Fostul director al Oltchim, Constantin Roibu, a declarat luni, ca nu este de acord cu modalitatea de scoatere la licitatie a combinatului prin care au fost anuntate doua preturi.
"Am citit niste declaratii despre un raport de evaluare care spune ca Oltchimul trebuie vandut la valoarea de 290 milioane euro, dar nu mai putin de 160 milioane euro. Cum poti sa faci asemenea afirmatii? Stiti, eu scot la vanzare masina asta, vreau pe ea 30.000 euro, dar nu o vand cu mai putin de 15.000 euro. E ceva care eu nu mai inteleg si nu-mi dau seama unde se va ajunge. Suma minima este valoarea de lichidare a Oltchimului. Adica, daca Oltchimul se va lichida, asta este suma care se estimeaza ca se va obtine. Nu poti sa te apuci sa tai instalatiile fara sa faci decontaminarea instalatiilor, dupa care ai nevoie de utilaje cu care sa faci taierea. Daca se respecta legislatia care este astazi in Romania si UE, dupa ce ai facut taierea trebuie sa faci curatirea solului. Tot pamantul care este contaminat, trebuie sa il iei si sa-l duci sa-l incinerezi. Toate acestea te costa. Daca tragi o linie si faci calculele, o sa ajungi la concluzia ca trebuie sa mai vii cu bani de acasa", a precizat Roibu
Roibu a mai atentionat factorii decidenti din cadrul combinatului si al Ministerului Economiei sa nu se repete momentul privatizarii din 2012.
"Se va intampla la fel cum s-a intamplat la privatizarea din 2012. Acum ce facem? Scoatem la vanzare sau sa depuna oferte - indiferent daca s-a facut sau... mai mult
Luni, 16 Decembrie 2013, ora 16:46
O serie de bunuri mobile ipotecate apartinand Diviziei Petrochimice Oltchim din comuna Bradu, ar trebui scoase vineri la licitatie, conform unui comunicat remis vineri Bursei de Valori Bucuresti.
Cererea de executare silita impotriva Oltchim a fost formulata de creditorul Polchem Societe Anonyme, in temeiul titlurilor executorii reprezentate de contractul de ipoteca imobiliara incheiat in data de 21 iunie si contractul de ipoteca mobiliara incheiat in data de 26 iulie 2012, conform Agerpres.
In temediul acestor contracte, Oltchim a garantat fata de creditorul Polchem Societe Anonyme plata sumei de 7,046 milioane euro, reprezentand contravaloarea pretului livrarilor de materii prima: propilena si orto-xylen.
Oltchim a ajuns la executare silita. Instalatiile, scoase la licitatie
"In prezent, activitatea in cadrul Diviziei Petrochimice este sistata, dar pentru viitor acest eveniment are un impact semnificativ asupra functionarii acestui sector, si implicit, in functionarea integrata a societatii. Oltchim a intreprins demersurile legale in vederea suspendarii acestei proceduri", se mentioneaza in comunicat.
In publicatia de vanzare mobiliara a Biroului Executorului Judecatoresc Emilia Mateescu se mentioneaza ca "in ziua de 23.11.2012, ora 10,00, va avea loc in comuna Bradu, sat Bradu, str. Petrochimistilor, nr. 3, judetul Arges - Divizia Petrochimica a SC Oltchim Ramnicu SA Valcea, vanzarea la licitatie publica a bunurilor mobile mentionate in anexe".
In cele... mai mult
Vineri, 23 Noiembrie 2012, ora 10:08
Dan Diaconescu s-a prezentat, luni, la DNA pentru a da explicatii cu privire la licitatia pentru preluarea a 54,8% din actiunile Oltchim, dupa ce a oferit 203 milioane de lei (45 milioane de euro), cel mai mare pret, pentru titlurile detinute de stat, desi nu a dovedit ca detine aceasta suma.
Dan Diaconescu a declarat la iesirea de la DNA, ca a aflat continutul plangerii formulate impotriva sa legate de licitarea actiunilor Oltchim, si ca va reveni in fata procurorilor.
In 22 octombrie, fostul sef al OPSPI, Remus Vulpescu, a dat o ampla declaratie in fata procurorilor anticoruptie in legatura cu esecul privatizarii Oltchim, aratand ca, atunci cand a aparut oferta lui Dan Diaconescu, statul era in proceduri de aducere de fonduri pentru plata angajatilor si repornirea unitatii.
Intrebat care este paguba produsa prin neprivatizarea Oltchim si in ce consta ea, Vulpescu sustinea ca aceasta se ridica la aproximativ 200-300 milioane de lei, respectiv suma pachetului de actiuni.
In legatura cu natura pagubei, Vulpescu arata ca, in acest caz, nu este vorba despre o paguba neaparat materiala, ci de un grav dezechilibru adus institutiilor statului.
In alta ordine de idei, Vulpescu a aratat ca, in cazul in care nu exista vreo oferta de privatizare, combinatul Oltchim ar fi repornit mult mai repede. mai mult
Luni, 05 Noiembrie 2012, ora 11:38
Guvernul a luat act de anularea licitatiei pentru vanzarea actiunilor detinute de stat la Oltchim (OLT) si de faptul ca procesul de privatizare a esuat, fiind necesar ca circul din ultimele zece zile sa inceteze, a declarat premierul Victor Ponta.
El a aratat ca Dan Diaconescu nu a avut si nu are capacitatea si dorinta de a participa efectiv la privatizare, avand doar interese politice si de imagine, in detrimentul intereselor angajatilor si ale statului, si a acuzat din nou fostele guverne de faptul ca au girat situatia economica dificila a combinatului.
Contractul de privatizare a Oltchim nu va fi incheiat, intrucat Dan Diaconescu, adjudecatarul pachetului majoritar de actiuni detinut de stat la combinatul chimic, nu a adus dovezi ca detine suma de 45 milioane euro pe care s-a angajat sa o plateasca pentru titluri, spune ministrul Economiei.
"Adjudecatarul actiunilor nu a putut aduce dovezi ca are banii pe care s-a angajat sa ii plateasca. In aceste conditii, nu mai avea sens sa continuam. Termenul pentru semnarea contractul a expirat astazi (luni)", a declarat ministrul Economiei, Daniel Chitoiu.
Ministrul Economiei a mai declarat ca licitatia la Oltchim (OLT) a fost anulata deoarece actul normativ care reglementeaza procedura impune un termen clar de zece zile pentru semnarea contractului de privatizare, nu doar o posibilitate ca respectivul contract sa fie semnat in acest termen.
"Acolo este prevazut un termen clar de zece zile. Este termen clar", a... mai mult
Marti, 02 Octombrie 2012, ora 09:24
Remus Vulpescu, seful OPSPI, a declarat, sambata, ca daca membrii comisiei nu ar fi fost convinsi de oferta si de argumentele prezentate de Dan Diaconescu la licitatia pentru privatizara combinatului Oltchim Ramnicu Valcea, atunci nu i-ar fi atribuit acestuia victoria.
"Daca nu aveam aceasta convingere a argumentelor si documentelor adjudecatorului nu i-am fi atribuit aceasta licitatie", a spus Vulpescu, la Realitatea TV.
Acesta a pus accentul pe faptul ca deocamdata combinatul nu este privatizat si proprietarul este in continuare Ministerul Economiei, din moment ce contractul nu a fost inca semnat si banii nu au fost virati.
"Va fi un rezultat care va tot fi digerat in viitoarea perioada, deocamdata Oltchim nu e privatizata, proprietarul nu este altul, nu s-a primit nimic inca. Noi am atribuit licitatia celui care a venit cu cea mai mare suma de bani, la mare distanta de locul doi", a explicat Vulpescu.
Citeste mai mult despre Vulpescu: Daca nu eram convinsi de oferta lui Diaconescu nu ii atribuiam licitatia pe Ziare.com mai mult
Sambata, 22 Septembrie 2012, ora 20:30
Creanta Electrica catre Oltchim nu se vinde deocamdata, pentru ca suma oferita de investitorul Chimcomplex, singurul ofertant, era mai mica decat pretul minim cerut.
"Electrica poate sa reduca pretul, atunci va fi posibila renegocierea pretului acestei creante" a anuntat Remus Vulpescu, presedintele OPSPI.
Pentru achizitionarea creantei Electrica, Chimcomplex a oferit 202.666.500 lei.
Omul de afaceri Stefan Vuza a participat la licitatia pentru privatizarea Oltchim cu doua firme: Chimcomplex si AISA Investment. In timp ce la licitatia de vineri Chimcomplex a anuntat ca vrea actiuni si creante, AISA Investment a ofertat doar pentru actiuni.
Intrebat de ce a licitat doar pentru creanta Electrica, Vuza a spus ca aceasta are garantii ferme.
"Am licitat creanta Electrica pentru ca are garantii ferme, in timp ce la creanta AVAS este mai mult interpretabil. S-ar putea sa castigam, daca oferta lui Diaconescu este conditionata". mai mult
Vineri, 21 Septembrie 2012, ora 17:22
Dan Diaconescu ofera peste 203 milioane de lei pentru cumpararea unui pachet de 54,8% din actiunile Oltchim. Presedintele PP-DD nu este interesat de creantele firmei, in valoare de 400 milioane de euro.
"Ii vom plati in seara aceasta si vor ajunge direct la salariati. As vrea sa precizez ca am o oferta de 10 ori mai mare, aceasta este suma de aproximativ 45 mil de euro pe care am gandit-o pentru salariile restante. Speram ca statul sa trimita banii in combinat", a declarat Diaconescu dupa deschiderea plicurilor.
La Ministerul Economiei a inceput, in jurul orei 12.00, licitatia cu strigare a pachetului majoritar de actiuni din cadrul companiei de stat Oltchim Ramnicu Valcea.
Pe langa Dan Diaconescu, participantii la licitatie sunt: firma germana PCC, actionar minoritar al Oltchim; omul de afaceri Stefan Vuza, care a depus doua oferte, prin intermediul a doua companii pe care le detine, anume Chimcomplex si AISA Invest.
PCC a oferit aproximativ 40 milioane de lei pentru Oltchim, creanta AVAS si creanta Electrica. Chimcomplex a oferit 18 milioane de lei pentru actiuni si 221 milioane de lei pentru cumpararea in bloc, desi nu s-a regasit in oferta si creanta AVAS. mai mult
Vineri, 21 Septembrie 2012, ora 15:00
Diaconescu va castiga actiunile combinatului Oltchim, iar Stefan Vuza creanta Electrica, potrivit analistului economic, Constantin Rudnitchi.
"Ei ar trebui sa colaboreze. Nimeni nu a licitat pentru creanta AVAS", a adaugat Rudnitchi, la Digi 24.
Dan Diaconescu a oferit numai pentru cumpararea individuala, suma de 203 milioane de lei. PCC a oferit aproximativ 40 milioane de lei pentru Oltchim, creanta AVAS si creanta Electrica. Chimcomplex a oferit 18 milioane de lei pentru actiuni si 221 milioane de lei pentru cumpararea in bloc, desi nu s-a regasit in oferta si creanta AVAS.
Cu toate acestea, analistul nu exclude nici posibilitatea ca situatia sa fie rasturnata in cazul unei licitatii cu strigare.
"Este posibil ca la o licitatie cu strigare PCC sa vina cu alta oferta", a spus Rudnitchi.
Pe de alta parte, sumele licitate reprezinta doar o parte din investitia necesara:
"Aceste sume, cu care se liciteaza pachetul majoritar de actiuni, se duc la stat, iar investitorii trebuie sa aiba alti bani pentru investitii in combinat. Statul va oferi un imprumut pentru investitor", a declarat Rudnitchi la Digi 24.
La Ministerul Economiei a inceput licitatia pentru achizitia pachetului majoritar de actiuni al Oltchim.
Privatizare Oltchim: Dan Diaconescu ofera 203 milioane de lei pentru actiuni
Participantii la licitatie sunt: firma germana PCC, actionar minoritar al Oltchim; omul de afaceri Stefan Vuza, care a depus doua oferte, prin intermediul a doua... mai mult
Vineri, 21 Septembrie 2012, ora 14:31
Licitatia cu strigare pentru privatizarea Oltchim incepe, vineri, la ora 12.00, cand vor fi deschise plicurile cu ofertele financiare depuse de candidatii care vor sa cumpere compania.
Participantii la licitatia pentru privatizarea Oltchim vor fi anuntati vineri, la ora 11.00, a declarat seful Oficiului Participatiilor Statului si Privatizarii in Industriei (OPSPI), Remus Vulpescu, la Ministerul Economiei.
"Am verificat documentele de participare la privatizare, iar participantii calificati vor fi anuntati la ora 11.00", a spus Vulpescu.
Licitatia pentru privatizarea Oltchim are loc la sediul Oficiului Participatiilor Statului si Privatizarii in Industriei (OPSPI).
Joi, s-au analizat actele depuse la Ministerul Economiei de cei patru investitori care au depus oferte: grupul german PCC, deja actionar minoritar al Oltchim, AISA Invest SA, Chimcomplex, companii detinute de omul de afaceri Stefan Vuza, si Dan Diaconescu, presedintele PP-DD.
Premierul Victor Ponta a ironizat situatia de la Oltchim, pe care a considerat-o o "privatizare romaneasca". Ponta a luat chiar in considerare posibilitatea ca privatizarea sa nu fie finalizata vineri.
"Nu exclud nici varianta sa nu fie finalizata procedura. Ne pregatim pentru ambele variante. In functie de rezultat putem, dupa aceea, sa stim daca trecem la procedura de preluare practic de catre noul actionar sau daca trecem la o alta procedura de administrare speciala", a declarat Ponta.
Victor Ponta ironizeaza... mai mult
Vineri, 21 Septembrie 2012, ora 09:03