Una dintre principalele griji ale persoanelor care doresc sa urmeze o cariera in IT -tineri dar nu neapărat este legata de limbajul de programare mai "usor", mai "cautat" sau mai "de viitor", in care "trebuie" sa se specializeze. De ce am folosit ghilimele?
Intrucat nu exista un anumit limbaj de programare care sa fie mai usor, mai cautat, mai de viitor sau efectiv de neinlocuit! Acestea sunt mituri care pornesc de oriunde altundeva, numai din industria IT nu! La ele contribuie propagarea parerilor neavizate pe subiectul respectiv. In plus, programa este veche si neadaptata la realitatea curenta.
Pentru a darama aceste mituri sau macar pe unele, i-am cerut lui Petru Trimbitas, fost olimpic la informatica, stagiar la Facebook si Google in Statele Unite ale Americii si fondator WellCode, platforma de training/mentorat in IT, adica unuia dintre expertii avizati in domeniu sa explice cat e mit si cata realitate in promisiuni de mai usor, mai cautat sau mai de viitor in materie de limbaje de programare.
Transant, dar cu argumente care te vor ajuta sa ințelegi ca mai bine, mai usor, mai de viitor poate fi o promisiune exagerata sau fara suport real, Petru Trimbitas ne-a oferit explicatii pertinente fara a auzi din partea fondatorului WellCode recenzii pro sau contra unui anumit limbaj de programare. Citind acest articol in continuare, vei afla opinia unuia dintre cei mai ancorati oameni din IT-ul romanesc pe acest subiect arzator.
"De unde sa incepi cand optiunile... mai mult
Luni, 04 Octombrie 2021, ora 15:21
Desi Romania a avut mereu rezultate bune la olimpiadele de matematica si informatica si furnizeaza cei mai multi specialisti IT la nivel european, tara are un deficit anual de peste 15.400 de specialisti IT.
Un studiu realizat de Codecool, scoala de programare si companie de sourcing de viitori programatori si Brainspotting (agentie de recrutare), dezvaluie faptul ca avem anual doar 9.500 de absolventi IT, care nu pot acoperi nevoia pietei de angajare. Studiul si datele aferente pot fi parcurse in intregime pe blogul companiei.
Pentru a gasi solutii la rezolvarea acestei crize de specialisti IT, Codecool si Brainspotting au stat de vorba cu 47 de companii, lideri in domeniul IT - cum am ajuns in aceasta situatie si care sunt posibilele directii de actiune sunt cateva din intrebarile la care acest studiu raspunde.
Romania - o tara cu un potential imens in sectorul IT
Desi studiul arata o lipsa vadita a specialistilor in piata nationala, potentialul tarii noastre in acest sector este enorm si se datoreaza, in primul rand, oamenilor.
Capacitatile intelectuale si de asimilare ale romanilor sunt peste medie. Si sunt dovezi clare pentru a sustine aceasta afirmatie:
Romania nu a ratat nicio olimpiada de matematica din 1958: prezenta noastra la Olimpiada Internationala de Matematica a fost constanta, din 1958, fara sa ratam nicio editie. Mai mult, romanii sunt premiati foarte des la olimpiadele de informatica si in ultimii ani tara noastra a fost sursa celor mai... mai mult
Vineri, 11 Octombrie 2019, ora 14:25
Intr-o lume in care chiar si in IT angajatorii duc lipsa de forta de munca si intr-o tara in care educatia nu este tocmai punctul forte, unii parinti stiu ce trebuie sa faca pentru a transforma pasiunea celor mici pentru ecrane in meserie de viitor: sa le ofere copiilor accesul la cursuri de programare.
Iata, asadar, ca dupa doar un an si jumatate de la lansarea in Romania, Logiscool a ajuns in topul cursurilor extracurriculare preferate de copii, ajungand in toamna la peste 10.000 de elevi care invata programare, robotica si alte competente digitale.
Dupa lansarea primei scoli pe piata romaneasca in februarie 2018, interesul pentru acest tip ce cursuri a crescut exponential, astfel ca prin regimul de franciza, intr-un interval de mai putin de 2 ani, Logiscool a ajuns la peste 25 de centre la nivel national.
Multe dintre ele au fost deschise cu investitia parintilor cu posibilitati, multumiti de rezultatele copiilor lor.
"Ne bucuram ca Logiscool Romania a inregistrat o crestere foarte rapida, ceea ce arata un interes tot mai mare al copiilor dar si al parintilor din Romania fata de competentele digitale", transmite Dana Banica, Manager Logiscool Romania.
Curriculum si oferta educationala este constant actualizata conform standardelor internationale si a preferintelor din randul copiilor, de catre o echipa de specialisti.
Pentru semestrul care urmeaza sa inceapa, Logiscool a pregatit cursuri care combina armonios jocul cu principiile de programare si... mai mult
Vineri, 30 August 2019, ora 15:43
Laptopurile Macbook, serviciile Google, smartphones cu Android sau iOS, chiar si retelele sociale, toate au revolutionat era digitala. Iar cei din spatele acestor inovatii tech inspira si astazi noi generatii de oameni interesati de lumea programarii. Dar cum a pornit totul si ce i-a ajutat pe fondatorii marilor companii precum Apple, Google ori Facebook sa schimbe lumea moderna?
Codecool, scoala de programare care a pregatit sute de persoane fara experienta sa gaseasca un job in IT in Ungaria si Polonia, si care a inceput sa faca asta si la noi, face retrospectiva geniilor din lumea digitala si a limbajelor de programare care i-au ajutat sa creeze cele mai folosite platforme, site-uri si tehnologii mobile de azi.
Bill Gates, Microsoft: C/C++, Java, .NET si Javascript
Foto: Wikimedia Commons
Windows, Edge, Outlook si chiar sistemul Android au fost programate de Microsoft, compania de software cea mai mare din lume, condusa de celebrul Bill Gates si de Paul Allen.
"A invata sa codezi inseamna sa-ti dezvolti un nou mod de gandire, care te ajuta in toate domeniile", spunea Gates pe blogul sau, lucru care s-a adeverit cand a reusit sa creeze propriul limbaj de programare, impreuna cu Allen - de altfel, si primul produs distribuit de companie.
Faimosul programator a preferat limbajele de programare clasice, C si C++ si chiar si dupa multi ani, cand compania a evoluat si Gates a renuntat la programarea de zi cu zi, echipa Microsoft a continuat sa dezvolte... mai mult
Joi, 08 August 2019, ora 12:31
Limbajele de programare sunt in spatele tuturor aplicatiilor pe care le folosim. Desi sunt cu sutele, nu toate sunt la fel de folosite sau de intuitive. Daca vrei sa intri in domeniul IT si te-ai intrebat care este cel mai potrivit pentru a-l invata, citeste pe care ar trebui sa le ai in vedere.
Codecool, scoala de programare care a pregatit deja in fiecare an peste 500 de persoane fara experienta anterioara in sectorul digital din Ungaria si Polonia sa isi gaseasca un job in domeniul IT, a creat un top al celor mai cautate limbaje de programare.
Anul acesta Codecool a intrat si pe piata din Romania, unde isi propune sa rezolve criza de programatori, iar topul are rolul sa ii ajute pe cei care vor sa invete sa codeze ce presupune fiecare limbaj in parte si ce aplicatii pot sa dezvolte cu ajutorul lor.
Care sunt limbajele de programare cu cel mai mare potential?
Niciodata nu a fost atat de usor sa iti schimbi traiectoria carierei. Un studiu de la inceputul acestui an realizat de o platforma de joburi arata ca 2 din 5 romani vor sa isi schimbe locul de munca si domeniul de activitate.
Multi dintre cei care aspira la o cariera in IT se intreaba incotro sa se orienteze, ce limbaje sa invete si ce vor putea face cu ajutorul lor.
Iata care sunt limbajele de programare care ofera cele mai mari sanse de angajare:
1. Python
Python este unul din cele mai cautate si utilizate limbaje de programare de care au acum nevoie angajatorii, mai ales in back-end web... mai mult
Vineri, 12 Iulie 2019, ora 15:39
Intr-un domeniu in care baietii inca sunt majoritari, Carla Timofte, o fetita de 10 ani din clasa a IV-a la scoala Spectrum si eleva in cadrul Logiscool, Scoala Internationala de Programare si Robotica pentru copii si adolescenti, a fost premiata cu una dintre medaliile de aur la concursul national de Stiinta, Tehnologie si Design firSTep la categoria "Interactive Learning" cu un joc in platforma Scoolcode in doar 90 de minute.
Carla a reusit performanta sa ia medalia de aur folosindu-si creativitatea, gandirea logica si noile abilitati de programare dobandite intr-un semestru de cand studiaza la Logiscool.
Noi i-am descoperit povestea, dar am aflat si ce mesaje are pentru copii, dar mai ales pentru fetitele care vor sa invete sa programeze.
Competitia nationala firSTep i-a indemnat pe copii sa inoveze
Participarea Carlei la competitia firSTep, ce a avut loc pe 16 februarie, a fost primul pas pe care elevii il fac daca vor sa ajunga la Olimpiada Internationala de Proiecte.
Participantii au fost incurajati sa pregateasca proiecte stiintifice si tehnologice ca sa gaseasca solutii viabile la problemele cotidiane, iar proiectele prezentate nu au dezamagit.
De la proiecte stiintifice, la crearea unor combustibili prietenosi cu mediul, la scrierea jocurilor in limbaje programare si la prezentarea proiectelor de design, copiii au venit cu solutii inovatoare si care isi gasesc rapid aplicabilitatea.
Copiii si-au prezentat aplicatiile sau proiectele intr-un... mai mult
Luni, 18 Martie 2019, ora 11:16
Nu mai este niciun secret ca programarea a cucerit toate domeniile de activitate si foarte multi tineri se indreapta catre o cariera in acest domeniu. Datorita acestui trend, din ce in ce mai multe scoli se adapteaza si introduc astfel de cursuri pentru elevi.
Impreuna cu cei de la Logiscool Romania am realizat un studiu despre tarile care ofera gratuit cursuri de programare pentru elevi. Afla in continuare care sunt acestea si unde poti gasi cursuri de programare pentru copii si adolescenti in Romania.
Care sunt tarile din UE care au adoptat deja predarea limbajelor de programare in scoli
Conform unui studiu Euractiv, 17 tari din Uniunea Europeana au introdus deja cursuri de programare in scoli: Austria, Belgia, Bulgaria, Cehia, Danemarca, Estonia, Finlanda, Franta, Irlanda, Lituania, Malta, Marea Britanie,Polonia, Portugalia, Spania, Slovacia si Ungaria.
Dintre aceste state, Belgia, Estonia, Finlanda, Franta, Marea Britanie, Portugalia, Polonia, Spania si Slovacia au luat decizia ca aceste cursuri sa fie incluse inca de la ciclul primar.
Alte 12 state vor introduce aceste cursuri la ciclul gimnazial ca prime cursuri (acolo unde nu se incepe din scoala primara) sau in continuarea cursurilor din clasele primare.
Cu toata aceasta implicare, scopul acestor cursuri nu este de a influenta copiii si adolescentii sa aleaga o cariera in programare, ci mai degraba sa le ofere sansa sa iti dezvolte gandirea logica, sa invete sa gaseasca solutiile potrivite cat mai... mai mult
Vineri, 18 Ianuarie 2019, ora 14:22
Tehnica de predare folosita de catre instructorii acestor scoli este cea de invatare prin joaca. La fiecare curs - fie ca este vorba despre de codare sau robotica - elevii construiesc jocuri si roboti, invatand in acest timp limbaje de programare. Ei nu aplica neaparat notiuni de teorie pe care le invata in prealabil, ci mai degraba invata in timp ce exerseaza programarea jocurilor.
De aceea, procesul de asimilare este unul natural, la fel ca invatarea unei limbi straine, pornind de la nivel de incepatori si mergand pana la nivel foarte avansat.
"In secolul 21 tehnologia este din ce in ce mai prezenta in vietile noastre. In urma cu 15 ani, topul celor mai mari 5 companii din lume continea doar o companie din aria tehnologiei IT, si anume Microsoft.
Acum, 5 din 5 sunt de IT: Apple, Amazon, Google, Microsoft, Facebook. Copiii de astazi au sansa sa fie expusi tehnologiei de la varste fragede si sunt cei care se vor adapta mai usor in viitor. Nu ne asteptam neaparat ca toti cei care vor studia programare la Logiscool sa devina programatori, dar cursurile ii vor ajuta sa gandeasca logic si sa fie confortabili cu folosirea calculatorului.
De asemenea, cred ca e important pentru copii sa vada ca pot face lucruri utile la calculator si sa-i ajutam sa nu piarda timp pretios cu alte activitati pe PC", ne dezvaluie Mihaela Olteanu, director Logiscool Cluj Dorobantilor.
Logiscool a pornit din Ungaria si s-a extins rapid in afara granitelor. Romania este deja una dintre... mai mult
Marti, 18 Septembrie 2018, ora 11:06
Flame, despre care unii experti sustin ca ar fi cel mai puternic virus informatic de pana acum si care a provocat haos in retelele de calculatoare in Orientul Mijlociu si in cateva retele iraniene, are legatura directa cu popularul joc Angry Birds, transmite Fox News.
Potrivit unor experti militari americani, ambele sunt scrise in limbajul de programare LUA.
Expertii citati de Fox News subliniaza complexitatea structurii virusului Flame, care contine 250 de linii de cod, scrise in LUA - un limbaj de programare popular folosit de programatori datorita simplitatii sale.
"Persoanele care au scris acest cod daunator au recurs la o modalitate ingenioasa - nu au folosit parti integrante din arsenalul oricarui hacker, ceea ce face dificila detectarea sa", a explicat Cedric Leighton, fost ofiter de informatii in armata aeriana americana.
Roel Schouwenberg, cercetator principal in securitatea calculatoarelor la Kaspersky Lab, care a si descoperit noul virus, sustine ca Flame este de 20 de ori mai puternic decat Stuxnet si contine 100 de ori mai multe fragmente care il identifica drept un virus conceput pentru spionajul cibernetic.
Flame poate colecta fisiere cu date, poate seta de la distanta, deschide microfonul calculatorului pentru inregistrarea conversatiilor. Mai poate sa efectueze capturi de pe ecranul computerului, sa includa Bluetooth, sa se conecteze instantaneu la chat si multe altele.
Astfel, Flame ar putea deveni al treilea cel mai periculos virus din... mai mult
Vineri, 01 Iunie 2012, ora 10:44