Liderii mai multor comune din tara vorbesc despre piedicile cu care se confrunta in procesul de implementare a proiectelor cu fonduri europene. Din cauza numeroaselor contestatii care insotesc fiecare licitatie publica, proiectele sufera intarzieri importante in calendarul de desfasurare, iar in final, tot autoritatile locale trebuie sa plateasca penalizari, desi au cu mainile legate.
"Este vorba despre un santaj la mijloc. Au depus contestatie firme care nici macar n-au cumparat caietul de sarcini", se plange Adrian Mateas, primarul comunei Bratca, din judetul Bihor, care a accesat, inca din 2008, un proiect de 2,5 milioane de euro, prin PNDR, care implica investitii in infrastructura rutiera si intr-un centru de batrani. Insa abia anul trecut au inceput lucrarile, cand primaria a reusit sa atribuie contractul unei companii de constructii.
"Procedura de ofertare si licitatie a durat foarte mult. Am inceput demersurile din 2008, dar timp de noua luni am fost blocati din cauza unor contestatii la CNSC. Uneori, firmele astea blocheaza procedura, doar ca sa puna presiune pe castigatorul licitatiei", a mai explicat edilul.
Alte intarzieri mai sunt produse si de timpul de raspuns al Centrelor Regionale de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit, care se prelungeste de la perioada legala de 30 de zile in anumite cazuri, la sase luni. Totusi, primaria Bratca este, acum, pasibila de penalizari, din cauza nerespectarii calendarului convenit in cadrul proiectului.... mai mult
Marti, 10 Septembrie 2013, ora 08:19
Contestatiile, un instrument democratic prin care se semnaleaza nereguli in cadrul licitatiilor publice, practicat in orice tara civilizata, reprezinta in Romania, cel mai mare inamic al proiectelor pe bani publici. Birocratia stufoasa si haosul de la Consiliul National de Solutionare a Contestatiilor (CNSC) transforma institutia intr-un instrument de presiune al afaceristilor care se "hranesc" cu achizitii publice.
Disfunctionalitatile din cadrul CNSC au fost semnalate in repetate randuri, insa fara niciun rezultat. "Am incercat sa modificam legislatia si sa introducem o lista cu acei operatori economici care fac tot timpul contestatii si care nici nu participa la procedura atunci cand au castigat ei respectiva contestatie. Comisia Europeana a refuzat, pentru ca, astfel, se pune o pata pe o anumita companie si atat timp cat n-ai o hotarare judecatoreasca impotriva ei, nu poti sa aplici aceasta eticheta", declara in luna iunie, fostul presedinte ANRMAP, Lucian Vladescu.
Asa s-a ajuns la situatii absurde, in care o serie de companii de stat au fost exceptate de la rigorile legii achizitiilor publice, doar ca sa scape de vesnicii contestatari.
"Tarom, asa cum face in fiecare an, trebuie sa isi asigure aeronavele, ca sa poata sa zboare cu ele. Au facut procedura, au vrut sa semneze contractul cu o firma, nu stiu care, dupa care o alta firma, evident Astra a domnului Adamescu sau cum il cheama, s-a dus la smecherii de la CNSC care au spus 'Nu, dom'ne, se suspenda pana... mai mult
Miercuri, 04 Septembrie 2013, ora 08:05
Corectiile aplicate la acordarea contractelor de achizitie publica vor fi suportate de la bugetul de stat in cazul licitatiilor initiate inainte de 10 iunie 2011 fara un aviz consultativ UCVAP, initiate dupa 10 iunie 2011 fara observatii ale UCVAP sau initiate dupa octombrie 2011 cu evaluarea ANRMAP.
Procedura a fost reglementata prin ordonanta aprobata in sedinta de miercuri a Guvernului.
"Guvernul a aprobat aceasta ordonanta in care se stabileste suportarea de la bugetul de stat a corectiilor financiare si/sau creantelor bugetare stabilite prin note de constatare a neregulilor si de stabilire a corectiilor financiare prevazute de OUG nr. 66/2011, dupa cum urmeaza: In cazul contractelor de achizitie publica, a caror procedura de atribuire a fost initiata inainte de 10 iunie 2011, pentru care nu exista un Aviz consultativ emis de UCVAP/CVAP (Unitatea pentru Coordonarea si Verificarea Achizitiilor Publice / Compartimentele de verificare a achizitiilor publice); in cazul contractelor de achizitie publica, a caror procedura de atribuire a fost initiata dupa data de 10 iunie 2011, pentru care exista inscrisa opinia 'fara observatii' de catre UCVAP/CVAP; contractele de achizitie publica, a caror procedura de atribuire a fost initiata incepand cu data de 1 octombrie 2011, pentru care documentatia de atribuire a fost evaluata de ANRMAP in conformitate cu atributiile sale", se arata intr-un comunicat transmis de Executiv.
Pana in prezent, corectiile financiare dispuse de... mai mult
Miercuri, 17 Iulie 2013, ora 17:21
Nu de putine ori, inca din momentul lecturarii documentatiei de atribuire, se poate intrevedea o preferinta a autoritatii contractante pentru anumiti posibili ofertanti, fapt ce rezulta, de regula, din conditiile stabilite de aceasta in privinta capacitatii profesionale pe care trebuie sa o aiba participantii la procedura.
Acest lucru este evident mai ales in domeniile in care numarul specialistilor nu este foarte mare, iar acestia se cunosc intre ei, inclusiv in ceea ce priveste membrii echipelor, studiile pe care le-au urmat, proiectele in care au fost implicati si valoarea acestora.
Desigur ca o documentatie de atribuire restrictiva poate face obiectul unei contestatii in fata Consiliului National de Solutionare a Contestatiilor, insa un astfel de demers presupune, pe de o parte, un anumit nivel de cunoastere a legislatiei in domeniul achizitiilor publice, care sa permita identificarea criteriilor restrictive si, pe de alta parte, implicarea unor resurse de ordin financiar, uman si de timp.
Din aceasta perspectiva, initiativa Autoritatii Nationale pentru Reglementarea si Monitorizarea Achizitiilor Publice de a interveni prin redactarea unor instructiuni privind modalitatea in care autoritatile contractante trebuie sa formuleze cerintele de calificare ce vizeaza capacitatea profesionala este una binevenita.
Cand pot fi impuse cerinte privitoare la studii si in ce pot consta acestea
Autoritatea contractanta poate solicita informatii referitoare la studii,... mai mult
Miercuri, 03 Iulie 2013, ora 14:21
Nu toate regiile autonome si companiile de stat vor fi scutite de obligativitatea de atribuire a contractelor prin intermediul licitatiilor, ci doar cele expuse pietei concurentei,potrivit presedintelui ANRMAP, Lucian Vladescu.
"Doar Romaero, Oltchim si alte companii din categoria combinatele siderurgice, fabricilor etc. sunt excluse din categoria autoritatilor contractante, pentru ca sunt expuse pietei concurentiale", a declarat Vladescu, pentru Business24.
Sunt lamuriri care vin ca urmare a informatiilor aparute in presa, conform carora deputatii au depus un amendament la legea achizitiilor publice, care elimina toate regiile autonome si companiile de stat din lista autoritatilor contractante.
Pana la 1 ianuarie 2013, aveau calitatea de autoritate contractanta si erau obligate sa deruleze proceduri de achizitie publica numai acele entitati care se incadrau in prevederile art. 8 sau art. 9 din OUG nr. 34/2006, act normativ care transpune directivele europene in domeniul achizitiilor publice. In aceasta varianta a legii, existau regii autonome sau companii nationale/societati comerciale cu capital integral sau majoritar de stat care nu aveau calitatea de autoritate contractanta si care nu erau obligate sa desfasoare proceduri de achizitie publica.
Regiile autonome si companiile de stat se intorc la regimul de anul trecut
Dupa intrarea in vigoare a OUG nr. 77/2012, la 1 ianuarie 2013, au fost definite ca autoritati contractante, fiind obligate sa desfasoare... mai mult
Miercuri, 03 Iulie 2013, ora 07:11
ANRMAP a atribuit recent un contract unei firme de apartament, pentru a realiza un Ghid pentru achizitii publice cu fonduri europene destinat institutiilor statului, cu toate ca legislatia se va schimba, oricum, din toamna. Proiectul "se bucura" de expertiza unuia dintre indivizii cercetati in dosarul fraudei cu bani europeni de la Universitatea de Medicina si Farmacie Iasi (UMF Iasi).
Laurian Gabriel Tanasescu, acuzat de DNA pentru complicitate la infractiunea de abuz in serviciu si instigare la dare de mita a declarat pentru Business24, ca este coordonatorul contractului castigat in urma licitatiei de Act Communication Team. Mai exact, firma va oferi asistenta de specialitate, in vederea elaborarii unor rapoarte si strategii privind problemele din domeniul achizitiilor publice si a modului de solutionare a acestora.
Aceste cercetari vor servi la realizarea unui Cod al achizitiilor publice din Romania si al unui Ghid privind sesizarea Curtii de Justitie a Uniunii Europene, precum si aspecte de natura procedurala solutionarii cererilor in materia achizitiilor publice.
Act Communication Team, detinuta de un vasluian de 31 de ani, Cristian Bigu, are sediul intr-un bloc pe Sos. Stefan cel Mare. Valoarea contractului obtinut este de 43.000 de euro, de cateva ori mai mare decat cifra de afaceri a ultimilor doi ani raportati la un loc de firma de apartament. In 2011, Act Communication Team a inregistrat o cifra de afaceri de circa 3200 de euro, iar in 2010, de... mai mult
Luni, 20 Mai 2013, ora 10:11
Presedintele Autoritatii Nationale pentru Reglementarea si Monitorizarea Achizitiilor Publice (ANRMAP) a declarat ca ridicarea pragului la 30.000 euro fara TVA pentru achizitiile publice directe se justifica intrucat "nu de aici apar fraudele" si considera ca astfel ar putea fi evitate "licitatiile trucate".
"Daca noi discutam de licitatii trucate, in momentul in care licitatia este trucata dar nu poate fi dovedita, orice autoritate contractanta se poate prevala de aceasta 'publicitate' pe care o asigura procedura de atribuire. Daca insa procedura de atribuire e directa, iar cineva se duce si cumpara la suprapret nu mai are nicio justificare de asemenea natura pentru ceea ce a facut", a argumentat Vladescu.
In plus, el a apreciat ca "de multe ori o procedura de achizitie publica prin licitatie genereaza cheltuieli mai mari din partea autoritatilor contractante decat atunci cand se face o achizitie directa".
De asemenea, Vladescu a prezentat si o statistica din care rezulta ca "valoarea totala a procedurilor de achizitie publica situate intre 15.001 euro si 30.000 de euro este de 17% din total proceduri".
"Mai exact, toate autoritatile publice trebuie sa isi aloce aproape 17% din timp pentru proceduri care insumeaza 0,97% din totalul achizitiilor publice. Eu personal apreciez ca nu de aici apar fraudele", a explicat Dan Lucian Vladescu.
El a precizat ca propunerea privind modificarea pragului este cuprinsa intr-un proiect de ordonanta de urgenta intocmit de... mai mult
Joi, 22 Noiembrie 2012, ora 17:05
Institutiile care deruleaza licitatii vor fi obligate sa incheie contractul in maximum o saptamana dupa termenul de asteptare, fara sa mai poata tergiversa mai multe luni finalizarea unor licitatii "cu rezultat nescontat", asteptand ca firma castigatoare sa isi retraga oferta, afirma surse oficiale.
Astfel de situatii sunt sesizate si in cazul contractelor finantate de UE, iar noua regula va fi introdusa prin hotarare de guvern, cu intentia de a creste gradul de absorbtie a fondurilor comunitare, au declarat sursele citate.
"In prezent, exista unele cazuri in care incheierea unui contract de achizitie publica ce a fost licitat este amanata cu mai multe luni. Intarzierea este motivata de proceduri birocratice si lipsa unor avize, dar exista si suspiciunea ca prin astfel de amanari se evita finalizarea unei licitatii la care nu a iesit si se asteapta ca firma castigatoare sa isi retraga oferta", sustin sursele.
Prin actul normativ pregatit sa fie prezentat Guvernului de catre Autoritatea pentru Reglementarea si Monitorizarea Achizitiilor Publice (ANRMAP), unei autoritati contractante nu ii va mai fi permis sa intarzie incheierea unui contract de achizitie publica sau a acordului-cadru cu mai mult de sapte zile calendaristice de la expirarea termenelor legale de asteptare dupa finalizarea licitatiei.
Legislatia in vigoare stabileste ca toate contractele de achizitie publica pot fi incheiate numai dupa implinirea unor termene de asteptare care variaza in functie... mai mult
Vineri, 23 Martie 2012, ora 11:27