Cupru Min nu va mai fi listata la bursa ci va fi inclusa intr-o companie nationala a cuprului, alaturi de Minvest Deva si Moldomin.
"Listarea Cupru Min se amana (...). Viitoarea companie nationala a cuprului va trebui sa dezvolte si activitatea siderurgica, pe langa cea extractiva. Va trebui nu dor sa vanda materie prima, ci si sa o prelucreze", a declarat luni ministrul Economiei, Constantin Nita, dupa ce a anuntat ca pleaca de la conducerea institutiei.
Din aceasta companie ar urma sa faca parte Cupru Min Abrud, Minvest Deva si Moldomin, a afirmat Nita intr-o conferinta de presa.
Nita afirma in luna mai ca producatorul de cupru va fi listat la bursa anul viitor.
Cupru Min detine circa 60% din rezervele de cupru ale Romaniei. Productia Cupru Min a depasit in primele noua luni cantitatea bugetata, iar compania a inregistrat un profit brut de 8,13 milioane lei, in crestere cu 13%.
Nita a adaugat ca "este in lucru" un proiect privind crearea unei companii nationale a cuprului care, dupa ce va fi infiintata, ar urma sa atraga un investitor privat care sa investeasca intr-o unitate siderurgica de prelucrare a cuprului.
Investitia intr-o unitate siderurgica ar urma sa fie facuta de un partener strain. O fabrica siderurgica cu o capacitate anuala de prelucrare de 100.000 de tone ar presupune o invesitie de 200 milioane de euro, a mai spus Nita.
Cupru Min a bugetat pentru acest an un profit brut de 7,2 milioane lei, cu 40% mai mic fata de 12 milioane lei anul... mai mult
Luni, 15 Decembrie 2014, ora 14:00
Conducerea Ministerului Economiei propune listarea la bursa a Cupru Min Abrud, considerand ca producatorul de cupru poate fi atractiv pentru investitori, a declarat joi Sorin Gaman, director general adjunct in Directia Generala de Resurse Minerale din minister.
"Probabil se vor vinde actiuni la bursa, inca nu s-a stabilit, asta este o propunere a conducerii Ministerului Economiei", a afirmat Gaman.
El a adaugat ca producatorul de cupru nu are datorii la stat si ca poate fi atractiva pentru investitori.
Cupru Min detine aproximativ 60% din rezervele de cupru ale Romaniei.
Producatorul de cupru a fost scos la vanzare in 2012, cu un pret de pornire de 57,3 milioane euro, dar procedura a fost oprita din cauza neintelegerilor cu castigatorul licitatiei.
Dupa esecul privatizarii, Ministerul Economiei a fost mandatat de Guvern sa caute un investitor cu care sa se asocieze pentru a finanta activitatea Cupru Min.
Investitorul, trader sau producator din domeniu, urma sa contribuie cu fonduri minime de 40-50 milioane euro.
Statul a incercat anul trecut sa vanda concentratul de cupru al Cupru Min, insa cele doua companii interesate sa cumpere nu au depus oferte pana la termenul limita. mai mult
Joi, 10 Aprilie 2014, ora 14:58
Vanzarea concentratului de cupru al Cupru Min a esuat, cele doua companii interesate, Trafigura (Singapore) si Yildirim (Turcia), nedepunand oferte, iar Ministerul Economiei va schimba procedura de atragere a unui partener strategic la compania din Abrud.
"In 13 decembrie 2013 s-a finalizat procedura de vanzare de concentrat de cupru la Cupru Min SA, constand in licitatie cu oferta in plic, precedata de negociere pe baza de oferte preliminare si neangajante, conform memorandumului aprobat in sedinta de Guvern din 27 februarie. Pana la termenul stabilit (12 decembrie 2013, ora 10:00) niciuna dintre cele doua companii, Trafigura PTE LTD Singapore si Yldirim Holding Turcia, aflate in faza de negociere, nu a depus oferta angajanta in etapa finala a procedurii", se arata intr-un comunicat al Ministerului Economiei.
Cele doua companii au cerut Ministerului Economiei sa modifice unele conditii din caietul de sarcini, privind pretul minim al concentratului de cupru sau garantii suplimentare asupra activelor Cupru Min.
"Comisia de negociere nu a putut accepta aceste propuneri deoarece ar fi fost incalcate princiipiile esentiale ale unei proceduri competitive nediscriminatorie, fapt care a fost comunicat ofertantilor. Tinand cont de observatiile desprinse din derularea acestei proceduri, in perioada urmatoare se vor reanaliza principiile din memorandum care au stat la baza acesteia, precum si conditiile din caietul de sarcini, urmand a se stabili o noua strategie de... mai mult
Vineri, 13 Decembrie 2013, ora 17:06
Niciunul dintre cei doi investitori care ramasesera in cursa pentru a se asocia cu Cupru Min nu a depus in termen documentele necesare pentru a participa la selectia propriu-zisa, iar autoritatile analizeaza si varianta restructurarii societatii de stat prin forte proprii, au declarat, joi, surse oficiale.
Cele doua companii interesate sa se asocieze cu Cupru Min erau Trafigura PTE LTD Singapore si Yldirim Holding Turcia.
Ele au avut termen pana joi la ora 10,00 sa depuna documentele pentru a participa la licitatia de vanzare a concentratului de cupru.
"Cele doua companii au considerat conditiile impuse ca fiind inacceptabile. Este vorba de acel avans de 40 de milioane de euro care trebuia achitat in ianuarie 2014, cu care investitorii nu au fost de acord. Daca procesul va fi reluat, vor avea loc noi negocieri pe aceasta tema", au spus sursele mentionate.
Potrivit acestora, activitatea Cupru Min nu va fi blocata, intrucat compania are contracte pentru anul viitor.
Statul analizeaza varianta restructurarii
"Procedura va fi reluata, insa nu este singura optiune. Daca activitatea companiei se va mentine profitabila, se analizeaza si posibilitatea sa se mearga pe restructurare proprie, fara sa fie vreo asociere cu alta companie, asa cum se doreste acum. Pentru 2014, Cupru Min are asigurate contracte ferme", au explicat sursele citate.
Tot joi, primarul orasului Abrud, Nicolae Simina, a declarat, pentru AGERPRES, ca niciunul dintre cei doi investitori... mai mult
Joi, 12 Decembrie 2013, ora 12:45
Un numar de opt scrisori de intentie au fost depuse pentru procedura de privatizare a Cupru Min S.A., jumatate dintre ofertanti fiind companii aflate intre primele zece din lume, a declarat, marti, intr-o conferinta de specialitate, Varujan Vosganian, ministrul Economiei.
"Opt scrisori de intentie au fost depuse pentru Cupru Min, din care patru sunt companii aflate in primele zece din lume. Din pacate, o zona de prelucrare nu poate fi gandita decat daca extractia de cupru creste si introducem in circuit Baia Mare, Abrud si Moldova Noua. Cupru Min, in situatia in care vom reusi sa semnam acest parteneriat, va avea o productie in crestere", a afirmat Vosganian.
Ministerul Economiei a publicat, in data de 24 mai, anuntul de intentie pentru atragerea de investitii la societatea Cupru Min Abrud, document in care se estimeaza ca modalitatea de selectie a investitorului va fi aprobata de conducerea societatii in cursul lunii iunie 2013.
Cupru Min a trecut si anul trecut printr-o procedura de privatizare, care insa nu s-a finalizat. In 26 martie, compania Roman Copper Corp. Canada a fost declarata castigatoare a licitatiei organizata pentru vanzarea actiunilor detinute de stat la societatea Cupru Min SA Abrud (centru-vest), la pretul de 200,772 milioane euro.
Ulterior, licitatia a fost anulata, cele doua parti nereusind sa ajunga la o intelegere.
Potrivit datelor oficiale, in 1989 productia de minereuri neenergetice a Romaniei era de 21,5 milioane tone, adica 71%... mai mult
Marti, 18 Iunie 2013, ora 17:40
Ministerul Economiei va accepta "orice metoda prevazuta de lege" pentru atragerea de investitii la producatorul de cupru Cupru Min Abrud si asteapta de la eventualii investitori interesati sa transmita scrisori de interes pana in 10 iunie.
"Realizarea procesului de atragere de investitii se va face prin orice metoda prevazuta de lege (asociere in participatiune, cooperare, etc.), suma obtinuta de la investitorul selectat urmand a fi utilizata pentru efectuarea investitiilor de mediu, dotarea tehnologica a societatii, deschiderea de noi fronturi de lucru si capital de lucru", potrivit unui anunt al Oficiului Participatiilor Statului si Privatizarii in Industrie (OPSPI), organismul prin care este derulat acest proces.
Ministrul Economiei, Varujan Vosganian, spunea in 9 mai ca institutia a primit sase oferte pentru Cupru Min, din partea unor mari companii din industria cuprului, din Rusia, Europa si America de Nord.
Vosganian a aratat ca autoritatile vor stabili cine va fi consultantul care va oferi din punct de vedere financiar, juridic si tehnic solutia caietului de sarcini, raportul acestuia urmand sa fie realizat in cursul lunii iunie.
In primavara anului trecut, producatorul de cupru a fost scos la vanzare, dar privatizarea a fost oprita din cauza neintelegerilor cu Roman Copper, castigatorul licitatiei. Reluarea procesului de trecere in proprietate privata a Cupru Min a fost asumata in discutiile cu Fondul Monetar International. Compania detine aproximativ... mai mult
Sambata, 25 Mai 2013, ora 14:35
Zacamantul de la Rosia Poieni al Cupru Min nu a fost inclus in evaluarea pretului de licitatie deoarece nu face obiectul vanzarii, ci ramane in proprietatea statului, iar calculul efectuat releva ca ar fi nevoie de 400-500 ani pentru exploatarea acestuia la epuizare, a afirmat premierul Ungureanu.
In discursul sustinut in Parlament la dezbaterea motiunii de cenzura, premierul a raspuns si criticilor opozitiei privind incercarea de vanzare a Cupru Min, amintind ca procesul a fost inceput de Guvernul liberal Tariceanu in 2008, cand, desi a fost aplicat acelasi standard de evaluare, valoarea societatii a fost stabilita ca fiind de 2,5 ori mai mica.
"O spun foarte clar: zacamantul nu se vinde. Atunci cand achizitionezi o autorizatie sau un permis de pescuit, suma platita nu este egala cu valoarea intregului peste din balta, pentru ca, in mod evident, nu il poti pescui pe tot, ceea ce platesti reprezinta contravaloarea capturii medii, in timpul si conditiile date.
Sunt sigur ca toti semnatarii motiunii de cenzura sunt constienti de acest fapt si atunci mi se pare cu atat mai ingrijorator faptul ca ati ales sa resuscitati un slogan anacronic, de la inceputul anilor '90, si sa intretineti o falsa controversa publica, mizand pe lipsa de informare si de expertiza a societatii si facand in acest fel un mare deserviciu societatii si tarii", a spus Ungureanu parlamentarilor opozitiei.
El a aratat totodata ca datoriile Cupru Min se ridica la 64 milioane lei, iar profitul... mai mult
Vineri, 27 Aprilie 2012, ora 12:12
Consilierul ministrului Economiei, Silviu Manastire, a declarat la Realitatea TV ca exista interes pentru achizitia Cupru Min, si, cu mai multa implicare, procesul de privatizare al acestei companii va fi unul reusit anul acesta.
"Acest pret obtinut la licitatie este un pret ok, noi avem semnale pozitive legate de continuarea privatizarii Cupru Min si, cu mai multa atentie, mai multa implicare, va fi un proces de privatizare reusit anul acesta", a mentionat Silviu Manastire, consilierul ministrului Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri (MECMA), Lucian Bode.
Acesta a subliniat ca, in momentul de fata, statul nu are resurse sa investeasca in acesta companie, in "tot ceea ce inseamna rezolvarea problemelor de mediu".
"Va dau o stire in premiera. Cand s-a negociat in licitatia cu strigare, pe langa cei de la Roman Cooper au licitat cot la cot, de exemplu si compania Oz Minerals care s-au dus pana la 197 de milioane de euro cu licitatia, pasul urmator pana la 200 de milioane de euro nu l-a mai facut. Intersul pentru Cupru Min exista", a mai spus Manastire.
Oficialii Ministerului Economiei si cei ai Roman Copper au negociat, in 7 aprilie, pana la ora 24.00, termenul-limita, prevederile din contractul de privatizare a Cupru Min. Investitorul canadian nu a acceptat trei conditii impuse de statul roman, prin urmare negocierile au esuat, iar procesul de privatizare va fi reluat.
Reprezentantii statului au cerut publicarea imediata a contractului de privatizare,... mai mult
Duminica, 22 Aprilie 2012, ora 11:20
Statul se pregateste sa relanseze la vanzare Cupru Min, dupa trei incercari ratate in ultimii ani, cea mai recenta, dar si cea mai controversata, esuand intrucat castigatorul licitatiei a respins conditiile propuse, si astfel nu se profita de ceea ce pentru premier este "febra freneziei economice".
Primele incercari de trecere in proprietate privata a Cupru Min - care detine exploatarea Rosia Poieni, unde sunt concentrate 60% din rezervele de cupru ale Romaniei - au avut loc in 2008, cand compania era in subordinea Autoritatii pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS).
Prima oferta de vanzare a fost revocata intrucat reprezentantii Comisiei Europene au apreciat ca unele conditii atasate licitatiei cu strigare incalca regulile privind ajutorul de stat, putand reduce pretul de vanzare. Conditiile invocate erau mentinerea obiectului de activitate pe o perioada de minim zece ani si pastrarea contractului de cooperare, incheiat tot pe o perioada de zece ani.
A doua tentativa de vanzare a esuat tot in 2008. AVAS a sustinut atunci ca a luat decizia de revocare a ofertei din cauza lipsei de oportunitati determinata de contextul economic nefavorabil.
La cererea FMI, autoritatile de la Bucuresti au reanalizat vanzarea Cupru Min - trecuta intre timp la Ministerul Economiei - , iar anul trecut intentionau sa cedeze integral compania pe piata de capital, renuntand insa, in final, la aceasta varianta.
Metoda aleasa a fost licitatia. Ministerul Economiei a lansat anul... mai mult
Sambata, 07 Aprilie 2012, ora 11:50