Autoritatea Nationala pentru Administrare si Reglementare in Comunicatii (ANCOM) a anuntat ca au fost primite toate candidaturile depuse in cadrul procedurii de licitatie pentru alocarea benzilor de 800 MHz, 900 MHz, 1800 MHz si 2600 MHz pentru furnizarea de servicii de comunicatii mobile in perioada 2013-2029.
Operatorii care s-au calificat pentru etapa urmatoare sunt 2K Telecom, Cosmote Romanian Mobile Telecommunications, Orange Romania, RCS & RDS si Vodafone Romania.
Statul roman vinde licente care permit, printre altele, lansarea de servicii de Internet mobil 4G. In urma vanzarii tuturor licentelor, statul se asteapta sa incaseze peste 700 milioane de euro.
In luna martie, secretarul de stat la Ministerul Comunicatiilor, Marius Fecioru, declarase pentru Stirile Pro TV ca grupuri mari din industria telecom cu care a avut discutii ar fi interesate sa participe la licitatia din Romania.
"China Mobile, AT&T, M3 Group si Telenor si-au manifestat interesul de a intra pe piata", a declarat atunci Fecioru.
Oficialul roman a sugerat ca intrarea pe piata locala a unor noi operatori ar fi binevenita, in conditiile in care "jucatorii mari" s-au "obisnuit parca" intre ei, iar tarifele practicate nu atat de mici pe cat ar putea fi.
In cadrul licitatiei vor fi acordate doua tipuri de licente: pe termen lung (15 ani, valabile pana in aprilie 2029) si pe termen scurt (1 an si trei luni, valabile pana in aprilie 2014).
Pentru licentele pe termen lung, ANCOM scoate... mai mult
Luni, 20 August 2012, ora 14:54
Autoritatea Nationala pentru Administrare si Reglementare in Comunicatii (ANCOM) a amendat Romtelecom cu 200.000 lei pentru nerespectarea in totalitate a obligatiilor prevazute intr-o licenta de comunicatii mobile, compania instaland 788 de statii de baza, din cele 1.242 prevazute.
Romtelecom a obtinut licenta de comunicatii mobile pentru benzile de frecvente 410-415/420-425 MHz in 2008, pentru o perioada de 10 ani, in urma unei licitatii publice deschise de tip comparativ, procedura in care ofertantii sunt evaluati in functie de dosar si oferta tehnica.
Compania a castigat aceasta licenta ca urmare a obtinerii celui mai bun punctaj, in urma evaluarii unor criterii precum capacitatea financiara, fezabilitatea comerciala, specializarea, experienta si fezabilitatea tehnica si acoperirea asumata. Taxa de licenta achitata de operator catre bugetul de stat a fost de un milion de euro.
Licenta este valabila pana la data de 23 septembrie 2018.
In urma unor controale, ANCOM a constat ca operatorul nu si-a respectat angajamentul asumat la obtinerea licentei.
"Conform obligatiilor asumate de operator, pana la incheierea primei faze acesta ar fi trebuit sa instaleze si sa opereze 1.242 de statii de baza, insa in urma controalelor ANCOM s-a constatat ca doar 788 dintre acestea sunt instalate", se arata intr-un comunicat al ANCOM.
Potrivit licentei, pana la 31 decembrie 2013 reteaua de comunicatii mobile in banda larga dezvoltata de Romtelecom in benzile de... mai mult
Miercuri, 04 Iulie 2012, ora 18:16
Guvernul va discuta in sedinta de miercuri actul normativ prin care se reglementeaza modul de derulare a licitatiei pentru acordarea licentelor de comunicatii mobile si costurile acestora, a anuntat ministrul Comunicatiilor, Dan Nica.
Ministrul a adaugat ca nu vor fi efectuate schimbari in conditiile anuntate de autoritatea de reglementare: "Preturile de pornire au fost mentinute. Licentele vor fi castigate de operatorii care vor licita cel mai mult pentru adjudecarea licentelor de telefonie mobila. Aceste licente permit introducerea serviciilor de telecomunicatii din generatia a patra (4G). Sper ca pana la finele luniii august sau pana la inceputul lunii septembrie licitatia sa se incheie", a spus Nica.
Autoritatea Nationala pentru Administrare si Reglementare in Comunicatii (ANCOM) anunta, in martie, ca preturile de pornire pentru cele 56 de licente pentru comunicatii mobile insumeaza 726,8 milioane de euro si variaza intre 800.000 si 40 milioane de euro, in functie de perioada de valabilitate, de 15 luni sau 15 ani.
Licitatia va include 42 de licente de frecvente
La licitatie vor fi prezentate 42 de licente de frecvente, valabile 15 ani, dintre care sase sunt in banda de 800 MHz, sapte in banda de 900 MHz, 15 in banda de 1.800 MHz si 14 in banda de 2.600 MHz, precum si trei licente in banda de 2.600 MHz, potrivit Mediafax.
Orange, Vodafone si Cosmote, cei trei operatori de telefonie mobila ce activeaza pe piata din Romania, utilizeaza in prezent aceste... mai mult
Marti, 05 Iunie 2012, ora 12:50
ANCOM gazduieste joi si vineri, 29-30 martie 2012, la Bucuresti, intalnirea de lucru a grupului regional pentru Europa Centrala si de Est, pe tema "Coordonarea utilizarii spectrului pentru comunicatii mobile".
In prezenta inaltului reprezentant al Uniunii Internationale a Telecomunicatiilor, Francois Rancy, Directorul Biroului Radiocomunicatii al UIT, cele 11 state din regiune prezente la reuniune: Albania, Republica Ceha, Croatia, Grecia, Macedonia, Republica Moldova, Muntenegru, Romania, Republica Serbia, Slovenia si Ungaria au dezbatut in prima zi a evenimentului stadiul trecerii la televiziunea digitala si situatia utilizarii benzii dividendului digital in regiune, nevoia de coordonare in utilizarea benzilor de 800 MHz si 2600 MHz, precum si pasii de urmat pentru o buna coordonare regionala in materie de utilizare a spectrului.
Cea de-a doua zi se va desfasura sub forma unui seminar si va fi dedicata planificarii si organizarii unei licitatii de spectru. In conditiile in care tarile din regiune au relativ putina experienta in organizarea unei licitatii de spectru, in cadrul celei de-a doua zile se va organiza o simulare de licitatie, cu sprijinul companiei de consultanta NERA Consulting.
Aceasta este cea de-a doua reuniune a Grupului regional de lucru pentru Europa Centrala si de Est si prima sa intalnire de lucru pe tema coordonarii utilizarii spectrului in regiunea noastra.
Grupul a fost infiintat in martie 2011, la initiativa ANCOM, si reuneste 12 tari... mai mult
Vineri, 30 Martie 2012, ora 09:14