Liderii europeni s-au reunit pentru a evalua gradul de flexibilitate necesar in stabilizarea balantelor bugetare pentru relansarea cresterii economice si crearea locurilor de munca, mai ales pentru tineri, pe fondul contestarii sociale a austeritatii.
Pentru prima data in multa vreme, cei 27 de lideri de stat si guvern nu au fost sub presiunea crizei financiare, ceea ce a permis ca discutia lor sa ia o dimensiune politica, insa fara a ajunge la o decizie concreta.
Scopul era "a defini in ce consta" echilibrul dintre consolidarea bugetara si crestere, a explicat inainte de reuniune un diplomat european, cu cele doua tabere, pe de o parte "tabara austeritatii" condusa de Germania si cancelarul conservator Angela Merkel, iar pe de cealalta parte cea a flexibilitatii cu Franta si presedintele sau socialist Francois Hollande.
In final, presedintele Consiliului european, Herman Van Rompuy, a salutat discutiile "linistite si intense".
Exista "o puternica convergenta a viziunilor", a asigurat Hollande, explicand ca obiectivul vizat era "ca disciplina bugetara sa fie compatibila cu perspectiva cresterii". Franta solicita o amanare pentru a isi reduce deficitul public la 3 la suta din PIB si, in general, vrea sa slabeasca constrangerea bugetara. Aceasta este totusi un "elev bun" european pe plan bugetar, a asigurat Hollande.
Fidela pozitiei sale, cancelarul Angela Merkel a subliniat ca "reformele structurale si cresterea nu sunt incompatibile, ci merg mana in mana".... mai mult
Vineri, 15 Martie 2013, ora 11:05
Liderii europeni si-au exprimat satisfactia in legatura cu compromisul la care au ajuns privind bugetul UE pentru 2014 - 2020, indiferent daca pana acum au militat pentru alocari mai mari sau mai mici.
In timp ce Angela Merkel a calificat rezultatul drept "bun" si a apreciat ca este unul solidar si just, Francois Hollande considera acordul drept "un bun compromis", transmite Agerpres.
"Rezultatul este bun, pentru ca se concentreaza pe trei axe: mai multa crestere, competitivitate, creare de locuri de munca, adica investeste in viitor", a spus Angela Merkel la incheierea Consiliului European.
"Este un acord care a luat tot atat de mult timp ca de obicei pentru a se naste, insa a fost, cred, un bun compromis", a fost aprecierea lui Hollande, intr-o conferinta de presa la Bruxelles.
In plus, acesta crede ca suma finala la care s-a ajuns prin negocieri, de 960 de miliarde de euro, inseamna, "fara indoiala, cel mai inalt nivel care putea fi atins".
Premierul Spaniei, Mariano Rajoy, si-a exprimat si el satisfactia in legatura cu faptul ca tara sa va fi beneficiar net al bugetului UE, iar Spania va avea un sold pozitiv cu Uniunea de 0,2% din PIB.
Si declaratiile lui David Cameron, cel mai inversunat adversar al cresterii sumei alocate Cadrului Financiar Multianual din perioada 2014 - 2020, au fost pozitive la incheierea summit-ului.
"Este un lucru bun ca avem un acord (...) Aceasta arata ca, prin colaborarea cu aliatii, este posibil sa avansam in mod real pe... mai mult
Duminica, 10 Februarie 2013, ora 12:59
Sansele de a semna o intelegere in privinta bugetului european in timpul reuniunii care va avea loc joi si vineri la Bruxelles sunt slabe, avand in vedere scandalul politic si financiar din Spania, alegerile din Italia si punctele de vedere foarte diferite ale liderilor europeni.
"Conditiile nu sunt, deocamdata, intrunite", a declarat presedintele Frantei, Francois Hollande, in timpul unei intalniri cu omologul sau italian, Mario Monti, relateaza L'Echo.
Seful guvernului italian este in campanie electorala si tinde sa profite de negocieri pentru a apara interesele propriei tari, dar si pentru a afisa un concept al UE opus celui prezentat de partizanii taierilor masive a bugetului european, din cauza crizei economice. Oficialul italian a anuntat ca se va opune unui buget care nu corespunde cerintelor sale, ceea ce inseamna o lupta apriga cu germanii.
Citeste mai multe despre Bugetul UE: Vor ajunge liderii europeni la o concluzie in aceasta saptamana? pe Ziare.com. mai mult
Marti, 05 Februarie 2013, ora 10:00
Francois Hollande a declarat duminica, primindu-l pe Mario Monti intr-o vizita, ca "inca nu sunt indeplinite" conditiile obtinerii unui acord asupra bugetului Uniunii Europene pentru perioada 2014-2020 in cadrul viitorului summit european de la Bruxelles, in perioada 7-8 februarie, relateaza AFP.
In ceea ce priveste acest buget, "noi constatam ca negocierile sunt foarte dificile, deoarece vizeaza o conceptie a unei Europe fondate, in opinia noastra, atat pe o solidaritate si o crestere (economica), cat si pe interese nationale. Si este legitim ca fiecare sef de stat sau Guvern sa il apere pe al sau (interesul national)", a declarat Hollande.
"Deci facem totul pentru ca, in cadrul viitorului Consiliu (European), sa putem sa ajungem la un acord, dar, in acest moment, inca nu sunt indeplinite conditiile" in acest sens, a adaugat seful statului francez, la Palatul Elysee, alaturi de premierul italian Mario Monti, subliniind asupra unui "nou nivel de cooperare exceptionala" intre Franta si Italia.
"Insa ne mai raman cateva zile si imi imaginez (ca va fi necesara) o noapte intreaga pentru a ajunge la rezultatul pe care ni-l dorim cu totii, adica la o negociere reusita", a continuat Hollande.
"Eu imi doresc sa se ajunga la un acord" in timpul summit-ului european, a declarat, la randul sau, Monti, afirmand ca spera la obtinerea unui "acord mai transparent si mai echitabil".
Monti a notat ca, incepand din 2011, "Italia a devenit primul contributor (net) al Uniunii... mai mult
Luni, 04 Februarie 2013, ora 08:24
Liderii UE se pregatesc pentru o noua incercare de a-si aplana divergentele si a gasi o solutie de iesire din criza, cu o Germanie tot mai izolata, cu cereri pentru ajutor extern din partea Spaniei si Ciprului si cu propuneri radicale de integrare fiscala si economica a statelor euro.
Criza datoriilor de stat din zona euro, declansata la sfarsitul anului 2009 in Grecia, a bifat recent cea de-a cincea "victima", dupa ce Ciprul, o economie puternic interconectata cu cea a Greciei, a solicitat ajutor international.
Totodata, Spania a transmis solicitarea oficiala pentru o linie de finantare externa extimata la 100 miliarde euro, destinata recapitalizarii sectorului bancar puternic lovit de prabusirea pietei imobiliare si de situatia grava din economie, cu un somaj de 24%.
Ministrii Finantelor din zona euro se pregatesc sa aprobe salvarea Ciprului si sa negocieze detaliile si aspectele tehnice ale creditului catre bancile spaniole.
"Lumea si-a imaginat prea multe zile ale judecatii in ultimii ani, iar Europa a reusit sa amane in continuu. Astazi, problema este ca, intr-adevar, mizele au devenit mult mai ridicate. Nu mai vorbim despre mica Grecie, ci despre mai marea Spanie si chiar uriasa Italie", comenteaza pentru Bloomberg Sebastian Paris-Horvitz, analist la HSBC Private Bank Suisse, in Paris.
Spania si Italia cer adoptarea unor masuri pentru reducerea costurilor de finantare
Spania si Italia cer ferm masuri la nivel european care sa le reduca simtitor... mai mult
Joi, 28 Iunie 2012, ora 13:46
Cancelarul german Angela Merkel a ajuns la o intelegere cu liderii Frantei, Italiei si Spaniei, pentru acordarea unui ajutor financiar de 130 miliarde euro, in vederea revigorarii economice.
Cu toate acestea, cancelarul german nu a acceptat emiterea eurobondurilor sau o utilizare mai flexibila a fondurile de salvare europeana, dar
Primul ministru al Italiei, Mario Monti, cancelarul german Angela Merkel, primul ministru al Spaniei, Mariano Rajoy, si presedintele Frantei, Francois Hollande, au participat vineri la o intalnire la Roma, pentru a-si apropia pozitiile inaintea summitului Uniunii Europene de saptamana viitoare.
Primul ministru italian Mario Monti a spus ca Uniunea Europeana ar trebui sa adopte la summitul de saptamana viitoare masuri pentru cresterea economica in valoare de aproximativ 1% din Produsul Intern Brut al regiunii, potrivit Reuters.
Ceilalti lideri participanti la intalnire nu au realizat nici un progres perceptibil pentru a o determina pe Angela Merkel, care conduce cea mai puternica economie din Europa si este cel mai mare contribuabil la fondul de salvare, sa accepte o abordare comuna a problemei datoriilor din Europa sau sa foloseasca resursele financiare de salvare existente intr-un mod mai flexibil.
"Cresterea poate sa aiba o baza puternica numai daca exista o disciplina fiscala, dar disciplina fiscala poate fi mentinuta numai daca exista crestere economica si se creeaza joburi noi", a spus Monti, intr-o conferinta de presa tinuta... mai mult
Sambata, 23 Iunie 2012, ora 13:59
Bursele europene sunt in scadere vineri dimineata, din cauza temerilor ca liderii europeni nu reusesc sa adopte masuri urgente si decisive pentru a opri cresterea dobanzilor obligatiunilor guvernamentale din zona euro, dupa doi ani de criza, transmite Reuters.
Indicele FTSEurofirst 300 al celor mai importante actiuni europene a deschis in scadere cu 0,8%, iar moneda euro s-a depreciat cu 0,3%, la 1,331 dolari.
Indicele MSCI al burselor din intreaga lume este in coborare cu circa 0,65%.
Liderii europeni au convenit joi seara, la summit-ul UE, masuri fiscale stricte pentru statele din zona euro, insa nu au reusit sa se puna de acord pe modificarea Tratatului UE.
Astfel, masurile vor fi incluse intr-un tratat separat, la care vor subscrie tarile din zona euro si alte sase state care doresc sa se alature initiativei, inclusiv Romania.
Dupa zece ore de discutii, sefii de stat sau de guvern din UE nu inregistrasera progrese concrete, in afara de noua guvernanta fiscala.
Optimismul pietelor a scazut inca de joi seara, dupa ce presedintele Bancii Centrale Europene, Mario Draghi, a sugerat ca exclude mai multe variante care fusesera discutate pentru sprijinirea guvernelor si bancilor europene.
Pietele asiatice au cazut puternic vineri, din cauza temerilor privind criza datoriilor de stat din zona euro. Indicele MSCI Asia Pacific al burselor asiatice din afara Japoniei a pierdut 2,6%, iar indicele Nikkei al bursei de la Tokyo s-a retras cu 1,5%.
Bursa de la... mai mult
Vineri, 09 Decembrie 2011, ora 11:48
Liderii europeni spun ca fac progrese in rezolvarea crizei datoriilor suverane, dar o decizie va fi luata abia la intalnirea de miercuri.
In urma celui de-al 13-lea summit pentru rezolvarea crizei din ultimele 21 de luni, tarile europene au ajuns la un acord in privinta recapitalizarii bancilor si au ajuns la un consens in ceea ce priveste fondul de salvare a Europei, dar deciziile vor fi luate abia miercuri.
"Mai avem mult de munca si tocmai de aceea vom lua deciziile la urmatorul summit", a declarat presedintele Consiliului Europei, Herman Van Rompuy, dupa intalnirea de 12 ore, informeaza Reuters .
Presedintele francez Nicolas Sarkozy a fost nevoit sa renunte la ideea de a folosi fonduri nelimitate de la Banca Centrala Europeana pentru a lupta impotriva crizei. "Nicio solutie nu este viabila, daca nu are suportul tuturor institutiilor europene", a spus Sarkozy, citat de Reuters.
Liderii europeni au dezbatut doua planuri prin care sa mareasca eficienta Fondului European de Stabilitate Financiara, in valoare de 440 de miliarde de euro. Una dintre solutii ar fi crearea unui fond in care sa atraga investitori din toata lumea, printre care si Fondul Monetar International, care sa cumpere obligatiuni de la Italia si alte state cu probleme financiare. Celalalt plan, care ar trebui sa functioneze in paralel, ar garanta pierderile investitorilor, informeaza Financial Times.
Pe de alta parte, zona euro ar putea cauta ajutor la tari emergente precum China sau Brazilia,... mai mult
Luni, 24 Octombrie 2011, ora 18:00
Existenta unei crize euro a ajuns sa fie aproape o realitate acceptata in ultimele luni, in timp ce unele tari din zona euro se lupta sa faca fata unui nivel ridicat al datoriei suverane, iar viitorul monedei unice este pus sub semnul intrebarii.
Cu toate acestea, un economist german considera ca "inca nu ne confruntam cu o criza euro", potrivit CNBC.
"Nu este o problema a sistemului monetar, este o problema a institutiilor financiare, in special a bancilor mari", considera Helmuy Siekmann, economist la Universitatea Goethe.
In opinia acestuia, criza se afla abia la inceput. Comentariile sale au venit imediat dupa ce bursele europene au deschis pe rosu, fiind predominate de o atmosfera incordata, in asteptarea summit-ului UE de duminica.
Liderii UE sugereaza ca este nevoie de 80 de miliarde de euro pentru a recapitaliza bancile europene, cu toate ca FMI avansase o suma de 200 de miliarde de euro, potrivit unui raport publicat in Financial Times.
Presedintele Frantei, Nicolas Sarkozy, a avut o intalnire de urgenta cu cancelarul german, Angela Merkel, in cursul zilei de miercuri, pentru a pune la punct ultimele detalii de dinaintea summit-ului. Recapitalizarea bancilor a ramas inca in discutie.
Economistul german este de parere ca a existat o oportunitate de a recapitaliza bancile inca de la inceputul crizei financiare actuale, din 2008, ocazie pe care europenii au pierdut-o.
"Le-am fi putut recapitaliza cu fonduri pe care le avem in Germania, pe baza de voluntariat.... mai mult
Joi, 20 Octombrie 2011, ora 09:57