(P) Pentru a afla din timp de achizitiile publice care urmeaza a fi publicate de catre autoritati, iti recomandam sa monitorizezi din timp anunturile de intentie si planurile celor 16.000 de autoritati publice ce organizeaza frecvent licitatii.
Pare imposibil sa verifici zilnic planurile si intentiile de achizitii ale tuturor autoritatilor? Pentru o persoana e aproape imposibil, dar nu si pentru specialistii de la Licitatia.ro.
Licitatia.ro monitorizeaza zilnic Planurile de achizitii, Anunturile de intentii, cererile de consultare a pietei.
Anunturile sunt sortate pe domenii de activitate si trimise prin e-mail. In felul acesta poti afla din timp ce intentii de achizitii au autoritatile publice, inca inainte de a se publica licitatiile propriu-zise.
Ce inseamna Planul de achizitii?
Planul de achizitie cuprinde totalitatea contractelor de achizitie publica/acordurilor-cadru pe care autoritatea contractanta intentioneaza sa le atribuie in decursul anului urmator.
Ce inseamna Anunturi de intentie?
Anuntul de intentie este modalitate prin care o autoritate contractanta poate anunta intentia de a demara o procedura de achizitie publica insa nu creeaza autoritatii contractante obligatia de a efectua acea achizitie publica.
Ce inseamna Anunturi de Consultarea pietei?
Consultarea pietei, un nou tip de anunturi de achizitii publice, ce a fost implementat pentru a da posibilitatea autoritatilor contractante de a organiza consultari cu piata inainte de a... mai mult
Luni, 19 Septembrie 2016, ora 11:18
Operatorii economici intampina un nou obstacol in contestarea actelor nelegale ale autoritatilor contractante in materia achizitiilor publice. In data de 30 iunie 2014, a fost publicata in Monitorul Oficial al Romaniei nr. 486/30.06.2014, Ordonanta de Urgenta a Guvernului nr. 51 din 28.06.2014 pentru modificarea si completarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 34/2006 privind atribuirea contractelor de achizitie publica, a contractelor de concesiune de lucrari publice si a contractelor de concesiune de servicii.
Modificarea nu vizeaza indreptarea unor probleme intalnite in practica achizitiilor publice, ci urmareste sa introduca noi obstacole in calea operatorilor economici care contesta acte nelegale ale autoritatiilor contractante, pe parcursul procedurii de atribuire. Guvernul arata, in expunerea de motive a O.U.G. nr. 51/2001, ca introducerea garantiei de buna conduita este justificata de "necesitatea adoptarii unor masuri urgente care sa fluidizeze procedura de atribuire a contractelor de achizitii publice si care sa protejeze autoritatile contractante impotriva depunerii unor contestatii abuzive care au modificat scopul pentru care au fost instituite caile de atac in domeniul achizitiilor publice".
Citeste mai multe despre Garantia de buna conduita obligatorie pentru contestarea licitatiilor publice pe AvocatNet.ro mai mult
Vineri, 25 Iulie 2014, ora 16:15
Plafoanele aferente sumelor retinute de stat din garantia impusa firmelor care contesta rezultatul unei licitatii de achizitie publica au fost ridicate, iar obligatia acestei plati in cazul contestatiei va fi introdusa si in documentatia de atribuire a contractului, redactata inainte de licitatiei.
Modificarile au fost decise in sedinta de sambata a Guvernului, prin ordonanta de urgenta. Premierul Victor Ponta a precizat ca modificarile sunt introduse dupa consultarea Comisiei Europene.
"Acoperim si zona de documentatie a atribuirii, unde cei care contestau nu aveau nicio obligatie financiara", a precizat si ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici.
Premierul Ponta a aratat ca noile plafoane ii vor obliga pe cei care contesta absolut orice licitatie sa se gandeasca de doua ori inainte de a incepe un asemenea demers.
Seful Guvenului critica blocarea licitatiilor prin contestatii
Seful Guvenului a criticat de mai multe ori, de la preluarea mandatului, faptul ca proiecte de investitii publice sunt blocate deoarece firmele contesta rezultatul licitatiei, la Consiliul National de Solutionare a Contestatiilor (CNSC), blocand astfel derularea contractului.
Blocarea licitatiilor prin contestatii a fost invocata si de fostul Guvern, care reclama ca anumite firme au devenit "un fel de pirati ai licitatiilor" si sunt specializate in contestatii, avand departamente de formulare a contestatiilor mai mari decat cele de proiectare.
Legislatia actuala... mai mult
Luni, 30 Iunie 2014, ora 08:35
Conform unui sondaj facut in ianuarie de licitatia.ro, 2 din 3 abonati la serviciul de monitorizare licitatii au castigat cel putin o licitatie in perioada contractului. Externalizarea serviciilor de monitorizare licitatii reprezinta cheia succesului pe piata achizitiilor publice.
Multe firme, din lipsa de informare au pierdut licitatii importante, care probabil ca le-ar fi adus contracte noi si, de ce nu, un profit bunicel. Rapiditate cu care circul informatia astazi nu mai mira pe nimeni. O informare corecta si la timp despre aparitia licitatilor publice poate face diferenta intre a castiga sau nu o licitatie.
Conform unui studiu realizat in luna ianuarie de Licitatia.ro, 60% dintre abonatii sai au castigat cel putin o licitatie.
Acelasi studiu arata ca firmele care isi cauta singure licitatii au o rata de castig a licitatiilor de 2 ori mai mica in comparatie cu firmele care au un abonament de monitorizare licitatii.
Explicatia?
Odata externalizat serviciul de monitorizare licitatii firmele economisesc resurse importante ( timp, bani, personal) pentru a identifica aceste licitatii si se concentreaza pe procesul de pregatire a documentatiei si participare.
Totodata, apeland la specialisti in monitorizarea licitatiilor, precum cei de la Licitatia.ro, sansele sa gaseasca licitatiile potrivite cresc cu 80%.
Cat costa un serviciu de monitorizare licitatii?
Preturile unui serviciu de monitorizare licitatii oferit de licitatia.ro incepe de la 64 de ron... mai mult
Joi, 06 Februarie 2014, ora 08:00
Potrivit analizei facute de Licitatia.ro, in anul 2013, au fost monitorizate 60.578 de licitatii din care 25.520 de licitatii au fost de achizitii si au avut o valoare estimata de 12 miliarde de euro.
Daca facem o comparatie cu 2012, vedem o scadere atat a numarului de licitatii organizate, cat si o scadere a valorii achizitiilor.
Scadere a numarului de licitatii de achizitii publicate in 2013
Conform datelor de pe Licitatia.ro, dintre cele 60.578 de licitatii monitorizate in 2013 in Romania, 25.520 au fost licitatii de achizitii publice, cu 10.043 de licitatii mai putin ca in 2012; 24.336 au fost anunturi de atribuire, 10.723 au fost licitatii de vanzari de bunuri.
Din cauza scaderii numarului de licitatii organizate, a scazut cu 13% si numarul de anunturi atribuite in 2013 fata de 2012.
Creste cu 36% numarului de executari silite in 2013
O crestere de 36% a numarului de licitatii monitorizate de licitatia.ro s-a inregistrat pe categoria Licitatii Vanzari. Acest lucru inseamna cresterea numarului de executari silite facute de ANAF, Executori, Banci. Acesti indicatori, din pacate, nu indica o revenire reala a economiei din criza.
Tabel.1 Licitatia.ro. Comparatia evolutiei nr. licitatiilor in 2013/2012
In comparatie cu anul 2012, in anul 2013 s-au organizat mai putine licitatii ca numar, dar si cu o valoare totala estimata mai mica. Motivul ar putea fi efectul modificarii pragului minim de achizitii publice si scoaterea obligativitatii... mai mult
Miercuri, 08 Ianuarie 2014, ora 10:43
Mai mult de 90% dintre cei care contesta o licitatie nu au vreo legatura cu ofertantul si nu sunt prezenti ca ofertanti finali, aceasta fiind o campanie de blocare a procesului, a declarat, marti, intr-o conferinta de specialitate, Dan Nica, ministrul pentru Societatea Informationala.
"Sunt multi cei care contesta si care considera ca actiunea lor este legitima. Este o chestiune care trebuie reglementata. Pierdem toti. Sunt cereri de rambursare care contin 95 de volume si se ajunge la 9.000 de semnaturi conform cu originalul, in conditiile in care exista trei exemplare din fiecare proiect. Peste 90% dintre cei care contesta o licitatie nu au nicio legatura cu aceasta si nu participa ca ofertanti finali la licitatie. Deci, e clar ca acela care contesta are lipsa de apetit pentru participare la licitatie. Pentru noi, este clar o forma de santaj", a afirmat Nica.
Ministrul pentru Societatea Informationala a mentionat, totodata, ca depunerea cat mai multor contestatii la o licitatie a devenit concurs national in Romania.
"Sunt foarte multi beneficiari care incearca sa depuna proiecte, dar care nu sunt in regula. Astfel, apar foarte multe nemultumiri. Sigur ca efortul nostru de a evalua cele cateva mii de proiecte pe care le-am gasit este aproape de finalizare. Daca nu terminam cu bine acest exercitiu financiar, nu va fi bine nici in urmatorul exercitiu financiar (...) Cine depune mai multe contestatii la o licitatie in Romania a devenit concurs national", a afirmat... mai mult
Marti, 12 Noiembrie 2013, ora 15:28
Liderii mai multor comune din tara vorbesc despre piedicile cu care se confrunta in procesul de implementare a proiectelor cu fonduri europene. Din cauza numeroaselor contestatii care insotesc fiecare licitatie publica, proiectele sufera intarzieri importante in calendarul de desfasurare, iar in final, tot autoritatile locale trebuie sa plateasca penalizari, desi au cu mainile legate.
"Este vorba despre un santaj la mijloc. Au depus contestatie firme care nici macar n-au cumparat caietul de sarcini", se plange Adrian Mateas, primarul comunei Bratca, din judetul Bihor, care a accesat, inca din 2008, un proiect de 2,5 milioane de euro, prin PNDR, care implica investitii in infrastructura rutiera si intr-un centru de batrani. Insa abia anul trecut au inceput lucrarile, cand primaria a reusit sa atribuie contractul unei companii de constructii.
"Procedura de ofertare si licitatie a durat foarte mult. Am inceput demersurile din 2008, dar timp de noua luni am fost blocati din cauza unor contestatii la CNSC. Uneori, firmele astea blocheaza procedura, doar ca sa puna presiune pe castigatorul licitatiei", a mai explicat edilul.
Alte intarzieri mai sunt produse si de timpul de raspuns al Centrelor Regionale de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit, care se prelungeste de la perioada legala de 30 de zile in anumite cazuri, la sase luni. Totusi, primaria Bratca este, acum, pasibila de penalizari, din cauza nerespectarii calendarului convenit in cadrul proiectului.... mai mult
Marti, 10 Septembrie 2013, ora 08:19
Nu toate regiile autonome si companiile de stat vor fi scutite de obligativitatea de atribuire a contractelor prin intermediul licitatiilor, ci doar cele expuse pietei concurentei,potrivit presedintelui ANRMAP, Lucian Vladescu.
"Doar Romaero, Oltchim si alte companii din categoria combinatele siderurgice, fabricilor etc. sunt excluse din categoria autoritatilor contractante, pentru ca sunt expuse pietei concurentiale", a declarat Vladescu, pentru Business24.
Sunt lamuriri care vin ca urmare a informatiilor aparute in presa, conform carora deputatii au depus un amendament la legea achizitiilor publice, care elimina toate regiile autonome si companiile de stat din lista autoritatilor contractante.
Pana la 1 ianuarie 2013, aveau calitatea de autoritate contractanta si erau obligate sa deruleze proceduri de achizitie publica numai acele entitati care se incadrau in prevederile art. 8 sau art. 9 din OUG nr. 34/2006, act normativ care transpune directivele europene in domeniul achizitiilor publice. In aceasta varianta a legii, existau regii autonome sau companii nationale/societati comerciale cu capital integral sau majoritar de stat care nu aveau calitatea de autoritate contractanta si care nu erau obligate sa desfasoare proceduri de achizitie publica.
Regiile autonome si companiile de stat se intorc la regimul de anul trecut
Dupa intrarea in vigoare a OUG nr. 77/2012, la 1 ianuarie 2013, au fost definite ca autoritati contractante, fiind obligate sa desfasoare... mai mult
Miercuri, 03 Iulie 2013, ora 07:11
Compania Nationala de Cai Ferate "CFR" SA organizeaza in 15 martie, la Bursa Romana de Marfuri, a treia etapa de licitatie publica cu strigare pentru inchirierea a 11 sectii de cale ferata.
Participantii la licitatie pot depune oferte pentru una sau mai multe grupe de sectii.
Este vorba despre sectiile neinteroperabile aflate pe raza sucursalei teritoriale CREIR Bucuresti, respectiv Ploiesti Crang - Ploiesti Vest, Ploiesti Vest - Targoviste Nord - Fieni, Ditesti - Gura Palangii, I.L. Caragiale - Ditesti, Buda - Slanic, Ploiesti Nord - Maneciu, de pe raza sucursalei teritoriale CREIR Brasov, Sebes Alba - Petrestii de Padure si de pe raza sucursalei teritoriale CREIR Iasi, Dornesti - Gura Putnei - Putna, Dornisoara - Floreni, Gura Humorului - Darmanesti si Crasna - Husi.
Durata de valabilitate a contractului de inchiriere este de patru ani, iar criteriul de atribuire va fi pretul cel mai mare. Termenul limita pentru depunerea ofertelor este 15 martie, ora 09.00, deschiderea acestora urmand sa aiba loc in aceeasi zi la ora 10.00, la sediul Bursei Romane de Marfuri.
CNCF "CFR" SA are posibilitatea sa ofere in regim de inchiriere - prin licitatii publice la Bursa Romana de Marfuri -, sectiile de circulatie apartinand infrastructurii feroviare neinteroperabile catre operatori economici, conform prevederilor HG 643/2011.
Operatorii economici, desemnati castigatori, sunt obligati sa preia si personalul CFR existent sau care isi desfasoara activitatea pe sectia sau... mai mult
Luni, 05 Martie 2012, ora 17:14