OMV, actionarul majoritar al OMV Petrom (SNP), sustine listarea secundara a companiei pe bursa de la Londra, a declarat un purtator de cuvant al grupului austriac, astfel ca initiativa Fondului Proprietatea (FP) are sprijinul necesar pentru a fi aprobata de actionari in septembrie.
"Sustinem listarea secundara (a OMV Petrom - n.red.) pe London Stock Exchange, intrucat vedem beneficiile unui program de GDR-uri in ceea ce priveste cresterea vizibilitatii pentru OMV Petrom si imbunatatirea lichiditatii totale la tranzactionare, ceea ce va avea un impact pozitiv asupra actionarilor", a afirmat Robert Lechner, purtator de cuvant al grupului austriac.
Reprezentantul OMV a precizat ca grupul nu poate comenta asupra detaliilor.
OMV este actionarul majoritar al OMV Petrom, cu o participatie de 51,01%, in timp ce Fondul Proprietatea are o detinere de 19%, iar statul roman are 20,6%.
Lovitura pentru OMV Petrom: Cu cat a scazut profitul in 2015
FP a propus listarea OMV ...citeste mai departe despre "OMV Petrom, unda verde de la compania mama pentru o decizie importanta" pe Ziare.com mai mult
Joi, 20 August 2015, ora 16:08
PayPal Holdings, Inc. ("PayPal") (NASDAQ: PYPL) a anuntat incheierea separarii de eBay Inc. ("eBay") si este acum o companie independenta tranzactionata public pe NASDAQ sub simbolul "PYPL.".
Managementul companiei, impreuna cu angajati si comercianti, vor apasa impreuna butonul PayPal pentru a marca evenimentul, dar si deschiderea sedintei de tranzactionare a bursei NASDAQ.
"Fiind o platforma de plati digitale deschisa, precum si cel mai popular si de incredere portofel digital, suntem incantati sa celebram ziua in care ne listam la bursa si care marcheaza inceputul unui nou capitol," spune Dan Schulman, presedinte si Chief Executive Officer PayPal.
"Tehnologia mobila transforma platile, astfel ca oamenii sa isi poata muta si administra banii mai rapid, mai sigur si mai convenabil decat oricand in trecut.
In calitate de companie independenta, consideram ca exista o oportunitate imensa ca PayPal sa isi extinda rolul de partener al consumatorilor si comerciantilor si sa ajute la conturarea industriei, in conditiile in care banii se digitalizeaza in ritm accelerat".
PayPal este bine pozitionat pentru a livra beneficiile monedei digitale oamenilor din intreaga lume.
In 2014, PayPal a procesat un volum total de plati de 235 de miliarde de dolari si a avut peste 8 miliarde de dolari venituri.
De asemenea, anul trecut, PayPal a procesat un volum de plati mobile de 46 de miliarde de dolari. Compania deserveste peste 169 milioane de conturi active apartinand... mai mult
Luni, 20 Iulie 2015, ora 17:13
Listarea la bursa este fara indoiala un moment important in viata oricarei companii. O spune chiar Octavian Badescu, antreprenorul care tocmai a trecut prin aceasta experienta alaturi de proiectul sau, Sameday Courier.
De fapt, Sameday se numara printre primele companii care vor fi listate in februarie in cadrul sistemului alternativ de tranzactionare administrat de BVB.
"Prin listare se pot atinge mai multe obiective: (..) se reliefeaza o valoare a companiei recunoscuta de piata. Se poate obtine capital de dezvoltare. Creste credibilitatea companiei cu toate efectele subsecvente. Creste expunerea", puncteaza antreprenorul.
A ales sa faca acum aceasta miscare intrucat contextul este unul potrivit, atat din punct de vedere al companiei cat si al evolutiei pietei de capital si a Romaniei si economiei Europei in ansamblu, explica Octavian Badescu.
Ce asteptari are de la aceasta listare, cum crede ca va fi "viata dupa listare" si de ce antreprenorii romani sunt reticenti cand vine vorba despre listarea la Bursa, explica fondatorul Sameday Courier, intr-un interviu acordat Business24.
De ce ati ales sa va listati la bursa?
Listarea este fara indoiala un moment important in viata oricarei companii. Este o experienta noua si pentru noi, vom vedea cum vor evolua lucrurile, cunoastem la nivel teoretic posibilele avantajele si dezavantaje.
Estimarea noastra este ca avantajele vor domina riscurile. Iar noua nu ne-a lipsit niciodata curajul de a accepta provocari,... mai mult
Luni, 23 Februarie 2015, ora 13:30
Guvernul va continua programul de listare pe bursa a unor pachete de actiuni la companii de stat, precum Hidroelectrica, Aeroporturi Bucuresti, Companiei Energetice Oltenia si Portul Constanta, a declarat premierul Victor Ponta, aratand ca spera ca 2015 sa fie anul potrivit pentru astfel de listari.
"Daca 2013 si 2014 au fost ani de dezvoltare pentru Bursa de Valori Bucuresti, imi doresc foarte mult ca 2015 si 2016 sa continue, iar implicarea Guvernului, fie pe partea legislativa, fie pe partea decizionala de listare a companiilor care inca se afla in portofoliul Guvernului, sa sprijine aceasta dezvoltare a pietei de capital", a spus Ponta, care a deschis sedinta de tranzactionare de luni a Bursei de Valori Bucuresti, transmite Mediafax.
El a aratat ca stie solicitarea care i-a fost adresata de finalizare a reformei structurale prin adoptarea unui act normativ care sa faciliteze operatiunile pe piata de capital, printr-o mai mare transparenta si deschidere pentru fluxurile de capital, si a asiguirat ca va fi elaborat un astfel de document. mai mult
Luni, 06 Octombrie 2014, ora 13:30
Oferta publica initiala de vanzare a unui pachet de 15% din actiunile Romgaz, care se desfasoara in perioada 22-31 octombrie, poate constitui pentru micii investitori atat o oportunitate de investitie pe termen lung, cat si o buna ocazie speculativa, considera analistii de la Tradeville.
Din ampla analiza efectuata de specialistii Tradeville reiese ca cei mai avantajati investitori vor fi cei care vor subscrie in primele cinci zile, pentru ca vor beneficia si de un discount de 5%. Analistii estimeaza un randament al dividendului de 12.3%, la pretul minim din oferta. De asemenea, dintre punctele atratctive ale ofertei trebuie retinut si faptul ca Romgaz este cel mai mare producator de gaze naturale din Europa Centrala si de Sud-Est si ca vorbim de un beneficiar direct al liberalizarii pietei gazelor din Romania, al caror pret urmeaza sa se scumpeasca de aproape trei ori in urmatorii sapte ani. Un alt punct forte consta in productia stabila, cu potentiala expunere la zacamintele din Marea Neagra si alte surse neconventionale. De asemenea, tot pentru cumpararea de actiuni pledeaza si marjele de profitabilitate ridicate (29% in 2012) si situatia financiara solida (lichiditati de peste 2 miliarde RON, fara datorii).
Radiografia companiei in contextul listarii
Listarea S.N.G.N. Romgaz, cel mai mare producator de gaze naturale din Europa Centrala si de Sud-Est, se desfasoara intr-un context de piata favorabil burselor de actiuni, in care ridicarea plafonului de... mai mult
Joi, 24 Octombrie 2013, ora 12:03
Oferta publica initiala (IPO) a companiei AdePlast se va derula la Bursa de Valori Bucuresti in perioada 2 - 15 octombrie, prin case de brokeraj, inclusiv pentru investitorii de retail (persoane fizice), a anuntat, marti, directorul general al BVB, Ludwik Sobolewski, intr-o conferinta de presa.
Ulterior derularii ofertei publice initiale, actiunile AdePlast, companie care activeaza in domeniul materialelor de constructii pentru izolatii si finisaje, vor fi listate pe bursa.
"Suntem increzatori in reusita acestei listari la bursa si in succesul companiei AdePlast si planurile de afaceri. Cred ca increderea investitorilor va fi rasplatita", a spus Sobolewski.
Aceasta este prima oferta publica initiala a unei companii private din 2008 pana in prezent, a precizat Razvan Pasol, presedintele Intercapital Invest, broker autorizat, impreuna cu reteaua BCR sa intermedieze derularea ofertei publice.
AdePlast pune in vanzare un numar de 16,5 milioane de actiuni (reprezentand 33,3% din capitalul social majorat in urma ofertei publice de vanzare), in incercarea de a atrage intre 13 si 15 milioane de euro de la investitori.
Potrivit presedintelui AdePlas, Marcel Barbut, din banii obtinuti prin oferta publica initiala de actiuni si imprumuturi de la banci va fi construita o noua fabrica pentru producerea de vata bazaltica, investitie de aproximativ 20 de milioane de euro, care ar urma sa inceapa sa produca in primul trimestru din 2015.
"Tinta mea este sa ajungem la o... mai mult
Marti, 01 Octombrie 2013, ora 16:13
Noul ministru al Economiei, Daniel Chitoiu, vrea dubla listare pentru marile companii de stat, atat la BVB, cat si pe pietele internationale, in conditiile in care in ultimii patru ani statul a finalizat o singura oferta pe bursa.
Hidroelectrica, Nuclearelectrica, Romgaz si Transgaz vor fi listate atat pe Bursa de la Bucuresti (BVB), cat si pe pietele externe, potrivit lui Chitoiu. Insa specialistii contactati de Business24 au fost sceptici fata de reusita unui asemenea demers economic.
"Personal, cred ca ar trebui sa existe o consultare cu institutiile pietei de capital, care a pornit pe un anumit drum cu privatizarile prin bursa si pe un anumit calendar" a declarat pentru Business24 prim-vicepresedintele Alpha Bank si fostul sef al Bursei de la Bucuresti (BVB), Stere Farmache.
In a doua jumatate a anului, statul ar fi trebuit sa iasa pe Bursa cu pachete de cate 10% din Hidroelectrica si Nuclearelectrica, in valoare totala de 500 milioane de euro.
Dubla listare, crede Farmache, se va adresa unor "categorii de investitori de pe pietele internationale care nu sunt inca prezenti in Romania si care pot fi accesati mai usor prin procedura listarilor duale".
Despre acesti potentiali investitori straini, Eugen Voicu, presedintele consiliului de supraveghere in cadrul Certinvest, crede ca vor fi greu de gasit.
"Noi nu avem un istoric creat care sa trezeasca interesul investitorilor straini", a declarat Eugen Voicu, pentru Business24.
"Un prim pas ar... mai mult
Miercuri, 09 Mai 2012, ora 07:58
Mai multe companii de stat urmeaza sa fie privatizate la Bursa. Business 24 a vrut sa afle care este averea sefiilor care conduc aceste companii. Printre cei vizati se numara directorul general Transgaz, CEO-ul Petrom, Mariana Gheorghe si seful CEC, Radu Gratian Ghetea.
Directorul general adjunct al SC Hidroelectrica SA, Zachia-Zlatea Dragos Corneliu, a declarat, pe data de 7 iunie 2011, ca a incasat un venit anual de 187.083 lei, datorita functiei de director la Hidroelectrica.
Pentru ca este membru in Consiliul de Administratie la Radet, Zachia Dragos Corneliu a mai primit anual 508 lei. Pentru functia de membru in Consiliul de Administratie la filiala pentru servicii si reparatii Hidroserv Cluj SA, Zachia incaseaza anual 336 lei.
Pe langa acesti bani, directorul adjunct al Hidroelectrica a declarat ca detine trei masini (un Ford Focus, un Hyundai Tucson si o Dacia Solenza) si cateva terenuri. Cel mai mare teren pe care il detin sotii Zachia are o suprafata de 2.900 de metri patrati si se afla in judetul Hunedoara. Cei doi soti detin, impreuna, doua terenuri in judetul Ilfov, unul cu o suprafata de 1.250 metri patrati, iar al doilea cu o suprafata de 450 metri patrati.
Cosma Emil Florin detine functia de director general la Transgaz SA Medias. Potrivit declaratiei de avere completate pe 9 iunie 2011, acesta obtine un salariu anual de 132.074 lei. Pe langa acesti bani, Cosma Emil Florin a declarat ca mai incaseaza anual 7.086 de lei de la Asociatia... mai mult
Joi, 12 Ianuarie 2012, ora 12:53