De la 1 ianuarie 2019, gradul de indatorare la creditele acordate persoanelor fizice, atat cele ipotecare, cat si de consum, va fi redus. Conform noilor prevederi, nivelul maxim al gradului de indatorare va fi de 40% din venitul net la creditele in lei si 20% la cele in valuta.
Gradul total de indatorare se determina ca pondere a obligatiilor totale lunare de plata raportate la venitul net lunar. Rata maxima de indatorare este majorata cu 5 puncte procentuale pentru creditele aferente achizitionarii primei locuinte ce urmeaza a fi ocupata de debitor. Regulamentul se aplica atat institutiilor bancare, cat si IFN.
Potrvit BNR, principalele obiectivele urmarite prin acest regulament sunt:
Simplificarea accesului la credite al persoanelor fizice si consolidarea cresterii sustenabile a activitatii de creditare. Conform noii metodologii de calcul, nivelul creditului si al ratelor aferente va putea fi stabilit usor de orice solicitant.Protejarea populatiei cu venituri medii si cu venituri sub valorile medii in sensul imbunatatirii capacitatii de plata, pentru creditare sanatoasa.
Oricine doreste un credit isi poate calcula ce suma poate plati lunar sub forma de rate la banci si IFN, mai afirma BNR. Iata care a fost metodologia de calcul pana la 31 decembrie 2018 si cum va fi de la 1 ianuarie 2019:
Ce se intampla cu solicitarile de creditare formulate, dar care nu au fost inca finalizate? Toate solicitarile de credit formulate inainte de 1 ianuarie 2019, inclusiv cele... mai mult
Marti, 01 Ianuarie 2019, ora 10:29
Decizia Bancii Nationale a Romaniei de a limita gradul de indatorare la creditele acordate persoanelor fizice a provocat spaima printre romanii care intentionau sa contracteze un imprumut in perioada urmatoare, mai ales pentru locuinta.
Multi dintre ei se gandesc ca, incepand cu 1 ianuarie 2019, cand noile norme BNR intra in vigoare, vor fi nevoiti sa se reorienteze catre o casa sau un apartament cu pret mai mic, chiar daca nu este ceea ce si-au dorit.
De cealalta parte, dezvoltatorii imobiliari se tem ca piata va fi afectata puternic de masura Bancii Centrale, pentru ca numarul celor care isi vor cumpara locuinte va scadea.
Cu toate acestea, expertii dau asigurari ca nu vom asista la o ieftinire a caselor sau apartamentelor anul viitor, insa preturile nici nu vor mai creste.
Vreti un credit imobiliar? Cat primiti de la banca de la 1 ianuarie
Ziare.com a facut un calcul pentru a vedea ce suma pot imprumuta, incepand de anul viitor, cei care doresc un credit imobiliar.
Potrivit noilor prevederi anuntate de BNR, da la 1 ianuarie, nivelul maxim al gradului de indatorare va fi de 40% din venitul net la creditele in lei. Rata maxima de indatorare este majorata cu 5 puncte procentuale pentru creditele aferente achizitionarii primei locuinte.
Calculele noastre au fost facute pentru o persoana cu un venit net de 3.000 de lei. In acest caz, ea poate primi un credit ale carui rate lunare nu trebuie sa depaseasca 1.200 de lei in cazul in care mai are in... mai mult
Joi, 01 Noiembrie 2018, ora 07:26
Regulamentul pentru modificarea conditiilor de creditare aprobat de Consiliul de Administratie al Bancii Nationale a Romaniei priveste indeosebi creditele mici, care sunt si cele mai periculoase, insa nu va fi o schimbare majora in ceea ce priveste creditarea imobiliara, a declarat, miercuri, Adrian Vasilescu, consultant de strategie la Banca Nationala a Romaniei (BNR).
"Aceasta reglementare priveste indeosebi creditele mici. Ele sunt si cele mai periculoase. Credite de nevoi personale, credite pentru un aragaz, pentru un televizor. Creditele mari, la locuinte, in general au avut rate de neperformanta mai mici. Ratele mari de neperformanta au fost la creditele joase. In general, in Romania, nu a fost o avalansa de cumparari de locuinte si nu va fi nici de aici incolo, din pacate.
Daca facem niste socoteli o sa vedem ca in timp ce in Statele Unite ale Americii din totalul creditarii 20% erau credite de consum si 80% credite imobiliare, incoace spre Marea Britanie, Franta Germania, tot pe acolo, sau intre 70 si 80% credite pentru locuinte, prin Polonia si Cehia 50%, 40% prin Ungaria, la noi creditele pentru locuinte din totalul creditelor nu depaseau 20%. Tot pe aici vom ramane. In general, cine are bani sa-si ia o locuinta are si un venit mai mare. Nu va fi o schimbare majora in ceea ce priveste creditarea imobiliara", a spus Adrian Vasilescu.
Acesta a explicat ca, in momentul de fata, dupa sistemul vechi, media pietei in ceea ce priveste gradul de indatorare era... mai mult
Joi, 18 Octombrie 2018, ora 09:41
Banca Nationala a Romaniei a votat miercuri limitarea gradului de indatorare la creditele acordate persoanelor fizice, atat cele ipotecare, cat si de consum, reprezentand o premiera dupa anul 2007. Noul regulament va intra in vigoare de la 1 ianuarie 2019.
Astfel, potrivit unor surse citate de Profit.ro, pentru creditele in lei gradul maxim de indatorare va fi de 40%, iar pentru cele in euro de 20%. La creditele ipotecare pentru achizitia unei locuinte, gradul maxim creste cu 5% daca debitorul nu are sau nu a avut alta locuinta proprietate personala.
Bancile si institutiile financiare nebancare (IFN) pot sa depaseasca aceasta limita pentru debitorii cu venituri mai mari decat salariul mediu pe economie, dar numai pentru credite reprezentand 15% din creditele acordate in trimestrul anterior. Exceptia nu se aplica creditelor de peste 250.000 de euro (echivalent in lei) . Pragurile vor fi calculate la veniturile nete ale debitorilor.
Decizia a fost luata dupa ce BNR s-a aratat ingrijorata de cresterea accelerata a creditarii persoanelor fizice din ultimii ani, mai ales de evolutia gradului de indatorare a persoanelor fizice cu venituri reduse.
Ultimul raport privind stabilitatea financiara publicat de Banca Centrala arata ca persoanele din grupa de venit cea mai joasa aveau un grad de indatorare de 53%, fata de 20% in cazul debitorilor care castiga peste dublul salariului mediu pe economie.
BNR a introdus, pentru prima data, limitari explicite ale gradului de... mai mult
Miercuri, 17 Octombrie 2018, ora 17:11
Gradul de indatorare a populatiei s-a majorat considerabil, iar cresterea poate avea efecte negative importante atat asupra sistemului financiar, cat si asupra cresterii economice viitoare, informeaza Comitetul National de Supraveghere Macroprudentiala (CNSM).
"In prezent, gradul de indatorare s-a majorat considerabil, o treime dintre debitorii care au contractat un credit in ultimul an avand, in medie, un grad de indatorare de peste 55%", se arata in document.
Potrivit acestuia, cele mai recente analize arata ca indatorarea totala (sectorul companiilor nefinanciare si sectorul populatiei) continua sa se mentina sub pragul de alerta.
"La nivel sectorial se mentin semnalele care indica acumularea de vulnerabilitati privind creditarea populatiei, pragul de alerta fiind depasit pentru al saselea trimestru consecutiv in cazul creditelor ipotecare.
In acest context, Comitetul National pentru Supraveghere Macroprudentiala a adoptat Recomandarea nr. R/4/2017 prin care se recomanda Bancii Nationale a Romaniei, in calitate de autoritate competenta, mentinerea amortizorului anticiclic de capital pentru institutii de credit la 0 (zero) la suta, nivel implementat incepand cu data de 1 ianuarie 2016, concomitent cu monitorizarea evolutiilor privind indatorarea sectorului populatiei", mentioneaza sursa citata.
Citeste si BNR vrea sa limiteze iar creditul pentru populatie
Potrivit acestuia, in scopul aprofundarii analizelor care sa sprijine fundamentarea deciziilor CNSM... mai mult
Vineri, 13 Octombrie 2017, ora 11:15
Legea conversiei creditelor din franci elvetieni in lei a fost adoptata, marti dimineata, pe articole, de catre deputati, asa ca urmeaza sa fie suspusa votului final. Cu aceasta ocazie, a fost eliminata obligatia ca de masura sa beneficieze doar cei ce aveau rate care depaseau 50% din venituri, care exista in versiunea initiala.
Asta inseamna ca gradul de indatorare nu mai e o conditie, deci pot cere conversia chiar si cei care nu au probleme cu plata ratelor, transmite Digi 24.
Totusi, exista o alta limitare: plafonul maxim de 250.000 de franci elvetieni, astfel ca cei care au luat credite mai mari de-atat nu vor putea beneficia de conversie.
Acest lucru a fost cerut de Banca ...citeste mai departe despre "Legea conversiei creditelor in franci: Deputatii au eliminat gradul de indatorare" pe Ziare.com mai mult
Marti, 11 Octombrie 2016, ora 12:45
A facut o avere de invidiat din tranzactii imobiliare in China, dar acum se arata speriat de modul in care lucrurile par sa fi scapat de sub control. Cel mai bogat chinez, miliardarul Wang Jianlin, avertizeaza asupra riscului fara precedent rezultat in urma aparitie bulei imobiliare din tara sa.
"Este cea mai mare bula imobiliara din istorie", a explicat miliardarul chinez, intr-un interviu acordat CNN Money, mentionand si diferentele flagrante care exista in sectorul imobiliar din China.
O criza imobiliara in China ar veni ca o a doua lovitura crancena pentru investitori, dupa ce, anul trecut, fluctuatiile puternice de pe bursa au facut sa dispara miliarde de dolari plasati de micii investitori in actiuni.
Wang a atras atentia asupra fenomenelor contrastante inregistrate pe piata imobiliara chineza, in functie de regiuni. Spre exemplu, daca in Shanghai, metropola aflata in plina expansiune, preturile imobilelor se ridica pana la cer, in alte orase mici din China case in perfecta stare zac parasite, in ciuda preturilor mai mult simbolice ale acestora.
"Nu vad o solutie la aceasta problema. Guvernul a venit cu tot felul de masuri, care au inclus si limitarea numarului de proprietati sau plafonarea creditelor imobiliare, dar nu s-a ezolvat nimic", afirma cel mai bogat om din China.
Situatia este ingrijoratoare si pentru oficialii de la Beijing, care privesc speriati la dezechilibrul dintre ritmul scazut de crestere economica si nivelul urias al creditelor... mai mult
Vineri, 30 Septembrie 2016, ora 14:57
Decenii intregi, guvernele din toata lumea au cautat un mod prin care sa tina preturile sub control, in cele din urma rolul fiind asumat de bancile centrale prin politici care vizau atingerea tintelor prestabilite ale inflatiei, astfel incat sa asigure stabilitatea preturilor si a valutelor nationale.
In prezent insa, teama revine in actualitate pe masura ce nivelul inflatiei scade in mod alarmant la nivel global, remarca Thomas Hirst, unul din expertii Forumului Economic Mondial.
Fenomen global
Intr-un discurs tinut de guvernatorul Bancii Angliei in martie, acesta observa si el ca pericolul deflatiei se extinde in toata lumea.
"Indicele preturilor a crescut sub nivelul de 16-18 procente necesar pentru atingerea inflatiei de 2% in randul economiilor mari. 11 dintre aceste tari se confrunta deja cu o inflatie sub 1%", a declarat guvernatorul Mark Carney.
Partial, declinul inflatiei reflecta tocmai succesul obtinut de bancile centrale in limitarea ascensiunii preturilor.
Independenta de care s-au bucurat bancile centrale in raport cu guvernele tarilor in stabilirea ratei dobanzilor a fost instrumentul prin care s-a sustinut un nivel stabil al inflatiei in concordanta cu realitatea de pe piata muncii.
In mare parte, economistii si-au indeplinit misiunea, chiar daca nu au diminuat total impactul ciclurilor economice asupra inflatiei si a fortei de munca.
Numai ca in timp piata muncii a evoluat si ea. Miscarea sindicala din mediul privat s-a disipat si... mai mult
Marti, 18 August 2015, ora 15:10
2Boom-ul consumului in economiile emergente din Asia reflecta dezvoltarea economica a regiunii, insa aceasta implica, de asemenea, si un acces mai usor la creditele bancare. Prin urmare, gradul de indatorare excesiv al populatiei in unele tari din regiune ar putea afecta negativ activitatea economica pe termen mediu, potrivit unui studiu realizat de Coface.
Economiile asiatice au rezistat dublei lovituri a crizei globale din 2008-2009 si cea a datoriilor suverane din zona Euro, ca urmare a dinamicii consumului populatiei.
De exemplu, din 1995, consumul pe cap de locuitor aproape s-a triplat in China si s-a dublat in India, ilustrand un progres in tarile mai putin dezvoltate. Acest progres, incomplet in momentul de fata, va continua pe termen lung si va fi stimulat de catre expansiunea clasei de mijloc din Asia.
Ca o consecinta a cresterii PIB-ului sustinuta si de politicile publice de sustinere a consumului, venitul populatiei este in crestere.
Patru tari sunt cele mai expuse riscului
In 2012, raportul dintre gradul de indatorare a populatiei si venitul disponibil a fost de 194% in Malaezia, 166% in Coreea de Sud, 134% in Singapore si 112% in Tailanda, in timp ce in SUA a fost de 130% in 2008 la inceputul crizei creditelor ipotecare.
Rezultatul a fost un grad de indatorare a populatiei din SUA mai mare in 2008 si a celei din Spania in 2012 (unde reprezinta clar cauza recesiunii).
Coreea de Sud este cea care domina Top 4: structura datoriei sale este... mai mult
Miercuri, 16 Octombrie 2013, ora 12:32