Casa de licitatii Artmark a gazduit marti, 17 decembrie, ceea ce a devenit cea mai buna licitatie de arta romaneasca de pana azi. In cadrul evenimentului, au fost adjudecate opere in valoare de aproximativ 1,742 milioane de euro, rata de adjudecare ajungand la circa 85%.
Licitatia a reprezentat un record si din punct de vedere al duratei, colectionarii "luptandu-se" pentru opere in nu mai putin de sapte ore. Evenimentul a inceput dupa ora 19:00 si a tinut sute de participanti activi pana dupa ora 02:30. Asadar, peste 7 ore de licitatie de arta romaneasca intr-o singura zi.
La licitatia au participat aproximativ 200 de palete, dintre care 88 online, prin platforma Artmark Live, dezvoltata de Art Games, compania IT specializata in produse software pentru piata de arta.
In plus, cele 165 de lucrari, au fost adjudecate la preturi uriase, ce au depasit chiar si estimarile casei cu pana la 120%. Majoritatea lucrarilor apartin "numelor grele" ale artei clasice romanesti.
"Rezultatul consistent obtinut pentru segmentul de arta clasica, al marilor maestri ai artei romanesti, indica o apreciere, ce era previzibila, pentru arta de patrimoniu, muzealizabila, a carei prezenta in colectii si in piata libera se imputineaza de la an la an", sustin oficialii Artmark, intr-un comunicat de presa.
Astfel, preferatul noilor generatii de colectionari se dovedeste a fi pictorul national Nicolae Grigorescu, ale carui 5 picturi in licitatie au strans 417.500 de euro.
O... mai mult
Miercuri, 18 Decembrie 2019, ora 15:43
Ultima varianta a seriei "Femei din Alger" pictata de Pablo Picasso stabileste un nou record de pret in lumea licitatiilor de arta.
Estimata la 140 milioane de dolari, pictura a depasit asteptarile organizatorilor licitatiei, casa Christie's din New York, dupa 11 minute pretul final fiind stabilit la 179,3 milioane, relateaza BBC.
Seara recordurilor
"Femei din Alger" nu a fost singura opera de arta care a spart bariera pretului atins pana in prezent.
In cadrul aceleiasi licitatii, "Poiniting Man", o scupltura in marime naturala a artistului Alberto Giacometti a devenit cea mai scumpa scupltura din lume, cu un pret final de 141,3 milioane de dolari.
Capodopera maestrului cubist Pablo Picasso a devenit cea mai scumpa pictura vanduta vreodata in cadrul unei licitatii de arta, depasind recordul stabilit de panza "Trei studii ale lui Lucian Freud", semnata de artistul britanic Francis Bacon: 142,4 milioane de dolari.
In ambele cazuri, cumparatorii au dorit sa isi pastreze anonimatul. Suma pentru care a fost vanduta opera lui Picasso include si comisionul de 12% al casei de licitatii.
Expertii in arta considera insa ca suntem departe de a spune adio tranzactiilor cu sume fabuloase. "Nu vad cum ar putea sa se termine in curand, atata vreme cat profitul din tranzactii cu arta este mare", explica dealerul Richard Feigen. mai mult
Marti, 12 Mai 2015, ora 10:06
Doua imagini de Andy Warhol au fost vedetele unei licitatii organizate de casa Christie's, miercuri, la New York, fiind cumparate pentru 153 de milioane de dolari, in timp ce valoarea totala a operelor de arta vandute a fost de 853 de milioane de dolari, fapt care a reprezentat un record istoric.
Casa de licitatii Christie's a organizat miercuri cea mai mare licitatie de arta din istorie, vanzand opere de arta contemporana in valoare de 853 de milioane de dolari, cele mai scumpe fiind doua imagini realizate de Andy Warhol, reprezentandu-i pe Elvis Presley si Marlon Brando, transmite Mediafax.
Suma obtinuta a depasit estimarea initiala a Christie's, de 836 de milioane de dolari. Aceasta asta a fost cea de-a patra licitatie, incepand din mai 2013, in care casa Christie's a depasit recordul pentru cea mai mare suma obtinuta in cadrul unei singure licitatii de arta contemporana.
Licitatia foarte stransa dintre participanti a crescut pretul lucrarii "Triple Elvis (Ferus Type)" la 81,9 milioane de dolari, in timp ce lucrarea "Four Marlons" a fost adjudecata pentru 69,6 milioane de dolari. Ambele imagini au fost create de Andy Warhol, iar lucrarile au facut parte din licitatia cu 80 de opere de arta contemporana dintre care doar cinci nu si-au gasit cumparator.
O licitatie care a depasit orice asteptare
Casa Christie's estimase ca lucrarile semnate de Warhol vor aduce, impreuna, venituri de peste 130 de milioane de dolari, o valoare care s-a dovedit a fi mica,... mai mult
Joi, 13 Noiembrie 2014, ora 13:35
1Lucrari de Victor Brauner si piese de mobilier din lemn masiv ce i-au apartinut lui Nicolae Ceausescu se numara printre vedetele licitatiilor Artmark de pe 24 si 25 iunie.
Pana la inceputul acestei saptamani, publicul a putut admira la Palatul Cesianu-Racovita o expozitie complexa si inedita formata din loturile Licitatiei "Vechi Maestri ai artei romanesti", ale Licitatiei de Cinegetica si Echitatie, ale Licitatiei de Avangarda si Expresionism si cele ale Licitatiei de Mobilier de Birou si Instrumente de Scris de Colectie.
Primele doua licitatii vor avea loc marti iar ultimele doua, miercuri, toate licitatiile fiind organizate la Athenee Palace Hilton Bucuresti.
Marcel Iancu, creator al coloniei artistice de la Ein Hod, este prezent in licitatia Artmark cu 8 opere, dintre care cea mai importanta este uleiul "Peisaj cu cetate" (valoare estimativa: 3.000 - 5.000 euro).
In aceeasi categorie se incadreaza si artistul Jules Perahim, reprezentat de importanta opera "Cei din umbra" (valoare estimativa: 10.000 - 15.000 euro), dar care, la randul sau, numara alte 5 piese in ulei sau grafica in expozitia licitatiei.
Vedeta licitatiei este "Vedere din atelierul artistului (Palma de Mallorca)" (valoare estimativa: 20.000 - 30.000 euro) de Arthur Segal, cunoscut drept un produs al culturii europene, artistul activand cu succes, creator de scoala, in Romania, Germania, Elvetia si Anglia. Panza mentionata este realizata in perioada apogeului acestuia, la mijlocul anilor... mai mult
Luni, 23 Iunie 2014, ora 09:26
Licitatia operelor de arta contemporana, realizata luna trecuta numai la casa Christie's din New York, a adunat 745 de milioane de dolari, un record absolut pentru aceasta categorie de tranzactii.
Niciunul dintre exponatele purtand semnaturile cele mai prestigioase nu s-a licitat la mai putin de 60 de milioane de dolari, iar cei care impingeau preturile in sus erau colectionarii sositi din Asia, scrie Project Syndicate.
Jocul milioanelor
Nu incape indoiala ca ei au batut atata drum ca sa-si investeasca banii in ceva rentabil si, avand de ales intre actiuni, lingouri de aur sau active imobiliare, au preferat operele de arta.
Caci, daca n-ar fi castigul motivatia, atunci ce altceva poate impinge oamenii sa plateasca zeci de milioane de dolari ca sa intre in posesia unei panze cu cateva dungi colorate, care greu ar emotiona un estet adevarat si cu atat mai putin un simplu om de afaceri?
Anul acesta s-a adjudecat la pretul de 84 milioane dolari o creatie semnata Barnett ...citeste mai departe despre "Febra aurului a apus. Asteapta la rand febra operelor de arta" pe Ziare.com mai mult
Joi, 12 Iunie 2014, ora 10:59
Daca esti in cautarea unor noi opere, pentru a-ti completa colectia de arta, dar nu ai timp sa mergi la expozitii sau evenimente cu vanzare, iti propunem in acest weekend prima platforma online prin care poti participa de oriunde la licitatii.
Este vorba de platforma Lavacow, care listeaza opere de arta din Romania, Bulgaria, Ungaria, Moldova, Polonia, Slovacia si Rusia si organizeaza prima licitatie pe 27 mai.
Ai la dispozitie un avatar si multe avantaje, de la taxe mai mici pana la livrare gratuita acasa pentru opera achizitionata astfel.
Printre obiectele scoase la licitatie la sfarsit de mai se numara si opere semnate de Ion Grigorescu, Horia Damian, Paul Neagu, Geta Bratescu, Sorin Ilfoveanu.
Mai departe, din Ungaria poti licita pentru opere semnate Dora Maurer, din Polonia - Viktor Dyndo si Michal Szuszkiewiecz, iar din Rusia - Sergey Sologub.
Preturile de pornire ale operelor incep de la 200 de euro si ajung pana la 5.000 de euro, mentioneaza oficialii casei de licitatii.
Aventajele licitatiei online - mai mult timp pentru tine
Printre avantajele platformei se numara si migrarea in online a tuturor activitatilor asociate comercializarii operei de arta, de la procesul de consignare la stabilirea termenilor de livrare, facturare, optiuni de asigurare si alte preferinte.
"Serviciile sunt integrate in platforma si acoperite logistic de catre Lavacow, astfel incat utilizatorul, mai mult sau mai putin obisnuit cu uzantele din piata de arta,... mai mult
Sambata, 24 Mai 2014, ora 00:00
Tabloul intitulat "Le Sauvetage", de Pablo Picasso, a fost vandut miercuri, la New York, cu peste 31,5 milioane de dolari (circa 22 de milioane de euro), in conditiile in care pretul operei era estimat intre 14 si 18 milioane de dolari.
Casa Sotheby's a propus, cu ocazia acestei licitatii de arta impresionista si moderna, 14 opere de Picasso, dintre care opt au fost vandute, pentru un pret total de 62,088 milioane de dolari, potrivit Mediafax.
Insa una dintre aceste picturi, "Tete de Marie-Therese", despre care se credea ca va starni un interes major in randul colectionarilor, nu si-a gasit cumparator. Pretul ei estimativ era cuprins intre 15 milioane si 20 milioane de dolari.
"La seance du Matin", o alta opera importanta realizata de pictorul impresionist francez Henri Matisse, a fost achizitionata cu 19,205 milioane de dolari.
O panza de Claude Monet, "Le pont japonais", estimata intre 12 milioane si 18 milioane de dolari, a fost adjudecata cu 15,845 de milioane de dolari.
Vanzarile de miercuri seara au adus casei Sotheby's incasari totale de 219 milioane de dolari. mai mult
Joi, 08 Mai 2014, ora 11:56
Lucrarea "Tataroaica" semnata de Nicolae Tonitza este cea mai bine cotata la licitatia de primavara organizata joi de casa Artmark in Capitala, fiind estimata la 30.000-50.000 de euro.
Sesiunea propune aproape 200 de tablouri reprezentand creatii ale celor mai apreciati artisti romani, dar si europeni precum Salvador Dali, Pierrre Bonnard, Amedeo Morello sau Karl-Johan Borjesson.
In catalogul licitatiei la sume estimative ridicate se mai regasesc lucrarile: "Intoarcerea de la targ" de Nicolae Grigorescu si "Femeia cu pisica" de Francisc Sirato, fiecare la 30.000-45.000 de euro, "Natura statica cu legume" de Nicolae Tonitza, la 25.000-35.000 de euro, "La hipodrom" de Eustatiu Stoenescu, la 20.000-35.000 de euro, "Flori la fereastra" de Nicolae Darascu, la 14.000-24.000 de euro, "Venetia" de Nicolae Darascu si "Lectura" de Alexandru Ciucurencu, fiecare la 15.000-25.000 de euro, "La sipot" si "Liolea" de Ion Theodorescu-Sion, la 12.000-18.000 de euro, respectiv la 14.000-22.000 de euro.
Sculptura "Minotaurul" de Salvador Dali este estimata la 4.000-7.500 de euro.
Licitatia va avea loc la Hotelul JW Marriott din Capitala.
Casa Goldart organizeaza in aceasta saptamana o licitatie
Astfel, miercuri, va avea loc sesiunea "Forme in alb negru, forme in relief", care pe langa cateva piese de mobilier, contine lucrari apartinand lui Ion Irimescu si lui Jean Alexandru Steriadi.
Intre cele mai bine cotate lucrari se numara sculptura "Tanara cu instrument muzical"... mai mult
Marti, 18 Martie 2014, ora 10:33
Lucrarea "Strada iarna" a lui Theodor Pallady va fi scoasa la licitatie miercuri seara, la Casa Capsa, informeaza un comunicat al ARA Art Collection.
Lucrarea (lotul 85) este inclusa in selectia rafinata de arta romaneasca si universala oferita spre vanzare in licitatia numarul 18 a casei de licitatii ARA Art Collection. Licitatia are loc la ora 19,00. Opera va putea fi studiata in expozitia deschisa marti si miercuri, inainte de inceperea licitatiei de la Casa Capsa.
Lucrarea este realizata in tehnica ulei pe carton si semnata in monograma TP, datat (1953) centru, dreapta, cu negru.
In licitatie sunt prezentate de asemenea 80 de opere de arta sub semnatura unor artisti remarcabili, autori de referinta ai artei plastic romanesti si universale. Printre acestia se numara: Stefan Luchian, Nicolae Tonitza, Theodor Pallady, Ion Irimescu, Rudolf Schweitzer-Cumpana, Stefan Popescu, Samuel Mutzner, Gheorghe Petrascu, Nicolae Vermont, Octav Bancila, Sava Hentia, Arthur Verona, Eustatiu Stoenescu, Alexandru Ciucurencu si multi altii.
Licitatia se va deschide cu o carte unica, prima monografie a lucrarilor lui Nicolae Grigorescu, din 1910, sub semnatura lui Alexandru Vlahuta. In plus, licitatia include si o sectiune speciala de arta decorativa pe gustul publicului feminin iubitor de arta.
Casa de licitatii ARA Art Collection s-a deschis in septembrie 2010, avand insa activitate de galerie inca din anul 2005. Galeria s-a remarcat in activitati de ambientare a... mai mult
Marti, 25 Februarie 2014, ora 17:05