Fondul Proprietatea (FP) are un potential ridicat de apreciere, existand premisele depasirii pragului de 1 leu/actiune, potrivit analisitilor casei de brokeraj Tradeville.
Acest lucru este posibil in principal pe fondul programelor de rascumparare si al ofertei publice, precum si al listarii secundare pe bursa din Londra, care ar spori interesul si pentru alte companii de pe BVB, considera specialistii.
"Consideram ca potentialul de crestere al Fondului Proprietatea este in continuare atractiv si ne asteptam ca titlurile FP sa testeze pana la finalul anului pragul de 1 leu/actiune, dar in acelasi timp exista argumente suficiente pentru depasirea acestei zone pe parcursul anului urmator", spune Bogdan Gherghe, analist al casei de brokeraj Tradeville.
Principalul argument pentru aprecierea actiunilor Fondului Proprietatea ar fi presiunea actionarilor in sensul reducerii discountului dintre cotatiile bursiere si activul net, tinta actuala fiind trasata la 15%.
Strategia administratorului ramane in continuare axata pe programele actuale de recompensare a actionarilor prin rascumparari sau dividende speciale acordate sub forma reducerii capitalului social. De asemenea, in contextul trecerii spre statutul de piata emergenta, piata locala de capital prezinta un potential important de apreciere ce ar favoriza atragerea de investitori si, implicit, o potentiala crestere a valorii activelor nete din portofoliul FP.
Impactul ofertei publice
Recent, administratorul... mai mult
Vineri, 31 Octombrie 2014, ora 11:54
Investitorii institutionali straini si-au majorat participatiile la Fondul Proprietatea (FP) in luna iulie, dupa ce in precedentele doua luni si-au redus expunerile si au retras o parte din banii plasati pe pietele emergente, anticipand ca Fed va reduce programul de stimulare a economiei SUA.
In luna iulie, participatia investitorilor institutionali straini la Fondul Proprietatea a crescut cu 0,37 puncte procentuale, la 56,51% din actiuni, dupa ce in mai si iunie pachetele detinute au scazut cu 0,54 puncte procentuale, de la 56,68% la finele lunii aprilie.
De la listarea Fondului Proprietatea la BVB, in ianuarie 2011, investitorii institutionali straini au fost cei mai mari cumparatori de actiuni Fondul Proprietatea, acestia preluand peste 42% din titluri. La finele anului 2010, investitorii institutionali straini aveau aproximativ 14% din actiuni.
Cele mai mari pachete de actiuni au fost cumparate in anul 2011, cand participatia acestor investitori a urcat la 42,14%. Anul trecut, investitorii institutionali straini au cumparat peste 10% din actiunile Fondului Proprietatea.
De la listarea FP, printre cei mai mari cumparatori au fost fondul american de hedging Elliott Associates si compania de administrare a investitiilor City of London, care au ajuns sa detina peste 18% si, respectiv, 9,43%.
Cele mai recente achizitii realizate de Elliott Associates au avut in prima parte a lunii mai, cand fondul american de hedging a cumparat 0,08% din actiunile FP, pentru... mai mult
Joi, 08 August 2013, ora 09:20
Bursa a scazut si joi, cu 0,25%, intr-o piata unde actiunile Fondului Proprietatea (FP) au crescut cu 1,72% si au depasit nivelul de la inchiderea primei sedinte la BVB, din 25 ianuarie 2011, dupa ce administratorul FP a anuntat ca programul de rascumparare ar putea incepe in cateva zile.
Piata locala a incheiat, astfel, a sasea sedinta consecutiva de scadere, desi bursele internationale au fost pe verde. In ultimele zile, indicele general BET-C a coborat cumulat cu 3,2%.
"Cred ca lipsa banilor a dus la decuplarea pietei locale de evolutia burselor externe. Nu sunt stiri care sa aduca bani noi in piata. Punctual, pe unele actiuni mai intra bani, asa cum am vazut si in cazul titlurilor Fondului Proprietatea. Pe termen scurt, unii vor iesi inainte de dividend, altii asteapta preturi mai bune.
Totodata, o explicatie pentru lichiditatea redusa poate fi si faptul ca unii investitori au vandut actiuni din portofoliu si au directionat banii respectivi catre oferta de la Transgaz, anticipand un pret mai mic in oferta.
Totusi, trebuie sa vedem si partea buna pe care oferta Transgaz o va avea asupra pietei, si anume ca va atrage bani noi in piata. Daca ne uitam la efectul pe care l-a avut anuntul privind programul de rascumparare la Fondul Proprietatea, vedem clar ca piata are nevoie de un imbold ca sa intre bani noi", a declarat pentru Mediafax Adrian Ormenisan, seful Serviciului de Intermediere din SSIF Broker.
Compania Franklin Templeton, administratorul Fondului... mai mult
Joi, 11 Aprilie 2013, ora 17:25
Actiunile Fondului Proprietatea (FP) au crescut cu 1,19% si au incheiat ziua aproape de pretul din primele zile de la listarea la Bursa, in ianuarie 2011, intr-o piata in stagnare si al carei rulaj a urcat la cel mai ridicat nivel din ultimele pot sedinte.
Piata a deschis ziua in scadere foarte usoara, insa dupa primele minute a trecut pe verde, pentru ca la inchdere sa revina in imediata apropiere a nivelului de miercuri.
Volumele de tranzactionare au ramas, insa, concentrate doar pe cateva actiuni. Astfel, rulaje de peste 50.000 de lei au inregistrat doar actiunile emise de 13 din cele 79 de companii listate pe primele trei categorii si la sectiunea titlurilor internationale.
Investitorii au vizat actiunile Fondului Proprietatea inca din prima parte a sedintei, iar pretul a urcat usor peste 0,64 lei si a atins cel mai ridicat nivel din ultimii doi ani si doua luni.
Ulterior, cresterea s-a temperat la aprozimativ 1,3%, pentru ca spre finalul sedintei sa ajunga la 1,19%. La inchiderea pietei principale, actiunile Fondului Proprietatea au fost cotate la 0,6375 lei. Un pret mai mare de inchidere decat cel de joi a fost in data de 26 ianuarie 2011, a doua zi de tranzactionare a actiunilor FP la Bursa. Atunci, titlurile au incheiat ziua la 0,64 lei.
Astfel, pretul de joi este cu 1,85% sub nivelul de la inchiderea primei sedinte a actiunilor Fondului Proprietatea la bursa, din 25 ianuarie 2011, de 0,6495 lei. Pretul maxim istoric atins de aceste titluri la Bursa... mai mult
Joi, 28 Martie 2013, ora 17:47
Fondul Proprietatea a incheiat primul semestru al acestui an cu un profit net de 573,856 milioane lei, cu 5,6% mai mare fata de cel din perioada similara a anului trecut, de 543,142 milioane lei.
Veniturile FP au crescut in primele sase luni cu 42,8%, comparativ cu perioada ianuarie-iunie 2011, pana la 847,772 milioane lei, iar cheltuielile s-au majorat de 5,6 ori, ajungand la 273,502 milioane lei, conform informatiilor remise marti Bursei de Valori Bucuresti.
La 30 iunie 2012, Fondul Proprietatea avea capitaluri proprii totale de 12,176 miliarde si o valoare a activului net (VAN) de 12,497 miliarde lei, sau 0,9317 lei pe actiune (in descrestere cu 13,6% fata de 31 decembrie 2011).
Principalul motiv care a contribuit la scaderea VAN (cu 20,3% comparativ cu VAN de la 31 mai 2012) a fost insolventa Hidroelectrica. La data de 20 iunie 2012, Tribunalul Bucuresti a admis cererea depusa de Hidroelectrica SA pentru deschiderea procedurii de insolventa.
Participatia Fondului Proprietatea la Hidroelectrica, zero pana la finalul procedurii de insolventa
Conform Regulamentului CNVM aplicabil Fondului Proprietatea actiunile companiilor aflate in procedura de insolventa, reorganizare sau faliment trebuie evaluate la valoarea zero in calculul VAN pana la incheierea respectivei proceduri.
Ca urmare, participatia Fondului in Hidroelectrica este evaluata la valoarea zero pana la finalizarea procedurii de insolventa. La 31 mai 2012, participatia in Hidroelectrica a fost... mai mult
Marti, 14 August 2012, ora 09:39
Fondul intentioneaza sa vanda in acest an participatii la companii de gaze naturale si electricitate, a declarat miercuri Greg Konieczny, managerul Fondului Proprietatea.
"Tot ce avem este de vanzare. Vrem sa exploram posibilitatile de a vinde participatii in acest an. Sunt companii din sectorul gazelor si electricitate, distribuitori si furnizori. Vom face un anunt cand va fi cazul", a mentionat Greg Konieczny.
Fondul Proprietatea detine participatii mai importante la companii din domeniul energiei electrice si cel al gazelor naturale precum: Transgaz, Romgaz, Enel Distributie Muntenia, Nuclearelectrica, GDF Suez Energy Romania, Hidroelectrica si OMV Petrom.
Pe de alta parte, presedintele executiv al Franklin Templeton (FT), Mark Mobius, a declarat ca investitiile sunt "acut necesare in diverse domenii", cum ar fi sectorul energetic, in transporturi si, in general, in infrastructura.
"Cu un aport nou de capital obtinut pe piata, prin listari, vom putea imbunatati performantele acestor companii. Bineinteles ca odata cu imbunatatirea performantelor, pretul actiunilor va creste. Nu exista vreo garantie ca listarea va duce la o crestere a pretului companiilor, insa vor fi facute eforturi in acest sens", a mai spus Mobius.
Lansat in decembrie 2005, Fondul Proprietatea a fost creat pentru despagubirea cetatenilor romani ale caror proprietati au fost confiscate de fostul regim comunist. In urma licitatiei internationale anuntate in decembrie 2008, Franklin... mai mult
Miercuri, 25 Ianuarie 2012, ora 14:01
Fondul Proprietatea a raspumparat un pachet de 36,35 milioane de actiuni, in perioada 25-29 iulie, ce reprezinta 0,26% din totalul actiunilor FP, conform NewsIn. Valoarea totala a tranzactiilor este de 18,77 milioane lei, la un pret mediu de 0,51 lei pe actiune, a anuntat marti Fondul.
Rascumpararile au avut loc in cinci sedinte de tranzactionare si au fost realizate prin firma de brokeraj Wood&Company Financial Services.
Fondul Proprietatea (FP) a inregistrat un profit net de 14 milioane lei in primul trimestru din 2011, fata de o pierdere de 23 milioane lei in aceeasi perioada a anului trecut.
Actiunile Fondul Proprietatea sunt listate la Bursa de Valori Bucuresti incepand din 25 ianuarie. In primele trei luni de la listare au fost tranzactionate 2,6 miliarde de actiuni FP, reprezentand 19% din capitalul Fondului. Totodata, valoarea tuturor tranzactiilor cu actiunile Fondului a depasit 1,6 miliarde de lei.
Lansat in decembrie 2005, Fondul Proprietatea a fost creat pentru despagubirea cetatenilor romani ale caror proprietati au fost confiscate de fostul regim comunist.
In urma licitatiei internationale anuntate in decembrie 2008, Franklin Templeton a castigat, in iulie 2009, mandatul in valoare de 3,68 miliarde euro al Fondului Proprietatea, fiind selectata dintre sapte companii globale de management al activelor. mai mult
Marti, 02 August 2011, ora 14:48
Managerul de fond al Fondului Proprietatea (FP), Grzegorz Konieczny, a declarat miercuri ca se poarta discutii cu banci de investitii privind o listare secundara a FP, fiind luate in calcul bursele din Londra, Varsovia sau Viena, potrivit Newsin. "Pana la sfarsitul lunii iunie vrem sa le facem o recomandare actionarilor cu privire la listarea secundara si atunci vom stabili daca le propunem o listare pe o bursa straina sau actiunile FP vor ramane la Bursa de Valori Bucuresti (BVB).
Purtam discutii cu un numar de banci de investitii si am luat in considerare bursele din Londra, Varsovia si Viena", a mentionat Konieczny.
Actionarii FP au aprobat miercuri propunerea Ministerului Finantelor de distribuire a unui dividend de 0,03141 lei/actiune, dublu fata de propunerea administratorului Franklin Templeton, de 0,01569 lei/actiune.
Propunerea MFP cu privire la dividend a primit peste 99% din voturile actionarilor. mai mult
Miercuri, 27 Aprilie 2011, ora 23:51
Calin Popescu Tariceanu, Verestoy Attila si Ionut Popescu sunt cativa din politicienii carora listarea Fondului Proprietatea a reusit sa le aduca milioane de euro, in numai o zi.Senatorul UDMR Verestoy Attila detine 41,2 milioane de actiuni la Fondul Proprietatea, potrivit propriei declaratii de avere, publicata in noiembrie 2010, potrivit Gandul.
Si Ionut Popescu, fost ministru de Finante si fost director general al FP pana la preluarea administrarii fondului de catre Templeton, detinea, potrivit ultimelor informatii obtinute de Ziarul Financiar, circa 16 milioane de actiuni, in valoare de circa 2,5 milioane euro.
Alt politician care este actionar la Fondul Proprietatea este fostul premier Calin Popescu Tariceanu, acesta fiind prezent, in primul rand, la Bursa de Valori Bucuresti pe 25 ianuarie la festivitatea ocazionata de inceperea tranzactionarii la bursa a actiunilor FP.
Calin Popescu Tariceanu a marturisit pentru Gandul ca este investitor la Bursa de 15 ani, anul trecut cumparand actiuni la FP de la un intermediar.
Tariceanu nu doreste sa vanda actiunile FP pe care le are, achizitia lor fiind de fapt o forma prin care doreste sa dea un semnal pentru increderea pe care o are in fondul creat de guvernul pe care l-a condus pentru despagubirea celor cu averi confiscate inainte de 1989.
"Daca as fi avut un comportament speculator, imi marcam cum se spune profitul, pac-pac. Vreau sa dau un semnal pentru investitia pe bursa.
Trebuie sa se inteleaga ca economia se poate... mai mult
Vineri, 28 Ianuarie 2011, ora 10:28