Facebook, considerata in momentul de fata cea mai importanta retea de socializare din lume, implineste marti zece ani de la lansare, o varsta a maturitatii, dar totusi un moment dificil pentru acest site care se lupta sa isi pastreze utilizatorii tineri.
Facebook se apropie de a zecea aniversare, o varsta a maturitatii pentru reteaua de socializare, care a reusit sa depaseasca o listare catastrofala pe bursa si sa se transforme intr-o masinarie de atragere a publicitatii, dar care se confrunta totodata cu imbatranirea utilizatorilor sai.
"A fost o calatorie incredibila", a declarat Mark Zuckerberg, cofondatorul si directorul general al Facebook.
"Registrul" online pe care Mark Zuckerberg l-a creat in ianuarie 2004, in camera sa de la Universitatea Harvard, a devenit o companie mondiala, cu 1,23 de miliarde de utilizatori pe luna, iar Zuckerberg, unul dintre cei mai tineri miliardari ai lumii.
"Facebook a facut ca lumea sa fie mai mica, mai interactiva. A unit familii, prieteni, vecini din intreaga lume. Este un adevarat fenomen social", a declarat, pentru AFP, Trip Chowdhry, analist la compania Global Equity Research.
"Peste 20% din timpul petrecut pe internet este pe reteaua Facebook. Cei de la Facebook au realizat cu succes tranzitia de la computerul traditional la dispozitivele mobile. Ce au reusit sa faca este remarcabil", a declarat, la randul sau, Lou Kerner, fondator al societatii de investitii Social Internet Fund.
In decembrie 2013, Facebook avea... mai mult
Luni, 03 Februarie 2014, ora 17:15
Autoritatile de reglementare a pietei financiare din SUA invetigheaza daca Nasdaq a respectat regulile tehnice la debutul actiunilor Facebook de saptamana trecuta, potrivit unor surse apropiate situatiei, citate de Reuters.
Evaluarea posibilelor incorectitudini tehnice face parte dintr-o investigatie mai larga a Comisiei americane pentru bursa si valori mobiliare (SEC) referitoare la rolul Nasdaq in oferta publica initiala a Facebook, inclusiv decizia de a continua tranzactiile, in pofida disfunctionalitatilor aparute, au spus sursele.
SEC analizeaza si comunicarea Nasdaq cu participantii la tranzactii, a precizat una din surse.
Incalcarea regulilor de natura tehnica este o problema minora fata de alte probleme legate de oferta publica, dar SEC poate uneori sa deschida actiuni legale impotriva burselor folosindu-se de aceste deficiente ca punct de plecare.
"Exista probabil numeroase incalcari ale regulilor", a spus una din surse.
Un purtator de cuvant al Nasdaq a refuzat sa comenteze.
Legislatia federala referitoare la operatiunile cu actiuni impune ca regulile de operare a burselor sa fie transparente si publice. Incalcarea legii poate aparea daca bursa decide sa schimbe regulile sau sa actioneze contrar acestora fara sa ceara acordul prealabil al SEC.
Actiunile Facebook au fost lansate la tranzactionare cu o intarziere de jumatate de ora si a existat o perioada de doua ore si jumatate in care brokerii nu au stiut daca comenzile lor au fost efectuate.... mai mult
Duminica, 27 Mai 2012, ora 15:14
Actiunile Facebook au scazut cu 8% in sedinta bursiera de marti, iar capitalizarea companiei care opereaza cea mai mare retea de socializare din lume a coborat la 85 miliarde de dolari.
Desi listarea publica initiala s-a dovedit a fi un real succes pentru investorii care au reusit sa vanda actiuni in valoare de 9 miliarde de dolari, actiuni pe care le achizitionasera la un pret mai mic, oferta s-a dovedit a fi insa o dezamagire pentru cei care urmareau sa obtina profit de pe urma celei mai mediatizate listari publice initiale din ultimul deceniu.
Listarea Facebook a dat batai de cap Nasdaq, pentru care, evenimentul care urma sa fie unul dintre cele mai importante listari publice initiale ale bursei s-a transformat intr-un dezastru jenant.
Iata patru "invataturi" care ar trebui trase din debutul "ghinionist" al retelei de socializare pe Bursa, potrivit Business.time.com.
1.Bancile, in frunte cu Morgan Stanley, care s-au ocupat de listarea publica initiala, au facut estimari prea mari
Saptamana trecuta, in mijlocul pregatirilor pentru listarea celei mai importante retele de socializare, au aparut nenumarate rapoarte cu privire la cererea ridicata pentru Facebook. Acesta a determinat Morgan Stanley, una din cele mai importante 33 de banci care au participat la listare, sa creasca pretul pe actiune de la 28 la 38 de dolari si sa creasca numarul actiunilor vandute.
Ba mai mult, atat jurnalistii cat si analistii financiari au estimat o crestere a pretului... mai mult
Miercuri, 23 Mai 2012, ora 09:28
Mult asteptata listare la bursa a Facebook a intampinat multe probleme, NASDAQ anuntand ca a avut numeroase dificultati tehnice.
Robert Greifeld, CEO NASDAQ, a declarat ca listarea a fost stanjenitoare pentru ei, declarand pentru reporteri ca listare "nu a fost cel mai bun moment" al lor, scrie The Verge.
Tranzactionarea a fost intarziata cu jumatate de ora, iar problemele au continuat cand pachetele de actiuni rezervate au incetinit intreg procesul si a lasat investitorii nesiguri de statusul actiunilor lor. Greifeld a explicat ca o serie de probleme cu comenzile anulate - care a trecut neobservata in testele efectuate de companie inainte de IPO - au fost cauza principala a necazurilor de vineri.
Actiunile Facebook s-au tranzactionat vineri pentru prima oara pentru un pret de pornire de 38 de dolari. La inceputul zilei de vineri pretul actiunilor a crescut cu 11% peste acest prag, ajungand la aproximativ 45 dolari/actiune, alunecand insa, spre sfarsitul zilei pana la 38,23 de dolari, valoare cu care a inchis ziua de tranzactionare. mai mult
Luni, 21 Mai 2012, ora 11:03
Reteaua de socializare Facebook se coteaza de astazi pe bursa americana, fiind cea mai asteptata tranzactie din ultimii ani. Vezi cum poti profita de evolutia actiunilor Facebook chiar din prima sedinta bursiera.
Tradeville iti ofera oportunitatea de a tranzactiona derivate cu activ suport actiuni ale celei mai mari retele sociale, prin intermediul contractelor pentru diferenta (CFD).
Aceste intrumente vor fi disponibile atat cu marja de 12% pentru investitorii cu un apetit mai mare la risc, cat si cu marja de 100% pentru cei conservatori. CFD-urile permit deschiderea unei pozitii short, in cazul in care investitorul mizeaza pe scaderea pretului, si intrarea long, in situatia in care se preconizeaza aprecierea actiunilor.
In cazul tranzactiilor cu derivate activ suport Facebook, posibilitatea de a lua pozitii short va fi posibila in curand.
Clientii Tradeville pot tranzactiona aceste instrumente prin intermediul platformei Startrade 360 atat in versiunea web, cat si desktop, beneficiind de facilitatile oferite de acestea cum ar fi modulul avansat de analiza tehnica integrat in platforma.
In plus, ai acces la aceste instrumente si prin aplicatia Startrade 360 pentru iPhone. Suma minima pentru deschiderea unui cont de tranzactionare CFD este 500 euro.
Investitorii interesati pot trimite documentatia si direct in SUA, pentru a lucra cu un broker american. Totusi, acest lucru presupune un traseu mai complicat de parcurs, cu trimiterea de acte, completarea... mai mult
Vineri, 18 Mai 2012, ora 08:31
Listarea publica oficiala a companiei (IPO) Facebook a generat pana un prezent un interes mai mic din partea investitorilor institutionali, decat se estimase pana acum, din cauza perspectivelor de crestere ale companiei.
Unii investitori si-au exprimat reticenta in ceea ce priveste listarea companiei, dupa ce Facebook a declarat miercuri, ca la capitolul publicitate, cresterea nu a tinut pasul cu cea numarului de utilizatori, care doresc din ce in ce mai mult sa nu fie targetati. Facebook a mai declarat ca vanzarile s-ar putea sa nu atinga nivelul estimat initial.
Listarea publica oficiala (IPO) a companiei va avea loc pe 17 mai, sefii de la Facebook avand doar o singura saptamana la dispozitie sa spulbere indoielile investitorilor in ceea ce priveste viitorul companiei, scrie Bloomberg.
In cadrul unui sondaj Bloomberg, 79% dintre cei 1.253 de analisti, investitori si comercianti care au raspuns chestionarului, cred ca Facebook nu merita evaluata la 96 miliarde de dolari.
"Asteptarile in ceea ce priveste reteaua de socializare sunt mult prea optimiste", a declarat Mitsuo Shimizu, analist de piata la Iwai Cosmo Securities Co.
Lipsa de interes din partea investitorilor ar putea obliga Facebook sa se bazeze mai mult pe investitorii de retail, segment unde cererea ramane puternica. Cu toate acestea, nu sunt vesti bune, deoarece investitorii institutionali au tendinta de a pastra actiunile mai mult decat cei de retail, reducand volatilitatea actiunilor.
Seful... mai mult
Vineri, 11 Mai 2012, ora 14:15
Facebook, companie care urmeaza sa se lanseze la bursa peste cateva saptamani si ale carui actiuni urmeaza sa fie aduse si in Romania, nu se lasa pe mainile investitorilor, iar Zuckerberg urmeaza sa aiba in continuare cea mai mare putere de decizie, folosindu-se de o formula speciala de impartire a actiunilor.
Detinerea unei majoritati a actiunilor companiei de catre CEO, precum se intampla la Facebook, este un model "normal" pentru companiile din Silicon Valley, Zynga Inc si Groupon Inc avand aceeasi structura. Cu ajutorul acesteia, Zuckerberg are dreptul la 10 voturi pentru fiecare vot al unui actionar normal, scrie Bloomberg.
Cel putin 10 din companiile de IT listate la bursa in 2011 au inclus si actiuni care garanteaza fondatorilor o influenta mai mare la intrunirile actionarilor, avand mai multe voturi/actiune. Doar cinci astfel de IPO-uri au fost lansate in 2010, si patru in 2009.
Acestui gen de listari a inceput sa fie popular inca din 2004, cand Google Inc a creat o structura cu doua clase de actiuni pentru listarea sa initiala, oferind co-fondatorilor si directorilor doua treimi din puterea de vot. In timp ce Google a trebui sa treaca peste opinia bancherilor, care ii sfatuiau impotriva acestei formule, Facebook nu va avea astfel de probleme.
Fondatorii de noi startup-uri, precum Dropbox Inc, Square Inc si altele, ar putea urma aceeasi reteta.
"Aceasta e 'moda' acum. Inainte de 1987, bursa de la New York nici nu permitea listarea companiilor cu... mai mult
Marti, 08 Mai 2012, ora 09:38
Facebook a anuntat venituri in scadere cu 12% in primul trimestru din 2012, prima raportare negativa din ultimii doi ani, semn ca cea mai mare retea de socializare din lume ar putea intampina probleme majore in pregatirea Ofertei Publice Initiale, de 5 miliarde de dolari.
Facebook, a anuntat ca profitul net a scazut in primul trimestru al acestui an cu 12%, pana la 205 milioane de dolari, de la 233 milioane de dolari in perioada similara din 2011, din cauza cheltuielilor mai ridicate.
"A fost o incetinire mai rapida decat am estimat. Nu conteaza nivelul declinului, pentru o companie perceputa ca evoluand atat de rapid, sa incetinesti atat de mult, din orice motiv, reprezinta o ingrijorare pentru investitori", a explicat analistul Brian Wieser de la Pivotal Research Group.
Venituri in scadere
Compania a depasit in primul trimestru cifra de 900 de milioane de utilizatori activi iar numarul angajatilor a crescut la 3.539 in ultimele 12 luni. Veniturile, care au totalizat 1,06 miliarde de dolari in perioada ianuarie-martie 2012, au scazut cu 6% comparativ cu trimestrul patru din 2011. Este primul declin trimestrial din 2010.
Facebook isi pregateste Oferta Publica Initiala pe bursa in valoare de cinci miliarde de dolari, ceea ce ar face ca valoarea de piata a companiei sa ajunga la 100 de miliarde de dolari.
"Cea mai mare problema este ca Facebook a realizat ca listarea pe bursa nu va fi chiar asa usoara, mai ales ca toata lumea are asteptari mari", a... mai mult
Marti, 24 Aprilie 2012, ora 12:40
Facebook a amanat mult-asteptata listare la bursa pentru sfarsitul anului viitor. Compania valoreaza, potrivit celor mai recente plasamente private de actiuni, peste 66,5 miliarde de dolari, relateaza Mediafax.Oferta publica initiala, care are potentialul sa devina una dintre cele mai mari din istorie, era pana acum asteptata sa aiba loc pana in aprilie 2012, iar unele zvonuri sugerau chiar ca ar putea fi derulata inca din acest an.
Cu toate acestea, surse apropiate companiei au afirmat pentru Financial Times ca Mark Zuckerberg, fondator si director general al Facebook, vrea sa astepte pana in septembrie 2012 sau chiar mai tarziu, pentru a determina angajatii sa se concentreze pe dezvoltarea produselor, si nu pe banii pe care i-ar putea incasa.
Alte companii noi de succes din online, precum Groupon si Zynga, au amanat ofertele publice initiale din cauza conditiilor dificile din ultimul timp de pe pietele financiare.
Insa planurile Facebook sunt stabilite in functie de agenda interna, au afirmat surse apropiate companiei.
"Nu exista niciun motiv sa se grabeasca. Compania nu are nevoie de acei bani. Este ceva mai usor sa te concentrezi ca firma detinuta privat. Vor deveni companie publica atunci cand vor fi pregatiti", comenteaza Lise Buyer, consultant care a consiliat Google in oferta publica initiala.
Peter Thiel, unul dintre cei mai importanti actionari ai Facebook, a declarat ca, in general, este bine ca firmele din domeniul tehnologiei sa amane ofertele publice initiale... mai mult
Joi, 15 Septembrie 2011, ora 12:39