Christoph Zeller este singurul miliardar din Liechtenstein. Averea lui, facuta in industria dentara, se ridica la 3,1 miliarde de dolari, ceea ce reprezinta jumatate din PIB-ul micului principat european cu o populatie de 38.547 de locuitori.
Miliardarul in varsta de 62 de ani este fostul CEO si in prezent membru al consiliului de supraveghere al companiei Ivoclar Vivadent din domeniul produselor pentru stomatologie si tehnica dentara, cu sediul in Liechtenstein, noteaza Business Insider.
Vanzarile companiei s-au ridicat la 818 milioane de dolari anul trecut. Ivoclar Vivadent a fost infiintata in 1923 si are in prezent peste 3.500 de angajati in birouri din 25 de tari si unitati de productie in Liechtenstein, Austria, Italia, SUA si Filipine.
Compania a fost cumparata de bunicul lui Zeller, Adolph Schneider, in 1948, iar Zeller a detinut functia de CEO intre 1990 si 2003.
Zeller locuieste in Vaduz, capitala cu doar 5.450 de locuitori a principatului.
Liechtenstein, a doua tara din lume dupa PIB-ul pe cap de locuitor, dupa Monaco, nu este singura cu un singur miliardar. Lista cuprinde cel putin alte 12 tari, printre care Islanda, Portugalia si Qatar. La polul opus, tarile in care traiesc cei mai multi miliardari sunt SUA, China, Germania, Rusia si Marea Britanie.
S.C. ...citeste mai departe despre "Singurul miliardar dintr-o mica tara europeana. Averea lui este cat jumatate din PIB-ul tarii" pe Ziare.com mai mult
Luni, 09 Decembrie 2019, ora 09:08
Ministrii europeni de interne, reuniti in cadrul Consiliului JAI, au decis marti ca Liechtenstein sa devina, de la 19 decembrie, a 26-a tara membra a spatiului Schengen.
Ministrii au adoptat o decizie ce permite atat ridicarea controalelor la granitele interne (spatiului Schengen) cu Liechtenstein, cat si eliminarea actualelor restrictii asupra folosirii Sistemului de Informatii Schengen (SIS).
Intr-o evaluare precedenta, Consiliul JAI a stabilit ca Liechtenstein indeplineste toate conditiile necesare pentru aplicarea practica a partilor relevante ale acquisului Schengen.
Din spatiul Schengen fac parte in prezent 22 de state din cele 27 membre ale UE (exceptiile sunt Romania, Bulgaria, Cipru, Irlanda si Marea Britanie) plus Islanda, Norvegia si Elvetia.
Olanda inca blocheaza admiterea Romaniei si Bulgariei in spatiul Schengen
Tot in reuniunea de marti a ministrilor de interne europeni presedintia poloneza Consiliului UE a facut o prezentare succinta a dosarului extinderii Schengen prin aderarea Romaniei si a Bulgariei.
Dupa cum se stie, Olanda este singura tara care inca blocheaza extinderea spatiului Schengen, dupa ce Finlanda a anuntat, luna trecuta, ca va lua in considerare posibilitatea aderarii Romaniei si a Bulgariei in doua etape (intai cu granitele aeriene si maritime pana la finalul lui martie 2012, iar apoi cu granitele terestre dupa iulie anul viitor).
Totusi, autoritatile de la Helsinki au precizat ca doresc sa astepte raportul... mai mult
Marti, 13 Decembrie 2011, ora 16:38
Nici macar inchirierea celui mai luxos hotel sau palat din lume nu se compara totusi cu posibilitatea de a inchiria o tara intreaga si de a avea la dispozitia ta peisaje, case, un stat. Pentru cine isi doreste sa detina un stat pentru o noapte sau o saptamana, principatul Liechtenstein poate fi inchiriat pentru suma de 70.000 de dolari pe noapte.
Pentru 70.000 de dolari, principatul va gazdui chiriasul si 150 de oaspeti de-ai sai. De asemenea, autoritatile principatului ar putea decora strazile si introduce temporar moneda pe care o doreste chiriasul, informeaza Agerpres, citand bornrich.com.
Daca sunteti dispusi sa achitati sume suplimentare, oaspetilor li se pot organiza procesiuni medievale, focuri de artificii, promenade cu trasuri de cai. In plus, exista posibilitatea de a vizita crama de vinuri a printului Liechtenstein si degusta bauturi rafinate la o altitudine de 1.000 de metri deasupra nivelului marii, insa tot daca platiti in plus. Fanii sporturilor extreme ar trebui sa stie ca pot merge la ski sau pot face snowboarding.
Orice cerere de inchiriere a principatului se realizeaza cu minim 6 luni inainte, iar autoritatile isi rezerva dreptul sa-si selecteze oaspetii. Astfel, in 2010, cererea rapperului Snoop Dogg a fost refuzata deoarece autoritatile din Liechtenstein au considerat ca nu este potrivit ca acesta sa realizeze un videoclip in principatul lor. mai mult
Miercuri, 09 Noiembrie 2011, ora 14:48
Liechtenstein este un exemplu al prosperitatii pe care Romania nu trebuie sa-l ignore. Pentru ca nu au avut un teritoriu extins pentru a-si dezvolta industria, micul stat si-a cladit forta prin construirea unui sistem bancar la fel de puternic ca cel elvetian, spune Jose Iacobescu, presedintele Uniunii Camerelor de Comert si Industrie Bilaterale din Romania si fost presedinte al Camerei de Comert Bilaterale Romania-Israel. Potrivit acestuia, Romania si-a dovedit capacitatile, castigand aprecierea partenerilor sai, insa mai are de lucrat la capitolul "coruptie".
De ce o Camera de Comert Romania-Liechtenstein?
In 1990 ideea de Camera Bilaterala nu exista in Romania.
M-am gandit ca pentru dezvoltarea economiei romanesti trebuie formate Camere Bilaterale care sa dezvolte o relatie focalizata cu un anumit stat, sa se cunoasca foarte bine piata statului respectiv.
Am facut un statut si m-am dus la domnul Petre Roman, care atunci era prim-ministru si i-am zis ca vreau sa infiintez o Camera Bilaterala.
In prealabil am fost la Ambasada Israelului si am discutat cu atasatul comercial Rami Samash caruia i-am spus ca vreau sa fac o Camera de Comert Bilaterala cu Israelul intrucat e o economie performanta cu care avem relatii neintrerupte de atatia ani.
In scurt timp a iesit o hotarare de Guvern prin care se anunta infiintarea Camerei de Comert Bilaterale Romania-Israel.
Am condus Camera de Comert Bilaterala Romania-Israel pana in 2006, cand am predat-o unui foarte competent... mai mult
Miercuri, 06 Iulie 2011, ora 12:15