Cipru, Grecia si Italia se confrunta cu dezechilibre economice excesive, arata Comisia Europeana (CE) care a publicat miercuri cele 28 de rapoarte de tara din analiza: "Semestrul european - pachetul de iarna: evaluarea progreselor inregistrate de statele membre in ceea ce priveste indeplinirea prioritatilor economice si sociale".
Potrivit documentului, Bulgaria, Germania, Spania, Franta, Croatia, Irlanda, Olanda, Portugalia, Romania si Suedia se confrunta cu dezechilibre economice.
Concluzia vine dupa ce, in luna noiembrie, CE a lansat bilanturi aprofundate pentru 13 state membre, in scopul de a analiza daca acestea se confrunta cu dezechilibre macroeconomice si, in caz afirmativ, de a evalua nivelul de gravitate al respectivelor dezechilibre.
In prezent, Comisia a ajuns la concluzia ca exista dezechilibre sau dezechilibre excesive in toate aceste 13 state membre, insa gravitatea dezechilibrelor s-a diminuat in unele cazuri.
In cadrul unei monitorizari specifice in contextul semestrului european, Comisia va continua sa analizeze evolutiile si masurile de politica luate de toate statele membre care prezinta dezechilibre sau dezechilibre excesive.
Cele 28 de rapoarte de tara publicate miercuri pun accentul pe dimensiunea nationala a semestrului european. Rapoartele furnizeaza o analiza detaliata a provocarilor economice si sociale specifice fiecarei tari. Rapoartele vor sta la baza discutiilor cu statele membre privind optiunile lor de politica nationala, in... mai mult
Miercuri, 27 Februarie 2019, ora 15:06
Oamenii de afaceri din Romania si-au temperat optimismul, pentru 2018, in ciuda cresterii economice accelerate, iar multi dintre ei sunt chiar ingrijorati din cauza incertitudinilor care planeaza asupra noului an, cele mai grave probleme fiind cadrul fiscal, inflatia si deprecierea leului.
Multe companii si-au amanat deja planurile privind dezvoltarea, din cauza prestatiei Guvernului, care nu reuseste sa ofere garantii de stabilitate si predictibilitate, iar scandalurile zilnice de pe scena politica ii fac pe investitorii straini sa se gandeasca de doua ori daca e bine sa-si aduca sau nu banii in Romania.
Cea de-a opta editie a barometrului semestrial de opinie Keysfin privind perspectivele economiei, la care au raspuns peste 150 de oameni de afaceri din diverse domenii de activitate, de la comert, la servicii financiare, agricultura, energie, confectii, IT etc., arata ca economia Romaniei va continua sa creasca in 2018, insa avansul se va tempera semnificativ fata de cel inregistrat in 2017.
54% dintre managerii chestionati de KeysFin au estimat o crestere a PIB-ului intre 4- 4,5%, 23% au indicat un avans economic peste nivelul de 5 procente, in timp ce 7% considera ca PIB-ul va creste cu mai putin de 4%.
16% dintre oamenii de afaceri care au fost chestionati de KeysFin au evitat sa raspunda, considerand ca, in prezent, exista prea multe incertitudini legate de evolutiei economiei, mai ales in a doua parte a anului.
Fata de barometrul de opinie din luna... mai mult
Joi, 11 Ianuarie 2018, ora 11:52
Cunoscutul economist american Nouriel Roubini, de la Universitatea New York, trage un semnal de alarma asupra turbulentelor de pe pietele emergente care au aparut in ultimele saptamani.
Cu astfel de probleme se confrunta si tari vecine sau din apropierea Romaniei, precum Ungaria, Ucraina sau Turcia.
"Multe dintre pietele emergente sunt intr-un real pericol", a afirmat Roubini, intr-un articol din Project Syndicate, citat de Money News.
"Aceasta lista include India, Indonezia, Brazilia, Turcia si Africa de Sud, deoarece toate au deficite fiscale si de cont curent, ratele de crestere economica in scadere, o inflatie ridicata si o incertitudine politica data de viitoarele alegeri legislative din acest an", a spus economistul.
Se confrunta cu probleme si alte tari, ca Argentina, Venezuela, Ucraina, Ungaria si Thailanda. "Riscul politic si electoral poate fi gasit in toate aceste tari, ele ...citeste mai departe despre "Roubini anunta turbulente economice pentru mai multe tari vecine cu Romania" pe Ziare.com mai mult
Sambata, 08 Februarie 2014, ora 16:09
Obiectivele prioritare ale Romaniei pentru anul viitor, din punct de vedere economic, ar trebui sa vizeze atragerea fondurilor europene si evitarea cu orice pret a implicarii politicii in economie, ca urmare a efectelor anului electoral, potrivit specialistilor contactatii de Business24.
Capacitatea administrativa redusa poate fi vinovata pentru faptul ca Romania nu valorifica fondurile europene pe care le are la dispozitie, asa cum insusi presedinte Traian Basescu declara in urma cu cateva luni. Exista insa potential pentru Romania si trebuie sa fie valorificat.
"Autoritatile romane ar trebui sa puna, din punct de vedere economic, pe primul loc in 2014 atragerea fondurilor europene si folosirea lor pentru proiecte de investitii. Nu exista un element de politica economica care sa aiba mai mare impact potential asupra economiei romanesti decat acesta si din aceast motiv, cred ca ar trebui sa fie situat in prim plan" a declarat pentru Business24 analistul economic Aurelian Dochia.
Daca s-ar reusi ceva in directia aceasta, ar exista si un efect de multimplicare la nivelul economiei, sustin analistii. Investitiile mai mari ar avea un efect de antrenare in domeniul constructiilor, in primul rand pentru ca ar crea locuri de munca , ar crea venituri suplimentare si cerere suplimentara, deci economia ar putea sa redemareze mai viguros in anul 2014.
Agricultura, inclusa pe lista prioritatilor pentru Romania
Economia mondiala se indreapta intr-o zona in care... mai mult
Vineri, 22 Noiembrie 2013, ora 11:55
Analistii recomanda Guvernului sa faca eforturi pentru a inchide actualul acord cu institutiile internationale in cat mai bune conditii, indiferent daca se va reusi ulterior negocierea unei noi intelegeri.
In opinia analistilor, Romania are foarte mari intarzieri in adoptarea reformelor convenite cu Fondul Monetar International (FMI) si Comisia Europeana (CE), astfel ca in orice scenariu trebuie mai intai sa recupereze timpul pierdut si sa incerce sa finalizeze acordul in derulare cu cat mai multe criterii indeplinite, ceea ce ar permite si un spatiu de negociere mai relaxat in eventualitatea unei noi intelegeri.
"Acordul asta a fost un dezastru. Noi nu am facut nimic din ce am declarat, chiar din contra, unele decizii bune le-am intors in 2012, dar nici ce a livrat FMI cand a venit cu acest acord nu s-a intamplat. Economia nu si-a revenit si e chiar in picaj. Romania trebuie sa ramburseze banii cu dobanda si nu stiu daca in aceste conditii are de unde.
Singurul scenariu pozitiv este sa incheiem acordul cu conditiile de la inceput, si sa-l ducem la bun sfarsit, ceea ce inseamna ca si FMI trebuie sa preseze pentru asta. Iar dupa aceea, daca vrem sa fim o economie competitiva, trebuie sa adoptam o strategie clara si transparenta privind adoptarea la zona euro", a declarat analistul economic Florin Catu.
Conditia finalizarii actualei intelegeri in termenii cei mai buni posibili este esentiala si opinia economistului-sef al Raiffeisen Bank, Ionut Dumitru, care... mai mult
Miercuri, 09 Ianuarie 2013, ora 09:12
Investitorii straini propun autoritatilor o serie de masuri pentru imbunatatirea performantei institutiilor publice. Printre acestea se numara infiintarea unei agentii pentru prioritizarea investitiilor publice.
"Intr-o piata globala cu multe oportunitati atractive de a investi un element cheie pentru increderea investitorilor este stabilitatea si predictibilitatea mediului de afaceri si in special a celui legislativ. Imbunatatirea performantei institutiilor publice poate juca un rol hotarator in decizia de a investi in Romania si deci in atragerea de investitii straine suplimentare", a declarat miercuri Mihai Bogza, membru in comitetul de conducere al Consiliului Investitorilor Straini (CIS).
Investitorii straini propun sapte masuri
In acest context, CIS propune autoritatilor sapte masuri prioritare, pe termen scurt, pentru imbunatatirea situatiei, prima vizand sporirea transparentei procesului legislativ.
Alta propunere vizeaza crearea unui comitet in vederea modalitatii in care institutiile publice implementeaza programul economic al Guvernului, precum si finalizarea rapida a numirii de manageri profesionisti la companiile de stat.
Infiintarea unei agentii de prioritizare a investitiilor publice, pe lista propunerilor
Alta masura care ar trebui implementata pe termen scurt este si crearea unei agentii guvernamentale in vederea prioritizarii investitiilor publice, in conditiile in care in prezent sunt prea multe proiecte in curs, insa putine ajung la... mai mult
Miercuri, 24 Octombrie 2012, ora 13:34
Romania isi pune sperantele in programul de privatizare, esential pentru diversificarea ofertei si a lichiditatilor pe bursa, dar atractivitatea pietei de capital depinde mai mult decat orice de eliberarea economiei de capriciile politicienilor, potrivit analistilor citati de Financial Times.
"Vietile noastre ar trebui sa depinda mai putin de politicieni si mai mult de economia reala", a declarat Dragos Valentin Neascu, director general al Erste Asset Management in Bucuresti.
Tipul de libertate dorit de Neacsu necesita dezvoltarea pietei financiare, unul dintre motivele pentru care el considera ca intrarea in zona euro este inca importanta pentru Romania, indiferent care ar fi dificultatile din regiune.
"Criteriile tehnice asociate cu adoptarea euro sunt foarte importante. Sunt mai importante decat euro in sine. Astfel vom deveni mai predictibili, ca emitenti de obligatiuni. Atunci, companiile se vor putea finanta pe piata locala si internationala", a spus Neacsu.
Pentru moment insa, interesul investitorilor straini pentru Romania ramane scazut. Tara se afla in locul nepotrivit la momentul nepotrivit.
Romania este clasificata mai mult ca o tara de frontiera decat ca tara emergenta, astfel ca rateaza fluxul principal de investitii. Totusi, in randul pietelor de frontiera, este vazuta ca una dintre optiunile mai putin atractive.
"Prin comparatie cu pietele de frontiera din lume, Romania din nefericire nu ofera oportunitati de investitii la fel de atractive.... mai mult
Duminica, 14 Octombrie 2012, ora 17:25
Romania a devenit un camp al luptelor politice, singura victima directa a acestor batalii fiind economia nationala. Leul este in picaj, investitiile straine directe s-au injumatatit, companiile de stat "de top" isi cer insolventa.
Radiografia economica reflecta in mod direct orgoliile politice. Iata, asadar, ce a pierdut Romania:
2012 a fost un an al schimbarilor politice. In cele sase luni am schimbat mai multe guverne. In plus, urmeaza sa hotaram daca vrem sau nu sa schimbam si presedintele. In toata aceasta perioada, economia Romaniei si-a pierdut tot mai mult din putere.
Pe 6 februarie, Emil Boc, premier contestat pentru masurile anticriza, cum ar fi reducerea salariilor bugetarilor si a pensiilor, si-a anuntat demisia lui si a intregului guvern pe care il conducea.
Presedintele Basescu l-a numit in functie pe Mihai Razvan Ungureanu, fostul sef SIE. Premierul era pregatit pentru lucruri marete: a fondat un Consiliu Consultativ pentru mediul de afaceri, cerandu-le unor cunoscuti oameni de afaceri un set de masuri concrete pentru a-i ajuta. Insa totul s-a rezumat la planuri. Dupa doua luni de zile, cand premierul a fost demis printr-o motiune de cenzura, nicio masura nu se concretizase.
Al treilea premier, Victor Ponta, a preluat "fraiele tarii" pe 27 aprilie. De atunci, scena politica s-a transformat intr-un camp deschis de lupta intre premier si presedinte. De la batalia pentru reprezentarea tarii la Bruxelles, la acuzatii de plagiat si pana la... mai mult
Luni, 16 Iulie 2012, ora 07:30
Situatia europeana se inrautateste pe zi ce trece, iar viitorul uniunii monetare nu este sigur. Conform unor economisti internationali, in urmatorii trei-cinci ani, zona euro va fi formata doar din patru state, lucru care nu intra neaparat la capitolul "fictiune".
Desigur, spun economistii, uniunea monetara ar fi mult mai puternica, politicile fiscale fiind cu adevarat aplicate in statele despre care oficialii PIMCO spun ca vor forma noua zona euro - Spania, Franta, Italia si, bineinteles, Germania.
"E un scenariu, insa mi se pare un termen foarte scurt. E un scenariu spre care, in mod normal, ar trebui sa se indrepte Uniunea Europeana. O uniune nu poate sa existe decat daca statele membre sunt relativ de aceleasi dimensiuni. Aici ne regasim in fata unei Uniuni cu trei categorii de state - foarte dezvoltate economic, normal si slab. Neexistand o omogenitate, nu putem sa vorbim de o uniune," a declarat economistul Ionel Blanculescu, pentru Business24.
Conform acestuia, Uniunea Europeana nu poate exista in forma actuala din cauza diferentelor majore dintre statele membre. Economistului i se pare insa ca ideea celor de la PIMCO e o presupunere hazardata, Uniunea urmand sa fie formata din mai mult de patru state.
"Vor fi eliminate statele slab dezvoltate, precum Romania, Bulgaria, Grecia, Portugalia, Spania. Acestea probabil ca vor iesi din Uniune si vor ramane numai statele foarte dezvoltate", spune Blanculescu.
Dupa parerea sa, in viitoarea Uniune Europeana... mai mult
Miercuri, 16 Mai 2012, ora 18:05