Programele de guvernare ale USL si ARD nu contin nicio mentiune despre Bursa Romana de Valori sau privatizarea marilor companii de stat la Bursa. Analistii contactati de Business24 explica de ce.
Cu toate ca in protocolul semnat de FMI si statul roman exista mentiuni specifice cu privire la marile companii de stat care trebuie listate partial la bursa, formatiunile politice din Romania ignora Bursa de la Bucuresti.
In ultima scrisoare de intentie se arata ca vor fi scoase la vanzare actiuni la mai multe societati, in trei grupuri, incepand cu Transelectrica in luna octombrie si Transgaz in decembrie. Printre companiile de stat care trebuie privatizate, se numara Oltchim, Romgaz, Tarom si Transgaz. O alta companie de pe lista privatizarilor era CFR Marfa, care ar fi trebui sa aiba loc pana la finele anului prin oferta publica initiala sau catre un investitor strategic.
Desi un punct important in programul convenit cu FMI, privatizarea companiilor de stat nu se afla pe agenda coalitiilor de guvernamant. Analistii contactati de Business24 au pareri impartite, cand vine vorba despre acest subiect.
Ionel Blanculescu si Ilie Serbanescu cred ca Bursa nu se afla pe lista programelor de guvernare din motive obiective si valabile. In schimb, Constantin Rudnichi sustine ca privatizarea companiilor de stat ar trebui sa se faca prin Bursa, datorita transparentei acestei metode.
Ionel Blanculescu
"Nu este in interesul statului sa listeze companiile de stat pentru... mai mult
Duminica, 09 Decembrie 2012, ora 11:55
Bursa de la Bucuresti, al carei rulaj zilnic rareori depaseste suma de 10 milioane de lei, a fost lovita in 2012 de plecarea a trei mari jucatori de pe piata de brokeraj.
Cu toate acestea, brokerii contactati de Business24 sunt optimisti si cred ca revigorarea Bursei poate fi activata de listarea marilor companii de stat.
2012 nu a fost un an prea bun pentru Bursa de la Bucuresti. Valoarea totala a tranzactiilor desfasurate pe Bursa de la Bucurest a fost anul trecut de 2,605 miliarde de euro. Anul acesta, nivelul tranzactiilor a coborat cu aproape 30%, pana la 1,892 de miliarde de euro, potrivit rapoartelor Bursei de Valori Bucuresti.
Chiar si in aceste conditii, au existat domenii in care Bursa a avut cresteri.
Sectorul petrolier, marele castigator la BVB in 2012
Sectoarele care au cunoscut in 2012 cea mai buna rentabilitate, dublata si de lichiditate, au fost cel petrolier, prin excelenta evolutie a SNP Petrom, cel financiar, reprezentat de Fondul Proprietatea si SIF-uri si, in caz exceptional, domeniul chimic, ca urmare a desfasurarii ofertei publice Azomures, a declarat, pentru Business24, brokerul Mihai Chisu, din cadrul companiei IFB Finwest.
Acesta spune ca investitorii isi doresc in 2013 o mai buna reprezentativitate a sectoarelor economice in bursa, mai multe companii listate, o lege fiscala mai permisiva si mai atragatoare, precum si o lichiditate sporita.
Ovidiu Dumitrescu, directorul general adjunct al agentiei de brokeraj Tradeville,... mai mult
Vineri, 07 Decembrie 2012, ora 15:30
Bursa de la Bucuresti trebuie sa se axeze pe o nisa de listari, cu valori intre 20 si 70 milioane euro, pentru a deveni competitiva, a declarat directorul general al BVB, Victor Cionga, care recomanda totodata autoritatilor sa listeze companiile de stat doar pe piata locala.
"Exceptand companiile de stat, ar trebui sa ne ducem catre nisa de listari intre 20 si 60-70 milioane euro, sa devenim competitivi. Daca ma intrebati pe mine, companiile de stat nu ar trebui listate dual (concomitent pe bursa de la Bucuresti si pe o piata straina, n.r.), pentru ca ar omori piata din Romania. Daca chiar se vrea o listare duala, aceasta trebuie sa fie facuta pe piete de aceeasi marime, cum ar fi cea de la Bucuresti si cea de la Sofia. Daca se face pe o piata mai mare (externa - n.r.), lichiditatea se duce pe bursa respectiva", a afirmat miercuri Cionga.
El a mai spus ca succesul unei oferte este determinat in primul rand de pretul la care aceasta este derulata si "nu conteaza cat de bine e structurata tranzactia".
Varianta listarilor duble a fost avansata de fostul ministru delegat pentru mediul de afaceri Lucian Isar, care declara in luna mai ca bursele din Londra si Viena sunt luate in calcul pentru dubla listare a unor companii din programul de privatizare. mai mult
Miercuri, 03 Octombrie 2012, ora 12:25
Listarea companiilor de stat pe bursele externe nu este necesara, deoarece piata de capital autohtona are capacitatea de a absorbi ofertele mari. In plus, listarile duble pot ameninta lichiditatea BVB, considera Bogdan Chetreanu, comisarul Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare.
"Personal, nu vad rostul unei duble listari, piata din Romania este perfect conectata la cele internationale. Suntem perfect compatibili cu pietele din afara. Piata romaneasca are capacitatea de a absorbi ofertele mari, ca Hidroelectrica sau Romgaz", a afirmat Chetreanu la un seminar pe teme de profil.
Potrivit lui Chetreanu, o listare simultana a unor companii de stat pe piata romaneasca de capital si pe piete externe ar putea crea pericolul disparitiei lichiditatii bursei de la Bucuresti, asa cum s-a intamplat in cazul altor tari care au adoptat o metoda similara.
"Sunt experiente nefericite in lume cu listari duale. De exemplu, Ucraina, care nu mai are piata de capital. Cele mai multe companii din Ucraina se tranzactioneaza in Polonia. Sau Azerbaijan, unde 95% din companii se listeaza la Londra, nu in Azerbaijan. Intrebarea este daca vrem sa mai avem lichiditate pe piata dupa o dubla listare. Exista pericolul ca lichiditatea sa dispara", a adaugat Chetreanu.
La finele lunii mai, reprezentantii BVB au declarat ca spera sa convinga Guvernul sa listeze companiile de stat doar pe bursa locala, pentru a sprijini dezvoltarea pietei de capital din Romania.
Ministrul delegat pentru... mai mult
Marti, 12 Iunie 2012, ora 16:13
Luna viitoare va fi numit management privat in patru companii de stat, cu toate ca unele dintre acestea vor fi vandute. Astfel, statul da sume uriase de bani pentru a aduce manageri ce vor fi schimbati de noii proprietari.
Primele echipe de management privat vor fi numite in fruntea a patru societati de stat in maxim o luna, dupa cum a anuntat, miercuri, premierul Mihai Razvan Ungureanu. Acest pas reprezinta concretizarea unui proiect despre care se discuta de peste un an, prin care se doreste eficientizarea companiilor de stat prin indepartarea managerilor numiti politic si aducerea unei conduceri moderne.
Proiectul vizeaza 15 societati de stat
Cu toate ca Ungureanu nu a dat numele companiilor respective, primele patru din lista societatilor la care se va numi management privat sunt: Oltchim, Romarm, Hidroelectrica si Electrica Furnizare. Acestea au fost amintite si de ministrul Economiei,Comertului si Mediului de Afaceri, Lucian Bode, in urma cu o luna ca fiind prioritate in acest proces.
"Insiruirea aceasta de companii arata o lipsa de stategie. Sunt din domenii diferite, in stadii diferite de listare sau privatizare, asadar, este clar ca vorbim de indeplinirea unor conditionalitati impuse de FMI si nu de o strategie coerenta", a declarat directorul executiv al Grupului de Economie Aplicata, Liviu Voinea, pentru Business24. "Sunt niste interese de moment care vor disparea dupa alegeri".
Managementul privat si privatizarea
Dintre primele patru... mai mult
Joi, 19 Aprilie 2012, ora 13:22
Listarea la bursa a companiilor de stat va duce la o transparentizare a deciziilor si la o mai mare responsabilitate, pentru ca managerii vor trebui sa dea seama in fata actionarilor, a declarat joi guvernatorul BNR, Mugur Isarescu.
"Ce trebuie facut in cazul companiilor de stat? Aici cred ca se poate face foarte mult si cred ca Bursa va fi ajutata. Cine sunt aceste companii, ce planuri de dezvoltare au, ce potential de profit, cine asigura managementul companiilor de stat cu ocazia ofertelor publice si cu ocazia prezentarii anuale ale rapoartelor.
"Toate acestea vor acoperi nu numai nevoia de "curiozitate", hai sa aflam ce mai e pe acolo, au un rol extrem de important in dezvoltarea economiei romanesti pe principii sanatoase".
"Este vorba, intr-un cuvint, ca aceste companii vor da seama. Si nu vor da seama numai in fata ministerului si a factorului politic, vor da seama si acolo, dar ganditi-va, si va dau un exemplu mic de tot, cand cineva zice, ca tot vorbim de numiri police: domnule director, ia faceti aceasta; nu pot domnule, ca ma duc la bursa si trebuie sa dau seama acolo, nu pot sa fac asta, trebuie sa fiu transparent. Este un mare pas inainte", a spus Isarescu in cadrul conferintei "Finantarea prin bursa. Un impuls pentru economia nationala".
El a declarat ca o companie listata va trebui sa dea seama in fata actionarilor, acum fiind trase la raspundere institutiile politice sau conducatorii acestora.
"Aceasta este deosebirea in care vor functiona... mai mult
Joi, 23 Februarie 2012, ora 16:17
Listarea companiilor romanesti de stat reprezinta un mare pas inainte in ceea ce priveste maniera in care vor functiona, pentru ca vor trebui sa dea socoteala, a afirmat, joi, intr-o conferinta pe teme economice, Mugur Isarescu, guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei (BNR).
"Cine sunt aceste companii (de stat, n.r.), ce potential de profit au, cine asigura managementul acestora? Toate acestea vor acoperi nu numai nevoia de curiozitate, ci vor avea un rol extrem de important in dezvoltarea economiei romanesti pe principii sanatoase. Aceste companii vor trebui sa dea seama. Este un mare pas inainte in maniera in care vor functiona intreprinderile de stat. Problema este ca ele sa aiba si responsabilitate publica, asa cum unele au deja', a mentionat Isarescu.
Potrivit guvernatorului BNR, Romania s-a obisnuit cu o inundatie de bani si e greu sa fii obisnuit asa, in timp ce, la ora actuala, alternativa pentru o dezvoltare la nivel macroeconomic a tarii o reprezinta piata de capital, fara sa fie neglijata absorbtia de fonduri europene.
In 2012 vor fi listate pachete de 15% prin oferta publica secundara pentru companiile Transelectrica, Transgaz, Romgaz, un pachet de 9,84% din actiunile Petrom, precum si pachete de 10% din actiuni ale companiilor Hidroelectrica si Nuclearelectrica, prin oferta publica initiala. mai mult
Joi, 23 Februarie 2012, ora 12:52
Romania s-a obisnuit cu o inundatie de bani, este de parere Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, care a precizat ca alternativa pentru o dezvoltare la nivel macroeconomic a tarii o reprezinta piata de capital, fara sa fie neglijata absorbtia de fonduri europene.
"Romania s-a obisnuit cu o inundatie de bani si e greu sa fii obisnuit asa. Dupa opt ani de crestere, avem parte de un reflux. Acest comportament este tipic economiei de piata, poate a fost un pic accentuat. Dupa inundatia de bani, am evitat iesiri masive de capital, dar nici bani nu au mai venit.
Un delta negativ de 10% din PIB este greu de suportat. Intrarile de capital s-au miscorat de sapte ori intre 2010 si 2011. Aceasta variatie ne-a creat probleme. Am avut si marea dezamagire sa constatam ca acest delta negativ nu a fost deloc compensat, prin gradul de absorbtie a fondurilor europene.
Speram ca, anul acesta, sa aduca ceva mai multe fonduri europene, dar in aceste conditii, la nivel macroeconomic, avem nevoie de o alternativa", a afirmat Isarescu.
Oficialul BNR a adaugat ca la nivel macroeconomic un lucru important este reprezentat de finantarea prin bursa, considerata "o fereastra mare de oportunitate".
'La nivel macro este important sa spunem ca avem nevoie de finantare prin bursa. Va reamintesc ca, ulterior declansarii crizei financiare mondiale, fluxul intrarilor de capital din Romania s-a diminuat foarte mult.
Aceasta alternativa pare sa fie piata de capital din Romania, dat fiind si... mai mult
Joi, 23 Februarie 2012, ora 12:20
Hidroelectrica, o companie mult-asteptata de investitori pe piata, ar putea fi listata in cel mai optimist scenariu abia la sfarsitul lui 2012, crede fostul presedinte al BVB, Stere Farmache.
"Sfarsitul lui 2012 pentru Hidroelectrica poate fi o estimare optimista. Hidroelectrica este o companie asteptata pe piata, insa cu totii stim ca pregatirea
unei companii ia ceva timp. De regula intre 6-9 luni, insa in cazul Romaniei ar putea dura mai mult", a declarat Stere Farmache intr-un interviu Business24.
De asemenea, Grec Konieczny sublinia intr-un interviu Business 24 ca listarea Hidroelectrica la BVB ar trebui sa se faca cat mai curand posibil, in caz contrar existand riscul ca valoarea actiunilor sa scada, iar investitorii sa se orienteze spre alte piete, unde exista mai multa lichiditate si mai multe oportunitati.
Stere Farmache crede ca Romania trebuie sa-si imbunatateasca semnificativ oferta pe piata de capital pentru a putea atrage investitori straini puternici.
"Daca aceasta oferta se va imbunatati si va fi de calitate, daca vom avea pe piata actiuni emise de companii mari, importante, care doresc si vor sa adopte standarde de guvernanta corporativa, cred ca investitorii vor acorda atentia cuvenita Romaniei.
Sigur ca nu este acesta singurul actor. Romania nu este un stat izolat, piata comerciala s-a globalizat. Acest lucru va depinde si de evolutia generala a pietei financiare europene si de modul in care va fi administrata si solutionata criza... mai mult
Joi, 26 Ianuarie 2012, ora 12:00