Incepand cu data de 9 mai, romanii nu vor mai putea face tranzactii cash mai mari de 50.000 de lei pe zi (intre persoane fizice) si de 10.000 de lei pe zi (intre persoanele fizice si juridice).
Potrivit analistilor KeysFin, decizia va aduce un control mai bun al finantelor publice si, mai ales, un castig in plus pentru mediul bancar.
Noua lege "pentru intarirea disciplinei financiare privind operatiunile de incasari si plati in numerar " (nr. 70/2015), publicata in Monitorul Oficial, prevede ca platile care acum se pot face in numerar vor fi limitate.
Potrivit analistilor KeysFin, masura reprezinta o lovitura puternica pentru cei care lucreaza acum cu sume importante de cash.
"Tinta autoritatilor o reprezinta limitarea sumelor mari de cash care circula in economie si, in general, stimularea platilor prin conturi, ce pot fi urmarite de organele fiscale si impozitate", afirma KeysFin.
"Este o masura menita sa reduca evaziunea dar care, pe de alta parte, limiteaza circulatia banilor intr-o economie imatura. Nu este exclus ca, in loc sa stimuleze activitatea economica, aceasta sa influenteze in mod negativ apetitul pentru investitii in zona gri a economiei, una semnificativa", au explicat expertii.
"Vorbim in general de afaceri din retail, intermedieri financiare, imobiliare si auto, acolo unde se fac inca platile la sacosa si unde, de altfel, evaziunea fiscala inregistreaza cote ridicate",afirma acestia.
Noile reglementari vor afecta inclusiv tranzactiile... mai mult
Joi, 16 Aprilie 2015, ora 16:51
2Camera Deputatilor a adoptat, saptamana trecuta, proiectul de lege care limiteaza incasarile si platile in numerar efectuate de firme. De asemenea, Comisia pentru buget, finante si banci a aprobat un amendament prin care se introduce un plafon si pentru operatiunile intre persoane fizice. Insa ce efecte vor avea aceste masuri?
Pentru a intra in vigoare, noile reguli trebuie sa fie promulgate de presedintele tarii, Klaus Iohannis, iar apoi publicate in Monitorul Oficial.
Prevederile arata ca incasarile si platile in numerar intre persoanele fizice se vor putea efectua intr-o limita zilnica de 50.000 de lei/tranzactie, iar plafonul pentru firme este de 10.000 de lei.
Interzicerea platilor cash pentru masini, case si terenuri - ce a decis Guvernul
Ce efecte are
Este evident faptul ca scopul urmarit la introducerea acestei noi reglementari este acela de a diminua evaziunea fiscala, considera Gabriel Sincu, director executiv al diviziei asistenta fiscala si juridica al firmei... citeste mai departe despre "Gata cu gentile pline cu bani: Limitarea platilor cash e de ajuns pentru a reduce evaziunea?" pe Ziare.com mai mult
Joi, 19 Martie 2015, ora 07:10
Firmele vor putea sa realizeze operatiuni de incasari si plati in numerar in limita unor anumite plafoane zilnice. Mai mult, daca vor efectua tranzactii cu persoane fizice vor trebui, de asemenea, sa respecte o serie de limite. Totusi, exista anumite operatiuni carora nu li se vor aplica respectivele limite. Toate aceste aspecte au fost aprobate deja de Guvern si se afla in dezbatere in Parlament.
Proiectul de lege referitor la stabilirea unor plafoane pentru tranzactiile in numerar efectuate de firme, aprobat de Guvern in sedinta din 2 aprilie, a fost inregistrat recent la Parlament.
Mai exact, proiectul de lege pentru intarirea disciplinei financiare privind operatiunile de incasari si plati in numerar se afla in dezbatere la Senat, unde a primit avize favorabile din partea Consiliului Legislativ, al Consiliului Economic si Social si al Comisiei pentru afaceri europene.
Citeste mai multe despre In limita a ce sume vor putea efectua firmele plati si incasari in numerar pe AvocatNet.ro mai mult
Miercuri, 07 Mai 2014, ora 14:19
Actul normativ privind limitarea platilor in numerar si a comisioanelor interbancare va intra in vigoare numai dupa ce trece prin Parlament, in conditiile in care Ministerul Finantelor Publice a republicat pe site-ul propriu, sub forma unui proiect de lege, prevederile in acest sens.
Initial, se intentiona promovarea actului normativ prin Ordonanta de Urgenta.
De altfel, premierul Victor Ponta afirma, la inceputul acestei luni, ca propunerea privind limitarea platilor si incasarilor in numerar pentru persoane fizice si juridice si scaderea comisioanelor va fi, in final, proiect de lege, iar bancile trebuie sa fie de acord cu masura daca va fi adoptata de Parlament.
Comisioane limitate la 2% si 3%
Potrivit proiectului mentionat, platile si incasarile in numerar vor fi plafonate pentru toate categoriile de persoane, insa si comisioanele interbancare pentru plata cu cardul vor fi limitate la maximum 0,2% din valoarea tranzactiei in cazul cardurilor de debit, respectiv 0,3% in cazul cardurilor de credit.
"Operatiunile de incasari si plati efectuate de persoane juridice, persoane fizice autorizate, intreprinderi individuale, intreprinderi familiale, liber profesionisti, persoane fizice care desfasoara activitati in mod independent, asocieri si alte entitati fara personalitate juridica de la/catre oricare din aceste categorii de persoane se vor realiza numai prin instrumente de plata fara numerar", se precizeaza in proiectul de act normativ.
Astfel, platile in... mai mult
Luni, 10 Februarie 2014, ora 17:26
Limitarea platilor in numerar, mai ales la tranzactii cu terenuri, aminteste de dictonul "drumul spre iad e pavat cu bune intentii", spune guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, care apreciaza ca initiatorii nu cunosc birocratia mare a unei astfel de tranzactii si se mira ca multe terenuri sunt nelucrate.
"Drumul spre iad este pavat cu intentii bune. Nu cunosc tari in lume unde sa nu se mai faca plati cash, desi problema economiei gri si a spalarii banilor apare in multe state (...) Am vazut ca se penalizeaza cumpararea de teren cu numerar. Sa-mi spuna cum reusim sa aducem un biet batran cu 2.000 de metri patrati sa-l aducem la banca, sa-i facem cont, sa parcurga toate procedurile de cunoastere a clientului", a spus Isarescu.
Isarescu: Procedura de vanzare a terenului presupune o birocratie ridicata
El a aratat ca, oricum, procedura de vanzare a terenului presupune o birocratie ridicata, cu drumuri la primarie, la notar si este in sine un efort, mai ales pentru detinatorii de pamant in varsta.
"Nici nu stiti cate formalitati sunt pentru cumpararea unui teren, sau cei care au elaborat legea nu stiu. Si apoi ne minunam ca avem zone in paragina", a completat Isarescu.
In ceea ce priveste comisioanele interbancare, guvernatorul BNR crede ca acestea au fost exagerate, dar pe termen mediu - lung se vor alinia practicilor europene.
"Cateodata trebuie sa fortezi. Nu stiu daca, in momentul actual, a forta prea mult nu va avea afecete inverse. Colegii de la BNR au... mai mult
Joi, 06 Februarie 2014, ora 17:07
Guvernul vrea sa interzica plata in numerar pentru cumpararile de terenuri, case si masini, indiferent de valoarea acestora, atat cumparatorul, cat si vanzatorul riscand o amenda de 20% din valoarea tranzactiei, potrivit unui proiect de ordonanta.
"Prin exceptie de la prevederile art.2, 3 si 9 din prezenta ordonanta, contravaloarea achizitiilor de bunuri imobile si autovehicule se achita doar prin instrumente de plata fara numerar", se arata in document.
Aceasta prevedere este valabila atat pentru firme, cat si pentru populatie si cuprinde toate tipurile de imobil, precum si orice fel de autovehicul, indiferent daca este la prima vanzare sau second-hand.
De asemenea, Guvernul introduce noi plafoane privind platile maxime pe care firmele le pot efectua zilnic in numerar, precum si platile in numerar pe care poate sa le faca populatia catre firme.
Platile vor fi limitate de la 10.000 la 2.000 de lei
Platile in numerar pe care le pot efectua firmele intre ele si catre persoane fizice vor fi limitate la 2.000 de lei pe zi, de la 10.000 de lei pe zi, respectiv 5.000 de lei pentru un singur furnizor, si va fi introdus un plafon de 10.000 de lei pentru astfel de plati intre persoanele fizice.
In prezent, plafoanele zilnice pentru platile in numerar intre firme sunt de 10.000 de lei pe zi, respectiv de 5.000 de lei catre acelasi furnizor si de 10.000 de lei in cazul platilor catre retelele de magazine de tipul Cash&Carry, nivel care va fi pastrat.
Totodata, nu... mai mult
Vineri, 24 Ianuarie 2014, ora 17:55
Ministerul Finantelor Publice (MFP) intentioneaza sa limiteze la 2.000 lei de la 10.000 lei in prezent platile cu numerar intre persoanele juridice, a declarat, marti, intr-o conferinta de specialitate, Dan Manolescu, secretar de stat in minister.
"Exista din '96 Ordonanta de Guvern nr. 15 care a fost modificata de-a lungul timpului care stabilea diverse obligatii legate de plata prin banca intre companii. Avem in acest moment o obligativitate a societatilor comerciale de a nu face plati in numerar mai mari de 10.000 lei pe zi si mai mari de 5.000 lei catre un agent agent economic cu o singura exceptie, anume a operatorilor de cash&carry.
Se intentioneaza ca, in aceasta zona a relatiilor intre comercianti, la acest moment, sa fie redus acest plafon care in prezent este de 10.000 lei la o limita de 2.000 de lei pentru a stimula si a impinge agentii economici sa faca plati intre ei prin sisteme bancare si o extindere a zonei de aplicare a acestei limitari de la persoana juridica la persoana juridica la comercianti, in general.
Pe proiectul de ordonanta pe care il avem in vedere sunt supuse acestei reglementari nu doar platile catre persoane juridice ci si plati intre persoane juridice si persoane fizice autorizate, persoane care desfasoara activitati comerciale, in general", a spus Manolescu.
Si platile cash catre persoanele fizice ar putea fi limitate
Potrivit acestuia, o alta intentie este de a incerca sa limiteze, prin acest act normativ, si platile pe... mai mult
Marti, 26 Martie 2013, ora 14:55
Companiile vor putea face plati in numerar de cel mult 5.000 de lei pe zi, de doua ori mai putin decat in prezent, iar plata catre un singur client va fi limitata la 1.000 de lei pe zi. Care sunt mizele unei asemenea masuri: reducerea evaziunii fiscale sau un ajutor "discret" acordat bancilor?
Maria Grapini, Presedintele Federatiei Patronatelor din Industria Usoara (FPIU), sustine ca scaderea plafonului de plati vine in completarea unei alte masuri anuntate de guvern. Grapini face referire la plata TVA la incasare.
"Nu poti sa treci pe factura plata TVA la incasare, dar, intre timp, sa incasezi numerar. Statul nu mai poate sa aiba niciun control si atunci s-a pus aceasta conditie: ca plata TVA la incasare sa se faca numai pentru operatiunile bancare, ca sa oblige cursul de lichiditati sa mearga prin banca", a declarat Maria Grapini, pentru Business24.
Companiile nu vor mai avea motive sa ceara plati cash
Presedintele FPIU crede ca, dupa introducerea platii TVA la incasare, marile companii nu vor mai avea motive sa ceara platile in numerar.
"Plafonul este pentru toata lumea, insa companiile mari nu opereaza, in mod obisnuit, in numerar. Daca firmele mici si mijlocii nu mai platesc TVA la facturare, atunci nu mai exista mobilul. Nu trebuie sa incasez numerar ca sa am TVA sa ii dau statului pe data de 25 ale lunii", a spus Grapini.
Biris: Nu vad o legatura intre reducerea plafonului si plata TVA la incasare
Nu de aceeasi parere este Gabriel Biris,... mai mult
Miercuri, 26 Septembrie 2012, ora 17:29