Proasta implementare a programelor europene de ocupare a tinerilor, lipsa reformelor care sa atraga investitii in economie, nereformarea Agentiei Nationale pentru Ocuparea Fortei de Munca (ANOFM) si tratarea cu superficialitate a Planului de investitii de 315 miliarde de euro lansat de Uniunea Europeana (UE) sunt cateva dintre motivele pentru care fostul guvern trebuie sa se simta vinovat de rata crescuta a somajului in randul tinerilor din Romania.
Inca din anul 2014 am tot atras atentia ca adevaratele consecinte ale masurilor economice luate de Guvernul Ponta vor fi resimtite pe termen lung de catre romani si, mai ales, de catre tinerii aflati in cautarea unui loc de munca.
Iata ca vedem astazi deja cum Romania ramane in urma Europei in ceea ce priveste crearea de locuri de munca pentru tineri tocmai din cauza ca, in cei aproape 4 ani de guvernare, Victor Ponta nu a fost capabil sau nu a fost interesat sa adopte reformele necesare care sa genereze cresterea investitiilor si ...citeste mai departe despre "De ce Guvernul Ponta poarta vina somajului ridicat in randul tinerilor din Romania" pe Ziare.com mai mult
Marti, 23 August 2016, ora 10:02
1La noua luni, bugetul general consolidat inregistra un excedent de 6,1 miliarde de lei, respectiv 0,87% din PIB. Rezultatul pozitiv nu are, insa, legatura cu o mai buna incasare a veniturilor: ci cu taierea bugetelor de investitii, in special in administratia locala.
In primele trei trimestre, incasarile au fost mai mici decat cele programate si asumate prin legea bugetului, reiese din rapoartele publicate de Ministerul Finantelor Publice (MFP).
Astfel, in primul trimestru, la bugetul general consolidat s-au incasat 54,9 miliarde de lei, cu 0,2 miliarde de lei mai putin decat in program. In trimestrul al doilea, veniturile realizate au fost cu 2,7 miliarde de lei mai mici decat cele programate, iar in... citeste mai departe despre "Boala cronica a bugetului: Avem excedent, dar asta nu e deloc o veste buna" pe Ziare.com mai mult
Vineri, 13 Noiembrie 2015, ora 07:56
Autoritatile romane vor incerca sa convinga oamenii de afaceri din Arabia Saudita sa investeasca in agricultura, sistemul sanitar, proiecte energetice si imobiliare, principala problema fiind lipsa de promovare a Romaniei in ultimii 25 ani in aceasta tara, a declarat premierul Victor Ponta.
Seful Guvernului se afla intr-un turneu in mai multe tari din Golf, avand joi intalniri cu regele Arabiei Saudite, Salman Bin Abdulaziz Al Saud, si cu ministrul saudit al Comertului si Industriei, Tawfig Fawzan Alrabiah.
La finalul intalnirilor, Ponta a aratat ca Romania poate colabora cu Arabia Saudita si in domeniul turismului medical, beneficiind inca de o imagine foarte buna prin ceea ce a insemnat Institutul Ana Aslan, dar numai daca ofertele de transport si cazare, care in prezent nu sunt adecvate anului 2015, vor fi mai bine promovate.
Ponta si-a inceput turneul in tarile arabe - prima oprire, Arabia Saudita
Un alt domeniu potential de colaborare dintre cele doua tari este cel ...citeste mai departe despre "Ponta vrea sa atraga investitorii sauditi si lauda turismul medical" pe Ziare.com mai mult
Joi, 30 Aprilie 2015, ora 21:14
Practica folosirii ordonantelor de urgenta afecteaza increderea comunitatii de afaceri si atractivitatea mediului investitional, considera oamenii de afaceri, care spun ca 100 de astfel de acte pe an este un numar mult prea mare si cer ca propunerile legislative sa fie puse in dezbatere sase luni.
"Avem de-a face cu un numar incredibil de mare de ordonante de urgenta. Este o problema in Romania. Este clar ca 100 de ordonante de urgenta in medie nu pot asigura un mediu de afaceri functional", a declarat miercuri vicepresedintele Consiliului Investitorilor Straini, Steven van Groningen.
Presedintele Romanian Business Leaders, Mihai Marcu, a explicat ca lipsa de predictibilitate determina dificultati la nivelul companiilor, puse in situatia de a nu putea face predictii bugetare.
"Exista o parte a mediului de afaceri care nu mai poate sa taca, sa asiste fara nicio reactie la masurile luate de Guvern. Se vorbeste zilele astea despre buget, ca va creste TVA, cota unica, despre noi taxe locale, pe constructii si multe altele si noi in timpul asta facem niste bugete. Ne vedem cu directorii financiari, cu managerii de spitale (Marcu este si directorul general al operatorului de servicii medicale privat Medlife, n.r.) si ma intreaba cum fac bugele si nu stiu ce sa raspund. Noi avem credite la banci pe zece ani, dar predictibilitatea mediului de afaceri este pe un an", a aratat Marcu.
Proiectele legislative ar trebui sa treaca prin dezbatere publica cel putin sase luni... mai mult
Miercuri, 06 Noiembrie 2013, ora 14:01
Viitorul guvern are in fata mai multe decizii extrem de complicate. Sa continue privatizarile companiilor de stat? Care sa fie abordarea in domeniul concesionarii resurselor minerale ale tarii?
Noua putere politica a criticat constant initiativele in materie de privatizare ale companiilor de stat, inscrise si in scrisoarea de intentie cu Fondul Monetar International (FMI).
Privatizarea ratata a Cupru Min Deva a adus o valenta speciala. Mai mult decat oricand in Romania, privatizarea Cupru Min a nascut dezbateri aprinse asupra unei teme fundamentale: este oportun ca Romania sa privatizeze companii din industrii esentiale, pentru a nu le numi strategice, ale economiei? Vrand-nevrand, tema Cupru Min a lansat o adevarata dezbatere publica pe tema administrarii resurselor minerale ale Romaniei.
Nu este vorba numai despre cupru, ci si despre aurul de la Rosia Montana, despre exploatarea gazelor de sist de catre compania americana Chevron, dar si despre vanzarea unor pachete, fie ele si minoritare, la companiile energetice detinute de stat. Fara indoiala, tema este un "cartof fierbinte" in mana noii puteri politice.
Cupru Min naste dileme
Privatizarea Cupru Min a nascut doua tabere cu pareri diametral opuse. Una a celor care sustin ca exploatarea activelor statului trebuie facuta "prin noi insine", cu administrare si cu capital romanesc, eventual de stat. Cealalta tabara considera ca privatizarea are virtuti absolut necesare economiei romanesti accentuand pe... mai mult
Marti, 08 Mai 2012, ora 07:59