Cancelarul austriac Werner Faymann va primi vineri, la Viena, mai multi lideri social-democrati europeni pentru a dezbate actuala criza a refugiatilor.
La reuniune vor lua parte, printre altii, vicecancelarul german Sigmar Gabriel, premierul francez Manuel Valls, omologul sau suedez Stefan Lofven si presedintele Parlamentului European, Martin Schulz, a indicat cancelaria austriaca.
Criza imigrantilor: Principalele puncte de vedere inainte de reuniunea ministrilor de Interne
Organizatia Internationala pentru Migratie (OIM) a anuntat vineri ca peste 430.000 ...citeste mai departe despre "Criza imigratilor: Cativa lideri socialisti europeni se intalnesc vineri, la Viena" pe Ziare.com mai mult
Luni, 14 Septembrie 2015, ora 22:06
Criza datoriilor suverane este subiectul de discutie din cadrul mai multor intaniri intre liderii europenni, anuntate pentru perioada urmatoare. Pe 4 septembrie, la Roma, presedintele Francez are o intrevedere cu premierul Italiei, in timp ce, pe 29 august, la invitatia cancelarului german, Mario Monti va efectua o vizita oficiala la Berlin.
Vizita presedintelui francez la Roma fusese anticipata zilele trecute de presa europeana si confirmata joi seara si de surse oficiale de la Paris.
De cealalta parte, intrevederea intre Monti si Merkel a fost anuntata in cursul verii, pentru finele lui august. Intalnirea va fi urmata de o conferinta de presa.
Vizitele se incadreaza in cadrul seriei de numeroase intalniri oficiale dintre principalii lideri europeni, cu scopul de a gasi solutii la criza din zona euro si la criza economica din Grecia.
Hollande a efectuat o vizita joi la Berlin, unde s-a intalnit cu cancelarul german Angela Merkel, iar joia viitoare se va deplasa la Madrid, in timp ce seful guvernului spaniol, Mariano Rajoy, se va afla la 6 septembrie la Berlin si pe 20 septembrie la Roma.
In ultima perioada, Angela Merkel a stabilit o serie de reuniuni consacrate crizei datoriilor din zona euro pe fondul incertitudinii cu privire la iesirea Greciei din zona euro, dar si in contextul motivelor de ingrijorare reprezentate de Spania si Italia. Cancelarul german l-a primit joi pe presedintele francez Francois Hollande, iar vineri va avea o intrevedere cu... mai mult
Vineri, 24 August 2012, ora 14:12
Liderii UE se pregatesc pentru o noua incercare de a-si aplana divergentele si a gasi o solutie de iesire din criza, cu o Germanie tot mai izolata, cu cereri pentru ajutor extern din partea Spaniei si Ciprului si cu propuneri radicale de integrare fiscala si economica a statelor euro.
Criza datoriilor de stat din zona euro, declansata la sfarsitul anului 2009 in Grecia, a bifat recent cea de-a cincea "victima", dupa ce Ciprul, o economie puternic interconectata cu cea a Greciei, a solicitat ajutor international.
Totodata, Spania a transmis solicitarea oficiala pentru o linie de finantare externa extimata la 100 miliarde euro, destinata recapitalizarii sectorului bancar puternic lovit de prabusirea pietei imobiliare si de situatia grava din economie, cu un somaj de 24%.
Ministrii Finantelor din zona euro se pregatesc sa aprobe salvarea Ciprului si sa negocieze detaliile si aspectele tehnice ale creditului catre bancile spaniole.
"Lumea si-a imaginat prea multe zile ale judecatii in ultimii ani, iar Europa a reusit sa amane in continuu. Astazi, problema este ca, intr-adevar, mizele au devenit mult mai ridicate. Nu mai vorbim despre mica Grecie, ci despre mai marea Spanie si chiar uriasa Italie", comenteaza pentru Bloomberg Sebastian Paris-Horvitz, analist la HSBC Private Bank Suisse, in Paris.
Spania si Italia cer adoptarea unor masuri pentru reducerea costurilor de finantare
Spania si Italia cer ferm masuri la nivel european care sa le reduca simtitor... mai mult
Joi, 28 Iunie 2012, ora 13:46
Cancelarul german Angela Merkel a ajuns la o intelegere cu liderii Frantei, Italiei si Spaniei, pentru acordarea unui ajutor financiar de 130 miliarde euro, in vederea revigorarii economice.
Cu toate acestea, cancelarul german nu a acceptat emiterea eurobondurilor sau o utilizare mai flexibila a fondurile de salvare europeana, dar
Primul ministru al Italiei, Mario Monti, cancelarul german Angela Merkel, primul ministru al Spaniei, Mariano Rajoy, si presedintele Frantei, Francois Hollande, au participat vineri la o intalnire la Roma, pentru a-si apropia pozitiile inaintea summitului Uniunii Europene de saptamana viitoare.
Primul ministru italian Mario Monti a spus ca Uniunea Europeana ar trebui sa adopte la summitul de saptamana viitoare masuri pentru cresterea economica in valoare de aproximativ 1% din Produsul Intern Brut al regiunii, potrivit Reuters.
Ceilalti lideri participanti la intalnire nu au realizat nici un progres perceptibil pentru a o determina pe Angela Merkel, care conduce cea mai puternica economie din Europa si este cel mai mare contribuabil la fondul de salvare, sa accepte o abordare comuna a problemei datoriilor din Europa sau sa foloseasca resursele financiare de salvare existente intr-un mod mai flexibil.
"Cresterea poate sa aiba o baza puternica numai daca exista o disciplina fiscala, dar disciplina fiscala poate fi mentinuta numai daca exista crestere economica si se creeaza joburi noi", a spus Monti, intr-o conferinta de presa tinuta... mai mult
Sambata, 23 Iunie 2012, ora 13:59
Liderii europeni incearca sa gaseasca noi cai de a mentine credibilitatea monedei unice, dar si de salvare a Greciei, in asa fel incat aceasta sa nu paraseasca zona euro. Ca reactie a disensiunilor dintre membri G8, Grecia a fost impinsa, insa, din ce in ce mai aproape de exit.
Liderii G8 (cele mai puternic industrializate state) si-au exprimat sambata dorinta ca Grecia sa ramana in zona euro in contextul in care sondaje efectuate pe teritoriul statului elen releva o lupta acerba intre sustinatorii partidelor care se opun pachetului de salvare si cei care doresc o mana de ajutor intinsa de Uniunea Europeana.
"Grecia va fi tinuta in viata cu ajutorul aparatelor pana in ultima clipa. Cand se va intampla sa fie decuplata, abia de atunci veti vedea drama la nivelul Uniunii Europene. E o chestie mai sofisticata. E acea chestie care a vaporizat miliardele de dolari in SUA pe subprime", declara economistul Ionel Blanculescu pentru Business24.
Parerea economistului e ca daca Grecia intra in incapacitate de plata, sume imense vor fi mutate instant, fiind declansata o intreaga platforma de operatiuni cu derivate.
"Pe acest sistem de derivate, care inseamna de fapt pariuri in marja (precum cel care a produs marea criza globala sau pe baza caruia s-au pulverizat doua miliarde de dolari ai JPMorgan), la sume foarte mari care sunt puse pe Grecia si pe intrarea acesteia in incapacitate de plata. Falimentul, asa cum s-a intamplat si in Argentina, reprezinta un declansator.... mai mult
Luni, 21 Mai 2012, ora 18:05
Presedintele Uniunii Europene, Herman Van Rompuy, a anuntat marti o reuniune extraordinara a liderilor europeni pe 23 mai pentru a discuta despre mijloacele de relansare a cresterii economice.
"Miercuri va fi data dineului informal al sefilor de stat si de guvern" din UE, a declarat Van Rompuy pe contul sau de Twitter.
Aceasta reuniune de la Bruxelles va preceda summitul liderilor europeni prevazut la 28 si 29 iunie in capitala europeana si care va fi consacrat cresterii si locurilor de munca.
Aceasta va fi prima reuniune a sefilor de stat si de guvern din UE cu noul presedinte socialist francez Francois Hollande.
Problema cresterii economice a revenit in prim plan pe agenda europeana.
Marti, presedintele Comisiei Europene Jose Manuel Barroso le-a cerut guvernelor din cadrul UE sa se mobilizeze pentru a pune in aplicare propunerile aflate deja pe masa pentru relansarea cresterii economice.
"Numeroase propuneri (ale Comisiei) sunt pe masa si asteapta unda verde din partea statelor membre si Parlamentului. Chiar daca revenirea la o crestere va dura, am putea astepta o turnura la sfarsitul anului daca vor fi luate decizii bune imediat", a declarat el.
Francois Hollande, presedintele ales al Frantei, a reluat deja aceste idei in proiectul pactului de crestere care va veni in completarea pactului de disciplina bugetara semnat de 25 de tari membre in martie. mai mult
Marti, 08 Mai 2012, ora 16:23
Liderii Uniiunii Europene au ajuns la Bruxelles, unde are loc primul Summit european din 2012. Mizele discutiilor de luni sunt mari si vizeaza gasirea de modalitati pentru a spori cresterea economica in Europa si semnarea a doua noi tratate.
In cadrul intalnirii de la Bruxelles se va semna pactul fiscal, care va cere tarilor membre sa isi inaspreasca regulile bugetare, si crearea Mecanismului de Stabilitate pentru Europa, noul mecanism de salvare al Europei.
Grecia, insa, este factorul care umbreste summitul de luni. Chiar daca intelegerea cu creditorii sai este pe cale de a fi incheiata, exista o ingrijorare tot mai mare ca ar putea fi nevoie de o majorare a cele de-a doua transe de salvare.
Business24 va prezinta, in format LIVE TEXT, desfasurarea summit-ului UE:
22.50: Presedintele francez Nicolas Sarkozy: Grecia nu poate fi guvernata din afara tarii
La finalul reuniunii de la Bruxelles, Sarkozy a declarat ca e increzator in situatia Greciei si ca nu considera ca statul ar trebui guvernat de creditori.
"Grecia trebuie condusa de la Atena sau cu ajutorul de la Bruxelles, in niciun caz din afara tarii. Trebuie sa ne asiguram ca exista o analiza pas cu pas a modalitatii in care Grecia rezolva situatia in care se afla", a spus Sarkozy.
El a mai declarat ca va sustine orice stat care vrea sa adere la zona euro. "Am luat act de decizia Cehiei de a nu adera la viitorul tratat, s-au invocat motive constitutionale. Despre situatia Greciei, va pot spune ca... mai mult
Luni, 30 Ianuarie 2012, ora 18:00
Liderii Europeni ajung la Bruxelles incepand cu ora 16.00 (ora Romaniei) pentru discutii preliminare summit-ului programat sa inceapa joi seara, la 19.30 (ora Romaniei). Primul care ajunge la Bruxelles este Lucas Papademos, premierul Greciei, urmat de Mario Draghi (BCE), Angela Merkel si Nicolas Sarkozy, cei mai importanti pioni ai acestei intalniri.
Lucas Papademos, noul prim ministru al Greciei, va ajunge in Bruxelles la ora 16.00 (ora Romaniei) pentru a se intalni cu Herman Van Rompuy, presedintele Consiliului European, inainte de inceperea summitului, potrivit Wall Street Journal.
In continuare, marii lideri europeni vor sosi incepand cu ora 18.00 (ora Romaniei), inclusiv presedintele BCE Mario Draghi, presedintele francez, Nicolas Sarkozy si cancelarul german, Angela Merkel.
Prima lor intalnire se va desfasura alaturi de Van Rompuy si de presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso. In cadrul intalnirii vor fi prezenti si prim ministrul din Luxemburg si presedintele Eurogroup, Jean-Claude Junker. mai mult
Joi, 08 Decembrie 2011, ora 15:06
Pe masura ce situatia economica incepe sa semene din ce in ce mai mult cu perioada de criza din 2008, seful Bancii Centrale Europene (BCE) Jean- Claude Trichet si guvernatorul bancii centrale italiene, Mario Draghi, au cerut, mai mult sau mai putin saracastic, liderilor europeni sa "se miste mai rapid" si sa gaseasca o solutie inainte ca situatia determinata de criza datoriilor suverane sa devina mult mai grava.Europa trebuie sa faca un pas pentru a se intregra politic si economic, sustine Draghi, care adauga ca randamentele obligatiunilor din Grecia, Italia si din alte tari cu finantele slabite au crescut luni, ca urmare a temerilor investitorilor. Atat Draghi cat si Trichet s-au adresat in cadrul unui forum in Paris, unde s-au dezbatut in principal efectele prabusirii Lehman Brothers.Presedintele Obama va tine un discurs, joi, in care va incerca sa calmeze atat investitorii, cat si natiunea americana. Discursul liderului de la Casa Alba este organizat cu o zi inainte de intrunirea celor mai bogate 7 natiuni, care se intalnesc in Marsilia pentru a discuta despre economiile europeana si americana.
Washingtonul doreste sa se asigure ca turbulentele determinate de criza din zona euro nu va trece Atlanticul, intr-un moment in care economia SUA este slabita.Ceea ce a spus guvernatorul Bancii Nationale a Italiei, Mario Draghi, merge pana in miezul problemei care, dupa cum realizeaza si politicienii, este cauza crizei europene: lipsa unei unitati fiscale, care ar putea... mai mult
Marti, 06 Septembrie 2011, ora 17:39