Lipsa de lichiditate din sistemul financiar va continua sa ridice costul creditelor, dar va mentine dobanzi mari si la depozite inclusiv in 2013, estimeaza bancherii.
Chiar daca in ultimele saptamani, cateva banci locale, precum Volksbank, OTP Bank sau CEC Bank au anuntat promotii la imprumuturile pentru consum, pe termen lung, instabilitatea economica si politica va afecta clientii bancilor.
"Nu cred ca se va rezolva problema lichiditatii anul acesta. In cel mai bun caz, vom vedea imbunatatiri incepand cu cel de-al doilea semestru din 2013, daca vom demonstra ca suntem capabili sa crestem intr-un ritm mai rapid. Trebuie sa convingem pe plan extern ca ne-am facut temele si ca suntem seriosi, ca riscurile sunt compensate de randamentele platite", a declarat pentru Business24, Melania Hancila, economist-sef, Volksbank.
Reluarea finantarii externe
Lipsa de bani din sistemul financiar din Romania este cauzata in principal de posibilitatile tot mai reduse ale bancilor de a se imprumuta de pe plan extern.
Bancile grecesti se confrunta cu probleme de credibilitate, care au condus la retrageri masive de capital in Grecia. Astfel, valoarea depozitelor a ajuns, in aceasta vara, la cel mai redus nivel din ultimii sase ani. In aceste conditii, subsidiarele din Romania sunt nevoite sa isi gaseasca alte surse de finantare, decat in mod traditional.
De asemenea, banca centrala a Austriei a impus institutiilor financiare austriece, prezente inclusiv in Romania, sa... mai mult
Luni, 08 Octombrie 2012, ora 15:23
BNR ia in considerare o posibila scadere a rezervelor obligatorii la lei, avand in vedere lipsa structurala de lichiditate din piata, iar daca va fi operata o astfel de reducere va fi in "pasi extrem de mici" si "cu ochii in patru" pentru a nu crea alte dezechilibre, afirma Mugur Isarescu.
"Exista o lipsa structurala de lichiditate. In consecinta, se creeaza conditiile ca noi la BNR sa gandim o posibila reducere a rezervelor minime obligatorii la lei. Daca o vom face va fi in pasi extrem de mici si ?cu ochii in patru? ca sa nu cream alte dezechilibre si sa nu stimulam catusi de putin apetitul speculativ al unora asupra monedei nationale", a declarat guvernatorul BNR in briefing-ul de presa de dupa sedinta de politica monetara.
In prezent, nivelul rezervelor minime obligatorii este de 15% la resursele in lei plasate de bancile comerciale la BNR si 20% la depozitele pastrate in valuta.
Consiliul de Administratie al BNR a decis, miercuri, mentinerea ratei de politica monetara la 5,25% si a nivelurilor actuale pentru rezervele minime obligatorii, masura anticipata de analisti.
Banca centrala a remarcat in comunicatul care insoteste decizia de mentinere a dobanzilor persistenta incertitudinilor, in special in ceea ce priveste posibilitatile de finantare ale bancilor romanesti cu capital strain de la bancile-mama. Acestea determina o func]ionare inca tensionata a pietei monetare interbancare si apelul in crestere la liniile de credit de la BNR.
Rata anuala a... mai mult
Miercuri, 27 Iunie 2012, ora 19:59
Firme precum Johnson & Johnson, Pfizer si Peugeot se numara printre firmele care salveaza bancile europene aflate in dificultate, inversand rolul traditional dintre clienti si creditori.
In plus, doua mari companii farmaceutice americane si o companie de automobile din Franta au intrat recent pe piata "repo", potrivit unei surse anonime, citate de CNBC.
Bancile europene se lupta pentru a asigura finantarea lor de zi cu zi si in mare masura au incetat sa se crediteze reciproc de teama crizei datoriilor suverane.
Prin urmare, un grup de companii mari, cu fluxuri mari de lichiditati, a intrat pe piata "repo", piata unde pana in prezent tranzactiile esrau exclusiv bancare, oferind imprumuturi bancilor, spun sursele anonime.
Procentul tranzactiilor realizate de companii pe piata "repo", a crescut considerabil
Sursele afirma ca 25% dintre tranzactiile de pe aceasta piata sunt realizate de companii.
Piata repo ofera finantatorilor garantii stricte in legatura cu lichiditatile lor, raspunzand astfel ingrjorarilor privind posibilitatea ca sistemul bancar sa fie atat de slabit de criza incat sa nu poata da banii inapoi.
Frank Reiss, analist ce supravegheaza afacerile repo la Euroclear, a declarat in acest sens ca daca in trecut companiile faceau depozite in numerar, intr-un cont nesecurizat, in schimbul unei dovanzi, in prezent, firmele prefera imprumuturi de tip repo cu garantii pentru banii imprumutati.
Banca Centrala Europeana incearca sa sustina sistemul... mai mult
Marti, 10 Ianuarie 2012, ora 11:42
Ministerul de Finante a luat de la banci cat dublul imprumutului de la Comisia Europeana. Finantele au imprumutat de la banci, in ultimele 17 luni, 37,9 miliarde de lei (9,11 miliarde de euro), aproape dublul sumei imprumutate de la Comisia Europeana (CE). Urmarind soldul scadent al titlurilor de stat emise in perioada ianuarie 2008-mai 2009, Ministerul Finantelor Publice (MFP) trebuie sa ramburseze, in acest an, cel putin 37,9 miliarde de lei, echivalentul a 9,11 miliarde de euro.
La aceasta suma se adauga dobanda de peste 14% in 2008 si o medie de 12% in 2009.
DOBANDA externa vs. DOBANDA interna
Dobanda medie la care s-a imprumutat statul roman la CE este de 3% - 4%, potrivit Ministerului de Finante.
Cum imprumutul este acordat in transe, dobanda poate varia in functie de conditiile financiare internationale, dar nu va depasi 4%, este convingerea Finantelor.
Pe de alta parte, dobanzile de pe piata interna sunt mult mai ridicate, insa comparativ cu titlurile de stat emise in luna decembrie 2008, randamentul celor emise incepand cu luna februarie s-a redus, in medie, cu 2,75%.
In opinia guvernatorului Mugur Isarescu, dobanzile ridicate din piata inseamna fie lipsa de lichiditate, fie comportament "vicios".
Lipsa de lichiditate este si motivul pe care s-a bazat, cel putin teoretic, demersul autoritatilor de a contracta imprumutul extern de 20 de miliarde de euro.
Bancile prefera sa imprumute statul
In prima parte a anului 2009, din comportamentul bancilor s-a... mai mult
Marti, 19 Mai 2009, ora 09:29