Grupul aerospatial european Airbus a anuntat luni noi masuri destinate consolidarii pozitiei sale financiare in contextul in care pandemia de coronavirus afecteaza industria calatoriilor, transmite Reuters.
Printre aceste masuri se numara o noua linie de credit in valoare de 15 miliarde de euro, anularea dividendelor pentru 2019, in valoare de 1,80 euro pe actiune ceea ce reprezinta o valoare totala de aproximativ 1,4 miliarde de euro, precum si suspendarea finantarii pentru completarea schemelor de pensii complementare.
"Gratie acestor decizii, compania dispune de lichiditati suficiente pentru a face fata nevoile suplimentare de trezorerie legate de COVID-19", a informat Airbus, care afirma ca dispune de lichiditati in valoare de aproximativ 30 miliarde de euro.
"Prima noastra prioritate este sa ii protejam pe oameni si sa sustinem eforturile globale destinate limitarii raspandirii coronavirusului", a declarat directorul general de la Airbus, Guillaume Faury.
Industria aeronautica globala a fost grav lovita de raspandirea pandemiei de coronavirus. Multe companii aeriene si-au suspendat aproape in totalitate operatiunile comerciale iar unele au cerut ajutorul guvernului pentru a putea trece de saptamanile urmatoare.
Airbus a incheiat anul 2019 cu pierderi de 1,36 miliarde de euro in pofida cresterii livrarilor, afectat in special de amenda de 3,6 miliarde de euro intr-un dosar de coruptie dar si de costurile suplimentare de 1,2 miliarde de euro pentru... mai mult
Luni, 23 Martie 2020, ora 11:45
Enel SpA ("Enel") a semnat cu UniCredit SpA ("UniCredit") prima sa linie de credit de tip revolving asociata de realizarea Obiectivelor de Dezvoltare Durabila (ODD) ale ONU, un contract de imprumut "asociat de indeplinirea ODD" in valoare de 1 miliard de euro, cu termen 5 ani.
"Cu aceasta linie de credit inovatoare, progresam in directia obtinerii de finantare sustenabila legata de realizarea obiectivelor de decarbonizare ale Grupului, in conformitate cu Obiectivele de Dezvoltare Durabila ale Organizatiei Natiunilor Unite," a declarat Alberto De Paoli, directorul financiar al Enel.
"Aparitia de instrumente financiare care rasplatesc comportamentul responsabil fata de mediu este o confirmare suplimentara a validitatii ecuatiei care leaga sustenabilitatea de crearea de valoare. Privind in viitor, instrumente de acest tip vor fi utilizate din ce in ce mai mult pentru implementarea strategiei de finantare a Grupului".
Noua linie de credit si primul program mondial de obligatiuni legate de ODD, lansat de Enel in septembrie, sunt destinate sa extinda si sa diversifice sursele de finantare sustenabila ale Enel.
Aceasta noua abordare a finantarii face parte din strategia de creare a valorii prin integrarea ODD in modelul de afaceri al Grupului, strategie care a contribuit la cresterea Enel si la reducerea profilului sau de risc.
In Planul Strategic actual, Enel s-a concentrat pe crearea de valoare prin optiuni de business care sustin indeplinirea urmatoarelor patru... mai mult
Joi, 03 Octombrie 2019, ora 13:58
Ministrul german de Finante, Wolfgang Schaeuble, a afirmat marti ca o linie de credit ar putea fi disponibila pentru Grecia la sfarsitul lunii februarie, dar in prezent Atena nu are nevoie de fonduri suplimentare, transmite Reuters.
'Grecia a cerut prelungirea programului de asistenta financiara. Cererea va fi limitata la o extindere de doua luni, vom discuta saptamana viitoare in Parlamentul Germaniei si speram sa ajungem la un acord. Daca alte state membre sunt de acord, vom obtine o prelungire. Apoi o linie de credit ar putea fi disponibila pentru Grecia la sfarsitul lunii februarie dar in prezent Atena nu are nevoie de fonduri suplimentare', le-a declarat jurnalistilor Schaeuble dupa intalnirea Eurogrupului, informeaza Agerpres.
Luni seara, ministrii de Finante din zona euro au anuntat ca ar fi dispusi sa prelungeasca, pentru doua luni, programul de asistenta convenit cu Grecia, care conform calendarului initial va expira la data de 31 decembrie 2014. Atat Grecia, cat si creditorii internationali vor ca actualul program de asistenta sa fie urmat de o linie de credit preventiva, in cazul in care aparitia unor probleme economice ii vor descuraja pe investitorii privati sa imprumute bani Greciei.
Parlamentul Greciei a adoptat luni dimineata bugetul pentru 2015, fiind pentru prima data in ultimele trei decenii cand autoritatile de la Atena si-au propus un buget echilibrat. Premierul grec Antonis Samaras vrea sa puna capat cat mai rapid programului de asistenta... mai mult
Miercuri, 10 Decembrie 2014, ora 10:07
Gazprom, cel mai mare furnizor de gaze din Europa, a semnat un acord bilateral de creditare in valoare de 390 de milioane de euro cu banca italiana UniCredit, potrivit unui comunicat al companiei din Rusia.
"Acordul are o importanta istorica atat in ceea ce priveste promovarea relatiilor reciproc avantajoase dintre cele doua companii, cat si pentru extinderea cooperarii Gazprom cu comunitati financiare din Italia si din intreaga Europa", se arata in comunicatul Gazprom, transmis de Mediafax.
Andrei Kruglov, directorul departamentului Economic al Gazprom, si Gianfranco Bisagni, directorul departamentului de Investitii al UniCredit Bank, au reprezentat cele doua companii.
Semnarea acordului dintre Gazprom si UniCredit vine in contextul in care, luni, Rusia a decis sa renunte la realizarea gazoductului ruso-italian South Stream, din cauza opozitiei Bulgariei.
Gazprom detinea 50% din South Stream Transport, care urma sa construiasca gazoductul. Ceilalti actionari erau grupul italian Eni, cu o participatie de 20%, EDF din Franta si Wintershall din Germania, fiecare cu o participatie de cate 15%.
Proiectul gazoductul South Stream presupunea transportul de gaze naturale din Rusia, pe sub Marea Neagra, catre tarile din sudul si centrul Europei.
Proiectul a fost suspendat in momentul in care Comisia Europeana si-a exprimat ingrijorarea in legatura cu acordurile bilaterale pe care Rusia le are cu tarile prin care urmeaza sa treaca gazoductul, printre care Austria,... mai mult
Luni, 08 Decembrie 2014, ora 09:33
Comisia Europeana (CE) a anuntat luni ca a avizat un plan al Bulgariei de a pune o linie de credit de 3,3 miliarde de leva (1,7 miliarde de euro) la dispozitia bancilor afectate de atacuri speculative in ultima perioada.
"Comisia a concluzionat ca ajutorul de stat furnizat prin accesul la aceasta linie de credit este proportional cu nevoia de a asigura lichiditate suficienta in sistemul bancar in anumite circumstante", se arata intr-un comunicat al CE.
Sistemul bancar din Bulgaria "este bine capitalizat si dispune de niveluri ridicate de lichiditate comparativ cu institutii de credit similare din alte state membre. Bulgaria a luat aceasta masura preventiv, pentru a creste lichiditatea si pentru a asigura stabilitatea sistemului financiar", noteaza Comisia.
Decizia autoritatilor de la Sofia vine dupa ce populatia a retras sume mari de bani din banci in ultimele zile, punand presiune asupra lichiditatilor acestora.
Politia din Bulgaria a retinut duminica cinci barbati suspectati de un atac informational organizat impotriva sistemului financiar al tarii, guvernul de la Sofia incercand sa puna capat celei mai grave retrageri de lichiditati din banci din ultimii 17 ani.
Patru barbati au fost arestati la Sofia, iar un altul la Ruse, sub suspiciunea de a fi raspandit informatii false, rau intentionate impotriva bancilor, pentru destabilizarea sistemului bancar, a anuntat duminica Agentia de Stat pentru Siguranta Nationala (DANS).
Barbatii retinuti au folosit... mai mult
Luni, 30 Iunie 2014, ora 14:14
Grupul german Daimler, proprietarul Mercedes-Benz Cars, a incheiat un acord cu un consortiu format din peste 40 de banci pentru o linie de credit de 9 miliarde euro, finantand astfel programul ambitios de dezvoltare a unor modele noi, cu scopul de a deveni lider de piata pana in 2020.
Finantarea va inlocui o linie de credit existenta, de 7 miliarde euro, care ar fi urmat sa se incheie in 2015, potrivit unui comunicat al Daimler, citat de Bloomberg.
Noua linie de credit are o durata de 5 ani, cu posibilitatea de a fi prelungita pana in 2020.
"Suntem incantati de interesul mare pentru aceasta linie de credit. Am decis sa innoim mai devreme finantarea existenta, in principal datorita conditiilor favorabile de piata, si am obtinut astfel o lichiditate solida pe termen lung", a declarat in comunicat directorul financiar al Daimler, Bodo Uebber.
Consortiul este format din peste 40 de banci din Europa, Asia si continentul american, iar licitatia a fost "suprasubscrisa semnificativ", a precizat compania.
Directorul gneeral al Daimler, Dieter Zetsche, s-a angajat sa readuca Mercedes-Benz pe primul loc in topul producatorilor de automobile de lux pana in 2020. Compania a cazut pe locul al treilea dupa vanzari in 2011, fiind devansata de BMW si Audi, divizie a Volkswagen.
Grupul spera sa atinga acest obiectiv prin investitii in dezvoltarea a numeroase modele noi. mai mult
Vineri, 27 Septembrie 2013, ora 11:37
BERD isi intensifica sprijinul acordat Romaniei pentru a depasi impactul crizei financiare, printr-un imprumut de 80 milioane euro acordat Bancii Comerciale Romane (BCR), pentru sub-creditarea intreprinderilor mici si mijlocii, a anuntat, luni, BCR.
"Imprumutul, care va fi acordat in doua transe egale, va sprijini afacerile locale, care sunt inca afectate de criza financiara globala. Deoarece Romania da semne de redresare economica, este foarte important sa se imbunatateasca accesul companiilor la finantare", se spune in comunicat.
BCR va acorda finantare intreprinderilor mici si mijlocii sub forma de credite de investitii, facilitati de creditare, credite pentru capital de lucru, finantare pentru leasing, factoring si alte instrumente de finantare, cu accent special pe agricultura si agri-business. Creditele acordate companiilor vor fi disponibile atat in euro cat si in lei.
BCR, impreuna cu parteneri internationali, sustine intreprinderile mici si mijlocii sa dezvolte proiecte viabile prin programe de finantare competitive. Incepand cu anul 2000, BCR a finantat peste 10 000 de astfel de proiecte (din fonduri proprii sau din fonduri imprumutate de la institutiile financiare internationale), pentru care valoarea totala cofinantata a fost de peste 1 miliard euro.
"Am lucrat indeaproape cu BCR de multi ani si suntem incantati sa intensificam cooperarea prin acest nou proiect. Acest lucru demonstreaza angajamentul continuu al BERD si BCR de a sprijini economia... mai mult
Luni, 17 Iunie 2013, ora 13:41
Fondul Monetar International a aprobat o noua linie de credit de tip preventiv pentru Polonia, cu scopul de a ajuta aceasta tara sa faca fata incetinirii economiei sale si de a pastra increderea investitorilor.
FMI a acordat Varsoviei o "linie de credit modulabila" (LCM) de 33,8 miliarde de dolari (la cursul de schimb actual) pentru o perioada de doi ani, supusa reexaminarii dupa un an.
LCM reprezinta un tip de imprumut rezervat tarilor considerate bine guvernate, ce le permite sa obtina lichiditati in momentul si in cuantumul pe care il doresc. Polonia a indicat ca nu intentioneaza sa recurga la acest credit decat in caz de nevoie.
FMI apreciaza intr-un comunicat ca economia poloneza, "foarte solida", incepe "sa resimta vanturile potrivnice venite din restul Europei, iar cresterea a incetinit de la inceputul anului 2012".
"Activitatea economica va continua sa se modereze in 2013, riscurile fiind legate de legaturile comerciale si financiare importante ale Poloniei cu restul regiunii", adauga FMI.
LCM va permite Varsoviei sa "faca fata socurilor externe, va consolida increderea investitorilor si va continua sa sprijine politica economica a autoritatilor", se mai afirma in comunicatul Fondului Monetar International. mai mult
Sambata, 19 Ianuarie 2013, ora 12:32
Imprumuturile de la bancile-mama catre subsidiarele din Romania au scazut cu cinci procente incepand din anul 2011, a declarat luni, viceguvernatorul Bancii Nationale a Romaniei, Cristian Popa.
El a apreciat ca nu este o reducere brusca a liniilor de credit mama-fiica, iar situatia din Romania este mai buna decat in Ungaria, Serbia sau Bulgaria.
Potrivit oficialului BNR, in ultimii doi ani, creditul catre sectorul privat a scazut cu numai 1,5 procente, in termeni reali, aceasta dezintermediere fiind una fireasca dupa cresterile nesustenabile din trecut.
"Ceea ce nu dorim este o dezintermediere prea rapida sau excesiva", a spus Popa.
Oficialul BNR a mai aratat ca solvabilitatea sectorului bancar este de 14,6%, robusta si foarte buna, mult peste limitele impuse de autoritatea bancara europeana si la un nivel superior multor state europene. mai mult
Luni, 06 August 2012, ora 17:57