Listarea la bursa este fara indoiala un moment important in viata oricarei companii. O spune chiar Octavian Badescu, antreprenorul care tocmai a trecut prin aceasta experienta alaturi de proiectul sau, Sameday Courier.
De fapt, Sameday se numara printre primele companii care vor fi listate in februarie in cadrul sistemului alternativ de tranzactionare administrat de BVB.
"Prin listare se pot atinge mai multe obiective: (..) se reliefeaza o valoare a companiei recunoscuta de piata. Se poate obtine capital de dezvoltare. Creste credibilitatea companiei cu toate efectele subsecvente. Creste expunerea", puncteaza antreprenorul.
A ales sa faca acum aceasta miscare intrucat contextul este unul potrivit, atat din punct de vedere al companiei cat si al evolutiei pietei de capital si a Romaniei si economiei Europei in ansamblu, explica Octavian Badescu.
Ce asteptari are de la aceasta listare, cum crede ca va fi "viata dupa listare" si de ce antreprenorii romani sunt reticenti cand vine vorba despre listarea la Bursa, explica fondatorul Sameday Courier, intr-un interviu acordat Business24.
De ce ati ales sa va listati la bursa?
Listarea este fara indoiala un moment important in viata oricarei companii. Este o experienta noua si pentru noi, vom vedea cum vor evolua lucrurile, cunoastem la nivel teoretic posibilele avantajele si dezavantaje.
Estimarea noastra este ca avantajele vor domina riscurile. Iar noua nu ne-a lipsit niciodata curajul de a accepta provocari,... mai mult
Luni, 23 Februarie 2015, ora 13:30
Oferta publica de vanzare a 51% din actiunile Electrica incepe luni 16 iunie si se incheie pe 25 iunie.
Prin aceasta oferta publica, actionarul majoritar al companiei, Ministerul Economiei prin Departamentul pentru Energie, vinde 177.188.744 actiuni sub forma de actiuni si/sau GDR, reprezentand 105% din actiunile emise anterior inregistrarii majorarii de capital si 51,2% din capitalul social ulterior inregistrarii majorarii de bapital. Unui GDR ii corespund 4 actiuni oferite.
Oferta este structurata pe trei transe: transa investitorilor mici, transa investitorilor mari si transa investitorilor institutionali.
Limita de pret pentru listarea Electrica este de minimum 11 lei/actiune, iar maximul de listare se ridica la 13,5 lei/actiune.
Administratorii ofertei sunt Raiffeisen Bank SA, BRD Groupe Societe Generale si Swiss Capital (in calitate de grup de distributie), precum si Citigroup Global Markets Limited, Raiffeisen Bank SA si Societe Generale Corporate and Investment Banking (in calitate de coordonatori globali si manageri internationali).
"IPO-ul Electrica are sansa de a fi unul dintre cele mai valoroase evenimente de piata de capital din Europa Centrala si de Est in 2014. Romania isi continua drumul catre o infrastructura a pietei de capital cu drepturi depline, cu o reforma a reglementarilor si practicilor de piata in desfasurare. Piata de capital este o parte esentiala a economiei nationale si a proceselor de privatizare derulate prin intermediul... mai mult
Luni, 16 Iunie 2014, ora 10:17
Aproximativ 100.000 de romani s-au implicat activ in activitati de trading, sub diferite forme, in ultimele 6 luni, iar cel mai mare interes l-au suscitat nume mari precum Facebook, Microsoft, Google si in special indicele german DAX.
Acestea par sa fie favorite datorita volatilitatii ridicate de pe urma careia poti beneficia prin miscari inteligente, explica Ishaq Siddiqi, managerul care se ocupa de analiza pietelor de capital la compania ETX Capital si fost analist la Wall Street Journal, pentru Business24.
Tanarul a venit in Romania odata cu intrarea companiei sale pe piata autohtona, in octombrie 2013. Semnele pe care le vede pe aceasta piata sunt sunt pozitive, insa recunoaste ca increderea romanilor in serviciile financiare, dar si situatia de pe pietele financiare din Romania, sunt inca modeste, raportat la alte tari.
"Va dura mult timp pana cand o schimbare semnificativa va avea loc in Romania - pentru inceput, tara ar trebui sa combata coruptia si scandalul incepand de la varf (domeniul politic, economic) si sa introduca un audit si investigatii riguroase pentru a curata sistemul", spune fostul analist WSJ.
"Apoi, avem nevoie sa vedem o dezvoltare rapida a industriei serviciilor financiare din Romania, prin investitii straine, care ar duce la dezvoltarea infrastructurii financiare", completeaza acesta.
ETX Capital s-a extins si pe piata din Romania incepand cu luna octombrie 2013. De ce ati ales Romania ca prima tara pentru extinderea in Europa de... mai mult
Joi, 01 Mai 2014, ora 13:08
Conducerea Ministerului Economiei propune listarea la bursa a Cupru Min Abrud, considerand ca producatorul de cupru poate fi atractiv pentru investitori, a declarat joi Sorin Gaman, director general adjunct in Directia Generala de Resurse Minerale din minister.
"Probabil se vor vinde actiuni la bursa, inca nu s-a stabilit, asta este o propunere a conducerii Ministerului Economiei", a afirmat Gaman.
El a adaugat ca producatorul de cupru nu are datorii la stat si ca poate fi atractiva pentru investitori.
Cupru Min detine aproximativ 60% din rezervele de cupru ale Romaniei.
Producatorul de cupru a fost scos la vanzare in 2012, cu un pret de pornire de 57,3 milioane euro, dar procedura a fost oprita din cauza neintelegerilor cu castigatorul licitatiei.
Dupa esecul privatizarii, Ministerul Economiei a fost mandatat de Guvern sa caute un investitor cu care sa se asocieze pentru a finanta activitatea Cupru Min.
Investitorul, trader sau producator din domeniu, urma sa contribuie cu fonduri minime de 40-50 milioane euro.
Statul a incercat anul trecut sa vanda concentratul de cupru al Cupru Min, insa cele doua companii interesate sa cumpere nu au depus oferte pana la termenul limita. mai mult
Joi, 10 Aprilie 2014, ora 14:58
Calendarul de listari la bursa agreat cu Fondul Monetar International nu a fost modificat, astfel ca, in luna iunie, vor fi listate la bursa Hidroelectrica, Electrica si Complexul Energetic Oltenia (CEO), a declarat, joi, ministrul de resort, Constantin Nita, cu ocazia semnarii unui contract de finantare intre Complexul Oltenia si Banca Europeana de Reconstructie si Dezvoltare.
'Nu avem intarzieri in calendarul de listari, dar sa vedem ce spun consultantii. Toate trei listarile sunt prevazute pentru luna iunie', a spus ministrul.
La randul sau, directorul general al CEO, Laurentiu Ciurel, a precizat ca singurul lucru care ar putea intarzia listarea companiei pe care o reprezinta este majorarea capitalului social cu valoarea unor terenuri cu suprafete mari, care ar putea duce la cresterea cu 2-3 procente a participatiei statului.
'Este posibil sa avem o reactie in instanta din partea celuilalt actionar, Fondul Proprietatea. Suprafetele sunt foarte mari, iar valoarea lor este de sute de milioane de dolari, astfel ca ar putea influenta cu 2-3% structura actionariatului', a spus Ciurel.
Nita declara anterior ca CEO va fi listata in octombrie
In urma cu doua saptamani, ministrul delegat pentru Energie, Constantin Nita, declara ca Hidroelectrica si Electrica vor fi listate la bursa in iunie, iar Complexul Oltenia, in octombrie.
Tot atunci, Ciurel spunea ca a solicitat listarea companiei pe care o conduce in octombrie, pentru a nu fi cotata pe piata de... mai mult
Joi, 30 Ianuarie 2014, ora 13:41
Actiunile emise de Societatea Nationala Nuclearelectrica vor fi tranzactionate, incepand de luni, 4 noiembrie, la Bursa de Valori Bucuresti, in cadrul Sectorului Titluri de Capital - Categoria 1 actiuni.
Admiterea la tranzactionare a fost aprobata de Consiliul bursei in sedinta de joi, operatiunea avand si avizul consultativ favorabil al Comisiei de Admitere la Tranzactionare (CAT).
Oferta publica primara initiala de vanzare a 10% din actiunile Societatii Nationale Nuclearelectrica s-a derulat in perioada 9 - 20 septembrie 2013 si s-a incheiat cu succes. Fiecarei actiuni care a facut obiectul ofertei Nuclearelectrica i-a fost atasat un drept de alocare. Drepturile de alocare s-au tranzactionat la BVB in perioada 4 - 28 octombrie 2013.
Nuclearelectrica este singurul producator de energie nucleara din Romania. Compania opereaza doua reactoare de tip CANDU-6 ce utilizeaza uraniul natural drept combustibil si apa grea ca moderator si agent de racire.
Societatea detine doua sucursale: Centrala Nuclearelectrica de la Cernavoda si Fabrica de Combustibil Nuclear de la Pitesti, care produce combustibilul necesar operarii celor doua reactoare. Prin operarea celor doua Unitati, fiecare cu o capacitate de 706 MWh, Nuclearelectrica acopera aproximativ 20% din necesarul de energie la nivel national. mai mult
Luni, 04 Noiembrie 2013, ora 09:55
Asociatia Nationala a Brokerilor de Afaceri din Romania (ANBAR) este prima organizatie care reuneste profesionistii implicati in domeniul intermedierilor de afaceri din Romania.
Fondatorul asociatiei este Bursa Romana de Afaceri SA (rbeX), care la randul sau este Membru Asociat in Asociatia Internationala a Brokerilor de Afaceri (IBBA) cu sediul in Atlanta, Georgia, SUA - organizatie ce reuneste peste 1500 de brokeri de afaceri din intreaga lume.
Asociatia Nationala a Brokerilor de Afaceri din Romania (ANBAR) isi propune ca prin parteneriatele internationale cu companii si cu organizatii similare de brokeri de afaceri din strainatate si, bazat pe pregatirea si profesionalismul membrilor ANBAR, sa creasca volumul de afaceri al membrilor sai si al clientilor acestora printr-o mai buna conectare la mediul de afaceri international.
Cine poate deveni membru ANBAR?
Profesionistii care activeaza in:
- consultanta de m&a (achizitii si fuziuni), private equity
- fonduri de investitii si activitati conexe
- avocatura
- contabilitate, audit
- evaluari
- consultanta de afaceri
- mediere
- domeniul financiar-bancar, imobiliar sau al asigurarilor,
precum si toti profesionistii implicati in intermedierea de afaceri, si cei interesati in a-si dezvolta afacerile proprii dar si ale clientilor lor si a avea acces la oportunitati de afaceri locale si internationale, cursuri de pregatire in domeniul brokerajului de afaceri si networking.
Ce isi propune ANBAR:... mai mult
Luni, 25 Februarie 2013, ora 18:18
Valoarea actiunilor din Statele Unite a crescut cu 12 trilioane de dolari, pana la 26 de trilioane de dolari in perioada 2009 (trimestrul unu) - 2012 (trimestrul trei).
Indicele Dow Jones, la randul sau, este aproape de maximul istoric atins in 2007. Bursa din Romania, pe de alta parte, a stagnat de la sfarsitul lunii decembrie pana in prezent, iar fata de maximele istorice este la jumatate.
Valoarea actiunilor din Statele Unite detinute in mod direct de catre persoane individuale a crescut de la 4,7 trilioane de dolari, la 9,8 trilioane de dolari in perioada mentionata, potrivit Business Insider.
La sfarsitul lunii decembrie 2008, Bursa de Valori Bucuresti (BVB) avea o valoare tranzactionata de 3,096 milioane de euro, la un numar total de aproape 3.000 de tranzactii. Lucrurile nu s-au schimbat foarte mult pana in februarie 2013.
De ce a ramas neschimbata Bursa din Romania
In sedinta de tranzactionare desfasurata in data de 8 februarie 2013, BVB avea o valoare totala de 3,664 de milioane de euro, la un numaral total de 3.122 de tranzactii.
Business24 a obtinut o explicatie, de la mai multi brokeri, cu privire la situatia in care se afla Bursa de la Bucuresti si daca exista vreun potential de crestere a bursei din Romania, in contextul economic actual.
De la criza din 2008 si pana in prezent, ponderea capitalizarii burselor in PIB a scazut in toate pietele financiare din lume, in SUA in scadere de la 126% in 2007 la 100% in 2011, in Japonia de la 104%... mai mult
Miercuri, 13 Februarie 2013, ora 14:09
Odata cu lansarea indicelui BET-BK, BVB va fi completa din punct de vedere tehnic. Problema ramane in continuare lipsa emitentilor, dupa cum spun investitorii din Romania.
Bursa de Valori Bucuresti a anuntat, luni, ca va lansa in perioada urmatoare inca un indice care va urmari cele mai mai tranzactionate 25 de actiuni de pe piata, conform Zf.ro. Indicele BET-BK se va adauga celor sase deja existenti si va fi de tip benchmark, adica de referinta.
"Din punct de vedere tehnic, toti indicii de acum au un dezechilibru intre primii 2-3 emitenti si restul, in sensul ca primii detin ponderi foarte mari.
Administratorii de fonduri mutuale sunt limitati de lege sa investeasca peste anumite ponderi, asa ca acest nou indice vine sa elimine aceste restrictii", a declarat Eugen Voicu, presedintele Consiliului de Supraveghere al Certinvest, pentru Business24.
Indicele BET-BK va fi conceput in colaborare cu administratorii de fonduri mutuale, dupa ce acestia au sesizat Bursei faptul ca actualii indici sunt greu de replicat in fondurile de index.
"Acest indice este inspirat din nevoia fondurilor mutuale deschise de a nu mai avea acele limite impuse de lege, usurand procesul investitional al fondurilor. Efectul concret este realocarea de pozitii pentru unele fonduri pe structura noului indice", a explicat Razvan Rusu, director de investitii Certinvest.
Indicele BET-BK va contine cele mai lichide actiuni ale BVB, fiind din acest punct
de vedere similar cu indicele... mai mult
Luni, 23 Aprilie 2012, ora 18:05