Atmosfera din cadrul CES 2016 se incinge, pe masura ce liderii unor companii se arata gata sa declanseze batalia care le poate asigura suprematia in piata.
Cel mai surprinzator anunt vine din partea gigantului chinez Huawei, care sustine ca in cativa ani va deveni liderul mondial in domeniul comunicatiilor mobile, scrie Liberation.
"In final, noi vom ajunge liderii pietei. Poate ca va mai dura 3-4 ani de acum", a declarat intr-un interviu pentru Die Welt directorul diviziei smartphone din cadrul companiei, Richard Yu.
Huawei este in prezent al treilea mare producator de telefoame mobile din lume, dupa Apple si Samsung.
Compania chineza a obtinut o capitalizare de 35,5% din cifra de afaceri pe anul 2015, dupa ce a raportat depasirea pragului de 100 de milioane de smartphone-uri vandute in cursul unui an.
"Ne dorim ca mai intai sa depasim Samsung la numarul de telefoane vandute, iar apoi vom ataca Apple pe segmentul premium", a explicat directorul Yu viitoarea strategie a firmei din China.
In termeni de vanzari, Yu crede ca firma sa va reusi sa depaseasca Apple in cursul anului viitor si sa devina numarul doi in lume in industria smartphone.
Necunoscuti in urma cu cativa ani pe piata, chinezii de la Huawei au reusit sa se impuna in gratie unor smartphone-uri cu un raport bun calitate/pret, vandute in special pe pietele emergente.
Cele mai noi produse ale firmei, cele din gama Honor, au ajuns sa fie apreciate inclusiv de consumatorii din Europa si... mai mult
Miercuri, 06 Ianuarie 2016, ora 15:42
Piata globala de smartphones va creste in acest an cu 23.1% fata de 2013, pana la nivelul de 1,2 miliarde unitati livrate la nivel global, arata cel mai recent studiu publicat de IDC.
Estimarile celor de la IDC sugereaza ca in 2018 piata globala a smartphones va ajunge la 1,8 miliarde de unitati, cu o medie a ratei de crestere anuala de 12,3% (in intervalul 2013 - 2018).
Ramon Llamas, Research Manager in cadrul diviziei Telefoane Mobile a IDC, afirma ca aceasta crestere a pietei de profil este interesanta in special din perspectiva regiunilor care vor impulsiona evolutia cererii pe acest segment de produse. Astfel, tari precum Rusia, India si Indonezia vor reprezenta locomotiva cresterii, in contextul in care IDC estimeaza o dublare a numarului de unitati livrate in aceste state pana in 2018. Desigur, China va reprezenta si ea, in continuare, un motor de crestere a livrarilor de smartphone-uri, ajungand in 2018 sa "inghita" aproape o treime din cerere la nivel global.
Citeste mai multe despre Piata smartphones va creste in acest an cu 23% fata de 2013. Android-ul ramane lider pe Hit.ro. mai mult
Joi, 29 Mai 2014, ora 17:08
Luna viitoare, in Marea Britanie vor fi lansate mai multe modele de smartphone, marca Wiko. Producatorul francez spera ca telefoanele sale, al caror pret incepe in Franta de la aproximativ 70 euro, se aiba acelasi succes si in Marea Britanie. In 2013, aproape 7% dintre francezi care si-au cumparat prima data smartphone au preferat Wiko. Astfel, in primele luni din 2014, producatorul francez a fost al doilea mare furnizor de astfel de terminale din Franta.
Wiko nu este singurul astfel de model. Atat in tarile bogate, cat si in cele sarace, marcile de smartphone-uri ieftine se bucura de succes. Cererea pentru telefoane scumpe este in scadere, insa cea pentru dispozitive mai ieftine este in plina expansiune. Cei care cumpara pentru prima data smartphone in prezent, probabil pentru a inlocui un telefon vechi, tin cont mai putin de marca si mai mult de pret, conform The Economist .
Noii cumparatori vor sa plateasca mai putin pentru un smartphone nou decat au facut-o pentru dispozitivul vechi, mai ales ca si costul de productie pentru un smartphone a scazut. Producatorii pot cumpara procesoare de la Qualcomm, liderul de piata, sau de la alti concurentii, cum ar fi MediaTek sau Spreadtrum, care au preturi mai mici, insa calitate in crestere.
Vanzarile de smartphone cu preturi sub 80 de dolari au crescut in 2013
Anul trecut, conform lui Francisco Jeronimo de la IDC, vanzarile de smartphone-uri cu preturi sub 80 dolari au crescut de peste cinci ori. In acelasi timp,... mai mult
Marti, 08 Aprilie 2014, ora 09:15
Vanzarile de smartphone-uri la nivel global le-au depasit in trimestrul al doilea pentru prima data pe cele de telefoane mobile simple, dupa ce au consemnat un avans de 46,5% fata de aceeasi perioada a anului anterior, potrivit firmei de cercetare Gartner, citata de MarketWatch.
Pe ansamblul anului 2013, Gartner se asteapta ca vanzarile de telefoane mobile, smartphone-uri si telefoane cu functii de baza, sa se situeze la 1,82 miliarde de unitati.
Vanzarile globale de smartphone-uri au crescut in trimestrul al doilea cu 46,5%, la 225 milioane de unitati, in timp ce telefoanele mobile simple s-au situat la numai 210 milioane de unitati in aceeasi perioada.
Android, de departe liderul sistemelor de operare mobile
Pe piata smartphone, sistemul de operare Android, al grupului Google, si-a intarit pozitia, cu o cota de piata de 79% in trimestrul al doilea, comparativ cu 64,2% in perioada similara din 2012. Cota de piata a sistemului de operare iOS al Apple, principalul rival al Google, a scazut de la 18,8% la 14,2%.
Windows Phone, sistemul de operare al Microsoft, a reusit sa urce pe locul al treilea, depasind pentru prima data BlackBerry, dar ramane la distanta mare fata de Android si iOS. Cota de piata a Windows Phone a urcat de la 2,6% la 3,3%.
Samsung si-a consolidat pozitia de lider in randul producatorilor de telefoane mobile, cu o cota de piata de 24,7% in trimestrul al doilea, noteaza Gartner. mai mult
Miercuri, 14 August 2013, ora 13:17
Smartphone-ul si-a pierdut stralucirea de noutate absoluta in tehnologie, devenind un produs banal, omniprezent, astfel ca pretul mediu al unui terminal a scazut din 2012 de la 450 de dolari la 375 de dolari.
Vanzarile anuale de telefoane "inteligente" au crescut la aproape 300 miliarde de dolari in 2012, iar peste un miliard de persoane din intreaga lume detin in prezent un smartphone, potrivit unei analize Bloomberg.
Piata se apropie de saturatie in Statele Unite si celelalte economii dezvoltate, peste jumatate dintre utilizatorii de telefoane mobile detinand acum un smartphone.
Cererea pentru smartphone-uri a scazut
In marile economii emergente, precum China si India, unde potentialul de crestere este urias, preferintele inclina in proportie coplesitoare catre modelele ieftine, astfel ca, per total, cererea pentru smartphone-urile de top este in scadere.
Pretul mediu al unui smartphone a scazut, de la inceputul anului trecut, de la 450 de dolari la 375 dolari, potrivit estimarilor companiei de cercetare de piata IDC.
Transformarea pietei a redus deja marjele de profit ale liderilor Samsung si Apple, in timp ce fostele glorii Nokia si BlackBerry ar putea avea surprize neplacute, deoarece mizeaza pe un entuziasm tot mai greu de gasit in randul consumatorilor.
Tranzitia pietei smartphone catre maturitate a produs insa si castigatori. Companiile chineze specializate in modele cu preturi mai mici, precum Huawei sau Lenovo, au inregistrat recent cresteri... mai mult
Luni, 22 Iulie 2013, ora 13:59
Multi analisti s-au grabit sa cante prohodul Nokia, dupa ce compania finlandeza a pierdut pozitia de lider pe piata telefoanelor mobile. Iata ca celebra marca a ajuns din nou pe primul loc, insa pe un segment de nisa: cel al smartphone-urilor care ruleaza pe platforma Windows Phone(WP).
Conform datelor Microsoft, pe segmentul telefoanelor inteligente care folosesc ca sistem de operare WP, Nokia detine 59% din vanzari, cam cat toti concurentii la un loc, noteaza Tech News.
Impresionant este ca Nokia a recuperat destul de repede pe acest segment, dupa ce, la inceputul anului, liderii pe aceasta nisa erau Samsung cu 44% si HTC cu 23%. Nokia detinea doar 22% din vanzarile pe acest segment de piata.
In mai, Nokia a sarit la 27% din piata, HTC si-a marit vanzarile la 27%, in timp ce Samsung controla doar 15% din piata smartphone-urilor care ruleaza pe WP. La sfarsitul lunii iulie, gigantul finlandez detinea deja 59% din vanzarile pietei telefoanelor inteligente care ruleaza cu WP.
Citeste mai multe despre Revenire incredibila: Nokia, din nou lider de piata pe Ziare.com. mai mult
Sambata, 25 August 2012, ora 14:41
Android castiga competita sistemelor de operare pentru smartphone anul acesta, cu un procent de 39% din piata, potrivit firmei de cercetare IDC.IDC prezice ca ca telefoanele pe baza de Android vor domina piata pana in 2015, cu un procent de aproape 44%, in timp ce Apple si Research in Motion se vor lupta pentru locul doi, relateaza ComputerWorld.Android il intrece cu usurinta pe liderul de anul trecut, sistemul de operare Symbian de la Nokia, a carui cota de piata a scazut de la 36% in 2010, pana la o valoare estimata de 21%. Cota de piata Android a sarit cu mai mult de 15 puncte procentuale, de la valoarea de 23% inregistrata in 2010, potrivit raportului IDC.Sistemul de operare pentru BlackBerry de la RIM va inregistra o scadere in 2011, de la valoare de 16% din piata, pana la 14%, in timp ce cota de piata a sistemului de operare Apple va creste de la 16%, cat avea anul trecut, pana la 18%, in 2011, potrivit estimarilor facute de IDC.Intre timp, Windows Phone va inregistra o cota de doar 4% din piata, in conditiile in care va inlocui curand sistemul Symbian pentru Nokia. mai mult
Luni, 26 Septembrie 2011, ora 15:02
Google a reusit sa se impuna pe piata smartphone si s-a clasat pe prima pozitie, in topul aplicatiilor informatice destinate aparatelor smartphone, cu platforma Android, releva un studiu al companiei de cercetare a pietei Canalys, anunta Mediafax.Informatia scoate in evidenta cat de repede a progresat Google, care ofera gratuit soft-ul producatorilor de telefoane, pe piata smartphone.Google si-a majorat astfel avansul fata de Nokia si a depasit si Apple.Apple si Google au revolutionat piata smartphone in numai cativa ani si au lasat in urma fostul lider Nokia.HTC, Samsung Electronics, Sony Ericsson, Motorola Mobility si LG Electronics au mizat pe Android pentru a-si construi o pozitie puternica pe piata smartphone.Potrivit Canalys, aceasta piata a inregistrat in primele trei luni o crestere de 83% fata de intervalul similar din 2010, la 101 milioane de telefoane.
Platforma software a Google si-a majorat cota de piata la 35%, de la sub 10% in urma cu un an. Cota soft-ului Symbian produs de Nokia a scazut in schimb de la 45% la 26%. mai mult
Joi, 05 Mai 2011, ora 10:01
Nokia si Microsoft au incheiat un parteneriat prin care producatorul finlandez de telefoane mobile urmeaza sa foloseasca Windows Phone, cele doua companii incercand sa ajunga din urma Google si Apple pe piata smartphone-urilor si tabletelor, transmite Reuters, precizeaza Mediafax.Nokia a anuntat vineri ca va folosi Windows Phone ca platforma software pentru smartphone-urile produse, noul director general Stephen Elop incercand sa restructureze compania si sa recastige pozitia de lider global al industriei telefoanelor mobile.
Windows Phone este considerat unul dintre cele mai bune sisteme de operare pentru telefoane mobile, insa nu se bucura inca de prea multa popularitate printre consumatori.
"Este un parteneriat nascut din frica celor doua companii ca vor fi marginalizate de Apple si Google, dar nu exista vreun glont de argint", comenteaza un analist al CCS Insight.
Nokia a pierdut abrupt cota de piata in ultimii ani pe segmentul smartphone in favoarea iPhone si telefoanelor cu sistem de operare Android dezvoltat de Google.
De altfel, Android a devenit cel mai folosit sistem de operare smartphone din lume in trimestrul al patrulea al anului trecut.
"Este o recunoastere sincera ca strategia Nokia in privinta platformei software a esuat si subliniaza cat de serioasa este problema companiei finlandeze. O astfel de alianta ar fi fost de neconceput acum 12 luni", a adaugat expertul citat.
Nokia a precizat ca anii 2011 si 2012 vor fi ani de tranzitie, perioada in care se va... mai mult
Vineri, 11 Februarie 2011, ora 11:15