Fondul Monetar International (FMI) recomanda autoritatilor din Romania adoptarea cat mai rapida a legislatiei pentru imbunatatirea guvernantei corporative in companiile de stat si stabilirea unei liste cu potentiale listari la bursa sau privatizari, a declarat, luni, seful misiunii FMI in Romania Reza Baqir, la finalul misiunii in Romania.
"Misiunea recomanda adoptarea si implementarea rapida a legislatiei pentru imbunatatirea guvernantei corporative la companiile de stat. De asemenea, recomandam restructurarea masiva a companiilor de stat aflate intr-o situatie financiara ingrozitoare si stabilirea unei liste de potentiale companii care pot fi listate la bursa sau privatizate", a explicat reprezentantul FMI, intr-o conferinta de presa.
FMI critica scaderea taxelor: Amanati masurile de stimulare a consumului si investiti in sanatate si educatie
Potrivit sursei citate, aceste ...citeste mai departe despre "Solutia FMI pentru companiile de stat cu probleme: Sa fie restructurate" pe Ziare.com mai mult
Luni, 14 Martie 2016, ora 19:07
Guvernul s-a angajat fata de Fondul Monetar International (FMI) ca va vinde "majoritatea portofoliului" de companii din subordinea Ministerului Economiei, se arata in scrisoarea de intentie transmisa organizatiei financiare internationale.
"Ne propunem sa vindem majoritatea portofoliului de societati din subordinea Ministerului Economiei (...)", potrivit documentului citat.
Companiile energetice controlate de Ministerul Economiei au fost transferate in acest an din coordonarea ministrului Varujan Vosganian in cea a ministrului delegat pentru Energie, Constantin Nita, care conduce Departamentul pentru Energie.
In urma transferului, Ministrul Economiei mai are participatii integrale, majoritare sau minoritare la companii precum Romarm, Oltchim, Plafar, Carfil, Metrom, UM Cugir, UM Mija, UM Sadu, Uzina Automecanica Moreni, Pirochim Victoria, Avioane Craiova, Romplumb, Santierul Naval Mangalia, IAR Brasov, Romaero, Santierul Naval 2 Mai.
Marile companii energetice, precum Romgaz, Hidroelectrica, Nuclearelectrica, complexele energetice Oltenia si Hunedoara sau Electrica sunt controlate de Departamentul pentru Energie.
De asemenea, Departamentul pentru Energie detine participatii la Petrotrans, Termoelectrica, Compania Nationala a Uraniului, Minvest, Apele Minerale, Salrom, Societatea Nationala a Carbunelui, Cuprumin, Regia Autonoma pentru Activitati Nucleare, OMV Petrom, Oil Terminal, Conpet, GDF Suez Energy, EON Gaz Distributie, EON Gaz Romania, Enel... mai mult
Marti, 17 Septembrie 2013, ora 08:44
Guvernul va lista 15% din actiunile Romgaz pana la sfarsitul lunii octombrie, cu o intarziere de sapte luni fata de termenul asumat initial, si inca 10% din actiunile Hidroelectrica imediat ce compania iese din insolventa, iar CE Hunedoara va intra in insolventa daca nu va putea fi vanduta.
Pana la jumatatea lunii martie, Guvernul va emite un act normativ pentru pregatirea procedurii de listare a titlurilor Hidroelectrica, releva scrisoarea de intentie convenita de Guvern cu Fondul Monetar International.
Actiunile Romgaz vor fi listate dupa ce un consultant va evalua rezervele de gaze ale companiei. Evaluarea companiei va fi incheiata pana la sfarsitul lunii iunie.
La Romgaz si Hidroelectrica vor fi instalati si manageri privati pana la sfarsitul lunii martie.
Complexul energetic Oltenia va fi vandut unui investitor strategic dupa ce, intr-o prima faza, un pachet de 15% din actiuni va fi listat pe Bursa, pana la sfarsitul lunii octombrie. Pentru aceasta procedura, Guvernul va angaja pana la jumatatea lunii aprilie un consultant pentru listarea pachetului de 15% si vanzarea, la scurt timp dupa aceasta operatiune, a unui alt pachet de 50% din titluri catre investitorul strategic. Si la CE Oltenia va fi numit un manager privat pana la finele lunii martie.
Decizia de privatizare a Complexului energetic Hunedoara va fi adoptata pana la finele lunii februarie, iar in martie va fi angajat un consultant care sa asigure vanzarea companiei imediat dupa preluarea... mai mult
Marti, 29 Ianuarie 2013, ora 09:23
Romania si FMI au incheiat negocierile privind forma finala a bugetului de stat, a declarat, luni, Victor Ponta, dupa intalnirea cu delegatia FMI.
Proiectul de buget pentru 2013, care urmeaza sa fie votat de Parlament, este considerat "realist" de catre FMI, Banca Mondiala si Comisia Europeana.
"Am solicitat, si in principiu am agreat acest lucru, o extensie de inca doua luni a programului de reforme structurale", a spus premierul Victor Ponta, referindu-se la prelungirea actualului acord preventiv dintre Romania si FMI.
Privatizarea companiilor de stat
Premierul a declarat ca Guvernul a convenit cu FMI listarea a 15% din Transgaz, selectarea unui consultant pentru 15% pentru listarea pe Bursa a companiei energetice Oltenia, listarea a 10% din Nuclearelectrica si listarea a 15% din Romgaz.
"Statul va ramane actionar majoritar in aceste companii", a spus Victor Ponta.
In ceea ce priveste CFR Marfa, compania va fi privatizata prin intermediul unui investitor strategic. Procesul va fi realizat astfel incat la privatizare sa poata participa doar marile companii, cu expertiza in domeniu, potrivit premierului.
Victor Ponta nu a spus cand va incepe procesul de privatizare a CFR Marfa si nici cand va incepe listarea companiilor de stat mai sus mentionate.
"Se incheie cu bine aceasta vizita. Ramane sa mergem mai departe", a afirmat Victor Ponta.
"Avem posibilitatea de a face din companiile de stat companii profitabile, in care investitiile din urmatoarea... mai mult
Luni, 28 Ianuarie 2013, ora 14:39
FMI impune Romaniei sa privatizeze companiile de stat pana la sfarsitul lunii aprilie, dar tara noastra poate pierde zeci de milioane de euro in urma acestor masuri, potrivit analistului economic Ionel Blanculescu.
Aprilie este un termen realist pentru privatizarea si listarea companiilor de stat, crede totusi analistul, desi este impotriva acestei masuri.
"Cred ca in doua, trei luni s-ar putea face asa ceva, numai pentru pachetele mioritare, cu toate ca nu este indicat, pentru ca preturile sunt jos de tot", a declarat pentru Business24, analistul Ionel Blanculescu.
Analistul spune ca anul acesta nu-i un moment propice pentru stat sa vanda sau sa listeze actiuni ale companiilor sale. Transelectrica, a spus Ionel Blanculescu, a avut un pret de pornire de 45 de lei pe actiuni, iar in prezent s-a ajuns la 12 lei pe actiuni.
Oferta Transelectrica s-a incheiat la sfarsitul lunii lunii martie 2012.
15% din actiunile Transelectrica, listate pe bursa. Vezi ce conditii au investitorii
Guvernul promisese FMI ca va derula oferte publice secundare, pana la sfarsitul lui 2012, pentru Transelectrica (15% din actiuni) si Transgaz (15% din actiuni).
Listarea Transgaz nu a mai fost facuta intrucat in noiembrie 2012 presedintele Traian Basescu si premierul Victor Ponta au convenit sa o amane, apreciind ca momentul nu este prielnic. Din acelati motiv nu a mai fost scoasa la privatizare nici CFR Marfa.
Privatizarea CFR Marfa, spune analistul, "ar fi una din marile gafe... mai mult
Miercuri, 23 Ianuarie 2013, ora 13:45
Ministrul Economiei, Varujan Vosganian, a declarat, dupa intrevederea cu misiunea FMI, CE si Bancii Mondiale, ca a convenit cu expertii internationali ca privatizarea sau listarea companiilor din portofoliul ministerului sa fie realizate pana la finele lunii aprilie.
"La Transgaz procedurile ar trebui sa se incheie pana la finele lunii aprilie (...) Luna aprilie termen final pentru privatizari", a spus Vosganian imediat dupa intalnirea cu FMI.
El a aratat ca ramane in discutie viabilitatea complexelor energetice Hunedoara si Oltenia.
"La Oltchim, maine voi depune un memorandum in Guvern in legatura cu perspectivele companiei. Avem un punct de vedere prezentat FMI. Dansii au agreat ca formula noastra este cea corecta. Ramane discutia in legatura cu viabilitatea acestei mari companii. FMI da prea putine sanse. Am explicat ca privatizarea anterioara, acel Broadway show (...), s-a desfasurat in conditii politice speciale, cu o anumita anecdotica, care a tinut unii investitori departe", a adaugat Vosganian.
El a refuzat sa prezinte solutia pe care o va propune miercuri in sedinta de guvern, argumentand ca nu poate face o astfel de impolitete, de a anunta public inainte de a discuta cu colegii de cabinet.
"Am prezentat patru solutii saptamana trecuta, una priveste insolventa, alta agentul de privatizare, lichidarea voluntara si sa fie lasate lucrurile asa cum sunt. Maine voi prezenta una dintre ele (...) Avem discutii cu toti creditorii, voi avea in zilele... mai mult
Marti, 22 Ianuarie 2013, ora 18:03
Romania a avut "tema" de la FMI sa listeze in acest an sase companii de stat care erau neprofitabile. Hidroelectrica iese din schema pentru urmatoarele 18 luni, insa pentru Transgaz se fac pasi mici, dar siguri. Care sunt cele mai "vanate" pentru investitori?
Tarom, Transgaz, Romgaz, Hidroelectrica, CFR Marfa si Nucleaelectrica sunt companiile care ar fi trebuit sa fie privatizate pana la finele lui 2012. Desi este un demers anevoios, aflat la "mana" statului, care poate hotari accelerarea sau incetinirea procesului, companiile de stat trezesc interesul investitorilor.
Insa deocamdata, cele mai atractive pentru investitori raman Transgaz si Romgaz, a comentat Adrian Manaila, presedintele societatii de brokeraj Eldainvest, pentru Business24. La polul opus, se gasesc companiile Tarom, Nuclearelectrica sau CFR Marfa.
Anul 2012 este un an in care nu sunt mari sperante se vina bani la buget din listarile companiilor de stat, a spus analistul financiar Mircea Cosea, analizand pentru Business24 situatia companiilor de stat.
Tarom, una dintre companiile cel mai putin atractive pentru investitori
- Mircea Cosea: Procesul de listare este intarziat foarte mult, intrucat companiile aeriene au mari dificultati. In plus, Tarom a avut un management foarte defectuos intr-o anumita perioada, ceea ce a facut ca aceasta companie sa piarda contacte foarte importante, cum ar fi relatia cu America, relatia cu China.
Au facut niste achizitii de aeronave care nu erau indicate... mai mult
Vineri, 29 Iunie 2012, ora 08:46
Luna viitoare va fi numit management privat in patru companii de stat, cu toate ca unele dintre acestea vor fi vandute. Astfel, statul da sume uriase de bani pentru a aduce manageri ce vor fi schimbati de noii proprietari.
Primele echipe de management privat vor fi numite in fruntea a patru societati de stat in maxim o luna, dupa cum a anuntat, miercuri, premierul Mihai Razvan Ungureanu. Acest pas reprezinta concretizarea unui proiect despre care se discuta de peste un an, prin care se doreste eficientizarea companiilor de stat prin indepartarea managerilor numiti politic si aducerea unei conduceri moderne.
Proiectul vizeaza 15 societati de stat
Cu toate ca Ungureanu nu a dat numele companiilor respective, primele patru din lista societatilor la care se va numi management privat sunt: Oltchim, Romarm, Hidroelectrica si Electrica Furnizare. Acestea au fost amintite si de ministrul Economiei,Comertului si Mediului de Afaceri, Lucian Bode, in urma cu o luna ca fiind prioritate in acest proces.
"Insiruirea aceasta de companii arata o lipsa de stategie. Sunt din domenii diferite, in stadii diferite de listare sau privatizare, asadar, este clar ca vorbim de indeplinirea unor conditionalitati impuse de FMI si nu de o strategie coerenta", a declarat directorul executiv al Grupului de Economie Aplicata, Liviu Voinea, pentru Business24. "Sunt niste interese de moment care vor disparea dupa alegeri".
Managementul privat si privatizarea
Dintre primele patru... mai mult
Joi, 19 Aprilie 2012, ora 13:22
Oficialii FMI au solicitat Guvernului sa prezinte o "foaie clara de parcurs" pentru privatizarea companiilor de stat din energie si transporturi, precum si pentru liberalizarea preturilor gazelor naturale si electricitatii la companii si populatie.
"Oficialii FMI au cerut sa li se prezinte o foaie clara de parcurs privind privatizarea companiilor de stat, inclusiv procedura avuta in vedere, precum si o strategie concreta de liberalizare a preturilor la gaze naturale si energia electrica pentru companii si populatie", au aratat sursele citate, la finalul discutiei de miercuri seara dintre liderii coalitiei si oficialii Fondului.
Un astfel de plan concret a fost solicitat si pentru reforma sistemului de sanatate.
Potrivit surselor, oficialii FMI au apreciat masurile de reforma initiate in ultima perioada in anumite domenii, precum cele coordonate de Ministerul Muncii si Ministerul Justitiei.
La finalul lunii octombrie, reprezentantul Romaniei la FMI, Mihai Tanasescu, a declarat ca reforma companiilor de stat a incetinit la Ministerul Economiei, dar sunt semnale bune in domeniul transporturilor, unde masurile se inscriu pe o traiectorie corecta, si ca in cazul in care nu vor fi respectate termenele pentru reforma companiilor de stat, inclusiv prin aducerea de manageri privati, atunci conditiile FMI ar putea fi mult mai stricte.
Guvernul si FMI au convenit numirea de manageri privati la noua companii de stat in acest an, pentru ca anul viitor lista sa fie... mai mult
Miercuri, 02 Noiembrie 2011, ora 22:35