Ministerul Finantelor a inregistrat, luni, al doilea esec consecutiv la licitatiile pentru titluri de stat, respingand toate ofertele bancilor pentru obligatiuni scadente in 29 aprilie 2024. Sumele oferite au fost sub valoarea licitatiei, iar dobanzile au fost considerate prea mari, arata datele publicate de Banca Nationala a Romaniei (BNR).
Licitatia a avut o valoare anuntata de 300 milioane lei, dar oferta de finantare a bancilor a fost slaba, de doar 288 milioane lei.
"Ministerul Finantelor Publice respinge in totalitate ofertele de cumparare transmise, considerandu-le la un nivel neacceptabil al pretului ofertat", arata cumunicatul BNR.
Esecul era anticipat de analisti.
"Nu este cel mai lichid titlu si, pe fondul incertitudinilor interne si externe mari, cererea ar putea fi slaba; mai mult, avand in vedere ca MF ar putea decide sa nu plateasca randamentele mai mari cerute de piata (dupa cum am vazut recent), e posibil sa vedem o licitatie cu alocare partiala sau chiar una esuata", arata raportul ING Bank, publicat luni dimineata.
La licitatia precedenta din cadrul emisiunii de titluri scadente in aprilie 2024, din 16-17 februarie, Ministerul Finantelor a reusit sa plaseze obligatiuni de 345 milioane lei, in linie cu valoarea programata.
Randamentul mediu obtinut de banci a fost de 3,51% pe an pana la scadenta, iar randamentul maxim - de 3,53%, in crestere sensibila fata de licitatiile precedente pentru aceeasi scadenta.
Obligatiunile emise de catre... mai mult
Luni, 13 Martie 2017, ora 19:03
Ministerul Finantelor Publice /MFP/ a imprumutat joi 100 de milioane de lei de la bancile locale, prin obligatiuni pe 15 ani, cu scadenta reziduala la 13 ani si jumatate, la un randament mediu de 5,41%.
MFP a redeschis o emisiune de obligatiuni din februarie 2012, iar scadenta este pe 26 iulie 2027.
La licitatia de obligatiuni au participat opt banci, cu oferte care au totalizat 151,48 milioane lei.
Licitatia va fi urmata vineri de o sesiune suplimentara de oferte necompetitive, prin care MFP vrea sa mai imprumute inca 10 milioane de lei.
Ministerul Finantelor Publice a anuntat un program de imprumuturi de 4,03 miliarde de lei de la bancile comerciale, in luna ianuarie, din care 3,8 miliarde de lei prin sapte licitatii de certificate de trezorerie si obligatiuni de stat, iar 230 de milioane de lei prin sesiuni suplimentare de oferte necompetitive, aferente licitatiilor de obligatiuni.
De la inceputul anului, MFP a imprumutat de la bancile locale peste 2,55 miliarde de lei, la care se adauga o suma de doua miliarde de dolari atrasa de pe pietele internationale. mai mult
Joi, 16 Ianuarie 2014, ora 16:39
Ministerul Finantelor Publice (MFP) organizeaza luni o licitatie pentru o emisiune de obligatiuni, cu scadenta la cinci ani, in valoare de 300 milioane de lei.
Aceasta este a treia licitatie de titluri de stat din august, dintr-un program de imprumuturi cumuland 1,98 miliarde de lei, prin cinci emisiuni de titluri de stat, din care una de certificate de trezorerie si patru de obligatiuni de stat.
Licitatia de luni va fi urmata marti, 13 august, de o sesiune de oferte necompetitive, fiind vizat un imprumut suplimentar de 30 de milioane de lei.
In primele sapte luni din 2013, MFP a imprumutat de la bancile locale aproape 29 miliarde lei. mai mult
Luni, 12 August 2013, ora 08:31
Ministerul Finantelor Publice (MFP) a imprumutat joi 336,45 milioane de euro de la bancile comerciale, printr-o emisiune de obligatiuni de stat cu cupon, plasata la licitatie prin intermediul Bancii Nationale a Romaniei (BNR).
Titlurile de stat au scadenta la 26 februarie 2016, iar nivelul mediu al randamentului la care a fost adjudecata emisiunea este de 2,75%.
Valoarea totala a emisiunii a fost de 150 milioane de euro, iar cererea totala din partea celor 9 banci care au participat la licitatie a fost de 598,95 milioane euro. mai mult
Joi, 18 Iulie 2013, ora 16:20
Ministerul Finantelor Publice (MFP) a atras 300 milioane lei prin obligatiuni cu scadenta la doi ani, exact cat si-a propus, la un randament mediu de 4,79%, in crestere fata de licitatie pentru acelasi instrument organizata in luna iunie.
Bancile au realizat subscrieri de 1,66 miliarde lei.
Marti, Trezoreria va organiza o licitatie suplimentara pentru oferte necompetitive, cu o valoare indicativa de 30 milioane lei.
La inceputul lunii iunie, Finantele au vandut obligatiuni din aceeasi emisiune la un randament mediu de 4,66%.
Ministerul Finantelor Publice a programat pentru luna iulie emisiuni de titluri de stat de 1,76 miliarde lei si, respectiv, de 150 milioane euro, in conditiile in care in aceasta luna ajung la scadenta titluri de 3,778 miliarde lei.
Trezoreria a stabilit pentru luna iulie o singura emisiune de certificate de trezorerie, cu valoare indicativa de 300 milioane lei si maturitate de sase luni, si patru operatiuni pentru vanzare de obligatiuni cu scadente de doi si, respectiv, cinci ani.
Administratorii datoriei publice au stabilit pentru luna iulie si o licitatie pentru vanzare de obligatiuni cu scadenta in februarie 2016, prin care vrea sa atraga 150 milioane euro. Aceasta operatiune va avea loc in data de 18 iulie.
In luna iunie, Finantele au vandut titluri de stat de 2,148 miliarde lei, suma reprezentand peste 70% din valoarea vizata, de aproape 3 miliarde lei. Suma mai mica a emisiunilor din luna iunie a fost determinata de cresterea... mai mult
Luni, 08 Iulie 2013, ora 15:10
Ministerul Finantelor(MF) a respins joi toate ofertele bancilor pentru cumpararea de obligatiuni, in valoare de 300 milioane RON. Decizia luata de MF a fost determinata de nivelul ridicat al dobanzilor solicitate de banci, in contextul intensificarii factorilor de risc macro-financiar pe mapamond.
MFP a respins ofertele bancilor pentru obligatiuni pe sapte ani
Dupa ce au atins niveluri minime record la jumatatea lunii mai, costurile de finantare a statului roman au crescut, pe fondul factorilor externi (apropierea de final a perioadei banilor ieftini in Statele Unite, semnalele macro-financiare nefavorabile din China), dar si a factorilor interni (luna iunie expira termenul pentru implementarea angajamentelor convenite cu FMI in cadrul acordului de tip preventiv).
De fapt, perceptia de risc a capitalului strain pentru expunerea pe titluri de stat emise de Romania s-a deteriorat rapid (evolutie reflectata si de deprecierea RON), se arata intr-un SSIF Broker.
Curba randamentelor a inregistrat o crestere pe toate scadentele (in medie cu aproximativ 0,8 p.p.), aceasta mentinandu-se aproape flat, expresie a persistentei asteptarilor investitorilor de crestere lenta (sub 2% an/an) si inflatie ridicata (peste 3% an/an) in trimestrele urmatoare. mai mult
Vineri, 21 Iunie 2013, ora 16:45
Ministerul Finantelor Publice (MFP) a imprumutat 600 milioane de lei prin obligatiuni cu scadenta la un an, la un randament de 4,99%, cel mai redus nivel platit vreodata pentru impruturile in lei din piata interna.
Analistii ING Bank estimau intr-un raport emis luni dimineata ca Finantele ar putea vinde titluri in valoare de 600 milioane lei, la un randament maxim usor sub 5%.
"Prognoza noastra, aflata la marginea inferioara a cotatiilor din piata secundara, are in vedere o aglomerare a cererii la singura licitatie a unui instrument cu scadenta scurta de luna aceasta, intrucat in aprilie ajung la maturitate doar titluri de stat pe termen scurt", potrivit raportului citat.
Subscrierile au insumat 1,94 miliarde lei, iar valoarea indicativa a fost de 600 milioane lei.
Licitatii de 2,7 miliarde de lei in aprilie
Administratorii datoriei publice au planificat pentru luna aprilie licitatii in valoare de 2,5 miliarde de lei, plus 200 milioane euro prin redeschiderea unei emisiuni cu scadenta la trei ani in valuta.
Cea mai mare parte a titlurilor de stat planificate pentru aprilie au maturitati de peste un an, iar titlurile care ajung la scadenta in aceasta luna, de 2,8 miliarde lei, au fost emise pe termen scurt.
Astfel, analistii ING Bank nu exclud ca o mare parte a sumelor scadente in aprilie sa nu-si schimbe profilul de maturitate a investitiei si sa ramana in piata.
Acest lucru ar putea pune presiune in continuare pe dobanzi, cele cu scadenta pe o zi... mai mult
Luni, 08 Aprilie 2013, ora 16:37
Ministerul Finantelor Publice (MFP) intentioneaza sa imprumute luni un miliard de lei de la bancile locale, prin doua licitatii de titluri de stat, fiecare in valoare de 500 de milioane lei.
Trezoreria va derula o licitatie de obligatiuni cu scadenta la 7 ani si o licitatie de certificate de trezorerie cu scadenta la un an.
Ministerul Finantelor Publice a programat in luna martie imprumuturi de trei miliarde de lei de la bancile locale, prin sase emisiuni de titluri de stat. MFP a comunicat ca vrea sa imprumute in primul trimestru din 2013 intre 18 si 20 miliarde lei prin vanzarea de titluri de stat pe piata interna.
De la inceputul anului, Ministerul Finantelor Publice a imprumutat de pe piata interna aproape 17 miliarde lei. mai mult
Luni, 18 Martie 2013, ora 10:59
Analistii ING Bank se asteapta ca licitatia pentru titluri de stat cu scadenta de doi ani in valoare de 900 milioane de lei sa indice un randament neschimbat de 5,50%, datorita grupului de cumparatori cu un apetit deosebit pentru aceste instrumente, se arata intr-un raport al bancii.
De asemenea, analistii ING Bank mai spun ca au crezut ca atat timp cat activele europene cu risc relativ ridicat raman sub presiune, numai o interventie agresiva a BNR ar stopa deprecierea monedei nationale.
"Cu toate ca un asemenea eveniment nu pare sa fi avut loc, deprecierea monedei nationale pare sa fi pierdut din viteza in aceasta dimineata, aceasta tranzactionandu-se in prezent la nivelul inregistrat la finalul zilei de vineri de 4,4330 lei/euro in timp ce multe monede din regiune inregistreaza pierderi de 0,6-0,7%. Aceasta ar putea sugera ca unii participanti la piata ne impartasesc ideea unei interventii valutare ce ar putea avea loc in curand, iar aceasta tempereaza deprecierea. Totusi, cat timp aversiunea la risc va persista, aceasta temperare pare mai probabil temporara in absenta unei interventii valutare agresive", se mai spune in raport.
Analistii ING mai spun ca ratele de dobanda au fost supuse unor presiuni ascendente in sedinta de vineri, probabil reactionand la presupusele interventii valutare recente si la asteptari pentru noi asemenea episoade, si evoluand in linie cu asteptarile lor pe termen scurt.
"Ratele de dobanda pe termen scurt au urcat de la 3,4% la 3,7%... mai mult
Luni, 14 Mai 2012, ora 16:23