderea actiunilor Facebook s-a accelerat la peste 10% la scurt timp de la deschiderea sedintei bursiere din SUA, desi piata americana a inceput sedinta in urcare, dupa declinul puternic de saptamana precedenta.
Actiunile Facebook se aflau in scadere cu 13,7% (16:54, ora Romaniei), la 33 dolari, dupa ce au deschis tranzactiile in scadere cu 4,45%, la 36,53 dolari, comparativ cu inchiderea de vineri, de 38,23 dolari.
Indicele industrial Dow Jones a urcat cu 0,24%, Standard & Poor's 500 cu 0,21%, iar Indicele Compozit Nasdaq cu 0,15%, potrivit Reuters.
Scaderea sub pretul de listare atat de repede este considerata jenanta pentru Facebook, dupa ce compania a atras vineri 16 miliarde de dolari prin oferta publica initiala, cu o capitalizare a companiei la debut de 104 miliarde dolari.
In pofida entuziasmului care a inconjurat procesul de listare a celei mai mari retele de socializare din lume, actiunile Facebook au avut probleme in a se mentine peste pragul de 38 de dolari pe parcursul sedintei de vineri.
Titurile Facebook au intrat vineri dimineata la tranzactionare cu intarziere si au deschis cu 11% peste pretul de 38 de dolari la care s-a derulat oferta publica initiala. Dupa ce au atins un maxim de 45 de dolari, titlurile tranzactionare sub simbolul FB au scazut rapid pana la finalul sedintei si au inchis la 38,23 dolari.
Analistii anticipau ca actiunile companiei vor inchide vineri pe Nasdaq cu cresteri de 10-50%.
Surse din piata sustin ca banca de... mai mult
Luni, 21 Mai 2012, ora 21:00
Facebook a anuntat venituri in scadere cu 12% in primul trimestru din 2012, prima raportare negativa din ultimii doi ani, semn ca cea mai mare retea de socializare din lume ar putea intampina probleme majore in pregatirea Ofertei Publice Initiale, de 5 miliarde de dolari.
Facebook, a anuntat ca profitul net a scazut in primul trimestru al acestui an cu 12%, pana la 205 milioane de dolari, de la 233 milioane de dolari in perioada similara din 2011, din cauza cheltuielilor mai ridicate.
"A fost o incetinire mai rapida decat am estimat. Nu conteaza nivelul declinului, pentru o companie perceputa ca evoluand atat de rapid, sa incetinesti atat de mult, din orice motiv, reprezinta o ingrijorare pentru investitori", a explicat analistul Brian Wieser de la Pivotal Research Group.
Venituri in scadere
Compania a depasit in primul trimestru cifra de 900 de milioane de utilizatori activi iar numarul angajatilor a crescut la 3.539 in ultimele 12 luni. Veniturile, care au totalizat 1,06 miliarde de dolari in perioada ianuarie-martie 2012, au scazut cu 6% comparativ cu trimestrul patru din 2011. Este primul declin trimestrial din 2010.
Facebook isi pregateste Oferta Publica Initiala pe bursa in valoare de cinci miliarde de dolari, ceea ce ar face ca valoarea de piata a companiei sa ajunga la 100 de miliarde de dolari.
"Cea mai mare problema este ca Facebook a realizat ca listarea pe bursa nu va fi chiar asa usoara, mai ales ca toata lumea are asteptari mari", a... mai mult
Marti, 24 Aprilie 2012, ora 12:40