Liderii Uniunii Europene ar urma sa aprobe la summit-ul de la Sibiu, organizat pe 9 mai, 10 angajamente cu privire la viitorul blocului comunitarZ.
Liderii UE se vor intalni, joi, la Sibiu, pentru un summit care ar fi trebuit sa contureze viitorul UE dupa Brexit.
Desi Marea Britanie inca nu iese din Uniune, premierul britanic Theresa May nu este asteptat sa participe la reuniune, deci ceilalti lideri ai UE isi pot imagina viitorul fara Londra.
La reuniune se va discuta schita unei agende strategice care se intinde pana in 2024, elaborata de presedintele Consiliului European, Donald Tusk.
Summit-ul de la Sibiu mai constituie si ocazia de a discuta, chiar daca chestiunea nu figureaza oficial in agenda reuniunii, cine va prelua fraiele institutiilor europene dupa alegerile din mai.
Conform unui proiect de declaratie consultat de Politico, liderii vor conveni in unanimitate 10 angajamente, un amestec de bune intentii, puncte generice si aspiratii care par sa contrazica realitatea cotidiana a UE:
Liderii vor declara: "Vom apara o singura Europa - de la est la vest, de la nord la sud, pentru ca nu exista loc pentru diviziuni care sa actioneze impotriva interesului nostru colectiv".
Un alt angajament: "Vom fi uniti, ne vom arata reciproc solidaritate in momente de nevoie si vom sta mereu impreuna, aratand ca putem si ca vom vorbi cu o singura voce".
Liderii europeni se vor mai angaja: "Vom continua sa pazim modul nostru de viata, democratia si domnia legii... mai mult
Luni, 06 Mai 2019, ora 08:16
Liderii Uniunii Europene intentioneaza sa aprobe, in cursul summit-ului programat saptamana viitoare, demararea discutiilor interne pe tema relatiilor post-Brexit cu Marea Britanie, dar ar urma sa blocheze negocierile cu Londra pana la inregistrarea de progrese suficiente.
In momentul de fata, negocierile Londra-Bruxelles se axeaza pe conditiile iesirii Marii Britanii din Uniunea Europeana. In a doua etapa, ar urma sa fie negociate viitoarele relatii bilaterale. Guvernul Theresa May ar vrea lansarea rapida a negocierilor pe tema viitoarelor relatii bilaterale, dar liderii europeni asteapta progrese suficiente inainte de a trece la aceasta etapa, informeaza Financial Times.
Potrivit unui proiect de document obtinut de Financial Times, in cursul summit-ului Consiliului European, programat la Bruxelles pe 21-22 octombrie, liderii UE vor stabili lansarea discutiilor interne pe tema relatiilor cu Marea Britanie post-Brexit, dar vor refuza demararea etapei a doua a negocierilor cu Londra pana cand nu vor fi inregistrate "progrese suficiente".
"Concluziile summit-ului, elaborate de presedintele Consiliului European, Donald Tusk, vor fi un regres puternic pentru Londra, care a lansat un apel adresat liderilor UE de a-i oferi negociatorului pe tema Brexit un mandat mai flexibil in scopul depasirii impasului", noteaza Financial Times.
Donald Tusk a discutat deja textul cu liderii celor 27 de state membre UE, dar diplomati de la Bruxelles cred ca pot exista mici... mai mult
Joi, 12 Octombrie 2017, ora 21:25
Dupa sperietura Europei cu mai multe viteze, toata lumea vrea sa stie incotro merge UE.
Mesajul comun al liderilor UE la summitul din 25 martie, de la Roma, e foarte important din acest punct de vedere, pentru ca ar putea arata directia. Reuters a intrat in posesia unui document care rezuma mesajul liderilor UE, ce va fi citit atunci.
Conform acestuia, directia e "Europa este viitorul nostru comun", scrie Reuters. In documentul de o pagina si jumatate, numit "Declaratia de la Roma", se mai arata ca "Suntem hotarati sa facem UE mai puternica, prin mai multa unitate si solidaritate (intre statele membre - n. red.). Unitatea este atat o necesitate, cat si alegerea noastra".
In acelasi document pregatit care va fi citit la summit-ul cand va fi celebrat tratatul fondator al Comunitatii Europene, semnat in urma cu 60 de ani, se mai arata ca "Separati, am fi marginalizati de dinamicile globale. Daca stam impreuna, avem cele mai multe sanse sa le influentam si sa ne aparam interesele si valorile comune. Uniunea noastra este nedivizata si indivizibila".
Actul pregatit de Donald Tusk, presedintele Consiliului European, este datat 16 martie si ar mai putea suferi modificari pana la 25 martie, cand va fi adoptat. Totusi, e greu de crezut ca ideea de baza ar putea fi modificata.
"In cei 10 ani care vin, vrem o Uniune care sa fie sigura, prospera si durabila, cu o pronuntata dimensiune sociala si cu dorinta si capacitatea de a juca un rol cheie in lume", se mai arata in... mai mult
Sambata, 18 Martie 2017, ora 21:42
Uniunea Europeana a decis sa renunte la traditionala 'fotografie de familie' a liderilor sai la summiturile de la Bruxelles pentru a 'moderniza' imaginea institutiilor europene, transmite AFP.
Pana la sfarsitul lui 2016, cei 28 de sefi de stat si de guvern din Uniunea Europeana aveau obiceiul sa se lase fotografiati, aliniati pe mai multe randuri, intr-o demonstratie publica de unitate.
Insa media au fost informate de Consiliul European, care coordoneaza summiturile la care se stabilesc prioritatile politice ale UE, ca incepand cu reuniunea liderilor care s-a desfasurat joi si vineri la Bruxelles, nu va mai avea loc 'fotografia de familie'.
"Partial, ideea este de a avea o imagine vizuala mai moderna" decat randuri de personalitati, a explicat pentru AFP un inalt diplomat european sub acoperirea anonimatului.
Aceasta raspunde de asemenea dorintei presedintelui Consiliului European, Donald Tusk, reales joi, de 'a usura' summiturile interminabile, care se prelungesc deseori in noapte, a mai spus sursa citata.
"Aceste fotografii pot sa ia cu adevarat mult timp", a explicat sursa, precizand ca institutiile europene incearca sa le ofere fotografilor mai mult timp pentru a-i surprinde pe lideri chiar in sala mare a Consiliului.
Diplomatul european citat a dat asigurari ca decizia nu are nimic politic, intr-un moment in care Uniunea Europeana se pregateste de plecarea unuia dintre cei 28 de membri ai sai, Marea Britanie. ...citeste mai departe despre "Dispare... mai mult
Sambata, 11 Martie 2017, ora 13:15
Agentia americana pentru Securitate Nationala a interceptat convorbiri telefonice intre cancelarul german Angela Merkel si secretarul general al ONU Ban Ki-moon, dar si intre lideri israelieni, italieni si francezi, potrivit unor documente dezvaluite marti de WikiLeaks.
Documentele releva interceptari ale unor comunicatii intre lideri UE, premierul israelian Benjamin Netanyahu, Inaltul Comisariat ONU pentru Refugiati (UNHCR) si Japonia vizand o serie de probleme - de la modificarile climatice si servicii bancare si pana la probleme comerciale sensibile, relateaza Deutsche Welle.
Intr-o conversatie interceptata de NSA, Ban Ki-moon o felicita pe Merkel pentru eforturile depuse in lupta cu modificarile climatice si atragerea altor lideri UE, potrivit DPA.
El ii mai spunea ca se baza pe leadershipul Uniunii Europene (UE) in vederea ajungerii la un acord in cadrul Conferintei de la Poznan, in Polonia.
Merkel le bate obrazul americanilor, din cauza spionajului: Asa ceva nu se ...citeste mai departe despre "NSA a interceptat convorbiri ale Angelei Merkel, dar si ale ale unor lideri UE - WikiLeaks" pe Ziare.com mai mult
Marti, 23 Februarie 2016, ora 18:03
Romania este afectata de situatia din Grecia si de lipsa unor decizii clare din partea liderilor europeni, iar acest lucru nu mai poate continua, a declarat, sambata, presedintele Traian Basescu.
"Datorita (sic!) situatiei din Grecia toata regiunea este contaminata de neincredere. Liderii din zona euro care intarzie la nesfarsit o decizie in privinta Greciei fac foarte mare rau si celorlalte tari. Romania nu poate plati la nesfarsit lipsa de fermitate in luare deciziilor in zona euro. Pozitia noastra va fi foarte ferma", a spus Traian Basescu inainte sa plece spre Bruxelles, unde urmeaza sa participe la Consiliul European de toamna.
Prioritatea Consiliului de duminica este solutionarea crizei din statul elen, iar presedintele Romaniei sustine ca va cere liderilor UE sa ia o decizie in acest sens.
"Romania a inceput sa plateasca aceasta capitalizare a bancilor din zona euro, lucru care trebuie spus si discutat cinstit la acest Consiliu. Nu se poate impinge la nesfarsit plata facturii unor state cu un nivel ridicat al datoriilor catre state mai sarace (...) Solicitarea noastra va fi ca in procesul de capitalizare a bancilor care activeaza in Romania si in toate tarile non-euro sa fie obligate sa-si mentina nivelul de expunere in aceste tari", a adaugat Basescu. mai mult
Sambata, 22 Octombrie 2011, ora 19:00
Bancile europene se asteapta ca liderii UE sa le determine sa-si majoreze capitalul in cadrul unui plan franco-german de rezolvare a crizei datoriilor de stat din zona euro, dupa ce guvernele din Belgia si Franta au intervenit pentru salvarea grupului financiar Dexia.Dexia a acceptat luni nationalizarea diviziei bancare din Belgia pentru a primi 4 miliarde euro de la guvernul belgian si pentru a avea acces la garantii de stat de 90 miliarde euro pentru finantarea atrasa in urmatorii zece ani.
Salvarea Dexia creste presiunile din sistemul bancar, guvernele din zona euro fiind indemnate sa consolideze bancile in contextul posibilelor socuri care ar putea fi generate de accentuarea crizei datoriilor de stat din zona euro si de franarea cresterii economice globale.
Cancelarul german Angela Merkel si presedintele francez Nicolas Sarkozy au anuntat la sfarsitul saptamanii trecute ca vor pregati, pana la summit-ul G20 din 3-4 noiembrie de la Cannes, un plan de rezolvare a crizei si de recapitalizare a bancilor, fara a oferi alte detalii.
"Ne asteptam ca UE sa ceara un nivel minim al capitalului Tier 1 in anumite conditii de stres, dar si sa creasca rata capitalului de rang intai in conditii normale. Bancile vor fi nevoite sa ajunga la aceste niveluri intr-o perioada scurta de timp", a declarat o sursa din industria bancara germana.
Bancile nu sunt implicate inca in negocieri cu guvernele privind rezervele de capital, insa analizeaza deja ce optiuni ar avea daca ar fi nevoite sa... mai mult
Marti, 11 Octombrie 2011, ora 11:58
Liderii Uniunii Europene vor include in Tratatul UE doua noi propozitii care sa permita crearea Mecanismului European de Stabilitate, din 2013, potrivit proiectului de concluzii al summitului comunitar de saptamana viitoare, potrivit Mediafax.Potrivit acestui mecanism, investitorii privati vor suporta o parte din costurile legate de restructurarea datoriilor unui stat, ceea ce va determina pietele sa exercite presiuni asupra guvernelor pentru aplicarea unor politici bugetare corecte si evitarea unor noi crize financiare.
Mecanismul va permite sustinerea tarilor din zona euro care vor avea nevoie de lichiditati, dar nu si probleme de solvabilitate, prin intermediul unui fond care este posibil sa fie mai mare decat cel de 750 de miliarde de euro stabilit in aceasta primavara.
Pentru infiintarea acestui mecanism, Germania si Franta au insistat ca Tratatul UE sa fie modificat astfel incat sa nu apara contestatii la Curtea Constitutionala din Germania.
Liderii celor 27 de state membre vor conveni amendarea Tratatului prin adaugarea unui paragraf la articolul 136.
"Statele membre care folosesc moneda euro pot infiinta un mecanism pentru protejarea stabilitatii zonei euro. Acordarea asistentei financiare prin acest mecanism va avea loc in anumite conditii stricte", potrivit textului.
Mecanismul va fi infiintat in baza acordului ministrilor de Finante din zona euro din 28 noiembrie.
Concluziile summitului, care sunt intotdeauna pregatite inaintea summitului si de obicei nu sunt... mai mult
Luni, 13 Decembrie 2010, ora 00:28
Liderii UE se reunesc joi la Bruxelles, pentru a participa la un summit destinat inaspririi disciplinei bugetare si coordonarii politicii economice la nivel european, precizeaza NewsIn.Reuniunea sefilor de stat si de guvern din cele 27 de tari membre ale Uniunii Europene va incepe la ora locala 10.30 (11.30 ora Romaniei).Unul dintre punctele cheie de pe agenda intalnirii il va reprezenta o mai buna coordonare a politicilor economice nationale.
In acest domeniu, presedintele francez Nicolas Sarkozy si cancelarul german Angela Merkel au ajuns luni la un compromis, pentru o "guvernare economica" ce ar urma sa includa toate cele 27 de state membre UE, nu numai cele din Zona euro, asa cum voia initial Franta.In plus, ei au convenit sa mai propuna joi retragerea dreptului de vot in UE pentru statele cu deficite de peste 3%.Reuniunea celor doi lideri a avut loc sub semnul eforturilor de reconciliere intre Berlin si Paris, avand in vedere ca diferentele de opinie dintre Germania si Franta privind modalitatile de combatere a urmarilor crizei economice si financiare, au atins, in ultimele saptamani, cote fara precendent.Confruntati cu criza de incredere pe care o traverseaza Zona euro din cauza deficitelor mari, liderii UE intentioneaza si sa isi ia angajamentul de a inaspri Pactul de stabilitate, care reglementeaza politicile bugetare la nivel european.Ministrii de finante au aprobat deja examinarea bugetelor nationale la nivel de UE in primavara fiecarui an si introducerea de noi... mai mult
Miercuri, 16 Iunie 2010, ora 15:42