Autoritatea Nationala pentru Reglementare in Comunicatii (ANCOM) ar putea anunta in data de 24 septembrie rezultatele finale ale celei mai mari licitatii de licente de comunicatii mobile din istoria Romaniei.
Luni s-a incheiat si ultima runda suplimentara a licitatiei de spectru pentru alocarea frecventelor in benzile de 800, 900, 1800 si 2600 MHz, fiind astfel determinati ofertantii castigatori, blocurile generice castigate de fiecare, precum si preturile de baza pe care trebuie sa le plateasca acestia, au anuntat reprezentantii ANCOM.
Vineri, 21 septembrie 2012 si luni, 24 septembrie 2012, se vor organiza cele 7 runde de alocare, cate una pentru fiecare categorie de frecvente.
Cine sunt ofertantii
Operatorii care participa la licitatie sunt 2K Telecom, Cosmote Romanian Mobile Telecommunications, Orange Romania, RCS & RDS si Vodafone Romania.
In rundele de alocare se va stabili pozitia fiecarui bloc castigat in banda. Rundele primare si cele suplimentare au permis determinarea numarului de blocuri generice pe care ofertantii castigatori le-au castigat in fiecare categorie, precum si preturile de baza ale blocurilor de frecvente respective, dar nu si frecventele specifice care vor fi alocate ofertantilor castigatori.
Fiecare ofertant care a castigat blocuri de frecvente in rundele primare si suplimentare isi va exprima preferintele, pe baza unei liste de optiuni predefinite furnizate de Comisie. Astfel, fiecare ofertant castigator are posibilitatea de a... mai mult
Luni, 17 Septembrie 2012, ora 15:01
Autoritatea Nationala pentru Administrare si Reglementare in Comunicatii (ANCOM) a inceput luni dimineata analiza ofertelor initiale depuse de cei cinci operatori, in cadrul celei mai mari licitati telecom din Romania, care va regla piata pana in anul 2029.
ANCOM a scos la licitatie drepturile de utilizare a frecventelor in benzile de 800, 900, 1800 si 2600 MHz pentru furnizarea de servicii de comunicatii mobile - voce si date - pe o perioada de 15 ani. Este prima oara cand in Romania licentele de spectru se acorda printr-o procedura de selectie competitiva.
ANCOM a fragmentat licitatia, intrucat toate cele cinci companii doresc achizititia unui numar mai mare de blocuri in cel putin o banda. Rezultatele licitatiei vor fi anuntate in cursul lunii octombrie.
Operatorii care participa la licitatie sunt 2K Telecom, Cosmote Romanian Mobile Telecommunications, Orange Romania, RCS & RDS si Vodafone Romania.
Statul roman ar putea obtine, in urma acestor licitatii, venituri de peste 726 de milioane de euro, pe care ii va folosi pentru subventionarea agriculturii, potrivit declaratiilor premierului Victor Ponta.
In cadrul procedurii, operatorii pot licita pentru doua tipuri de licente: pe termen lung (15 ani, valabile pana in aprilie 2029) si pe termen scurt (1 an si trei luni, valabile pana in aprilie 2014).
Pentru licentele pe termen lung, ANCOM scoate la licitatie 42 de blocuri pereche de cate 5 MHz, dintre care 6 sunt in banda de 800 MHz, 7 in banda de 900... mai mult
Luni, 10 Septembrie 2012, ora 14:23
Autoritatea Nationala pentru Administrare si Reglementare in Comunicatii (ANCOM) a anuntat ca au fost primite toate candidaturile depuse in cadrul procedurii de licitatie pentru alocarea benzilor de 800 MHz, 900 MHz, 1800 MHz si 2600 MHz pentru furnizarea de servicii de comunicatii mobile in perioada 2013-2029.
Operatorii care s-au calificat pentru etapa urmatoare sunt 2K Telecom, Cosmote Romanian Mobile Telecommunications, Orange Romania, RCS & RDS si Vodafone Romania.
Statul roman vinde licente care permit, printre altele, lansarea de servicii de Internet mobil 4G. In urma vanzarii tuturor licentelor, statul se asteapta sa incaseze peste 700 milioane de euro.
In luna martie, secretarul de stat la Ministerul Comunicatiilor, Marius Fecioru, declarase pentru Stirile Pro TV ca grupuri mari din industria telecom cu care a avut discutii ar fi interesate sa participe la licitatia din Romania.
"China Mobile, AT&T, M3 Group si Telenor si-au manifestat interesul de a intra pe piata", a declarat atunci Fecioru.
Oficialul roman a sugerat ca intrarea pe piata locala a unor noi operatori ar fi binevenita, in conditiile in care "jucatorii mari" s-au "obisnuit parca" intre ei, iar tarifele practicate nu atat de mici pe cat ar putea fi.
In cadrul licitatiei vor fi acordate doua tipuri de licente: pe termen lung (15 ani, valabile pana in aprilie 2029) si pe termen scurt (1 an si trei luni, valabile pana in aprilie 2014).
Pentru licentele pe termen lung, ANCOM scoate... mai mult
Luni, 20 August 2012, ora 14:54
Operatorii Orange Romania, Vodafone Romania, Cosmote Romania, RCS&RDS si 2K Telecom au depus, luni, oferte in cadrul licitatiei pentru licentele de telefonie mobila, care vor permite introducerea serviciilor 4G, au declarat surse din piata telecom.
Calculata dupa costul de pornire al licentelor, valoarea licitatiei depaseste 700 milioane de euro.
Documentele vor fi analizate pana luni, 20 august, pentru ca licitatia propriu-zisa sa inceapa la data de 10 septembrie, iar rezultatul sa fie anuntat in luna ocombrie.
In cadrul licitatiei vor fi acordate doua tipuri de licente: pe termen lung (15 ani, valabile pana in aprilie 2029) si pe termen scurt (un an si trei luni, valabile pana in aprilie 2014).
Pentru licentele pe termen lung, ANCOM va scoate la licitatie 42 de blocuri pereche de cate cinci MHz, dintre care sase sunt in banda de 800 MHz, sapte in banda de 900 MHz, 15 in banda de 1.800 MHz si 14 in banda de 2.600 MHz, precum si trei blocuri nepereche de cate 15 MHz in banda de 2.600 MHz. Aceste licente se vor acorda incepand cu data de 6 aprilie 2014.
Pentru licentiere pe termen scurt, ANCOM va scoate la licitatie zece blocuri pereche de 2,5 MHz in banda de 900 MHz si sase blocuri pereche de cinci MHz in banda de 1.800 MHz, care sunt in prezent folosite de Orange si Vodafone.
Pretul de pornire pentru fiecare bloc din cele patru benzi a fost stabilit prin hotarare de Guvern.
Astfel, fiecare bloc alocat pe 15 ani din banda de 800 MHz va avea un pret... mai mult
Marti, 14 August 2012, ora 15:15
ANCOM a publicat anuntul oficial privind organizarea si punerea in vanzare a caietului de sarcini pentru procedura de selectie competitiva in vederea acordarii drepturilor de utilizare a frecventelor radio in benzile de 800 MHz, 900 MHz, 1800 MHz si 2600 MHz pentru furnizarea de servicii de comunicatii mobile in perioada 2013-2029.
Persoanele interesate sa participe la licitatie isi pot depune candidatura si garantia de participare pana la 13 august 2012. Comisia de licitatie va analiza documentele de calificare depuse si va anunta pana la data de 20 august 2012 care dintre candidati se califica in etapa urmatoare, pentru ca licitatia propriu-zisa sa inceapa la data de 10 septembrie 2012. Procedura de licitatie va fi deschisa, ascendenta, multi-benzi si multi-runde, iar durata sa depinde de numarul de runde de licitare. ANCOM estimeaza ca rezultatele finale vor fi anuntate in cursul lunii octombrie.
Dosarul de candidatura trebuie sa contina documente de prezentare a situatiei candidatului, din care sa rezulte, printre altele, indeplinirea obligatiilor fata de bugetul de stat, bugetele asigurarilor sociale si fondurilor speciale, dar si faptul ca respectivul candidat intruneste conditiile de participare: sa poata dovedi o cifra de afaceri medie pe ultimii 3 ani de minimum 10 milioane de euro, sa nu fie in stare de insolventa ori lichidare, afacerile sa nu ii fie administrate de un judecator-sindic, activitatile sale comerciale sa nu fie suspendate, sa nu faca parte... mai mult
Luni, 02 Iulie 2012, ora 17:16
Guvernul va discuta in sedinta de miercuri actul normativ prin care se reglementeaza modul de derulare a licitatiei pentru acordarea licentelor de comunicatii mobile si costurile acestora, a anuntat ministrul Comunicatiilor, Dan Nica.
Ministrul a adaugat ca nu vor fi efectuate schimbari in conditiile anuntate de autoritatea de reglementare: "Preturile de pornire au fost mentinute. Licentele vor fi castigate de operatorii care vor licita cel mai mult pentru adjudecarea licentelor de telefonie mobila. Aceste licente permit introducerea serviciilor de telecomunicatii din generatia a patra (4G). Sper ca pana la finele luniii august sau pana la inceputul lunii septembrie licitatia sa se incheie", a spus Nica.
Autoritatea Nationala pentru Administrare si Reglementare in Comunicatii (ANCOM) anunta, in martie, ca preturile de pornire pentru cele 56 de licente pentru comunicatii mobile insumeaza 726,8 milioane de euro si variaza intre 800.000 si 40 milioane de euro, in functie de perioada de valabilitate, de 15 luni sau 15 ani.
Licitatia va include 42 de licente de frecvente
La licitatie vor fi prezentate 42 de licente de frecvente, valabile 15 ani, dintre care sase sunt in banda de 800 MHz, sapte in banda de 900 MHz, 15 in banda de 1.800 MHz si 14 in banda de 2.600 MHz, precum si trei licente in banda de 2.600 MHz, potrivit Mediafax.
Orange, Vodafone si Cosmote, cei trei operatori de telefonie mobila ce activeaza pe piata din Romania, utilizeaza in prezent aceste... mai mult
Marti, 05 Iunie 2012, ora 12:50
In acest an, ANCOM va scoate la licitatie drepturile de utilizare a frecventelor in benzile de 800, 900, 1800 si 2600 MHz pentru furnizarea de servicii de comunicatii mobile - voce si date - pe o perioada de 15 ani.
Este prima oara cand in Romania licentele de spectru se acorda printr-o procedura de selectie competitiva.
In cazul in care se aloca toate blocurile de frecvente la pretul de pornire propus de ANCOM, valoarea totala a spectrului scos la licitatie s-ar putea ridica la 700 de milioane de euro.
"Autoritatea si-a propus ca prin licitatie sa stabileasca si sa obtina valoarea reala a acestei resurse limitate a statului roman si sa stimuleze concurenta, investitiile si inovatia pe piata de comunicatii. In plus, mecanismul a fost gandit astfel incat sa ofere conditii perfect egale atat tuturor jucatorilor actuali din piata romaneasca de comunicatii, cat si potentialilor nou-veniti si va fi consultat la nivel intern si international cu maxima transparenta si deschidere", a declarat Catalin Marinescu, presedintele ANCOM.
Vor fi scoase la licitatie 42 de blocuri pereche de cate 5 MHz, dintre care 6 sunt in banda de 800 MHz, 7 in banda de 900 MHz, 15 in banda de 1800 MHz si 14 in banda de 2600 MHz, precum si 3 blocuri nepereche de cate 15 MHz in banda de 2600 MHz.
Se vor acorda licente de utilizare pe perioade de 15 ani, cu incepere de la 6 aprilie 2014, pentru toate aceste frecvente, dar si licente pe termen mai scurt, pana la 5 aprilie 2014, pentru... mai mult
Miercuri, 14 Martie 2012, ora 18:43
Astazi, Romania da oficial startul intr-o competitie dura care va stabili numele si numarul operatorilor care vor oferi servicii de telefonie mobila in urmatorii 15 ani pe piata locala.
Autoritatea de Reglementare in Comunicatii (ANCOM) va da astazi startul oficial intr-o competitie dura care tine deja in tensiune, de mai bine de un an, toti operatorii de telefonie mobila din Romania: megalicitatia care va stabili numarul si numele companiilor care vor oferi comunicatii mobile pana in anul 2029.
Astfel, ANCOM va dezvalui care este pretul de pornire pentru licitatie, ce conditii si restrictii le va impune participantilor si cat de usor ii va fi unui grup strain sa intre in Romania, cu ocazia acestei competitii - cea mai mare dintre cele organizate vreodata de Bucuresti.
Miza acestei licitatii, care tine in tensiune si cartierele generale ale gigantilor europeni Deutsche Telekom, France Telecom si Vodafone, este cine va reusi sa ramana pe aceasta piata, care are un potential de a genera venituri de 40 miliarde euro in 15 ani si profituri de cateva miliarde de euro, adica prin cifra de afaceri si profiturile cumulate in 15 ani ale operatorilor.
Doar in perioada 2008-2010 Orange si Vodafone Romania au facut profituri nete de aproape 2 miliarde euro in Romania, chiar daca doi din cei trei ani au fost de recesiune economica. mai mult
Miercuri, 14 Martie 2012, ora 09:31