Bancile au resimtit o scadere semnificativa a cererii pe segmentul cardurilor de credit in ultimele luni, dar pentru perioada urmatoare intentioneaza sa-si puna in practica strategii agresive de atragere a clientilor, prognozand o revenire in teritoriu pozitiv a cererii de consum. In fata acestor provocari, este posibil ca bancile sa se pregateasca sa puna in functiune noi facilitatii clientilor.
Cardul de credit a fost pentru multi romani "centura de siguranta" in plina perioada de criza financiara. Insa la ora actuala, costurile cardurilor de credit au cea mai mare greutate in influentarea clientilor de retail sa cumpere un astfel de produs. Tocmai de aceea, pentru a vedea care sunt cele mai bune carduri de credit si care sunt bancile care ofera cele mai mici costuri , Business24 a luat in considerare cardurile standard din oferta primelor cinci banci si a incercat sa afle care sunt cele mai avantajoase oferte pe aceasta piata.
Bancile penalizeaza diferit
De exemplu, daca ai alege cardul de cumparaturi de la BCR, limita de creditare este cuprinsa intre 500 si 20.000 lei, iar dobanda fixa este de 28%/an pentru cardurile negarantate si de 23%/an pentru cardurile garantat. Perioada de gratie este de pana la 53 zile in care dobanda este 0%. Comisionul de emitere card principal este de 20 lei, iar comisionul de administrare anuala a cardului este de 45 lei.
Punct BRD, cu o linie de credit de pana la 20.000 de lei, are cea mai scazuta dobanda practicata de bancile... mai mult
Luni, 27 Ianuarie 2014, ora 14:30
EximBank a negat implicarea in procesul de privatizare a CFR Marfa si a afirmat ca nu sustine direct sau indirect vreunul dintre participantii la acest proces.
'Facilitatile acordate de catre EximBank companiei Grup Feroviar Roman (care participa atat la procesul de privatizare a CFR Marfa, cat si la privatizarea BDZ Freight Services EOOD - operatorul de stat de transport de marfa pe calea ferata din Bulgaria) vizeaza participarea grupului la procesul de privatizare al companiei nationale de transport feroviar din Bulgaria. Acordarea oricaror facilitati de catre EximBank se face pentru o destinatie precisa, fondurile neputand fi utilizate in alte scopuri', se arata in punctul de vedere al bancii.
Grup Feroviar Roman (GFR), membru al Grampet Group, a accesat o linie de credit de la EximBank, in valoare de 54 de milioane de euro, fonduri care vor fi folosite pentru investitiile pe care compania le va efectua in cadrul privatizarilor in care este implicata in Bulgaria si Croatia, potrivit unui comunicat al Grampet Group.
GFR se afla pe lista scurta a investitorilor interesati de privatizarea operatorului de stat de transport de marfa pe calea ferata din Bulgaria, BDZ Cargo, iar oferta financiara irevocabila pentru preluarea operatorului de stat din Bulgaria se va depune pe 25 iunie 2013. mai mult
Miercuri, 12 Iunie 2013, ora 18:08
Ministrul finantelor, Florin Georgescu, a declarat ca pentru plata imprumuturilor ajunse la scadenta, Romania are la indemana fondul de rezerva de la minister, dar si imprumutul de un miliard de euro de la Banca Mondiala, adaugand ca o alta varianta o reprezinta imprumuturile de pe piata interna si externa.
Florin Georgescu a declarat ca exista posibilitatea finantarii deficitului bugetar, cat si a refinantarii datoriei externe prin imprumuturi de pe pietele de capital externe.
Din pacate, Romania are de finantat si rambursarea imprumuturilor mai vechi, dar si deficitul curent, care in 2012 a fost calculat dupa niste cifre optimiste ale cresterii ecnomice, a veniturilor la buget.
"Dupa jumatate de an scursa din 2012 economia nu arata prea bine si vor fi greu de atins acele obiective pe care si le propunea bugetul in ceea ce priveste deficitul", a declarat pentru Business24 analistul economic Aurelian Dochia.
Deficit mare, probleme de finantare
Daca deficitul este mai mare, atunci si finantarea deficitului curent devine o problema ceva mai complicata si, evident ca si banii pentru plata obligatiilor la datoria veche va fi mai dificila.
Nu exista alta sursa de finantare a deficitului decat noi imprumuturi necesare platii nevoilor curente, dar si mai vechi ale statului, iar acestea pot fi obtinute de la organismele financiare internationale, de pe piata interna si de pe piata de capital internationala. "Nu exista o alegere intre aceste trei optiuni, ci... mai mult
Marti, 17 Iulie 2012, ora 17:53
Startup-ul de plati Wallaby Financial vrea sa lanseze un dispozitiv care sa contina mai multe carduri de credit. Unificarea acestora are ca motiv o mai buna administrare a lor si consolidarea sistemului de puncte de recompensa.
Multe persoane folosesc mai multe carduri de credit prin care se ofera recompense, precum puncte pentru liniile aeriene sau pentru hotel, care sunt folosite in momentul in care se cumpara diverse obiecte. Cu atat de multe alegeri si recompense care se schimba frecvent, poate sa fie debusolant pentru un utilizator sa isi dea seama ce card sa aleaga, conform Technology Review.
Matthew Goldman, fondatorul si directorul Wallaby Financial, a initiat un sistem prin care toate cardurile de credit sunt conectate prin intermediul unui dispozitiv, in schimbul achitarii unei taxe. Compania mizeaza pe faptul ca imbunatatirea sistemului de carduri de credit existent va usura si ii va atrage pe oameni, mai mult decat noile tehnologii de plata, inclusiv cele care se bazeaza pe chipuri de incorporate in telefoane, care functioneaza pe un camp de comunicatii apropiat.
Cei care doresc sa beneficieze de serviciile Wallaby Financial, trebuie sa ii ofere companiei informatii despre cardurile lor de credit, iar aceasta le trimite o bucata de pastic pe care clientii o vor folosi in schimbul celorlalte carduri. In momentul in care se plateste cu cardul Wallaby, serviciul acestuia foloseste algoritmi pentru a decide ce card din structura sa va plati serviciul... mai mult
Joi, 05 Iulie 2012, ora 18:58
Compania nationala Posta Romana vrea sa ia o linie de credit de 40 milioane lei pentru finantarea capitalului de lucru, cu o perioada de rambursare de 12 luni si urmeaza sa organizeze o licitatie deschisa pe 20 aprilie in acest sens, potrivit unui anunt al companiei de pe e-licitatie.ro si preluat de NewsIn.Bancile interesate sa participe trebuie sa depuna o garantie de participare de 75.000 lei.
Afacerile companiei nationale Posta Romana au scazut anul trecut cu peste 4%, la 1,374 miliarde lei, fata de cifra de afaceri inregistrata in 2009, de 1,435 miliarde lei, din cauza scaderii volumului prestarilor efectuate de companie in 2010. mai mult
Joi, 10 Martie 2011, ora 17:37
Fondul de Garantare a Depozitelor (FGD) isi va intari finantarea prin cresterea contributiilor bancilor participante, din 2011, si va renunta treptat la liniile de credit stand-by de la institutiile de credit, potrivit memorandumului de intelegere incheiat de Romania cu Uniunea Europeana, informeaza Mediafax."Intarirea finantarii fondului de garantare a depozitelor se va realiza prin majorarea cotei efective de contributie la 0,34% in 2011 si cresterea progresiva a ratei de acoperire prealabila la 2%, eliminarea treptata a liniilor de credit stand-by de la institutiile de credit si revizuirea aranjamentelor de guvernanta a Fondului de Garantare a Depozitelor pentru a se asigura ca nici membrii consiliului si nici angajatii institutiilor de credit nu sunt reprezentati in Consiliul de Administrare al FGD", potrivit memorandumului.
Cota procentuala anuala nu poate depasi nivelul maxim de 0,5% din echivalentul in lei al soldului depozitelor garantate de Fond, si se situeaza in prezent la 0,2%. Amendamentele necesare schimbarilor legate de FGD vor intra in vigoare de la finele lunii septembrie 2010.
"Pentru asigurarea resurselor financiare ale Fondului fiecare institutie de credit autorizata de Banca Nationala a Romaniei este obligata sa acorde anual, la cererea Fondului, o linie de credit stand-by in lei.
Conventiile privind liniile de credit stand-by vor fi incheiate, de regula, pana la sfarsitul lunii februarie a fiecarui an.
Fondul va plati din resursele sale... mai mult
Luni, 10 Mai 2010, ora 23:58
Bank Leumi Romania a lansat o linie de credit pentru companii, in lei, cu o dobanda fixa de 8,9% pe an, care poate fi acordata pe o perioada de 6-12 luni pentru finantarea platilor curente, salariilor, utilitatilor, datoriilor catre stat sau furnizori si altor cheltuieli operationale."Bank Leumi Romania a lansat linia de credit Business Plus, cu dobanda fixa pe toata perioada facilitatii, de numai 8,9% pe an la creditele in lei.
Perioada de creditare este de 6-12 luni, timp in care clientii vor beneficia de un numar nelimitat de trageri, suma acordata reintregindu-se pe masura ce este rambursata", se arata intr-un comunicat al bancii.
Potrivit Bank Leumi, o data cu contractarea liniei de credit, serviciul de Internet Banking Leumi Online va fi oferit gratuit, clientii beneficiind astfel de o reducere a comisioanelor la operatiuni cu 30% fata de comisioanele standard practicate de banca.
In Romania, Bank Leumi este prezenta din anul 2006, avand o retea de 37 de unitati. Bank Leumi Israel este actionarul majoritar al Bank Leumi Romania, detinand 99,90% din capitalul social al bancii, singura institutie de credit cu capital israelian din tara.
Profitul net al Bank Leumi Romania a crescut anul trecut cu 43%, la 4,3 milioane de dolari, de la 3 milioane dolari in 2008. mai mult
Duminica, 11 Aprilie 2010, ora 23:13
Riscurile pentru economia tarilor din Europa de Est nu sunt "nici mai mici, nici mai mari" decat in cazul altor tari emergente, a apreciat vineri directorul general al FMI Dominique Strauss-Kahn, in contextul in care indicatorii din aceasta regiune sunt pe rosu, informeaza Newsin. "Exista intr-adevar riscuri pentru Europa de Est, ca pe toate pietele emergente, si putem sa le depasim. Problemele din Europa de Est nu sunt nici mai mici, nici mai mari decat in alte tari emergente", a declarat el intr-o conferinta de presa de la Viena, in marja unei conferinte a economistilor. "Tarile emergente s-au bazat pe afluxuri de capital, iar capitalurile au fost retrase" odata cu izbucnirea crizei, a precizat Strauss-Kahn. FMI are "deja patru programe (de ajutor financiar) in Europa de Est", a adaugat el. "Poate ca vom mai avea si altele in saptamanile sau lunile ce vor urma", a mai spus directorul FMI. Pana in prezent, FMI a incheiat acorduri pentru linii de credite cu Ungaria, Letonia, Ucraina si Romania. Produsul Intern Brut al principalelor tari din Europa de Est membre ale Uniunii Europene au afisat scaderi importante in primul trimestru al anului 2009, potrivit cifrelor provizorii publicate vineri. Astfel, Slovacia a inregistrat o scadere de 5,4% intr-un an, Ungaria 5,8%, Cehia 3,5%, Bulgaria 3,5%. In Romania, PIB-ul s-a contractat cu 2,6% in primul trimestru fata de trimestrul precedent si cu 6,4% fata de aceeasi perioada a anului trecut, a anuntat Institutul National de... mai mult
Vineri, 15 Mai 2009, ora 14:12
Polonia nu va folosi probabil vreo parte din linia flexibila de creditare pe care o cere de la Fondul Monetar International (FMI), a declarat astazi ministrul adjunct al finantelor, Ludwik Kotecki, scrie Reuters. Acesta a spus ca zlotul este subevaluat si ca accesul la facilitatea de creditare va fi benefic pentru evolutia viitoare a monedei poloneze. De asemenea, Halina Wasilewska-Trenkner, unul dintre membrii consiliului de politica monetara din Polonia, a spus ca intrarea statului in ERM-2, anticamera zonei euro, este mult mai probabila daca zlotul se va stabiliza, in contextul accesului la fondurile FMI. Ministrul polonez de finante, Jacek Rostowski, a spus tot astazi ca volatilitatea zlotului polonez ar putea scadea, datorita sprijinului acordat de FMI. Marti, Rostowski a anuntat ca Polonia va fi cea de-a doua tara, dupa Mexic, ce va apela la linia flexibila de creditare oferita de FMI, iar cuantumul sumei cerute se va ridica la 20 miliarde dolari. In acelasi timp, seful FMI, Dominique Strauss-Kahn, a declarat ca se asteapta ca FMI sa aprobe rapid aceasta cerere. "Sper ca perioada de volatilitate a zlotului sa fi trecut. Cred ca accesul la fondurile FMI ne va ajuta in acest sens", a declarat Rostowski pentru postul de radio Tok FM. Zlotul s-a depreciat cu peste 30% fata de euro, de la nivelul maxim atins, dar a castigat peste 15% ulterior. Volatilitatea acestuia a fost unul dintre cele mai mari obstacole in calea intrarii Poloniei in anticamera de asteptare pentru... mai mult
Miercuri, 15 Aprilie 2009, ora 13:28