Comisia Europeana a adoptat joi si o noua lista a tarilor terte ale caror cadre de combatere a spalarii banilor si a finantarii terorismului prezinta deficiente strategice, se arata intr-un comunicat al Executivului comunitar.
Tarile care au fost inscrise pe lista sunt: Bahamas, Barbados, Botswana, Cambodgia, Ghana, Jamaica, Mauritius, Mongolia, Myanmar, Nicaragua, Panama si Zimbabwe, iar cele care au fost retrase de pe lista sunt: Bosnia-Hertegovina, Etiopia, Guyana, Republica Democrata Populara Laos, Sri Lanka si Tunisia.
Comisia a publicat si o metodologie mai transparenta si perfectionata pentru identificarea tarilor terte cu un grad ridicat de risc ale caror sisteme de combatere a spalarii banilor si a finantarii terorismului prezinta deficiente strategice, care reprezinta o amenintare semnificativa la adresa sistemului financiar al UE. Acest demers va consolida dialogul UE cu tarile terte si va asigura o cooperare mai stransa cu Grupul de Actiune Financiara Internationala (GAFI).
Principalele elemente de noutate se refera la: interactiunea dintre procesul de includere pe lista al UE si cel al GAFI; o cooperare sporita cu tarile terte si consultarea consolidata a expertilor statelor membre. Parlamentul European si Consiliul vor avea acces la toate informatiile relevante in diferitele etape ale procedurilor, cu conditia respectarii unor cerinte adecvate de manipulare a informatiilor.
In temeiul Directivei privind combaterea spalarii banilor (DCSB), Comisia... mai mult
Joi, 07 Mai 2020, ora 18:25
Ministrii de Finante din Uniunea Europeana au decis vineri sa elimine Belize de pe lista neagra a paradisurilor fiscale, potrivit unui document UE consultat de Reuters.
Aceasta lista a fost creata in decembrie 2017 si a fost revizuita in martie 2019, in urma unei analize aprofundate a punerii in aplicare a angajamentelor asumate de jurisdictiile tarilor terte implicate in acest proces.
"Belize a adoptat reformele necesare pentru a imbunatati regimul fiscal pentru companiile internationale, care urma sa fie implementat pana la finele lui 2018", se arata in documentul UE, adaugand ca acest lucru a fost suficient pentru a fi inlaturata de pe lista neagra.
Ca urmare a deciziei de vineri, opt jurisdictii raman pe lista jurisdictiilor necooperante: Fiji, Oman, Samoa, Trinidad si Tobago, Vanuatu, Insulele Virgine Americane, Guam si Samoa Americana.
Sistemul de "lista neagra" al UE a fost creat in 2017 ca parte a combaterii evaziunii fiscale in urma unor dezvaluiri, precum Panama Papers si Paradise Papers, legate de utilizarea lacunelor juridice de catre firme si persoane fizice pentru a evita plata impozitelor. Expertii europeni au avut nevoie de aproape un an pentru a evalua un numar de 92 de jurisdictii din intreaga lume pentru ca in luna decembrie 2017 ministrii de Finante din statele membre ale Uniunii Europene sa anunte ca au adoptat o lista neagra a paradisurilor fiscale, care atunci cuprindea 17 jurisdictii din afara UE care nu coopereaza in probleme legate de... mai mult
Vineri, 08 Noiembrie 2019, ora 16:47
Ministrii de Finante din Uniunea Europeana au actualizat lista jurisdictiilor fiscale necooperante pe baza unui intens proces de analiza si de dialog, coordonat de Comisia Europeana, se arata intr-un comunicat al executivului comunitar.
Lista s-a dovedit a fi un real succes, intrucat multe state si-au modificat legislatia si sistemele fiscale pentru a se alinia la standardele internationale.
Pe parcursul anului trecut, Comisia a evaluat 92 de tari in functie de trei criterii: transparenta fiscala, buna guvernanta si activitatea economica reala, dar si pe baza unui indicator, existenta cotei zero a impozitului pe profit. Actualizarea demonstreaza ca acest proces clar, transparent si credibil a produs schimbari reale: 60 de state au luat masuri ca raspuns la ingrijorarile exprimate de Comisie, iar peste 100 de regimuri fiscale daunatoare au fost eliminate. Lista a avut, de asemenea, o influenta pozitiva asupra standardelor de buna guvernanta fiscala convenite la nivel international.
Pe baza examinarii efectuate de Comisie, ministrii au introdus marti pe lista neagra 15 tari. Dintre acestea, cinci nu si-au asumat niciun fel de angajamente de la prima lista neagra adoptata in 2017, respectiv Samoa Americana, Guam, Samoa, Trinidad si Tobago, precum si Insulele Virgine Americane. Alte trei tari se aflau in 2017 pe lista neagra, apoi au fost mutate pe lista gri in urma angajamentelor pe care si le-au asumat; acum insa trebuie reintroduse pe lista neagra deoarece nu si-au... mai mult
Marti, 12 Martie 2019, ora 17:01
Oficialii Uniunii Europene urmeaza sa propuna saptamana viitoare scoaterea a doua jurisdictii din Caraibe de pe lista neagra a paradisurilor fiscale, realizata in cadrul campaniei blocului comunitar indreptata impotriva evaziunii fiscale, arata documente ale UE consultate de Reuters.
In martie, Bahamas si St Kitts & Nevis au fost incluse pe lista tarilor a caror practici si reglementari fiscale nu sunt in linie cu standardele UE si care nu coopereaza in probleme legate de fiscalitate.
Dupa ce Bahamas, St Kitts & Nevis s-au oferit sa-si modifice reglementarile fiscale, oficialii UE au recomandat scoaterea lor de pe lista neagra si includerea lor pe asa-numita "lista gri", care cuprinde jurisdictiile care s-au angajat sa isi imbunatateasca practicile in materie de fiscalitate si care fac obiectul unei supravegheri stricte.
In cadrul reuniunii de vinerea viitoare a ministrilor de Finante din UE ar urma sa fie adoptata oficial decizia, a declarat pentru Reuters un oficial UE.
Alte sapte jurisdictii vor ramane pe lista neagra: Namibia, Palau, Samoa, Trinidad si Tobago, Guam, Samoa, Samoa Americana si Insulele Virgine Americane.
Expertii europeni au avut nevoie de aproape un an pentru a evalua un numar de 92 de jurisdictii din intreaga lume pentru ca in luna decembrie 2017 ministrii de Finante din statele membre ale Uniunii Europene sa anunte ca au adoptat o lista neagra a paradisurilor fiscale, care cuprindea 17 jurisdictii din afara UE (Samoa Americana, Bahrain,... mai mult
Vineri, 18 Mai 2018, ora 14:48
Ministrii de Finante ai statelor UE au scos Bahreinul, Insulele Marshall si Santa Lucia de pe lista neagra a paradisurilor fiscale. Este deja a doua ora cand ministrii aleg sa elimine state de pe aceasta lista neagra, adoptata in urma cu numai 3 luni.
Toate cele 11 tari care au fost scoase de pe lista neagra au fost trecute pe asa-numita "lista gri". Aceasta din urma cuprinde statele care s-au angajat sa isi imbunatateasca practicile in materie de fiscalitate si care fac obiectul unei supravegheri stricte din partea aurotitatilor UE, transmite Reuters.
"Sunt incantat sa vad ca mai multe jurisdictii si-au luat angajamentul de a-si reforma politicile astfel incat sa remedieze temerile noastre", a afirmat ministrul bulgar de Finante, Vladislav Goranov, a carui tara detine presedintia rotativa a UE.
Ministrii de Finante au decis, totodata, sa includa pe lista neagra a paradisurilor fiscale insulele Saint Kitts si Nevis, Insulele Virgine Americane si Bahamas. Desi si-au dorit sa fie eliminate de pe lista, Guam, Namibia, Palau, Samoa, Samoa Americana si Trinidad-Tobago nu s-au bucurat, inca, de acest privilegiu.
Dupa o analiza de aproape un an, in luna decembrie 2017, ministrii de Finante din statele membre ale Uniunii Europene au adoptat o lista neagra a paradisurilor fiscale, care cuprindea 17 jurisdictii din afara UE care nu coopereaza in probleme legate de fiscalitate.
Dupa modificarile recente, pe lista neagra se mai afla: Samoa Americana, Guam, Namibia,... mai mult
Marti, 13 Martie 2018, ora 15:42
Statele Uniunii Europene urmeaza sa scoata saptamana viitoare Bahreinul, Insulele Marshall si Sfanta Lucia de pe o lista UE a paradisurilor fiscale, lasand doar sase jurisdictii pe lista, la trei luni dupa ce aceasta a fost adoptata, potrivit unui document european citat marti de Reuters.
Masura este de natura sa provoace si mai multa dezaprobare din partea parlamentarilor si activistilor care au criticat puternic o prima diminuare a listei in ianuarie ce a redus aproape la jumatate numarul de jurisdictii listate, la noua de la 17.
Noua decizie de eliminare de pe lista a fost luata de Grupul responsabil cu Codul de Conduita al UE, ce include experti fiscali din cele 28 de state membre, potrivit unui document al UE consultat de Reuters.
Se asteapta ca ministrii de Finante din UE sa aprobe propunerea la reuniunea lor lunara periodica de la Bruxelles pe 13 martie.
Cele sase jurisdictii care raman pe lista neagra sunt Samoa Americana, Guam, Namibia, Palau, Samoa, precum si Trinidad si Tobago.
Bahrein, Insulele Marshall si Sfanta Lucia sunt scoase de pe lista dupa ce au facut "angajamente specifice" de a-si adapta regulile fiscale si practicile la standardele UE, se arata in document. Aceste angajamente nu sunt publice.
In ianuarie, guvernele UE au decis sa elimine de pe lista neagra Barbados, Grenada, Coreea de Sud, Macao, Mongolia, Tunisia, Emiratele Arabe Unite si Panama.
Delistarea Panama a provocat o puternica dezaprobare publica. Procesul UE de... mai mult
Marti, 06 Martie 2018, ora 22:10
Ministrii de Finante din statele membre ale Uniunii Europene au adoptat marti o lista neagra a paradisurilor fiscale, care cuprinde 17 jurisdictii din afara UE care nu coopereaza in probleme legate de fiscalitate, a anuntat reprezentantul Frantei, Bruno Le Maire, transmite Reuters.
Lista cuprinde: Samoa Americana, Bahrain, Barbados, Grenada, Guam, Coreea de Sud, Macao, Insulele Marshall, Mongolia, Namibia, Palau, Panama, Saint Lucia, Samoa, Trinidad si Tobago, Tunisia si Emiratele Arabe Unite, au declarat oficiali ai UE.
Ministrul francez Finante, Bruno Le Maire, a informat ca alte 47 de jurisdictii sunt incluse intr-o lista "gri", cu tari care s-au angajat sa isi imbunatateasca practicile in materie de fiscalitate.
Tarile de pe lista neagra pot pierde accesul la fondurile europene. Alte posibile contramasuri vor fi anuntate in saptamanile urmatoare, a precizat Bruno Le Maire.
Aceasta lista era asteptata cu nerabdare dupa recentele scandaluri care au scos la iveala numeroase sisteme de evaziune fiscala, de la 'LuxLeaks' la finele lui 2014, 'Panama Papers' in luna aprilie 2016 si 'Paradise Papers' in luna noiembrie 2017.
In cazul statelor care au decis sa respecte solicitarile UE, tarile dezvoltate au la dispozitie perioada de pana la finele lui 2018 pentru a adopta reformele cerute iar tarile in curs de dezvoltare pot face acelasi lucru pana la finele lui 2019.
In ceea ce priveste eventualele paradisuri fiscale din Caraibe, devastate de uraganele din luna... mai mult
Marti, 05 Decembrie 2017, ora 15:45
Statele Uniunii Europene si-au exprimat, vineri, sprijinul fata de elaborarea unei liste europene unice cu paradisurile fiscale, initiativa venita din partea Comisiei Europene in urma scandalului Panama Papers.
"Panama Papers au dat inca un impuls initiativelor deja demarate, au dat un impuls agendei noastre impotriva evaziunii fiscale si impotriva spalarii de bani", a declarat la o conferinta de presa ministrul olandez de Finante si in acelasi timp presedinte al Eurogrupului, Jeroen Dijsselbloem, transmite agentia EFE.
Reuniti vineri, la Amsterdam, la un consiliu informal ECOFIN, ministrii Economiei si Finantelor din statele Uniunii Europene au sprijinit "crearea unei liste cu tarile care nu coopereaza" in materie de transparenta fiscala, a indicat Dijsselbloem.
De asemenea, ministrii europeni si-au dat acordul pentru luarea de "masuri defensive coordonate, ce vor trebui sustinute de Consiliul European, in stransa colaborare si in paralel cu OCDE, pentru stabilirea ...citeste mai departe despre "Dupa dezvaluirile Panama Papers, UE face lista neagra a paradisurilor fiscale (Video)" pe Ziare.com mai mult
Sambata, 23 Aprilie 2016, ora 09:35
Uniunea Europeana (UE) a facut publica "lista neagra" cu paradisuri fiscale, care cuprinde tari de pe cinci continente.
"Speram ca toate aceste jurisdictii vor adopta in curand standardele internationale, mai ales in ceea ce priveste schimbul de informatii, pentru a lupta impotriva evaziunii fiscale. Intr-adevar, unele dintre ele au inceput sa faca acest lucru", se arata intr-un comunicat publicat pe site-ul Comisiei Europene.
Iata lista completa cu paradisuri fiscale:
Europa: Andorra, Liechtenstein, Guernsey si Monaco;Africa: Liberia, Mauritius si Seychelles;Asia: Brunei, Hong-Kong si Maldive;Oceania: Insulele Cooks, Nauru, Niue, Insulele Marshall si Vanuatu;Americile: Anguilla, Antigua si Barbuda, Bahamas, Barbados, Belize, Bermuda, Insulele Virgine Britanice, Insulele Cayman, Grenada, Montserrat, Panama, Sfantul Vicentiu si Grenadinele, Sfantul Cristofor si Nevis, Insulele Turks si Caicos, Insulele Virgine Americane.
O tara a intrat in acest "clasament" daca a fost pe ...citeste mai departe despre "Lista neagra a Uniunii Europene cu paradisuri fiscale" pe Ziare.com mai mult
Joi, 18 Iunie 2015, ora 10:28