Banca Nationala a Romaniei vrea sa limiteze, din nou, creditul pentru populatie, pe modelul care a mai fost aplicat pana in 2007.
Florian Neagu, directorul Directiei Stabilitate Financiara a institutiei, a declarat ca Banca Nationala a Romaniei discuta cu bancile aceasta posibilitate, informeaza Profit.ro.
Motivul pentru care BNR vrea sa recurga la aceasta masura este ca expunerea bancilor a depasit pragul de alerta. Oficialul BNR a precizat ca in prezent sunt banci care acorda credite utilizand un grad de indatorare de pana la 70%, ceea ce inseamna ca un client poate accesa un imprumut a carui rata sa ajunga pana la 70% din salariul sau lunar.
"Finantarea acordata populatiei a depasit de cateva luni nivelul de semnal. Bancile acorda credite de consum in baza propriilor norme. BNR este doar notificata. Sunt institutii de credit care merg cu gradul de indatorare pana la 60-65, chiar 70% la suta, motivand ca aceste imprumuturi sunt acordate persoanelor cu venituri mari ale caror venituri disponibile raman semnificative chiar si dupa plata ratelor. Studiile noastre arata, insa, ca persoanele cu venituri mari nu se comporta diferit de cele cu venituri mai mici, in cazul aparitiei unor situatii de stress", a spus Neagu.
Oficialul a mai spus ca, din cauza ca nivelul creditului pentru populatie se apropie de pragul maxim de la care BNR considera ca expunerea este periculoasa, apar riscuri atat pentru debitori cat si pentru stabilitatea financiara si economica.... mai mult
Joi, 14 Septembrie 2017, ora 19:06
Oficialii de la Atena si creditorii din zona euro au reluat discutiile pe tema deblocarii ajutorului financiar de urgenta, insa nimeni nu mai da sanse unei intelegeri intre cele doua parti.
Fondul Monetar International lucreaza deja cu autoritatile din sud-estul Europei pentru a pregati masurile de siguranta in cazul declararii incapacitatii de plata a Greciei, a admis un oficial al institutiei financiare.
Este una din putinele ocazii in care reprezentantii FMI admit ca nu se intrvede sansa semnarii unui acord cu Grecia, arata publicatia Market Watch.
Romania, expusa direct
Bancile grecesti sunt active in mai multe tari din sud-estul Europei, riscul unui soc financiar in regiune fiind destul de mare. In Bulgaria, subsidiarele Bancii Nationale a Greciei SA, Alpha Bank, Piraeus Bank si Eurobank Ergasias ating aproape 22% din activele bancare.
O expunere similara se regaseste in Macedonia, iar activitatea bancilor din Grecia este destul de mare si in pietele din Romania, Albania si Serbia.
"Suntem in dialog cu oficialii din aceste tari. Ne consultam frecvent cu privire la planurile de rezerva si masurile care pot fi luate pentru a limita efectele", a explicat Jorg Decressin, directorul pentru Europa al FMI.
In cadrul discutiilor, reprezntantii Fondului au solicitat bancilor centrale sa verifice constant rezervele pe care subsidiarele bancilor grecesti le au, in cazul in care finantarea de la bancile-mama se intrerupe brusc, si gradul de asigurare a... mai mult
Luni, 11 Mai 2015, ora 13:25
Creditele neperformante au continua sa creasca in lipsa unor finantari noi in economia romaneasca. Statistica BNR arata ca evolutia creditelor neperformante, aflata in crestere, se indreapta incet spre un prag critic, iar expunerea bancilor a ramas constanta in ultimii ani.
In luna august, rata creditelor neperformante a urcat cu 0,07 puncte procentuale, fata de nivelul inregistrat luna precedenta, ajungand la 21%, potrivit datelor publicate de Banca Nationala a Romaniei (BNR).
"Rata creditelor neperformante este ingrijoratoare si este una din cele mai mari din europa. Reprezinta unul din motivele principale pentru care bancile din Romania nu isi pot permite sa fie mai 'agresive' in momentul de fata in reluarea creditarii, a declarat pentru Business24 analistul economic Aurelian Dochia.
La finalul lunii iulie, rata creditelor neperformante se ridica la 20,93%. In luna august a anului precedent, se situa la 17,61%.
Bancile au fost nevoite sa constituie in ultimii ani provizioane de miliarde de euro pentru a acoperi pierderi din credite neperformante, ceea ce a erodat castigurile si a adus rezultatele in zona negativa.
Pentru a mentine in limite controlabile nivelului creditelor neperformante, bancile trebuie sa depisteze din timp eventuala inrautatire a situatiei clientului si trecerea, dupa caz, la aplicarea masurilor de recuperare, sa vanda o parte din creditele neperformante sau sa infiinteze "banci rele" care sa administreze creditele neperformante.... mai mult
Vineri, 11 Octombrie 2013, ora 14:34
Sucursalele bancilor franceze din sudul Europei si din tarile cu probleme vor primi mai putini bani de la institutiile-mama, acestea anuntand o reducere cu peste 140 miliarde de euro a finantarii in aceasta zona.
Pentru realizarea acestei schimbari, cele mai mari banci fraceze dupa active, BNP Paribas si Credit Agricole, incearca sa reduca dependenta diviziilor din Italia, Spania, Grecia, Portugalia de finantarea bancilor-mama, scrie Bloomberg.
Dupa crearea monedei euro, bancile franceze au investit in cinci state aproximativ 36 miliarde de dolari. Retragerea lor reflecta incercarea institutiilor bancare de a se proteja de riscul unei iesiri a acestor state din zona euro.
Conform datelor detinut de Morgan Stanley, BNP Paribas, Credit Agricole, Societe Generale si Natixis furnizeaza aproximativ 150 de miliarde de euro din operatiunile din Franta pentru finantarea sucursalelor din Italia, Spania, Grecia, Portugalia si Irlanda.
Analistii internationali sustin ca numeroase banci vor incepe sa isi doreasca sa reduca legatura cu sucursalele din aceste tari cu probleme.
Pana acum, din cauza expunerii in zonele instabile economic, actiunile bancilor la bursa pariziana au avut de suferit. In ultimele 12 luni, actiunile BNP Paribas au pierdut 43% din valoare, actiunile Credit Agricole 67%, actiunile Societe Generale au pierdut 57%, iar actiunile Natixis 43%.
Riscurile cu care se confrunta Credit Agricole in Grecia au legatura cu divizia sa, Emporiki Bank.... mai mult
Joi, 26 Iulie 2012, ora 13:49
Reprezentanti ai autoritatilor bancare din 17 tari, printre care si Romania, se intalnesc miercuri la Viena pentru a discuta propunerile bancii centrale a Austriei privind limitarea riscurilor asumate de bancile austriece.
Intalnirea de la Viena reuneste inalti oficiali de la banca centrala a Austriei si autoritatea austriaca de reglementare a pietelor financiare FMA, Autoritatea Bancara Europeana si din partea mai multor tari, printre care Romania, Ungaria si Cehia, au declarat pentru Bloomberg surse apropiate situatiei.
FMA supravegheaza banci, fonduri de pensii, fonduri de investitii si alti furnizori de servicii de investitii.
Oficialii vor discuta reglementarile privind capitalul si lichiditatea, propuse anul trecut de banca centrala a Austriei si FMA, care impun Erste Group Bank, Raiffeisen Bank International si UniCredit Bank Austria sa limiteze creditarea in Europa de Est la 110% din depozitele si finantarea atrase pe plan local, ceea ce echivaleaza cu conditionarea noilor linii de credit de la bancile-mama de resursele obtinute de pe pietele respective.
Propunerile, menite sa asigure mentinerea ratingului AAA al Austriei, au fost criticate de oficialitati din Europa de Est, ingrijorate ca astfel de limitari pe creditare ar putea incetini cresterea economica din regiune.
Contactat de Bloomberg, purtatorul de cuvant al bancii centrale a Austriei, Christian Gutlederer, a refuzat sa comenteze informatiile. mai mult
Miercuri, 11 Ianuarie 2012, ora 14:18