Micii investitori au subscris in primele opt ore ale ofertei Nuclearelectrica 86% din actiunile disponibile pe transa lor si care reprezinta 10% din oferta, interesul ridicat fiind determinat de discountul de 8% acordat pentru ordinele plasate in primele trei zile, potrivit brokerilor.
Subscrierile au inceput la ora 9:30, iar in primele aproape opt ore, pe transa subscrierilor mici (intre 100 si 15.000 de actiuni) au fost plasate 562 de ordine pentru aproape 2,2 milioane de titluri. Volumul de actiuni subscrise si pentru care au fost plasate ordine in sistemul Bursei pana aproape de ora 17:00 reprezinta 86% din transa destinata micilor investitori.
Micii investitori pot subscrie doar la 15 lei/actiune, insa beneficiaza de un discount de 8% (daca subscriu in primele trei zile) si de 3% (daca subscriu din a patra zi) din pretul care va fi stabilit la final, in functie de subscrierile investitorilor institutionali. Discountul se va aplica doar pentru investitorii care subscriu intre 100 si 15.000 de actiuni, in timp ce investitorii de retail care plaseaza ordine pentru pachete mai mari de 15.000 de titluri si investitorii institutionali vor plati pretul stabilit la finalul ofertei.
Oferta este structurata in trei transe, dintre care cea mai mare (85% din actiuni) este detinata investitorilor institutionali si in functie de subscrierile de pe aceasta va fi determinat si pretul la care vor fi vandute actiunile. Investitorii institutionali vor putea subscrie la orice... mai mult
Marti, 10 Septembrie 2013, ora 08:43
Actiunile Transgaz din oferta publica secundara pot fi tranzactionate la Bursa de Valori Bucuresti *BVB) incepand de vineri.
Oferta publica secundara de vanzare a 15% din actiunile Transgaz s-a desfasurat in perioada 4-16 aprilie 2013 si a fost suprasubscrisa. Actiunile companiei Transgaz se tranzactioneaza pe piata reglementata administrata de Bursa de Valori Bucuresti din data de 24 ianuarie 2008.
Pretul de oferta pe actiune a fost de 179 lei pentru transa investitorilor institutionali si pentru transa subscrierilor mari si de 170,05 lei pentru transa subscrierilor mici - pentru investitorii care au subscris in primele trei zile lucratoare ale perioadei ofertei, respectiv de 173,63 lei - pentru investitorii care au subscris incepand cu cea de a patra zi lucratoare a perioadei ofertei.
Oferta pentru Transgaz a fost suprasubscrisa cu 347% pentru segmentul de retaileri mici si cu 257% pentru investitori mari. Suma totala atrasa de stat a fost de 315 milioane lei (72 milioane euro). mai mult
Vineri, 26 Aprilie 2013, ora 09:51
Statul a transferat intreg pachetul de 15% din actiunile Transgaz (TGN) scos la vanzare prin oferta secundara pe Bursa, obtinand 315 milioane lei (72 milioane de euro), a declarat miercuri, intr-o conferinta de presa la BVB, ministrul delegat pentru Energie, Constantin Nita.
"Pretul la care s-a adjudecat este de 179 lei pe actiune, ceea ce ne permite sa incasam 72 milioane euro. Este baza de pornire pentru celelate privatizari pe care le vom avea in acest mod", a afirmat Nita.
Comparativ cu pretul de la inchiderea de marti, de 197 lei, investitorii institutionali au cumparat titlurile cu un discount de 9,13%.
Nita a spus ca aceasta oferta publica secundara este un succes si "un bun inceput" pentru alte listari ale pachetelor minoritare din companiile de stat.
"Asa cum anticipam, aseara s-a finalizat subscrierea la oferta noastra la Transgaz. Am avut o suprasubscriere, suntem multumiti de listare, este un success. Este un inceput bun pentru procesul de privatizare a pachetelor minoritare din companiile de stat si pentru piata de capital. Sa fie clar pentru toti cei care imi tot gasesc tot felul de chichite, vor mai urma privatizari", a mai spus Nita.
Efectele pozitive vor fi resimtite mai bine cu urmatoarele listari
Oferta a fost suprasubscrisa pe toate cele trei transe, iar investitorii straini au cumparat 70% din titlurile scoase la vanzare.
"Este un inceput incurajator, care arata ca atunci cand exista o oferta atractiva piata de capital din Romania... mai mult
Miercuri, 17 Aprilie 2013, ora 11:01
Cererea de actiuni Transgaz din partea micilor investitori este de aproape trei ori peste titlurile disponibile pe aceasta transa, subscrierile insumand 19 milioane euro, in conditiile in care investitorii au fost atrasi de discountul de 5% acordat in primele trei zile ale ofertei derulate de stat.
Pana marti, in jurul orei 12:00, transa subscrierilor mici (intre 10 si 1.000 de actiuni) era suprasubscrisa de aproape trei ori. Pe aceasta transa sunt alocate 7% din toate actiunile scoase la vanzare de stat.
"Astazi aproape ca nu s-a intamplat nimic pe transa mica. Pana luni a fost nebunie", a afirmat un broker.
Interesul ridicat pe aceasta transa este determinat de discountul de 5% acordat in primele trei zile ale ofertei. In urmatoarele sase zile ale ofertei, discountul va fi de 3%.
Micii investitori pot subscrie actiunile la pragul maxim al ofertei, respectiv de 230 lei/actiune, iar pretul de vanzare este determinat in functie de subscrierile de pe transa investitorilor institutionali, la care se aplica discountul de 3% - 5%.
Subscrierile pe aceata transa valoareaza in prezent 84,5 milioane lei (19,1 milioane euro).
Astfel, statul ar urma sa incaseze de pe aceasta transa 20 milioane lei (4,5 milioane euro), daca pretul va fi stabilit la nivelul minim al ofertei si se va aplica un discount de 5%. Daca pretul va fi stabilit la maximul din oferta si se aplica acelasi discount de 5%, valoarea acestei transe este de aproape 28 milioane lei (peste 6 milioane... mai mult
Marti, 09 Aprilie 2013, ora 13:05
Oferta prin care statul vrea sa vanda 15% din actiunile Transgaz va fi lansata la un pret minim de 171 lei/titlu si un maxim de 230 lei/titlu, astfel ca statul ar putea incasa intre aproximativ 300 milioane lei (68 milioane euro) si 400 milioane lei (90 milioane euro) pentru pachetul respectiv.
Oferta va dura 9 zile lucratoare, urmand sa inceapa joi, 4 aprilie, si sa se incheie pe 16 aprilie, scrie Mediafax.
Pretul minim din oferta secundara de vanzare este cu 19,9% sub cotatia bursiera de marti, de 213,5 lei/actiune, in timp ce pretul maxim este cu 7,7% peste cea mai recenta valoare de la BVB.
Raportat la pretul din oferta publica initiala derulata de Transgaz la finele anului 2007 pentru listare, de 191,92 lei/actiune, pretul minim din oferta secundara este mai mare cu 10,9%, iar pretul maxim cu 19,8%.
Titlurile companiei au fost oprite miercuri de la tranzactionare, in asteptarea deciziei Guvernului cu privire la intervalul de pret la care se va derula oferta.
Actiunile Transgaz vor revigora piata de capital
Ministrul delegat pentru Energie, Constantin Nita, considera ca listarea actiunilor Transgaz si cea a companiilor din energie vor revigora piata de capital si vor intari rolul Romaniei de pol energetic principal in regiune, scrie Agerpres.
"Astazi incepem un proces care va continua pe tot parcursul anului. Piata de capital va avea cateva societati comerciale care vor fi vandute, ceea ce va crea un surplus substantial Bursei de Valori Bucuresti... mai mult
Miercuri, 03 Aprilie 2013, ora 17:26
Pachetul de 15% din actiunile Transgaz care vor fi vandute la bursa va fi impartit in trei transe, una de 85% pentru investitorii institutionali si doua pentru retail cumuland 15%, cu pret stabilit in raport de subscrierea pe transa mare, iar micii investitori vor beneficia de un discount de 3-5%.
In categoria investitorilor institutionali intra institutii de credit, firme de investitii, organisme de plasament colectiv (fonduri de investitii, societati de investitii si/sau societati de administrare a investitiilor), societati de asigurare, fonduri de pensii si societati de administrare a respectivelor fonduri de pensii, traderi si companii fiduciare.
Pretul de vanzare al actiunilor pentru investitorii institutionali va fi stabilit la nivelul celui mai mic pret de subscriere inregistrat in aceasta transa, in cazul in care numarul total de actiuni subscrise de acestia va reprezenta mai putin de 150% din numarul de actiuni alocat, sau va fi egal cu pretul la care transa este subscrisa 150% sau, daca un astfel de pret nu exista, cu cel la care transa este subscrisa la nivelul de subscriere imediat inferior celui de 150%, daca numarul total de actiuni subscrise de acestia va reprezenta 150% sau mai mult din numarul de actiuni alocat lor, releva un document obtinut de Mediafax.
Pretul astfel stabilit va fi aplicat tuturor investitorilor care dobandesc actiuni in cadrul transei investitorilor institutionali.
Marimea transelor poate fi ajustata la sfarsitul perioadei... mai mult
Luni, 01 Aprilie 2013, ora 16:28
Transgaz va fi listata pe bursa in luna septembrie, alaturi de complexurile energetice Oltenia si Hunedoara. Managerii privati pentru Transgaz si Transelectrica, insa, vor fi selectati pana la sfarsitul anului.
Declaratia apartine ministrului Economiei, Daniel Chitoiu, si a fost facuta la inceputul discutiilor cu reprezentantii FMI.
Potrivit acestuia, termenele pentru privatizari si listari au fost decalate dupa ce, anterior, se stabiliera termene nerealiste, scrie Agerpres.
Chitoiu a confirmat ca lansarea pe bursa a Transgaz este prevazuta acum pentru luna septembrie, odata cu listarea actiunilor majoritare la complexul energetic Oltenia si Hunedoara.
Conform angajamentului initial, statul roman trebuia sa organizeze o oferta publica pentru vanzarea unui pachet de 15% din actiunile Transgaz pana la sfarsitul lunii iunie 2012.
In plus, acesta a mai anuntat un termen de listare: inceputul anului viitor, pentru Electrica Distributie si Electrica Furnizare.
Pentru electrica Furnizare noul management va fi numit la sfarsitul acestei luni, urmand ca la sfarsitul lui septembrie sa fie numit managerul general privat.
"Pentru Transgaz si Transelectrica, avem manageri privati pana la sfarsitul acestui an, iar la Hidroelectrica vom avea si management privat, si listare. Sper ca Hidroelectrica sa iasa din insolventa la sfarsitul lunii septembrie", a declarat Daniel Chitoiu.
Declaratia privind listarea la Bursa a Transgaz vine ca o confirmare a declaratiilor... mai mult
Sambata, 11 August 2012, ora 13:21
Ministerul Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri (MECMA) a semnat luni contractul de intermediere pentru listarea la bursa a Romgaz cu consortiul de banci Erste Group, BCR, Goldman Sachs si Raiffeisen Capital & Investment, potrivit unui comunicat al ministerului.
In perioada imediat urmatoare vor fi demarate serviciile financiare si de consultanta necesare pregatirii, derularii si inchiderii cu succes a ofertei publice aferente acestui proces, se mai arata in comunicatul MECMA.
Guvernul si-a asumat in fata FMI, in cadrul acordului de tip preventiv, listarea la bursa a unui pachet de 15% din Romgaz in acest an. De asemenea, cate 10% din Hidroelectrica si Nuclearelectrica vor fi listate la Bursa de Valori Bucuresti in aceasta toamna.
Totodata, vor fi privatizate prin intermediul pietei de capital si pachete suplimentare de cate 15% din Transelectrica si Transgaz.
Oferta secundara de vanzare a actiunilor Transelectrica a inceput la data de 14 martie si se va finaliza la data de 27 martie 2012. Ministerul oferta investitorilor un discount de 12,6% in cadrul acestei oferte, reprezentand diferenta dintre pretul minim din oferta si cotatia bursiera a titlurilor companiei. mai mult
Luni, 19 Martie 2012, ora 14:58
Fondul intentioneaza sa vanda in acest an participatii la companii de gaze naturale si electricitate, a declarat miercuri Greg Konieczny, managerul Fondului Proprietatea.
"Tot ce avem este de vanzare. Vrem sa exploram posibilitatile de a vinde participatii in acest an. Sunt companii din sectorul gazelor si electricitate, distribuitori si furnizori. Vom face un anunt cand va fi cazul", a mentionat Greg Konieczny.
Fondul Proprietatea detine participatii mai importante la companii din domeniul energiei electrice si cel al gazelor naturale precum: Transgaz, Romgaz, Enel Distributie Muntenia, Nuclearelectrica, GDF Suez Energy Romania, Hidroelectrica si OMV Petrom.
Pe de alta parte, presedintele executiv al Franklin Templeton (FT), Mark Mobius, a declarat ca investitiile sunt "acut necesare in diverse domenii", cum ar fi sectorul energetic, in transporturi si, in general, in infrastructura.
"Cu un aport nou de capital obtinut pe piata, prin listari, vom putea imbunatati performantele acestor companii. Bineinteles ca odata cu imbunatatirea performantelor, pretul actiunilor va creste. Nu exista vreo garantie ca listarea va duce la o crestere a pretului companiilor, insa vor fi facute eforturi in acest sens", a mai spus Mobius.
Lansat in decembrie 2005, Fondul Proprietatea a fost creat pentru despagubirea cetatenilor romani ale caror proprietati au fost confiscate de fostul regim comunist. In urma licitatiei internationale anuntate in decembrie 2008, Franklin... mai mult
Miercuri, 25 Ianuarie 2012, ora 14:01