De la 1 ianuarie 2019, gradul de indatorare la creditele acordate persoanelor fizice, atat cele ipotecare, cat si de consum, va fi redus. Conform noilor prevederi, nivelul maxim al gradului de indatorare va fi de 40% din venitul net la creditele in lei si 20% la cele in valuta.
Gradul total de indatorare se determina ca pondere a obligatiilor totale lunare de plata raportate la venitul net lunar. Rata maxima de indatorare este majorata cu 5 puncte procentuale pentru creditele aferente achizitionarii primei locuinte ce urmeaza a fi ocupata de debitor. Regulamentul se aplica atat institutiilor bancare, cat si IFN.
Potrvit BNR, principalele obiectivele urmarite prin acest regulament sunt:
Simplificarea accesului la credite al persoanelor fizice si consolidarea cresterii sustenabile a activitatii de creditare. Conform noii metodologii de calcul, nivelul creditului si al ratelor aferente va putea fi stabilit usor de orice solicitant.Protejarea populatiei cu venituri medii si cu venituri sub valorile medii in sensul imbunatatirii capacitatii de plata, pentru creditare sanatoasa.
Oricine doreste un credit isi poate calcula ce suma poate plati lunar sub forma de rate la banci si IFN, mai afirma BNR. Iata care a fost metodologia de calcul pana la 31 decembrie 2018 si cum va fi de la 1 ianuarie 2019:
Ce se intampla cu solicitarile de creditare formulate, dar care nu au fost inca finalizate? Toate solicitarile de credit formulate inainte de 1 ianuarie 2019, inclusiv cele... mai mult
Marti, 01 Ianuarie 2019, ora 10:29
Ministerul Finantelor face public proiectul de lege referitor la Programul de protectie a populatiei impotriva riscului de depreciere semnificativa a monedei nationale asociat expunerii la credite in valuta, proiect discutat in prima lectura in sedinta de guvern de miercuri.
Proiectul de lege vine pe fondul unui principiu deja agreat de BNR, care intr-o sedinta a Consiliului de Administratie a aprobat, in februarie, noi reguli pentru facilitarea conversiei in lei a creditelor in valuta.
Proiectul de lege, chiar daca are un titlu generic care se refera la "credite in valuta", se adreseaza in principal celor care au contractat credite in CHF.
Conversia creditelor in valuta: Guvernul merge mai departe cu proiectul criticat de Isarescu
Spectaculos ca initiativa, proiectul de lege ar avea un impact redus ca adresabilitate - calculand cate plafoane maxime de credite convertite pot fi cuprinse in limita de 1 miliard (plafonul de garantare impus ...citeste mai departe despre "Proiect de lege privind conversia in lei a creditelor in valuta - zgomot mult pentru putin" pe Ziare.com mai mult
Vineri, 20 Martie 2015, ora 10:07
Guvernul de la Budapesta vrea sa elimine in urmatorii 3-5 ani imprumuturile ipotecare in valuta si intentioneaza sa introduca un program de reducere cu pana la 20% a ratelor lunare platite de persoanele cu astfel de credite, a declarat ministrul Economiei, Mihaly Varga.
Trebuie sa avem grija sa nu scufundam sistemul bancar, intrucat mai multe banci nu ar putea face fata unor pierderi similare celor inregistrate in programul de plata anticipata derulat in 2011, a spus Varga, vineri, intr-un interviu pentru postul de televiziune M1, citat de Bloomberg.
Bancile din Ungaria au pierdut 1,7 miliarde de dolari in 2011, dupa ce statul a impus ca institutiile de credit sa accepte plata anticipata de catre persoanele care au imprumuturi ipotecare la cursuri sub cele de pe piata valutara. Peste 156.000 de credite au fost achitate prin acest program.
Premierul Viktor Orban a promis sa reduca povara imprumuturilor ipotecare in valuta asupra populatiei. Partidul condus de Orban, aflat la guvernare, se va confrunta anul urmator cu alegeri. Precedentele initiative ale executivului nu au reusit sa ajute circa 500.000 de persoane, care au credite de aproape 17 miliarde de dolari.
Ratele populatiei au crescut puternic in urma deprecierii forintului in contextul crizei financiare, iar 20% din creditele ipotecare in moneda straina au devenit neperformante, potrivit datelor bancii centrale.
Bancile, care au termen pana la 1 noiembrie sa prezinte solutii proprii, vor rata termenul... mai mult
Vineri, 25 Octombrie 2013, ora 16:10
Limitarea creditarii in valuta va continua pana va ajunge la acel nivel care sa nu mai genereze acumularea dezechilibrelor externe, a declarat Lucian Croitoru, consilier al guvernatorului Bancii Nationale a Romaniei (BNR).
"Ne dorim sa limitam creditarea in valuta la acel nivel care sa nu mai duca la acumularea de dezechilibre externe care sa creeze o vulnerabilitate. Pe de alta parte, dorim sa avem o crestere economica cat mai inalta, apropierea potentialului, astfel incat sa putem converge catre nivelul de trai din Uniunea Europeana gradual. Nu sunt neaparat compatibile aceste doua lucruri dupa cum nici nu se exclud", a spus Croitoru, intr-o conferinta de specialitate, citat de Agerpres.
Potrivit acestuia, trebuie gasit acel echilibru fin care sa permita ca tara sa nu se indatoreze in valuta dar, in acelasi timp, sa duca la progresul dorit.
Datoria externa totala a Romaniei (datoria statului, garantata de stat, a companiilor private si a bancilor) a crescut in ultimii opt ani de aproape cinci ori, de la 21,5 miliarde de euro in 2004, la 98 miliarde de euro, in august 2012.
Prognoza curs valutar: Noi presiuni in preajma alegerilor parlamentare?
Pe de alta parte, leul este singura valuta din Uniunea Europeana care a scazut in raport cu euro. De asemenea, leul ocupa locul trei si la nivel european, in topul deprecierii, dupa dinarul sarbesc si leul moldovenesc. Astfel, leul a inregistrat in 2012 o depreciere de 4,66% comparativ cu moneda europeana.... mai mult
Luni, 03 Decembrie 2012, ora 16:22
Dupa ce, ani de zile, imprumuturile in euro au dominat portofoliile institutiilor financiare, contextul actual ar putea determina bancile sa reduca sau sa renunte definitiv la creditarea in valuta, pe anumite segmente.
Un prim pas a fost facut de BCR, cea mai mare banca din Romania, care a anuntat saptamana trecuta ca renunta la creditarea in valuta a persoanelor fizice. O decizie transanta, avand in vedere ca banca este lider de piata in creditarea imobiliara retail in euro, cu aproape 30% cota de piata, castigand un punct procentual pe acest segment numai de la inceputul anului, potrivit rezultatelor financiare ale bancii.
Cu toate acestea, masura este total justificabila in contextul financiar actual si nu este exclus ca si alte banci din sistem sa adopte politici asemanatoare. Inasprirea restrictiilor BNR, amanarea unei decizii privind adoptarea monedei unice, scaderea finantarii bancilor mama, evolutia ratei creditelor neperformante sau incheierea programului Prima Casa reprezinta principalele motive care ar putea determina un efect de domino pe piata financiara.
"Cred ca toate bancile si-au pus problema limitarii creditului in valuta, care a fost favorizat mai ales in zona creditului ipotecar, unde cea mai mare parte a creditarii s-a facut in valuta. Desi BCR a facut anuntul acesta, bineinteles ca nu va inceta sa crediteze anumiti clienti, la fel cum si alte banci, care nu au anuntat aceasta decizie, sunt foarte selective", a declarat pentru Business24,... mai mult
Marti, 23 Octombrie 2012, ora 07:05
BNR nu va impune restrictii la creditele in valuta pentru locuinte prin proiectul de regulament privind limitarea imprumuturilor de consum, a declarat guvernatorul bancii centrale, Mugur Isarescu, care a precizat ca prevederile initiale au fost doar "slefuite", fara sa fie operate multe schimbari.
Membri Consiliului de Adminitratie al BNR discuta vineri, 28 octombrie, noile prevederi din regulamentul referitor la creditele in valuta pentru locuinte, pentru care nu exita restrictii, conform spuselor lui Mugur Isarescu.
BNR a prezentat la inceputul lunii septembrie un proiect de regulament potrivit caruia creditele de consum vor avea o scadenta de cel mult cinci ani, iar clientii trebuie sa aduca garantii de 133% din valoarea imprumutata, in timp ce la finantarile imobiliare in euro avansul va fi de cel putin 30%.
Banca centrala are in vedere limitarea maturitatilor la creditele de consum la cel mult cinci ani, fata de 20 de ani perioada maxima practicata in prezent pe piata bancara pentru creditele de nevoi personale cu ipoteca.
BNR doreste sa delimiteze clar aria de definire a creditelor imobiliare, care va cuprinde finantarile pentru care se constituie garantie imobiliara si sunt destinate exclusiv cumpararii unui imobil (casa/teren), construirii unui imobil, sau amenajarii/extinderii unei locuinte. Acelasi regim se aplica si creditelor de refinantare a imprumuturilor imobiliare.
Creditele de consum cu ipoteca vor fi tratate la fel ca orice alt credit de... mai mult
Vineri, 28 Octombrie 2011, ora 13:32
Steven van Groningen crede ca imprumuturile in lei trebuie sa fie mai atractive, nu doar sa se ia masuri pentru limitarea celor in valuta, informeaza NewsIn."Trebuie sa facem creditele in lei mai atractive, nu doar sa descurajam creditul in valuta", a mentionat seful Raiffeisen Bank, care a adaugat ca un client poate accesa o suma mai mare de bani in cazul unui credit in valuta decat in cazul unui imprumut in lei, diferenta care este importanta pentru acesta.
Steven van Groningen a mai spus ca o solutie ar fi micsorarea acestei diferente dintre suma accesata in lei si cea in valuta.
"Este un lucru care priveste tot sistemul bancar si avem nevoie de un dialog pentru a vedea ce solutii putem alege. Putem face credite in lei mai ieftine, ideea este cum putem ajunge la o suma mai mare pentru un client", a adaugat van Groningen.
Viceguvernatorul BNR, Cristian Popa, declara la inceputul lunii mai ca Banca Nationala a Romaniei va prezenta in cateva luni o serie de masuri care vor fi luate pentru a evita relansarea creditului in valuta catre debitorii neprotejati la riscul valutar, nefiind insa vizat si creditul ipotecar.
"Deocamdata suntem in stadiul de analiza interna la nivel de experti si in consiliul de administratie, unde a avut loc o discutie preliminara asupra tipologiei masurilor care se pot aplica si care vor fi luate si dupa o consultare cu sectorul financiar, pentru evitarea unei relansari a creditului, cu prioritate in valuta, fata de debitorii neprotejati la riscul... mai mult
Joi, 23 Iunie 2011, ora 16:39
Limitarea creditului in valuta este oportunta, dar nu prin masuri administrative, spune presedintele Asociatiei Romane a Bancilor, Radu Ghetea, referindu-se la proiectul de regulament elaborat de BNR.Potrivit acestuia, este important ca piata sa functioneze corect.
Imprumuturile in valuta sunt alegerea corecta pentru cei ale caror venituri sunt tot in valuta, a mai spus presedintele CEC, adaugand ca pana la sfarsitul anului creditul de consum ar putea sa urce cu 4-5%.
"Ma bazez pe dorinta oamenilor sa duca o viata mai buna, de a avea o casa mai buna, de a avea o masina sau o vacanta mai buna.
Toate aceste lucruri au fost infranate in timpul crizei, iar acum criza este pe sfarsite", a declarat Ghetea, potrivit Mediafax.
Iata cele mai importante modificari pe care ar putea sa le faca BNR:
- garantie de 133% din valoarea creditului de nevoi personale
- scadenta unui credit de nevoi personale va fi de cel mult 5 ani
- creditele de consum cu garantie ipotecara vor fi tratate la fel ca orice alt credit de consum
- avans de 20% din valoarea creditului la cumpararea de bunuri
- creditele imobiliare in lei vor avea avans minim de 20%, cele in euro de 30% iar la cele in alte monede de 40%
- la analizarea riscului unui credit se va folosi cel mai prost curs al leului din perioada martie 2007
- martie 2011 dar si cea mai mare dobanda practicata de banca mai mult
Vineri, 17 Iunie 2011, ora 17:14
Presedintele Asociatiei Romane a Bancilor (ARB), Radu Ghetea, a declarat miercuri ca, in opinia sa, nu se va gasi o solutie de limitare a creditarii prin masuri administrative, potrivit Newsin. "Nu cred ca se va gasi usor o solutie de limitare a creditarii in valuta prin masuri administrative.
Sunt sigur ca Banca Nationala analizeaza cu mare atentie aceasta problema, dar este bine sa lasam piata sa decida. Oamenii trebuie sa fie convinsi ca nu trebuie sa se expuna la riscuri", a spus Ghetea.
Presedintele ARB a mentionat ca persoanele fizice ar trebui sa ia credite in functie de moneda in care sunt veniturile, iar creditarea persoanelor juridice sa fie legata de moneda in care acestea au cash-flowul. mai mult
Miercuri, 20 Aprilie 2011, ora 14:45