Reorganizarea sectorului energetic in companii care sa produca electricitate din mai multe surse nu mai este posibila dupa listarea la bursa a actualelor companii, a declarat miercuri Dan Gheorghiu, consilier pe probleme energetice al premierului, prezent la o conferinta de profil.
"Parerea mea este ca, dupa listarile la bursa, nu se mai pot face aceste companii (care sa produca energie dintr-un mix de resurse - n.r.). Doar daca modificam legea holdingului. Dar pe legislatia actuala nu se pot face", a spus Gheorghiu.
Departamentul pentru Energie intentioneaza sa reorganizeze sectorul productiei de energie in mai multe companii care sa genereze energie dintr-un mix resurse energetice, precum hidro, carbune si nuclear.
In prezent, in Romania exista producatori de energie care utilizeaza o singura resursa pentru a genera electricitate, precum Hidroelectrica - apa, Nuclearelectrica - combustibil nuclear, Complexul Energetic Oltenia - lignit, Complexul Energetic Hunedoara - huila.
Un proiect similar a fost elaborat pe vremea mandatului lui Adriean Videanu la Ministerul Economiei, cand Hidroelectrica ar fi urmat sa fie divizata, iar parti din companie sa fie unite cu termocentralele pe carbune. Proiectul a fost blocat in instanta de catre Fondul Proprietatea si sindicatele din Hidroelectrica.
Guvernul a listat la bursa in aceasta toamna Nuclearelectrica si urmeaza anul viitor cotarea pe piata de capital a Hidroelectrica si a Complexului Energetic Oltenia. mai mult
Miercuri, 06 Noiembrie 2013, ora 15:39
Romania a amanat pentru anul viitor listarea la bursa a participatiilor la mai multe companii energetice de stat, potrivit draftului scrisorii de intentie convenite cu FMI, relateaza Reuters.
Astfel, Guvenul are in plan listarea a 10% din Hidroelectrica in mai 2014, un pachet de 10% din Nuclearelectrica in septembrie 2014, 10% din Romgaz in octombrie 2014 si 15% din Complexul Energetic Oltenia pana in iunie 2014.
De asemenea, participatia majoritara la furnizorul si distribuitorul de energie Electrica va fi vanduta pe bursa pana la finele lunii mai 2014.
Guvernul nu a comentat pana acum aceste informatii, mai scrie Reuters.
Romania si FMI au convenit saptamana trecuta sa incheie un nou acord stand-by preventiv pe doi ani, in valoare de 4 miliarde de euro, pentru a intari increderea investitorilor si pentru a avea o centura de siguranta in cazul unor eventuale socuri externe.
Investitorii si finantatorii externi au criticat deseori autoritatile de la Bucuresti pentru progresul lent in reformarea sectorului de stat ineficient, care trage in jos economia si tine la distanta finantarile straine necesare pentru o crestere mai rapida.
Listarile la bursa ar fi trebuit sa aiba loc in acest an, dupa intarzieri repetate, si au fost convenite in cadrul precedentului acord de tip preventiv cu FMI. mai mult
Marti, 06 August 2013, ora 13:16
Investitorii institutionali romani ar participa la ofertele de listare de companii din sectoarele cu reprezentativitate redusa pe bursa, precum IT, agricol, retail, alimentar, cu o capitalizare estimata free-float-ului de minim 15 milioane euro si care vand actiuni noi la un pret "atractiv".
Aceste criterii se regasesc intr-un studiu realizat de Bursa de Valori Bucuresti in randul administratorilor fondurilor de investitii, ai fondurilor private de pensii si firme de brokeraj.
Repondentii au afirmat ca ofertele pentru listare ar trebui derulate de companii solide financiar, cu perspective bune de crestere si care activeaza intr-un domeniu cu reprezentativitate redusa pe bursa de la Bucuresti, precum IT, agribusiness, retail, food&beverage, materiale, real-estate si telecom.
In plus, emitentul trebuie sa aiba o capitalizare estimata a free-float-ului de minim 15 milioane euro, intrucat sub acest prag compania ar putea deveni neinteresanta pentru investitorii institutionali, iar de acestia depinde succesul unei oferte. Free-float-ul ar trebuie sa fie de cel putin 25% - 30%.
O alta cerinta a investitorilor institutionali este ca cel putin 20-30% din actiunile scoase la vanzare sa fie destinate micilor investitori, astfel incat sa participe investitori cu profiluri diferite, dar si o lichiditate a actiunilor.
Totodata, compania nu ar trebui sa aiba o expunere prea ridicata a lichiditatilor sau investitii semnificative in afara obiectului principal de activitate,... mai mult
Miercuri, 03 Octombrie 2012, ora 17:59
Transgaz va fi listata pe bursa in luna septembrie, alaturi de complexurile energetice Oltenia si Hunedoara. Managerii privati pentru Transgaz si Transelectrica, insa, vor fi selectati pana la sfarsitul anului.
Declaratia apartine ministrului Economiei, Daniel Chitoiu, si a fost facuta la inceputul discutiilor cu reprezentantii FMI.
Potrivit acestuia, termenele pentru privatizari si listari au fost decalate dupa ce, anterior, se stabiliera termene nerealiste, scrie Agerpres.
Chitoiu a confirmat ca lansarea pe bursa a Transgaz este prevazuta acum pentru luna septembrie, odata cu listarea actiunilor majoritare la complexul energetic Oltenia si Hunedoara.
Conform angajamentului initial, statul roman trebuia sa organizeze o oferta publica pentru vanzarea unui pachet de 15% din actiunile Transgaz pana la sfarsitul lunii iunie 2012.
In plus, acesta a mai anuntat un termen de listare: inceputul anului viitor, pentru Electrica Distributie si Electrica Furnizare.
Pentru electrica Furnizare noul management va fi numit la sfarsitul acestei luni, urmand ca la sfarsitul lui septembrie sa fie numit managerul general privat.
"Pentru Transgaz si Transelectrica, avem manageri privati pana la sfarsitul acestui an, iar la Hidroelectrica vom avea si management privat, si listare. Sper ca Hidroelectrica sa iasa din insolventa la sfarsitul lunii septembrie", a declarat Daniel Chitoiu.
Declaratia privind listarea la Bursa a Transgaz vine ca o confirmare a declaratiilor... mai mult
Sambata, 11 August 2012, ora 13:21
Noul guvern al Romaniei va respecta calendarele existente cu privire la vanzarea de actiuni ale unor companii energetice detinute de stat si spera sa reuseasca dubla listare pentru cele care urmeaza sa fie cotate la bursa, a declarat joi ministrul delegat pentru mediul de afaceri, Lucian Isar.
Declaratia lui Lucian Isar a fost facuta in cursul unei vizite la Londra.
Noul executiv va incepe prin oferta publica secundara de vanzare pentru un pachet de 10% din actiunile Transgaz catre sfarsitul lunii iunie.
Ofertele publice initiale (IPO) pentru Romgaz, Hidroelectrica si Nuclearelectrica sunt programate, respectiv, pentru lunile septembrie, octombrie si decembrie.
"In ce priveste privatizarea, vom respecta ceea ce ne-am angajat. Insist pentru listarea dubla, intrucat consider ca este bine pentru stat si pentru rezultatul IPO", a declarat Lucian Isar pentru Reuters. Potrivit ministrului, urmeaza sa fie decis unde ar putea fi dublu listate aceste companii, printre candidati afandu-se bursele de la Londra si Viena. La inceputul acestui an, Bursa de la Londra a semnat un acord cu Bucurestiul pentru a ajuta la promovarea companiilor romanesti printre investitorii cu sediul in capitala britanica.
Romania s-a angajat fata de un calendar ambitios de privatizari, conform acordului incheiat cu FMI anul trecut. Calendarul a fost amanat de mai multe ori, pana acum avand loc doar o vanzare minora de actiuni ale Transelectrica.
Lucian Isar a mai precizat ca analizeaza... mai mult
Vineri, 18 Mai 2012, ora 11:46
Noul ministru al Economiei, Daniel Chitoiu, vrea dubla listare pentru marile companii de stat, atat la BVB, cat si pe pietele internationale, in conditiile in care in ultimii patru ani statul a finalizat o singura oferta pe bursa.
Hidroelectrica, Nuclearelectrica, Romgaz si Transgaz vor fi listate atat pe Bursa de la Bucuresti (BVB), cat si pe pietele externe, potrivit lui Chitoiu. Insa specialistii contactati de Business24 au fost sceptici fata de reusita unui asemenea demers economic.
"Personal, cred ca ar trebui sa existe o consultare cu institutiile pietei de capital, care a pornit pe un anumit drum cu privatizarile prin bursa si pe un anumit calendar" a declarat pentru Business24 prim-vicepresedintele Alpha Bank si fostul sef al Bursei de la Bucuresti (BVB), Stere Farmache.
In a doua jumatate a anului, statul ar fi trebuit sa iasa pe Bursa cu pachete de cate 10% din Hidroelectrica si Nuclearelectrica, in valoare totala de 500 milioane de euro.
Dubla listare, crede Farmache, se va adresa unor "categorii de investitori de pe pietele internationale care nu sunt inca prezenti in Romania si care pot fi accesati mai usor prin procedura listarilor duale".
Despre acesti potentiali investitori straini, Eugen Voicu, presedintele consiliului de supraveghere in cadrul Certinvest, crede ca vor fi greu de gasit.
"Noi nu avem un istoric creat care sa trezeasca interesul investitorilor straini", a declarat Eugen Voicu, pentru Business24.
"Un prim pas ar... mai mult
Miercuri, 09 Mai 2012, ora 07:58
Ministerul Economiei a amanat cu aproape doua saptamani, pentru 16 ianuarie, termenul pana la care brokerii pot depune oferte pentru intermedierea vanzarii a 15% din actiunile Romgaz in vederea listarii pe bursa, la solicitarea unor intermediari.
Termenul initial era stabilit pentru joi, 29 decembrie, conform Mediafax.
Astfel, ofertele vor putea fi depuse pana la 16 ianuarie, ora 10.00, la sediul OPSPI, iar deschiderea acestora se va realiza la ora 11:00, se arata intr-un anunt al Oficiului Participatiilor Statului si Privatizarii in Industrie (OPSPI).
Seful OPSPI, Florin-Laurentiu Vladan, spunea la mijlocul lunii decembrie ca oferta ar putea fi lansata in iunie sau in luna septembrie 2012.
Potrivit scrisorii de intentie convenita de Guvern cu Fondul Monetar International la ultimele negocieri, din toamna acestui an, procedurile de listare pe Bursa a Romgaz vor fi incheiate pana la sfarsitul lunii iunie a anului viitor.
Oferta de vanzare de la Romgaz va fi cea mai mare din istoria BVB de pana acum, analistii considerand ca statul ar putea incasa 300 milioane euro pentru actiunile pe care vrea sa le vanda.
Actiunile ar urma sa fie cedate din actuala participatie a statului. Ministerul Economiei controleaza, prin Oficiul Participatiilor Statului si Privatizarii in Industrie, un pachet de 85% din actiunile Romgaz, iar Fondul Proprietatea (FP) are 15% din titluri.
Romgaz are un capital social de 383 milioane lei, divizat in 38,3 milioane de actiuni cu o... mai mult
Miercuri, 28 Decembrie 2011, ora 12:00
Traian Basescu a discutat cu Emil Boc despre accelerarea listarii la BVB a unor pachete minoritare de actiuni detinute de stat, conform unor surse ale Mediafax."S-a discutat despre accelerarea procesului de vanzare a unor pachete minoritare la companii detinute de stat, gasirea unei solutii pentru litigiul dintre statul roman si Rompetrol, dar si pentru viabilizarea companiei Oltchim, precum si despre urgentarea proiectelor de infrastructura finantate din fonduri europene si bugetul de stat", au afirmat sursele. mai mult
Joi, 07 Iulie 2011, ora 17:17
Privatizarea companiilor de stat ramane singura solutie pentru eficientizarea societatilor publice si pentru cresterea veniturilor la bugetul de stat. "Nu cred ca solutia angajarii unor manageri privati ar putea da rezultate, asa ca cea mai buna solutie ar fi privatizarea, chiar daca vorbim de industrii strategice", a declarat pentru Bloombiz.ro presedintele Pioneer AM, Florin Dolea.In opinia fostului prim-ministru al Romaniei, Calin Popescu Tariceanu, listarea pe bursa si privatizarea companiilor de stat reprezinta cea mai buna solutie de iesire din criza.
Potrivit presedintelui Intercapital Invest, Razvan Pasol, se pregateste o oferta de vanzare a unui pachet de actiuni Petrom pe Bursa, insa au existat declaratii si pentru vanzarea a unor pachete de actiuni la Translectrica, Transgaz, Romgaz si Romtelecom.
"Intrarea de capital intr-o companie aduce foarte multe beneficii. Vor exista fonduri pentru investitii, iar actionarii privati intr-o companie de stat vor avea influente benefice asupra managementului pentru ca vor incepe sa creasca pretentiile si asteptarile, ceea ce va avea influente asupra transparentei companiei respective", a declarat Razvan Pasol pentru Bloombiz.ro.
In opinia acestuia, privatizarea companiilor de stat este cea mai buna solutie pentru a creste veniturile la bugetul de stat.
De aceeasi parere este si fostul manager general al Rafo Onesti, Marin Anton, care spune ca odata privatizate companiile energetice de stat, pretul se va resimti in buzunarele... mai mult
Vineri, 03 Iunie 2011, ora 18:07